23.1.2020 | Svátek má Zdeněk



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Sunday roast dinner – nedělní pečeně



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 70, poslední: 27.2.2016 18:35, přehled diskusí

Nádherný mlsotník:
Autor: M. Baty Datum: 27.2.2016 18:35

Wendulko, píšu Ti jedničku s hvězdičkou, i když až druhý den, vyzkouším kdeco, nejdřív asi prasátka v dece. A těch věcí v komentářích, inspirace plno.

Spousta dobrých nápadů, Wendulko!:
Autor: Z. Hanča Datum: 26.2.2016 20:54

Moc se mi líbí pečená zelenina nebo kapustičky a nejvíc asi cibule, tu zkusím určitě. Kolikrát namáhám mozek nad tím, co předhodit rodině, všechno mi připadá ohrané, tak jsem vděčná za každou novou inspiraci! Díky ! A postřehla jsem, že nějaký další anglický mlsotník už čeká ve frontě, budu se na něj těšit!

Re: Spousta dobrých nápadů, Wendulko!:
Autor: V. Glover Datum: 26.2.2016 21:16

Nene, anglických jídel mám až po krk, pořád ty pitomé brambory, já jsem člověk co by pět dní v týdnu dokázal jíst kuře a rýži na všemožně způsoby. Takže nás čeká kuřecí specialita s rýží, z exotického Porto Rica.

Wendulko, krásný voňavý a "obrázkový" receptík:
Autor: M. Crossette Datum: 26.2.2016 19:00

Velmi mě zaujala "kapustová růžička" (jak se doma říkalo). My ji máme rádi a kupuji často. Až dosud jsem je dávala jen povařit, před podáním rozkrojila (aby je nebylo třeba honit po talíři), trochu másla a pepř. Takhle nastrouhané je vidím poprvé a vypadají lákavě. A což teprve ty prasátka pod dekou, to voní až sem :)

Pečící sáčky se zde také prodávají, ale já je nikdy nezkusila. Nemohu se zbavit obavy, že se igelit v troubě hned rozteče a nalepí na maso. Stačí mi už jen "polička" z igelitové folie ! Mám totiž v mrazáku do zásoby "lasagna", které máme rádi a když máme chuť a jsem liná ho udělat, šoupnu do trouby to kupované mražené (není "domácí", ale není špatné). Protože se peče 70min. (dává se tam zmrzlé), dám ho do trouby před odchodem na procházku s Trixie. Na vaničce (z nějakého popohliníkového papíru či co to je) je navrchu napnutý kryt (ta poklička) z tenoučké, průhledné folie. Má se to péci 70 minut (folii nepropichovat) na běžné teplotě(vašich 180C). Ale já tomu prostě nevěřím, vždy mám strach, že se to v troubě seškvaří, chytne to a my se vrátíme k domu v plamenech. Takže dám teplotu podstatně nižší a folie naši nepřítomnost vydrží (i tak nechápu, jak je to možné). Pak folie sundám (doporučeno) a nejen dopíkám, ale krásně se zapeče sýr na povarchu.

Hliníkové nádobí je tu velice oblíbené. Já používám hlavně "talíře" v kterých se prodávají různé upečené koláče (pies). Hodí se na rychlé přihřívání menších porcí v troubě (kdy druhý talíř slouží jako polička), odkládám na něj hotové palačinky atd. Můžete někomu upéci darem koláč, odnést a nečekat na vrácení nádobí. V době oslav Vánoc a Díkůvzdání jsou jich v obchodech kvanta, hlavně na ty zdejší obrovské krůty. Kupovala je i moje tchýně. Při takovém jídle i tady je (téměř povinná) hromada příloh a kdo se má pak s tím opatlaným óbr-pekáčem a dalším nádobím mýt (kolikrát se ani nevejdou do myčky). A ti zodpovědní tohle nábobí recyklují (však jsou z hliníku všechny plechovky drinků a spousta jiných věcí).

Re: Wendulko, krásný voňavý a "obrázkový" receptík:
Autor: H. Williamson Datum: 26.2.2016 19:19

Jejda, Maricko, to asi kupujeme stejne lasagna. A fakt je to dobry. Zejmena zeleninova verze. Je to znacka Stouffers?

Re: Wendulko, krásný voňavý a "obrázkový" receptík:
Autor: M. Crossette Datum: 26.2.2016 19:23

Ano Hanko je :) Zeleninovou verzi neznám, ale jejich výrobky jsou celkově dobré, že ?

Koukam, ze Anglie a Amerika:
Autor: H. Williamson Datum: 26.2.2016 18:55

maji vic spolecneho nez byvaleho monarchu a jazyk. Jako treba ze k vetsimu/slavnostnejsimu jidlu se podava nekolik zeleninovych chodu a taky vetsinou tri. Od toho tez vznikl nazev pro popularni jidelny: meat and three, tedy maso a tri - a to tri jsou zeleniny. Tedy zeleniny volne definovane; v Americe se do zeleniny v tehle hospodach pocitaji i makarony v omacce ze syra nebo nadivka. A jak se Wendulko zminujes o "neblahem" zvyku varit zeleninu v neosolene vode az k smrti, tak to taky tady jeste obcas frci. Neni nad fazolky z konzervy varene tak dlouho, az se daji (skoro) srkat brckem. Do tretice, tchyne taky pece krutu v igelitaku, ale vysledek je ponekud pochybny. Stavnate to je, to jo; barvu to chytne jen trochu. Ale tam asi hlavni problem bude v tom, ze ona na to neda zadne koreni, snad ani sul ne. Leta jsem hloubala nad tim, proc se ten pytel nerozpusti a jakou chemii do toho davaji, aby kruta chytla barvu. Ale kdyz ty a Jamie rikate, ze to jde,tak jsem ochotna tomu vyslovit duveru. Asi to napred zkusim na spalicky zeleniny. Dik za osvetu.

Re: Koukam, ze Anglie a Amerika:
Autor: H. Williamson Datum: 26.2.2016 19:07

A jeste prasatka pod dekou mame spolecne. My mame prasatka v dece. :) Pigs in the blanket. Ale je to trochu jine. V tomto pripade koktejlove male parky v teste. Testo je zbytecne delat doma, prodava se dobre v plechovkach, je to trochu nakynute a z plechovky vypadne plat, ktery se da rozdelat na trojuhelniky, do kazdeho se soupne pidi parek a zamota se to jako maly rohlicek tak, aby kousek parku koukal ven. Potre se vajickem, zasype necim podle chute a da se do trouby na 10 min nebo az zezlatnou.

Re: Koukam, ze Anglie a Amerika:
Autor: V. Glover Datum: 26.2.2016 19:23

tady jsou pigs in blankets malinké klobásky nebo kousky masa na klobásky zabalené ve streaky bacon, jako to mám na fotce, ne v těstě. je to moc dobrý

Milá Wendulko,:
Autor: Z. Jenny Datum: 26.2.2016 18:50

mám (podědilajse) úžasný litinový těžký pekáč i s poklicí, jakož i jiné hrnce a rendlíky k tomu. Je to zvenku černé a vevnitř je tmavěmodrý smalt, jsou dost těžké a super na vaření.

Tak díky za bezvadná prasátka a sýrová potěšení, určo něco zkusím, co nemusím uvařit k smrti. :-))

Re: Milá Wendulko,:
Autor: Z. Jenny Datum: 26.2.2016 18:51

v závorce je, že jsem dědila, tedy nádobí. :-))

Tato krásná věta:
Autor: Z. Nelina Datum: 26.2.2016 18:36

mě dostala: Pokud bychom zeleninu chtěli upravovat opravdu tradičně, jak je v Anglii neblahým zvykem, tak ji nakrájíme, vrhneme do velkého hrnce s neosolenou vodou a uvaříme k smrti.

Oni v nesolené vodě uvaří k smrti ledacos včetně ryb s tím, že jeden si to na stole může osolit a okořenit. Pročež pro nás je to nejedlé.

Díky za recepty i dokumentaci.

Abyt, souhlas, ve smaltovaném pekáči se upeče všechno nejlíp.

Re: Tato krásná věta:
Autor: H. Williamson Datum: 26.2.2016 18:58

Ano, Nelinko, uz jsem okomentovala nahore. Jak jeden americky komentator zivota na prerii poznamenal, zelenina se vari until it can do no harm.

Re: Tato krásná věta:
Autor: V. Glover Datum: 26.2.2016 19:29

ano, ano, moje milá tchyně je velká fanynka vaření všeho k smrti, bez soli, a když se snažím ty nedělní obědy trochu vylepšit a udělat zeleninu poživatelnou, tak občas chris mrmlá jestli to nemůžu prostě uvařit jako jeho maminka

Re: Tato krásná věta:
Autor: H. Williamson Datum: 26.2.2016 21:01

Nastesti Chet je zvidavy jedlik a souhlasi se mnou, ze ty k smrti varene zeleniny a totalne nesolena masa nejsou to ono. Ale abych nepomlouvala, Chetova babicka varila a pekla moooc dobre.Tu jizanskou klasiku, ale tak vyladenou, ze to byla parada. Posledni dobou, kdyz jezdime za tchyni, tak ji vzdycky vezu jidlo, a jeste udelam nejaka jidla do mrazaku. A vzdycky ji moc chutna a kudy chodi, tudy peje chvalu, az to asi stve Chetovy sestry. Varim ji vetsinou to, co zna, ale ochutim, a udelam to ponekud dietnejsi. Ona je ted chudak, je ji 78 let, ma na krku nejmladsi dceru a ctyrletou vnucku, a sotva chodi, protoze ma velmi spatne koleno.

Alobal:
Autor: V. Glover Datum: 26.2.2016 13:23

já vím, že to nevypadá pěkně v těch pekáčcích z folie. ale když jednou do roka vařím tenhle velký oběd, tak si jich pár koupit musím

Re: Alobal:
Autor: Z. Lika Datum: 26.2.2016 13:55

Vendulko, obsah pekáčků mě natolik upoutal, že jsem nějaký alobal ani nevnímala :-)

Vendulko, mám dotaz:
Autor: Z. Lika Datum: 26.2.2016 12:55

Co je prosím na tom pekáčku nalevo od pekáčku s upečenými prasátky?

Re: Vendulko, mám dotaz:
Autor: V. Glover Datum: 26.2.2016 13:18

Liko to je nádivka, jsou to sušené chlebové drobky, v podstatě taková strouhanka ve větších kusech a je to trochu ochucené, sůl, kousky sušené zeleniny. Když se to vysype z pytlíku, tak se jenom smíchá s vařící vodou a dá upéct.

Re: Vendulko, mám dotaz:
Autor: Z. Lika Datum: 26.2.2016 13:56

Takže se dá taky koupit "instantní"? To jsou teda věci.

Re: Vendulko, mám dotaz:
Autor: V. Glover Datum: 26.2.2016 13:59

ano, jedině instantní, nevím jak by to člověk dělal doma, proto jsem nemohla dát recept

Re: Vendulko, mám dotaz:
Autor: V. Glover Datum: 26.2.2016 15:04

Liko, kdyz se podivas na fotku ingredience pred zpracovanim, tak uplne vlevo je fialova krabicka, v tom jsou ty chlebove drobky

Re: Vendulko, mám dotaz:
Autor: H. Williamson Datum: 26.2.2016 20:21

Jde to udelat doma docela jednoduse. jemnejsi chleba si nakrajim na male kosticky a necham oschnout, pripadne v troube. Tohle jde udelat nekolik dnu predem. V den D to zaleju trochou vyvaru, a, v mem pripade i jablecneho mostu. Na panvi udelam cibuli, rapikovy celer, zelena nakysla jablka na kosticky, trochu cerstve rozmaryny, nekdy pridam neco susenych brusinek, petrzelku. Smicham se zvlhcenym chlebem, prisolim, pripeprim, pripadne striknu neco ostre omacky, jako zelene Tabasco, sup s tim do vymazaneho pekace, vrch posypu strouhankou a kousicky masla. Da to o trochu vic prace, ale ne zas tak moc, nez to instantni, ale muzu si kontrolovat co tam mam. Ona i ta instantni smes jde dopnit nejakou dusenou smesi. A navic to jde cele upect o den driv a pak uz jen prihrat.

Re: Vendulko, mám dotaz:
Autor: V. Glover Datum: 26.2.2016 23:47

Hanko ty jsi ale šikovná.

Tak :
Autor: Z. Nítkovská Datum: 26.2.2016 11:15

tyto recepty mě přímo uchvátily, hlavně na tu zeleninu, takže jsem si dovolila "prsknout" je na Hady (sobecky, abych nemusela přemýšlet, kde byly prvně zveřejněny).

Teď ještě ukořistit zeleninku a budu zkoušet.

Re: Tak :
Autor: Z. Lika Datum: 26.2.2016 11:33

Recepty se dají najít také ve levé liště - rozklikneš Zvířetník a v něm je rubrika Mlsotník.

Jak píšeš "zeleninku" - je znát, jak moc se na ni těšíš :-)

Mňáám,:
Autor: A. Bytová Datum: 26.2.2016 11:09

ty kapustičky na slanině, tak to zkusím, nejlépe hned ihned. A přemýšlím, při své posedlosti sýry, že třeba ještě poparmazánovat by to šlo. Dík.

Re: Mňáám,:
Autor: K. Miháliková Datum: 26.2.2016 12:37

km11: No presne, a nikdy ma doteraz nenapadlo ich takto posekať a pritom taký robot mám. Vždy som ich len varila v polievke nasmrť. A parmezán navrch nemôže ničomu uškodiť :)

Re: Mňáám,:
Autor: V. Glover Datum: 26.2.2016 15:55

me by to taky samotnou nenapadalo.. ale jamie olivera ano

Mlsotník přímo úžasný!:
Autor: Z. Lika Datum: 26.2.2016 10:43

Ne že bych Zvířetníkům přála něco zlého, ale všimněte si, že jakmile ochoří, píšou jak zjednaní :-) Mám radost - z toho psaní, samozřejmě.

Fotodokumentace je opravdu sugestivní. A jelikož je část domácnosti silně masožravá, asi něco vyzkoušíme. Třeba ta prasátka, ta můžou být zcela samostatně.

Vendulko, opravdu se ti to povedlo - jak uvařit, tak napsat a nafotit!