29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Tvarůžky ala Ondráš

Tuhle na chodbě voněly bramboráky a já si bolestně vzpomněla na Bedu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 12.4.2021 9:21

jo, do zavřený sklenice ale tyhle jsem tam dala v igelitu..v ledničce mám jako žárovku nějakou UV, tak ten smrad eliminuje....

Š. Matyášová 12.4.2021 9:19

všem děkuju za diskusi.....

Š. Matyášová 12.4.2021 9:15

on se vlastně musel nutně přiženit do Anglie, v rodišti by ten jeho humor neměl takový grády.....

Š. Matyášová 12.4.2021 9:10

poctivej tvaroh,ne kupovanej z hypermarketu..a půjde to....

Š. Matyášová 12.4.2021 9:07

kližák..jojo, jen jinej název....

Š. Matyášová 12.4.2021 9:06

lednice jim zarazí zrací proces- je jim tam zima....

T. Zana 10.4.2021 14:47

Docela by mě zajímalo, jestli se to i z dnešních zdrojů dá udělat.

M. Vostrý 9.4.2021 23:01

Moje babička byla z Moravy od Jihlavy a také dělávala něco podobného. Pokud si vzpomínám, zalévala to ještě v té době nepasterizovanou Plzní. Olomoucké syrečky proti tomu byly navoněný frajer, ale na tu chuť :-). vzpomínám dodnes. Asi se budu muset přinutit experimentovat a něco podobného spáchat. ;-D

Z. Yga 9.4.2021 22:51

Tak u nás ještě trochu jinak - cvargle ;-D

A. Zemanová 9.4.2021 22:49

Uáááá!

A. Zemanová 9.4.2021 22:48

Milá YGO, až dnes jsem se dostala k Tvému fotočlánku. Moc za něj děkuju, počteníčko i pokoukáníčko to bylo náramné. V

A. Zemanová 9.4.2021 22:44

Taky souhlasím! Poslouchala jsem ten rozhovor a bylo mi nanic z toho, jak se teď všude vlastní neschopnost zastírá údajným rasismem.

A. Zemanová 9.4.2021 22:40

Tak u nás by se jako první odstěhoval Vašek. :) Přestože dnešní tvarůžky jsou mnohem méně "voňavé", než bývaly za mého mládí. V mlékárně je paní prodavačka držela pod skleněným poklopem pravděpodobně z obavy, aby jí ta vůně nevypudila méně odolné zákazníky.

I když je pravda, že po třech týdnech může dnešní syreček dosáhnout bývalých kvalit. Nikdy jsem to ale nevyzkoušela, obvykle dostávám nůž na krk už druhý třetí den. :)

Co se týče bramboráků, před pár dny jsem pro vnoučata dělala variantu, na kterou jsou zvyklí. Tedy bez majoránky a bez česneku. Původně jsem myslela, že bramboráky pro nás dva s Vaškem dochutím, ale překvapilo nás, jak je ta dětská verze chutná. Já bych si teda těsto příště určitě ovoněla majoránkou, ale česnek mi tam opravdu nechyběl. A to jsem dříve dělávala dobře protiupírové bramboráky. :-)

M. Crossette 9.4.2021 21:49

Tak oba výrazy - Tvargle a Kvargle čtu prvně a teď ještě ten Verenčin dodatek ;-D

M. Crossette 9.4.2021 21:47

Ano, pamatuji se, jak když jsme si ve Francii po večeři dali ještě sýr, servírka přinesla (nebo přijela, když výběr byl větší) velký tác s několika druhy sýrů a ukrojila plátek z každého, který jsme si vybrali. A v menších obchoděch u pokladny měli druhy sýrů pod velkým skleněným zvonem a také odkrajovali a vážili podle přání zákazníka.

Ve zdejším, hlavně letním, počasí by se určitě každý sýr brzy zkazil a já kromě toho brie a camemberu mám všechny sýry tvrdé nebo polotrvdé, které by určitě mimo lednici rychle zplesnivěly.

M. Crossette 9.4.2021 21:41

Jenny, to mě těší :-) Já si i na opečenou (jasně, že na sucho) dávám jen máslo, manžel take ještě dřem :-) Při opečení se všechny chute zvýrazní (a nejen u vánočky). Pamatuji se, že když jsem v Praze při návštěvách mamince nakupovala a tedy i občas vánočku, tak jsem vždy brala tu "máslovou", která byla myslím o 10Kč dražší, ale podstatně chutnější. Ta levnější byla asi s olejem, nebo jiným tukem, celkem bez chuti a navíc v ní nebylo moc hrozinek ani mandlí,

Z. Lika 9.4.2021 21:21

Ach bože, Verenko, napadá mě spousta dalších tvarůžkových vlastností, aj aj!

Z. Lika 9.4.2021 21:21

Maričko, nějak mám zafixované, že žádný sýr do lednice nepatří. Má být pěkně pod poklopem na prkénku, ovšem ne v horku. K tomu by asi měla co říct IvaP. Hm, možná přestanu do lednice strkat tvarůžky, protože mě rozčiluje, jak jsou "nedošlé".

V. Verenková 9.4.2021 20:56

Vy hovoríte tvarúžkúm Tvargle? my Kvargle!! A hovorí sa tak i ženám,ktoré sú také nepôvabné,rozcapené,proste kvargle.

Z. Jenny 9.4.2021 20:36

Jejda, musím je zase oprášit,dobrý nápad! ;-DR^

Z. Jenny 9.4.2021 20:35

Mně bavily ty jeho spešl glosy, nejvíc ty co řekl jako potichu.;-DR^ byl to frajer a gentleman.

Z. Jenny 9.4.2021 20:32

Maričko, já jsem na základě Tvého topinkování už dvakrát opekla v topinkovači, jasně že na sucho:-), tu vánočku a byla moc dobrá, špetičku másla a dobrý džem. Díky! Bez opečení už nebudu neb mi připadá jako vata, tedy ta kupovaná, domácí ne. :-)R^

T. Zana 9.4.2021 19:33

To jo ;-€.

Z. Yga 9.4.2021 19:26

Jasně, takhle se tvaroh u nás taky dělal, akorát se tomu kakánek neříkalo... taťka, stařeček a nejstarší Maruška (tehdá ještě Mánička) to milovali, my ostatní opouštěly (já, mamka a prostřední Danka) pozice...

M. Crossette 9.4.2021 18:41

Souhlas !

M. Crossette 9.4.2021 18:38

Jak jsem jinak velmi "sýrová", syrečky mi nechutnají. Přesněji bych měla napsat nechutnaly, protože je to už víc jak 30 let, co jsem si zakousla. To když si je manžel vezl v kufru auta z Čech do Bavorska, jak to často dělával. Jemu moc chutnaly, stejně jako je milovali můj tatínek i bratr (maminka tne). Pokud si pamatuji, v Praze je nejedli, zato si je koupili cestou do chaty, kde si s tou dobrotou sedli ven. Vůně byla fakt síla. Tady se neprodávají, kdyby ano, možná by si je manžel koupil a kdo ví, třeba bych po letech zjistila, že je to přeci jen jedlé. Každopádně recept vypadá zajímavě. Bramboráky máme moc rádi oba a teď mě velice zaujal pokus udělat je ve vaflovači. Protože z pánvičky bramboráky nikdy nemají obě strany hezky zlatavé (tedy pokud nejsou ponořené do oleje, což u mne není, dělám na minimu tuku). Ve vaflovači by se tenhle "problém" mohl vyřešit. Určitě vyzkouším, moje pláty vaflovače se dají vyndat (a případně otočit), takže zapatlání by nemuselo vadit, nebo bych je mohla rovnou zkusit na té hladké straně plátů.

Lika píše, že sýry nepatří do lednice - myslíš, tím, že žádné? Já je tam mám všechny, protože jich mám doma velkou a různorodou zásobu a chvíli trvá, než je sníme. Ale když plánujeme jíst brie, nebo camembert, tak ho nejméně hodinu předem vyndám z lednice prohřát, mám ráda, když je vnitřek krásně měkký, až tekutý. To mi připomnělo. Před řadou let jsem dala do lednice na stejný talíř větší kus sýru havarti a zbylou třetinu z kola camembertu, těsně u sebe. Talíř jsem zakryla, šoupla dozadu lednice a ...zapomněla na něj. Asi po dvou, možná třech týdnech jsem ho "našla" a nestačila jsem se divit. Havarti sýr byl téměř celý obrostlý bílou plísní, která na něj přelezla z camembertu. Možná proto nebyl nijak zkažený ani vyschlý, chutnal stále stejně a ani camembert neutrpěl.

A. Bytová 9.4.2021 17:55

Princ Filip byl moje velká láska. Hezky mu ten blbeček Harry zpříjemnil konec života.

A. Bytová 9.4.2021 17:52

Aneš by si asi decentně odčichnul, ale náš pes to miloval, dávali jsme mu sýrečky pod stromeček, několikrát se z toho vyvinuly opravdu skotačivé Vánoce.

A. Rgova 9.4.2021 17:49

Taky tak jako jenny, do sklenice a zatáhnout;-)

Z. Lika 9.4.2021 17:48

Budeš tam mít ten lázeňský vzduch :D