25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Tvarohový koláč s kokosem

20.5.2022

Totiž diskuse u některého z minulých Mlsotníků mě inspirovala k pátrání, jak je to s tím německým kokosovým koláčem, který má být vynikající. S překvapením jsem pak projížděla množství odkazů, které mi gůgl nabídl, a rozhodla se vyzkoušet tento. Protože hned v úvodu tam píšou, že si ho vozí z Německa, a vychvalují ho velice.

Kokos v koláčích, přiznám se, vůbec neznám, osobně se vzmůžu leda na kokos v kakaových kuličkách o Vánocích, a protože jsem zbytek právě tady tohoto „ovalovacího“ kokosu pořád měla dost v lednici, bylo rozhodnuto.

Takže co budeme potřebovat?

Tvarohový koláč s kokosem, suroviny
  • 4 vejce (2 do těsta a 2 do tvarohu)
  • 250 g másla (150 g do těsta - v receptu je o 10 g víc, ale kvůli tomu se mi nechtělo načínat další kostku - a 100 g do drobenky)
  • 1 šálek mléka (do těsta dala jsem 200 ml)
  • cukr krupice, 50 g do těsta (zhruba čtyři polévkové lžíce) a 100 g do drobenky
  • 350 g polohrubé mouky do těsta
  • 1 kypřicí prášek na pečení (tady jsem měla potíž s mírou, protože mám velké balení, ale jeden běžný sáček má asi 15 g, jestli se nepletu)
  • 3 balíčky vanilkového cukru do tvarohu (opět potíže s mírou, protože mám v zavařovačce uložený krupicový cukr s vanilkovým luskem, ale jeden běžný sáček vanilkového cukru má 8 g, jestli se opět nepletu)
  • 3 vaničky tvarohu (prostě hodně měkkého, neokapaného), tučnost dle libosti, jedna vanička má 250 g
  • 100 g strouhaného kokosu do drobenky
  • 70 g hrubé mouky do drobenky

Teda takhle toho sepsáno vypadá hafol, ale podle obrázku je toho opravdu pomálu, na fotce chybí jenom prdopeč.

A jedem.

Moje kuchařské pokuchy (je to překlep, ale líbí se mi) pro Zvíř mají svoje špecifiká kvůli focení, ale ukázalo se, že nachystat si všechno předem kvůli fotkám je výhodné.

Příprava těsta, náplně a žmolenky

Nejdřív jsem si připravila náplň: smíchá se tvaroh, dvě vejce a vanilkový cukr.

Pak jsem si užmoulala drobenku: 100 másla, 100 cukru, 100 g kokosu, 70 g hrubé mouky. Žmoulala jsem usilovně a ono to chvíli trvá - proto si nechávám přípravu těsta s prdopečem až na konec, aby těsto zbytečně nestálo.

Takže těsto: zvlášť jsem si smíchala polohrubou mouku s prdopečem (přes síto), v jiné míse jsem metlou rozšlehala dvě celá vajíčka s rozpuštěným (a vychladlým) máslem (150 g), mlékem a cukrem, toho jsem dala jen 2 lžíce místo 4 (nemusí prý být vůbec). Pak jsem do toho vmíchala připravenou mouku s prdopečem.

Zapínám troubu, má být předehřátá na 170 °C.

Potom přijde na řadu pekáč. Vyložila jsem si ho pečicím papírem, rozprostřela na něj těsto, na těsto rozprostřela tvarohovou náplň a navrch rozdrolila užmoulanou drobenku.

Tvarohový koláč s kokosem před upečením

Peče se při 170 °C asi 40 minut.

Tvarohový koláč s kokosem po upečení

Moje postřehy: je to moc dobré :-) Akorát mi koláč vyšel dost nízký, což mu na chuti neubralo. Použila jsem pekáč cca 38 x 35 cm. Příště snížím množství surovin na polovinu a koláč upeču v remosce (mám dvoulitrovou), koláč bude asi vyšší a stačíme ho sníst sami, aniž bych ho „musela“ rozdávat kolemjdoucím návštěvám :-) V plynové troubě mi po vložení tvarohového pekáče klesla teplota ze dvou set na 130 a musela jsem to opatrně ladit, takže nakonec jsem pekla o 15 minut déle - ale nepřipekl se ani zespoda :-)

Jinak mě koláč překvapil osvěžující chutí, nebyl nijak těžký, nijak přeslazený. Takže kokos bude mít u nás další využití nejen o Vánocích.

Tvarohový koláč s kokosem

Tímto děkuji diskutérům, že mě na existenci německého kokosového koláče upozornili, a přeji dobrou chuť, ať budete vařit nebo péct cokoli.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !