Potřebujeme:
To najednou dostanete chuť na topinky s něčím, a to něco musí být pro 30 lidí… no jasně, vařím na Beaveru!
Tatarák to nebude, není mletý hovězí. Ale mám mletý vepřový z Bylan u Chrudimi, tak s chutí do toho.
Vezmete 8 cibulí (4 žluté, 4 červené), 2 kg mletého vepřového masa, 6 paliček česneku, mletou svatou trojici (vavřín, nové koření, pepř), přidáte tymián, zjistíte, zda je dostatek červeného vína (1,0 l) na podlití, odněkud vylovíte velikou konzervu s 850 g červených fazolí, přidáte zbytek mražené zeleniny na polívku (ale opravdu julienne, kostičky jsou kontraproduktivní), zužitkujete načnuté skleničky s naloženými pálivými papričkami jalapeňos i s nálevem, dosolíte a navrch postrouháte zbytky sýrů typu cihla…
Cibuli osmahnete na sádle a když je krásně sklovatá, sýpnete koření, dáte česnek a po chvilce přidáte po částech maso. Dělám to v širokém kastrolu, aby se maso restovalo a nedusilo… Až je maso orestované, vlijete láhev dobrého červeného vína – budete to jíst vy, tak žádnej krabicák nebo něco sladkýho, leju většinou merlot.
Když to probublává, je čas na zeleninu, přihodím ji rovnou vytaženou z mrazáku (jen ne ve zmrzlé hroudě – stačí chvilku bušit do hroudy pěstičkou). Víno se zredukovalo a zelenina změkla, vhodím slité fazole, jen promíchám a nechám je prohřát, závěrem vmíchám posekaná sušená rajčata a jalapeňos… odstavím a přiklopím poklicí. (Pokud je směs suchá, přilejte trochu nálevu z fazolí, hlavně nedávejte kečup !!!)
Je čas udělat topinky… a dělám jich fakt spoustu. Sýr jsem si postrouhala, když se masíčko koupalo ve víně.
Směs následně navrstvíte na topinky a sýpnete sýrem… pokud je směs horká, rozteče se vám na ní sám, pokud ne a topinky již také nejsou nejteplejší, pomůže vám trouba – mikrovlnnej nebo horkovzdušnej :-D . Namazané a posypané je dáte rozpéct… na chvilku… jen co povolí sýr.
Výsledná kombinace je vidět: strávníky nemusíte volat, přitáhne je vůně… ale na sebe si upletete bič, budete to muset dělat často :-D , jen si ty suroviny tak nějak upravte, ale ta směs bez sýru jde i zavařit, a později za studena je také moc dobrá.
Vaše sharka.68
Foto: Sharka.68