29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ďábelské topinky

To najednou dostanete chuť na topinky s něčím a to něco musí být pro 30 lidí… no jasně, vařím na Beaveru!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 27.6.2020 12:52

Ty fazole by mě nenapadly, Šárko, a pálivé bych vynechala určitě, nedělá mi dobře na žaludek. Láká mě vyzkoušet nějakou modifikaci, samosebou jen pro dva, protože představa, že vyrábím topinky pro tolik lidí, je přímo děsivá. :-)

Mmch., jak vůbec kdo děláte topinku, aby byla přesně zlatá a křupavá? Z jakého chleba, na jakém tuku?

Š. Matyášová 29.6.2020 6:28

šumava, 3 dny nakrájená, ve vyšší vrstvě slunečnicového oleje...když teda dělám pro víc jak 5 lidí...fazole jsou v tom moc dobré ...

A. Zemanová 29.6.2020 17:59

Dík, Sharko, tak to děláme podobně, ale pro nás dělám na sádle. Ještě dotaz, tu tři dny nakrájenou šumavu uchováváš jak? V igelitu, utěrce, papírovém pytlíku? Ptám se tak podrobně, protože je mi jasné, že to máš naprosto vychytané. A já mám někdy topinky skvělé, a jindy se nad nimi vztekám.

M. Crossette 26.6.2020 15:32

Jé ďábelské topinky. Kdysi hodně dávno bývaly na českých jídelních lístcích (možná ještě jsou) a manžel si je véélice oblíbil. Tak jsem nejen "v puse zkoumala", co v nich je a pak myslím našla i recept a jeden čas je doma dělala. Ale to už je takových let, že jsem úplně zapomněla, co v nich bylo. Tak děkuji za připomenutí, určitě někdy zkusím. Ty fazole v nich tenkrát určitě nebyly, ale máme je rádi, tak proč to nezkusit.

Co je pomletý vavřín? Bobkový list? Jestli ano, nevěděla jsem, že se prodává mletý?

Š. Matyášová 29.6.2020 6:29

ano Maričko, je to bobkový list, já si ho melu...ale už jsm eho viděla i prodáívat...ale je drahej,a když si ho můžu pomlet, tak kupuju celej...

Z. Lika 26.6.2020 10:51

Líbí se mi v tom ty fazole! Ty opravdu můžu. A i když se té pomatlánky udělá hafol, je možné přebytky zamrazit, předpokládám. Něco dobrého na topinku přijde vždycky vhod a osvědčený recept se hodí, bez kečupu jsou vzácnost. Díky, Sharko.

Z. Lika 26.6.2020 11:11

A vždyť to o tom zavaření píšeš, jsem trubka.

Š. Matyášová 26.6.2020 11:59

zavařit ano,zamrazit ne...to pak není dobrý.....

Z. Lika 26.6.2020 13:58

Á, děkuji za vyjasnění, pletu si pojmy.

Z. Jenny 26.6.2020 9:26

Páni, to je ale dobrotka! R^ Taky mám pálivou směs ve sklenici od kamarádky z Valašska. Na topince je excelentní! Šárko ,pro třicet lidí?? "To je vražda,napsala!"8-o Ale je fakt, jak píšeš níže, odnaučit se snížit dávku pro menší počet,je náročné. Taky jsem jednu dobu vařila pro regiment a než jsem se umírnila,musela jsem rozdávat. :-)

Š. Matyášová 26.6.2020 9:36

jenny, někdy pro mnohem víc...

T. Zana 26.6.2020 20:28

To zmenšování je horor, zvlášť když člověk už nezvládne ty bohatýrské porce co za mlada :-))

Š. Matyášová 29.6.2020 6:31

no,stačí mi jedna, chlapci zvládnou 3...

E. Zvolánková 26.6.2020 7:25

Také přeji všem krásný pátek a Sharko, díky za prima recept. Něco jak dělaného pro mlsný jazýček mého muže. Už mám recept vytištěný a určitě vyzkouším.R^ U nás se zatím dělaly topinky vždy jen potřené česnekem a já si to sypala strouhaným sýrem nebo jen tak na horkou topču plácnu plátek Ementálu;-D

Jinak já bych nechtěla vařit pro 30 lidí topinky ani cokoli jiného;-D;-D To pak nemám odhad. Úplně mi stačí vařit pro těch standardních 7, když se sejdeme na nedělní oběd i s mými rodiči, bráchou a babičkou.

Š. Matyášová 26.6.2020 8:49

Evo, já už začínám mít problém vařit pro menší počet lidí ;-), taky přestávám mít odhad....

E. Zvolánková 26.6.2020 10:23

Tak stejný problém má můj muž. Ten když vaří, tak vždy ve velkém, že polévku pak třeba jíme "týden" ;-D;-D

M. Crossette 26.6.2020 15:40

Můj tatínek také dobře vařil. Uměl skvělý guláš a toho vždy navařil "kotel". Když se maminka snažila protestovat, jeho slova vždy byla "však ono se to sní" :-) Samozřejmě že se vše vždy dojedlo (přihlřívaný guláš bývá dokonce mnohem lepší). Podobně tatínek dělal óbr kynuté knedlíky, říkal jim "blbouny" prý název z vojny. Také se vždy dojídaly, někdy pokrájené na kousky, osmažené na oleji a stejně posypané, jako ty čerstvé (já to dělám nejvíc s povidlovými, když je jich víc, nesnědí se hned další den a pak vypadají už okoralé na napaření).

Š. Matyášová 29.6.2020 6:33

proti okorání je fígl- potřít je olejem nebo máslem, rozpuštěným, a dát do lednice do zavírací krabičky nebo zabalit do potravinářské folie, al eto j ezase zmačkáš a to není ono..krabička je lepší...

Z. Xerxová 26.6.2020 6:14

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Topinky já ráda, jak ty "obyčejné" jen s česnekem, tak ty obložené... Ale pro 30 lidí by se mi je dělat nechtělo :-P , jsi dobrá !!

Š. Matyášová 26.6.2020 9:36

ono to jen děsivě vypadá,ale zvládla bys to..i pro víc lidí než 30....

Z. Xerxová 26.6.2020 9:47

to já vím, že zvládla - na táboře jsme taky vařili pro davy - a navíc jsem zapojovala do činnosti 6 prvňáků či druháků chlapečků... To bylo dílo ;-D

Doma občas vařím pro patnáct - a nevadí mi to. Ale taky mi vůbec nevadí vařit pro dva