20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Plněné palačinky na slano

Změna je život, tak místo plněné kapsy např. z kuřecího masa nebo vepřové kotlety si naplnit palačinky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Opluštilová 30.1.2021 16:14

Kalorická bomba tyhle smažené palačinky, ale protože řízky miluju a zamlada smažila v trojbalu kdeco, vyzkouším, jednou za uherák by to mohlo projít. :-)

Já se na palačinky chystám už pár dní. Dělám je naslano, přeložené napůl a uvnitř s listovým špenátem kterej na cibulce chvilku honím po pánvičce, ochutím solí, pepřem a česnekem, někdy zakápnu smetanou a do hotové palačinky vložím na ten špenát ještě plátek tresky zvlášť oprásknutý na másle.

M. Crossette 29.1.2021 18:05

Nelino, zajímavý recept, voňavé fotky. Já to dělám velmi podobně, když dělám večeři CDD :-) Náplň a postup stejné - šunka, sýr, trojobal, tedy na dva plátky šunky, položím dva čtverečky sýra, přepůlím obalím, smažím. Tvoje je vylepšené tou palačinkou, takže je to taková česká variance na italské calzone, což jak známo je plněná a přepůlená pizza:-) Palačinky jsem už hóódně dlouho nedělala, ale jeden čas bývaly velice často. Hlavně v horkém létě, ale vždy na sladko. Do středu vanilková zmrzlina, zatočit, pokapat cik cak čokoládou, vlnka šlhačky - dobrota velká. Možná je vzkřísím a zkusím tenhle receptík.

M. Crossette 29.1.2021 18:10

Zapomněla jsem dostaz. Jaký účel plní zmíněná jíška? Když se do ní rozmíchá žloutek, je to pak vlastně takový krém, ne? Slouží jako "zvlhčovadlo", aby na palačince šunka lépe držela, nebo jen jako další přidaná chuť? Mohlo by být dobré, jíšku ještě přichutit nějakým ostřejším kořením.

R. Enatae 30.1.2021 12:37

Podle popisu je to v podstatě bešamel, ten se při zapékání používá jako pojidlo, aby se to nerozpadlo.

A. Zemanová 29.1.2021 16:58

Ómmmm, Ómmmm! Mám tu Pražskou čtyřku a ke všemu jsem musela tu zajít pro dorty, tu zajet na rehabilitaci, tak dnešek probíhá vskutku expresně.

Palačinky dělávám pravidelně pokaždé, když jsou tu děti. S domácím jahodovým džemem, děti si pak na to dávají šlehačku, sypou barevnou rýži a polévají si to čokoládou.

Já miluju palačinku pokapanou citronovou šťávou a lehce posypanou moučkovým cukrem, zabalenou. Snad to má být po francouzsku. Vašek si kdysi rád mazal na palačinky paštiku.

Plnit je na slano mě sice občas napadlo, ale nikdy jsem to neudělala. Smažená palačinka mě moc neláká (resp. můj žlučník moc neláká), i když lákavě vypadá. Ale zaujala mě ta slaná tvarohová náplň. V létě to zkusím, udělám část tvarohu sladkého pro děti a slaného pro dospělé. Často jíme venku v pergole, když tu jsou děti, tohle pergolové jídlo, jak píše Alimo, se mi bude hodit.

V. Verenková 29.1.2021 16:05

Kristova noha,Nelinko to je jedlo!!!.Palacinky mám rada,ale skoro ich nerobím(jednak z lenivosti,druhak kvoli množstvu-zjem tak 3.

Zajtra idem do služby,už som si urobila granatírmarš,ale v nedelu nebude "nedeľný obed",ale palacinky na slano a drož ́dová polievka-Takže kombinácia zdravého a chutného

Z. Lika 29.1.2021 16:35

Verenko, na tomhle receptu je prima, že se palačinky dají udělat do zásoby, a pak je dodělávat podle potřeby. Tak dobrou chuť.

Drožďová polévka, mňam!

Z. Nelina 29.1.2021 16:49

Verenko zdravím, když si uděláš z poloviční dávky, tj. 1/4 l mléka, asi 12 dkg hl. mouky, 1 žloutek, podle síly jich je 4 - 5 ks. Moje dávka.

Z. Jenny 29.1.2021 13:06

Palačinky my rádi, na všechny způsoby. Díky za připomenutí některé z variant! Ráno jsem upekla štrůdlík, taky dobrý. :-)

T. Zana 29.1.2021 14:15

Jé, já taky (upekla štrůdl ;-D). Naučila jsem se kupovat takové to listové těsto už vyválené na pečicím papíru - nemám nic proti vyvalování těsta, ale to, co se prodává, mi pro dva přijde moc velké. Tohle je akorát (a teda navíc bez práce. Skoro, stejně ho ještě trochu natáhnu, přijde mi tlustý ;-)).

Z. Jenny 29.1.2021 15:23

R^V u čaje i u kafíčka,je to pěkná parádička.:-)

A. Zemanová 29.1.2021 16:44

Taky jsem si oblíbila ty roličky. Vím, že suroviny na tohle těsto použité nejsou košer, ale raději ty nápisy nečtu. :)

T. Zana 29.1.2021 19:53

Stejně jsou to mrňavý písmenka ;-D;-D.

M. Skálová 29.1.2021 20:12

R^

Z. Jenny 29.1.2021 20:14

Jj, malá písmenka = jedlá potravina. ;-D;-DR^ Však to nejím denně, tak co už včíl. :-)

A. Alimo 29.1.2021 12:57

Palačinky na slano dělám kvůli MLP, neměl by sladké, i když je rád. Ale ani je nezapékám, natož abych obalovala a smažila, smaženému se dost vyhýbáme. Teda kromě řízků :-P. Neraději je máme se špenátem, normálka namazané a zatočené, nebo, když je na záhonku pažitka, tak tvaroh se spoustou pažitky, tak namazat a zatočit. To můžu ve velkém, nechat vystydnout a k tomu kefír nebo něco takového. V horkém létě na pergole.... :-) A tady pršosněží, je zkrátka hnusně, navíc se to smeká, jak je ten sníh vespod ještě zmrzlý, málem jsem udělala na dvoře roznožku;-O. Do toho nám zase nejde telka (Freesat) na jejich infolince maj smyčku, že vlivem povětrnostních podmínek atd a doporučují očistit od námrazy přijímač - anténu. Rada nad zlato, satelit je na střeše na komíně, tak tam určitě někdo v téhle slotě poleze, aby spad a zrakvil se. Jojo, to jsou ty radosti bydlení na vsi. Zlatá kabelovka v paneláku:-).

E. Zvolánková 29.1.2021 13:35

Ten namrzající déšť je fakt peklo. Včera večer jsme ještě šli venčit kolem půl osmé...potřebovali jsme s bráchou oba ještě procházku, tak jsem navlíkla fousisko do pláštěnky, sebe taky a šli jsme. Pes k vrátkům nedoběhl, ale doslova dojel po všech čtyřech...zarazil se až o vrátka a rozplácl se na zadek. Já na tom byla podobně, jen mě zachránil fakt, že mám ruce a mohla jsem se těch dveří chytit, abych nespadla....Dneska to nebude o moc lepší...8-o

A. Zemanová 29.1.2021 16:47

To je ale dobrý tip! Tvaroh a pažitka, nebo cibulová nať, to musí být dobré. Balíš do studených palačinek, předpokládám, nebo ne?

A. Alimo 29.1.2021 18:22

jo, do studených, v teplých se to rozehřeje a teče to ven, to není ono :-)

Z. Nelina 29.1.2021 12:41

Zapékám kolem dokola, mohlo by to být patrno z mých občasných minulých receptů, ale smažené je zase jen jiná chuť (kdo snese).

Jarko, stravovali/y se tu i jiní, těch pár palačinek Ti ráda udělám.

J. Fialová 29.1.2021 13:18

Děkuji! :-P

Z. Jenny 29.1.2021 13:25

...... ano,ano i někteří/é. ;-D

T. Zana 29.1.2021 12:08

Tak ne že bych nevěděla, že se palačinky dají dělat na slano, ale nějak na ně nikdy nedošlo. Asi proto, že je - na rozdíl od Ygy :-) - dělám málokdy, takže když už je chystám, jasně vidím tu marmeláááádu ;-D.

Ale já se překonám a udělám i slané! Smažit je teda nebudu, smaženému se vyhýbám, neb mi je mi po něm divně, ale zapéct by se nakonec daly.

Díky za dobrý tip, Nelino R^.

Š. Matyášová 29.1.2021 9:31

Nelino, je S tím moc crcání..takže narovnám Suroviny na palačinku, zabalím a dám na plech a dám do trouby na 250°C na minutku,max 2. A pak podávám, Sýr Se rozteče, ale nemá šanci vytéct, chutnají amotné k pivu nebo k vínu a nebo bramborami nebo brkaší,jako večeře... jinak je vrStvím do pekáčku,takhle to dělám, dokud není pekáček plný, potom to zaleju rozšlehanou šlehačkou a vejci- opepřím a přidám zelenou cibulku a trochu parmazánu a dám zapéct na 15 minut max. do trouby na 200°C. potom to krájím a dávám na talíř,jako "lazáně"...a výborný jsou jen tak,se slanou tvarohovou náplní s česnekem...a špenátový nebo s houbovou náplní...

Z. Yga 29.1.2021 9:47

Sharko - když ty vaříš pro regiment vojáků, tak ty se s jídlem moc crcat nemůžeš. Ale Nelinka vaří jen pro sebe, tak proč si to neudělat takhle - navíc je to přece jenom trošku něco jiného, než "naflákané" v pekáči. Jenom mne napadá - tu omeletu bych nepřehýbala na půlky, ale zabalila jako balíček, aby ten sýr při smažení nevytekl.

Z. Yga 29.1.2021 8:48

Milá Nelinko - ač palačinky (a líťáky) dělám docela často (většinou, když už mne nic nenapadá, co vařit), tak vždy jen klasika na sladko s domácí marmeládou - a nebo někdy se utrhnu a utřu sladký tvaroh. Já nevím, proč mne nikdy nenapadlo je plnit na slano?!

Moc se mi líbí tvůj recetp - plnit dvěma druhy sýra (strouhaný a plátkový - takhle dělám tousty ;-D) + šunka (možná by šla i jiná uzenina, nebo třebas zbytky pečeného masa). A i když je smažení nezdravé, tak jednou za čas, pro změnu chuti, bych to prubla - a jindy zase to zapečení v troubě (což je časově méně náročné). Anebo v trojobalu a v troubě - tak dělám květák a je to mňam.

J. Fialová 29.1.2021 8:26

Recept se mi zdá moc pracný. Co ho trošku zjednodušit? Třeba takhle:

Až jednou skončí PES234567, uděláme si výlet do Prahy... Samozřejmě po domluvě s Nelinou - aby byla včas a dobře připravena na uvítání hladových poutníků ;-D ;-D

Z. Yga 29.1.2021 8:42

Já to říkám - ty jsi geniální kuchařka, která vaří tak nějak intuitivně... Měla bys napsat kuchařku, ta by se na pultech neohřála. V

Š. Matyášová 29.1.2021 9:32

turistická kuchařka aneb Hádej kam a ke komu půjdeme dneska ;-D;-D;-D

J. Fialová 29.1.2021 13:15

Jo! Z Prahy bych se vracela přes Pardubice, a dala bych si ten bůček na víně (+ 1 porci prosím zabalit s sebou).

Je ještě nějaká dobrá duše na této trase?