19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bread and Butter Pickles, aneb co s přebytkem okurek

Možná si někteří vzpomenete, že jsem tenhle recept na výborné sladko-kyselé okurky už jednou napsala před sedmi lety pro Náš Zvířetník...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Ruščáková 9.6.2017 20:55

Maričko, mít okurky tak to zkusím!

Takhle prostě počkám, až budou okurky za hubičku a zkusím z nich udělat salát:))

Jo a moc se mi líbí, jak to jíte všichni! Copak vy a želvy, ale ta Trixie!:)))

M. Crossette 9.6.2017 21:23

Re: Maričko, mít okurky tak to zkusím!

Okurkový salát je moc dobrý ať už připravený jakkoliv - klasicky, nebo podle tohoto recpetu, ale "nezavařený".

Z. Hanča 9.6.2017 19:58

Maričko,

ty jsi tak pilná !!!

Krájení cibule mi taky vadí, slzím hned po první. Doufala jsem, že kráječ cibule (krájí se v nádobce s víčkem) by mohl být řešením, ale ideální tedy není. Jednak musíš cibuli samozřejmě oloupat a jednak, když pak kráječ na závěr čistíš, stejně se s cibulovým odérem setkáš. A samozřejmě nelze tento vynález použít tehdy, když potřebuješ nakrájet kolečka, například.

M. Crossette 9.6.2017 21:58

Re: Maričko,

Hančo, v tomto případě pilnost = z nouze cnost. Tys tady můj osázený záhon viděla, tak víš, že to nejsou žádné latifundie, prostě se okurky letos rozhodly, že by rády "do sklenic" , tak jsem jim vyhověla :)

Já mám na droboučké sekání cibule (na coleslaw)sekáček, ale přesně jak píšeš, když potřebuji kolečka či jiný tvar, tak holt musím ručně (na nakrájel by třeba robot, ale to mi na 2-3 cibule nestojí za to). Cibulový odér umí vniknout do nosu a očí ať se mu snažíš uhnout sebevíc.

M. Crossette 9.6.2017 19:33

a ještě něco

jak mám okurek hromadu, přemýšlela jsem, jak si je uchovat syrové "do budoucna". Milujeme řecké "tzatziki" (nevím, jak to píšete v češtině), takže ho dělám vždy velkou misku, mám v lednici a "dorážíme" se jím po večeři (máčíme do něj brambůrky). Já do omáčky míchám zakysanou smetanu, jemněji nastrouhanou a vymačkanou okruku, česnek sůl a hodně kopru. Protože v zimě jsou okurky bez chutě, tak tzatziki dělám jen v létě. Kopr si namrazím, s ním není problém, ale s okurkami to nejde. Tedy nešlo :) Zkusila jsem si totiž minulý týden jednu nastrouhanou (bez semínek) a vymačkanou okurku zmrazit. Do maléno sáčku, kde jsem vycucla vzduch. No a teď jsem ji rozmrazila. Pravda, bylo v ní po rozmražení stále dost vody, ale jinak ta dužina je docela použitelná, okurková chuť tam stále je. Řekla bych že víc, než v těch zimních okurkách. Určitě se dá na tzatz. použít. Sice tahle okurka byla zmražená jen týden, nevím, jaká bude chuť po několika měsících v mrazáku, ale protože mohu okurkami plýtvat, tak si těch malých sáčku namrazím několik. Vyhodit později to mohu vždycky, že :)

Z. Lika 12.6.2017 16:16

Re: a ještě něco

Želvy je třeba spasou i nakrájené :-)

Z. Jenny 9.6.2017 10:51

OT Vysočina

OT

Kdo jede na Vysočinu,sděluji, že přijedeme až k večeru, večeře jsou domluveny s tím, že nám to přihřejí a to všem kdo má objednáno a přijede později. Dnes jsem tam volala a domlouvala pozdní příjezdy, bude nás víc.

Z. Lika 9.6.2017 11:08

Re: OT Vysočina

Jenny, Kimi (Jana) se včera ptala na hadech v diskusi, jestli má přivézt vzorky a dárkové drobnosti, tak jsem jí řekla, že určitě (Matylda též). Může se to hodit do soutěží nebo jen tak.

Z. Jenny 9.6.2017 10:48

Milá Maričko,

díky za recepty a dokumentaci, ukládám si všechny tvé recepty a už jsem ledaco vyzkoušela,vždy bylo kvitováno velmi kladně. :-)

Přeji vám všem v rodině dobrou chuť,jsem ráda, když zvířátkům i lidem chutná.

Jdu se chystat na Vysočinu, ještě musím něco zařídit a počkat na přednostu až přijde z práce.Pak vyjedeme.

M. Crossette 9.6.2017 17:39

Re: Milá Maričko,

Jenny jsem velmi potěšená, že si ukládáš moje recepty!

A užij si s ostatními krásný víkend na Vysočině.

Š. Matyášová 9.6.2017 10:14

ten lák Maričko,

to jsou jen 2 hrnky cukru ,a 2 hrnky octa a koření?

M. Crossette 9.6.2017 17:42

Re: ten lák Maričko,

Ano, Šárko jen tyhle přísady. Ale i když okurky s cibulí zcedíš, stále v nich trochu vody(slané) zůstane a tím se lák naředí. No a jak to pak všechno promícháš, uvidíš, že ho bude víc, než by se nejprve zdálo.

Š. Matyášová 9.6.2017 10:11

šlo by to i s mladejma cuketama?

asi ano,prubnu to.....na Beaveru je jich vždycky až moc....

K. Holubová 9.6.2017 10:47

Re: šlo by to i s mladejma cuketama?

Proč by to nemělo jít? Já myslím, že cukety budou skvělé.

M. Crossette 9.6.2017 17:47

Re: šlo by to i s mladejma cuketama?

Hmm, tak s cuketou to nevím. Ale i kdyby byla mladá, bez semínek(nebo minimálně), tak je přeci jen dužinatější, než okurky. Podusit cuketu trvá pár minut. A protože bys ji musela dát do horkého láku, obávám se, že by se rozhňahňala :) Ale zkusit to můžeš a ráda si přečtu jak to dopadlo. Možná by šlo pokrájenou cuketu s cibulí jen tím lákem zalít a nechat do vychladnutí "obarvit a nacucnout" a pak hned dát do lednice. Na některých videích jsem viděla, že okurky i cibuli krájí na silnější plátky, někde dokonce na kostky. To by možná šlo s cuketou. Moje okurky jsou tenké plátky a cibule po svaření je téměř "níťová". Ale nám to tak chutná, tak jsem ani s jiné krájení nezkoušela.

Z. Lika 9.6.2017 8:48

Miluju okurky!

Jak syrové, tak zavařené. Mariččin recept vypadá vnadně. A na trhu už jsem viděla nové okurky, takže zřejmě vyzkouším, samozřejmě v menším množství.

Ten zelený záhon mě fascinuje. Vždycky jsem hrozně ráda chodila hledat dorostlé okurky, bylo to zábavné a napínavé. Taková "pomoc v kuchyni" hrou :-)

Za chvíli vyjíždím směr Setkání, už se těším. Jo, nezapomenout piškoty.

M. Crossette 9.6.2017 17:38

Re: Miluju okurky!

Ano Liko, bojovka "najdi okurku" mě baví. Ale vadí mi dvě věci. Jednak že ty velké listy jsou drsné, pichlavé na dotek. Nejsem sice viditelně poškrábaná, ale kůže svědí. A pak, já tam chodím brzy po ránu, tedy ještě v noční košily. A jak se shýbám a listy se mi otírají o košily, když si ji nestačím vykasat mám na ní žluté šmouhy. Takže v poslední době měním noční košily častěji, než jsem plánovala :)

T. Zana 9.6.2017 8:46

Maričko, díky

Je to tradičně moc pěkné - a ty skvělé fotky - přesně takhle se dělají správné návody!

Bohužel si to asi nevyzkouším, protože nemám ty latifundie, kde by se okurky mohly plazit a zavařovat kupované je nesmysl.

Líbí se mi, jak u vás každý dostane svůj díl okurek - lidi, psi, želvy (skoro mám pocit, že kdybyste měli rybičky v akváriu, taky by si daly :DDD).

M. Crossette 9.6.2017 17:31

Re: Maričko, díky

Zano díky! No zavařovat nemusíš, jak jsem právě napsala Tečce, zkus to pojmout jako salát, pokrájet dvě větší okurky a uvařit hrnek láku. Ale nenutím :)

No my máme i ty rybičky :) Myslíš, že i jim bych mohla "nadrobit" okurku do vody? Když jsem včera odkrajovala konce té spoustě okurek, naplnila jsem jimi Trixinu mistku a dala jí to na verandu. S chutí se na ně vrhla, ale když jsem se pak později šla podívat, tak možná polovina špiček tam ještě v misce zůstala a Trixie funěla natažená o kus vedle. Bylo to poprvé, co nedojedla nabídnutou zeleninu. No nedivím se jí, já bych tu kopu také nedokázala sníst.

Z. Tečka 9.6.2017 8:45

Teda Maričko

...záhon jsem osázela koncem března, první okurky jsem sklidila začátkem května a od té doby narůstají nové a nové...

Před Tvým záhonkem padám na zadek. Já pěstuju nakládačky, ale jen k jídlu a na salát, připadají mi křehčí a chutnější. Když přerostou, a s tím i počítám, dělám rychlokvašky. Ty miluju taky. Pěstuju v kbelících, abych je uhlídala. Vždycky mi to množství (6 - 8 sazenic) stačilo. Vypadá to, že letos je na okurky docela rok, jsem překvapená, jak se ty nedomrlé sazeničky najednou sebraly a "šláply" do toho. Už kvetou a zakládají na okurky. Ovšem na Tebe nemám.

Ty tvoje letos určitě zkusím, zatím jen na košt, takže jen v menším množství.

M. Crossette 9.6.2017 17:26

Re: Teda Maričko

Ano Tečko, na košt je dobrý nápad. Ten recept jde klidně zmenšit a když se tence nakrájí 2-3 větší okurky, je z toho docela pěkná hromádka. Já ještě zapomněla ve spodním dodatku napsat. Když jsem dělala láku 6x tolik (vlastně nakonec 7x), tak dát i 6ti násobné množství koření mi přišlo už moc. Takže jsem dala asi tak na 4x násobně zázvoru, o troche méně kurkumy a pepře jen asi 10x zatočit mlýnkem. Lák byl tedy méně ostrý, ale chutná mi vlastně víc. Manžel má rád ostrý, tak jsem ty první (kořeněné) sklenice označila a ty budou jen jeho. ALE je fakt důležité nechat jakékoliv množství i třeba jen "na košt" předem dobře vychladit, jinak vlažné to prostě není ono. Vždyť i veškeré octové zálivky na saláty jsou lepší studené.

Z. Inka 9.6.2017 8:15

musím říct

že mne přímo děsí to množství. Můj tatínek byl co se týče okurek též maximalista, ročně jsme zavařovali minimálně 40kg.

Z. Lika 9.6.2017 8:50

Re: musím říct

Jo jo, a každou pečlivě odrbat kartáčkem a opláchnout, pečlivě přerovnávat ve sklenicích... známe.

Z. Inka 9.6.2017 9:25

Re: musím říct

šmarjápano, no jasně, ve vaně jsem to myla. Jednou táta přinesl nové myšlenky - bez zavařování, jen vařící lák. Bože, když to začlo lézt ze sklenic, to byla nádhera. To byl jediný rok, kdy jsme sežrali všechno, co do sklenic kyselého nandal, okurek nemaje. A že náš otec zavařil cokoli! A taky naložil, domácí víno z čehokoli

Z. Lika 9.6.2017 9:55

Re: musím říct

Tak jestli se u vás táta přímo podílel na zavařovacím procesu, všechna čest, trochu ho to omlouvá :-)

Z. Inka 9.6.2017 10:47

Re: musím říct

on byl hlavní aktér. Já jsem klasický sběrač, s kýblem na brusinky na celý den, houby, borůvky, maliny..... co se venku urodilo, to jsem dotáhla. A otec cpal do sklenic a zavařoval

Š. Matyášová 9.6.2017 11:13

Re: musím říct

taky si to pamatuju,to byl vopruz!!!! a pak loupat broskve a vypeckovávat, a nejhorší bylo loupat švestky,prootože máti mohla jen ovoce z kompotu bez slupky,zavařené se slupkou a pak oloupané jí dělalo zle....

Z. Matylda 9.6.2017 19:14

Re: musím říct

Myslím, že nejhorší bylo odstřihovat nůžtičkami stopky a bubáky z angreštů. Strašný, ale kompot dobrej. Dneska angrešty díky padlí skoro nikdo nemá...

M. Crossette 9.6.2017 17:18

Re: musím říct

Inko, já jsem letos jak tvůj tatínek, jenže jsem nedobrovolná maximalistka :) Ale některé z prvních listů okurek už začínají žloutnout, navíc jim tam chodím ráno "domlouvat" aby už nerostly, tak snad už je zavařování konec. Stejně už mi došly sklenice a kupovat je se mi je nechce.

Moje okurky jsou "ekologické", čisté a ťupínky na sobě mají jen maličké, takže opláchnutí nebylo nijak náročné.

K. Holubová 9.6.2017 7:26

Okurky nakládané

jsem dělávala klasicky, jako znojemské. Ten Tvůj způsob je úplně jiný, ale musí to být moc dobré. Asi bych to vyzkoušela, mít ty okurky.

Ale pobavilo mě, že píšeš "okurky mám na malém prostoru" a on je velký asi jako můj stávající byt!