29.3.2024 | Svátek má Taťána


MLSOTNÍK: Ostružinový koláč

28.8.2015

Přivezla jsem z chalupy ostružiny, ale péct už se mi nechtělo, tak jsem Hřívnatcovi radši napsala recept i s detailním postupem:

· Připrav si:

  • Máslo (celá kostka)
  • Moučkový cukr (200 ml)
  • Polohrubou mouku (400 ml + na drobenku a vysypání plechu)
  • 1 vejce
  • Bílý jogurt (400 ml)
  • Prášek do pečiva
  • Krystalový cukr (cca 3 lžíce na drobenku)
  • Ostružiny (cca 2 litry)

· Zapni troubu obě tělesa na 200 stupňů, rošt ve střední poloze (údaje platí pro elektrickou troubu, u horkovzdušné snižte teplotu na cca 190)

· Vymaž hluboký plech (cca 30/40 cm) máslem (ukrojit kousek másla, dát na plechu do zahřívající se trouby na pár minut – pár je dvě, vymazat i stěny plechu), vysyp polohrubou moukou cca 2-3 lžíce

· V kastrolku na mírném plameni rozehřej 100 g másla – jen rozpustit, nemělo by bublat a už vůbec ne prskat. 100 g je o trochu menší polovina kostky. Nestavíme jadernou elektrárnu, proto nemusíme vážit.

· Do velké porcelánové mísy dej

  • 200 ml moučkového cukru (odměř v odměrce)
  • 400 ml jogurtu (ve velkém kelímku trochu zbyde)
  • 1 vejce
  • špetku soli

· To všechno rozšlehej šlehačem s metličkami, až se pořádně spojí.

· Přidej do mísy 400 ml polohrubé mouky, polovinu prášku do pečiva a zalij rozpuštěným mírně zchladlým máslem. Důkladně promíchej buď ruční metlou (lepší) nebo šlehačem na nízké otáčky.

· V kastrolku od másla rozehřej další máslo – cca 1 cm z kostky. Až se rozpustí, vypni plamen, nasyp tam 2-3 lžíce krystalového cukru a 3-4 lžíce polohrubé mouky. Důkladně promíchej vidličkou, vznikne drobenka

· Těsto přemísti na plech a rovnoměrně stěrkou rozetři až ke krajům. Bude to vypadat, že je ho málo, ale není.

· Na těsto nasyp všechny ostružiny a rukou je rovnoměrně rozmísti až ke krajům (budou nejméně ve dvou vrstvách).

· Na ostružiny lžící rovnoměrně nasyp drobenku.

· Dej péci do vyhřáté trouby nejprve na 30 minut, otoč plech a dopeč cca 10 minut. Koláč má vypadat jako ten, který jsi snědl – okraje zlaté, drobenka lehce zabarvená.

Ostružinový koláč, foto RenataE

RenataE Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !