23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chvála selské omelety

Selská omeleta je jídlo mého dětství. Ze zbylých brambor, vajec a něčeho. Mívali jsme ji k večeři často a mívali jsme ji rádi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 3.2.2015 3:10

Re: A když zbyde

By ne, na tom si teke strejchnu. Dobry znamy mi poradil i jinou vec:  Grenadyrmars, tam se vejce nedavaji, ale s vejci je to o sto procent lepsi, sice to neni ''tradice'', zato to leze velice dobre do huby.

Z. Matylda 16.1.2015 21:24

Re: Tak veterinář řekl,

Si piš, že jo.

Z. Jjana 16.1.2015 21:03

Re: Tak veterinář řekl,

Tak takový zlatý poklad republiky, jak jsem si myslela, to tedy asi není :) .

Četla jsem jednu knížku o kočičím doktorovi, a ten doporučoval napřed dát kočce mastičku do oka, co je zdravé, a pak do toho nemocného. Měl zkušenost, že se kočka pokusí dostat mast z oka, kam přišla první, takže v tom zdravém může o pár vteřin déle působit...

Hádám, že tě příští týden konečně uvidím s tou svatozáří.

Z. Matylda 16.1.2015 20:51

Re: Tak veterinář řekl,

Do ucha jí kapu, jak vetrinář řekl. Maká na tom, aby se kapky pokusila z ucha vydrbat. Už to zkusila o zem, o pokojovou kytku a taky v jezírku o rákosí.

Z. Jjana 16.1.2015 20:38

Re: Já mám asi hlad :-)

Tak zrovna dneska jsme inovovali bramborový jídelníček. Brambory nakrájené na tenké plátky, osolené, opaprikované jsme opekli na troše oleje na plechu. K tomu se podával tvaroh smíchaný se zakysanou smetanou. Pro mlsnější huby bryndza se zakysanou smetanou.

Mňam. Asi si to někdy zopáknem.

Z. Jjana 16.1.2015 20:35

Re: Tak veterinář řekl,

Ona ti nechce přidělávat starosti, tak se radši samoléčí. Ty uši se už spravily? Mávám a drbu strakatice.

Z. Matylda 16.1.2015 20:09

Tak veterinář řekl,

že rozbor moči je úplně negativní a to dělali i sedimentaci, aby to bylo sichr. Tak možná byla nachlazená a přešlo to samo, nebo ji bolela záda, nebo něco jiného, každopádně to mám sledovat a případně se znovu ozvat, kdyby se záležitost zhoršovala.

Z. Iva 16.1.2015 20:07

Re: A když zbyde

Toto je jedno z jídel, které bych nesnědla, brrr

M. Crossette 16.1.2015 18:39

Selská omoleta je moc dobré jídlo

tady se v rest. podává často pod názvem dřevorubecká. A můžete si jí sami "upravit" - tedy řeknete si z kolika vajec ji chcete, a pak ze seznamu "co do ní" si vyberete kolik chcete (zelenia, maso, sýr), za každou "náplň" je příplatek několik centů. Já ji doma dělám hlavně pro sebe, manžel na vaječné omolety moc není. Takže, když je zbytek od večeře jen pro jednoho, manžel si ho dá a já si udělám něco pro sebe - a často je to právě takhle CDD omoleta. Strouhaný sýr rozmíchám ve vajíčkách.

Knedlíky s vajíčkem milujeme oba. A tak, když se rozhodnu udělat knedlíky k večeri, mám většinou dvě šišky do hrnce. Jednu sníme, druhou vychladlou pokrájím a dám do mrazáku. Někdy, když mám chuť udělám rovnou 4 šišky a do mrazáku dám pak 3. No a kdykoliv mi dojde inspirace, udělám knedlíky s vajíčkem (jako Renata, nejprve hezky do křupava) a zaleji jen jedním vajíčkem, když je jich hodně tak dvěma, aby knedle byly spíše jen obalené a zůstaly křupavé. Vajíčko nechám jen mírně zatuhnout, aby knedlíky nebyly moc suché. A vmíchám hodně sekané pažitky primo ze záhonu. Jíme buď samotné, nebo k nim klidně přidám nějaký kus masa (někdy take CDD - skoro vždy mám doma plátkovou šunku a vždycky sýr. Tak do dvou plátků šunky zabalím dva plátky sýra a to obalím jako řízek a osmažím. Je to rychlé, je to dobré).

No zrovna na dnešek bude mít manžel zbytek včerejšího kari, tak já asi budu kouzlit tu omoletu - díky Matyldo za připomenutí.

Z. Rpuťová 16.1.2015 18:01

Re: Jééé, tu my taky rádi!

Knedlíky s povidlovou omáčkou teda můůůůžu! Mňam!

Z. Kytka 16.1.2015 17:30

A když zbyde

okoralé pečivo, tak ho nakrájím na plátky a vložím do talíře s rozšlehaným vajíčkem s trochou vegety a nastrouhaným sýrem. Nechám nasáknout do pečiva a osmažím na sádle. Ňamka samotné i se zeleninovým salátem.

Z. Lída 16.1.2015 16:15

Re: Vzpomněla jsem si

Taky jsem si vzpomněla! U nás se dělával - když zbyl starší chleba- chlebendex (podle vzoru "hemendex" :-))

Chleba se opekl na omastku, sádlo je nejlepší, z jedné strany. Po obrácení topinek se přihodilo co dům dal (salám, paštika, kousek sýra, třeba zbytek špenátu od včerejška). Pak se to zalilo rozmíchanými vejci- aspoň dvěma - vejce se nechala ztuhnout. Sešoupnout na talíř a začít dělat porci pro druhého strávníka !

Z. Matylda 16.1.2015 15:49

Re: taky jsi se mi Matyldo trefila do chutě...

No však já taky- do krku ho nenaleju ani omylem.

T. Zana 16.1.2015 14:41

Vzpomněla jsem si

ještě na jedno podobné jídlo, které oblibuju. Na trochu cibulky vyklopím mraženou zeleninu (jsem bez latifundií, z čerstvé je to jistě lepší), nějakou míchanou, ne takovou tu pod svíčkovou. Podusím, případně okořením a zaliju vejceme jako ty ostatní varianty. Vůbec to není marné.

Dá se přidat i maso nebo uzenina, ale není to nutné.

T. Zana 16.1.2015 14:35

Re: Jééé, tu my taky rádi!

Matyldo, babička normálně povidla trošku rozmíchala s mlíkem a trochou másla (byla to teda docela kalorická bomba) a polila tím knedlíky. Kdybych si dneska vzpomněla a dělala je, asi přidám rum, do povidel je dobrej ;-)

Ta verze, co píše Sharka, bude nejspíš trochu sofistikovanější a z míň povidel, ale v podstatě je to ono.

T. Zana 16.1.2015 14:31

Re: Jééé, tu my taky rádi!

Rýži mám (na rozdíl od YGY :-)) docela ráda, jen to dovyužití, no, je to vlastně taková čína, koukám...

Š. Matyášová 16.1.2015 14:29

Re: taky jsi se mi Matyldo trefila do chutě...

ano,piju ho k tomu,neliji ho tam

T. Zana 16.1.2015 14:28

Re: Já mám asi hlad :-)

Já mám z brambor ráda všechno - počínaje kaší, přes knedlíky až k bábovce :-))

Š. Matyášová 16.1.2015 14:27

Re: Jééé, tu my taky rádi!

a vidíš, nám to vařej jednou za měsíc ještě s uzeným k obědu ve fabrice

Š. Matyášová 16.1.2015 14:25

Re: Díky za ohlasy,

Matyldo,zkus jí taky dávat tu swiss brusinku..od tý doby co to AlenaŠ zmínila na Hadech , to dávám Nenelce a mám pokoj....

L. Blaza 16.1.2015 14:23

Omeletu

už jsem táááák dlouho nevařila! Nějak jsem na ní zapomněla, takže díky za připomenutí :))))

Z. Jenny 16.1.2015 14:00

Re: Díky za ohlasy,

Také zdravím pejsky a ať je Borůvka rychle v pořádku.

Z. Dalmi 16.1.2015 13:56

Re: Já mám asi hlad :-)

Já bych je klidně snědla i ke svíčkové.

Z. Matylda 16.1.2015 13:55

Re: mňam!!!

No, Bedo, pokud ti zbude kastrol uvařených brambor, tak jo, ale jinak asi ne :)

Z. Matylda 16.1.2015 13:55

Re: Já mám asi hlad :-)

Já mám brambory ráda právě v té různé variantě, moc je nemusím jen tak k masu, třeba k pečenému kuřeti.

Z. Dalmi 16.1.2015 13:34

Já mám asi hlad :-)

Dala bych si jakoukoliv variantu. Brambory můžu kdykoliv a jakkoliv a vůbec, mám ráda obyčejná jídla. I ta náročná :-)

O. Joklová 16.1.2015 13:32

mňam!!!

co k tomu napsat víc? selská omeleta je báječná věc (a taky už jsem ji dost dlouho nedělala) a knedlíky s vejci přímo miluju

hm, a co takové francouzské brambory? ale to už asi není takové "zbytkové"

O. Joklová 16.1.2015 13:22

Re: Jojo, selská omeleta

přesně tak!!! vyrobit (úmysleně) zbytek je krásná představa, i když to plně chápu a píše to přece i sama Matylda - že rovnou udělá mládežníkům o pár brambor víc

O. Joklová 16.1.2015 13:20

Re: taky jsi se mi Matyldo trefila do chutě...

myslím že sharka myslela, že ho k tomu pije, ne že ho nalije do té omelety

Z. Lika 16.1.2015 12:12

Re: Když jsem hledala obrázek

Je fakt, že selská omeleta není tak vysoká jako španělská, ta fakt potřebuje dopéct i shora.