20.9.2019 | Svátek má Oleg



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Chvála selské omelety



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 60, poslední: 3.2.2015 3:10, přehled diskusí

Tak veterinář řekl,:
Autor: Z. Matylda Datum: 16.1.2015 20:09

že rozbor moči je úplně negativní a to dělali i sedimentaci, aby to bylo sichr. Tak možná byla nachlazená a přešlo to samo, nebo ji bolela záda, nebo něco jiného, každopádně to mám sledovat a případně se znovu ozvat, kdyby se záležitost zhoršovala.

Re: Tak veterinář řekl,:
Autor: Z. Jjana Datum: 16.1.2015 20:35

Ona ti nechce přidělávat starosti, tak se radši samoléčí. Ty uši se už spravily? Mávám a drbu strakatice.

Re: Tak veterinář řekl,:
Autor: Z. Matylda Datum: 16.1.2015 20:51

Do ucha jí kapu, jak vetrinář řekl. Maká na tom, aby se kapky pokusila z ucha vydrbat. Už to zkusila o zem, o pokojovou kytku a taky v jezírku o rákosí.

Re: Tak veterinář řekl,:
Autor: Z. Jjana Datum: 16.1.2015 21:03

Tak takový zlatý poklad republiky, jak jsem si myslela, to tedy asi není :) .

Četla jsem jednu knížku o kočičím doktorovi, a ten doporučoval napřed dát kočce mastičku do oka, co je zdravé, a pak do toho nemocného. Měl zkušenost, že se kočka pokusí dostat mast z oka, kam přišla první, takže v tom zdravém může o pár vteřin déle působit...

Hádám, že tě příští týden konečně uvidím s tou svatozáří.

Re: Tak veterinář řekl,:
Autor: Z. Matylda Datum: 16.1.2015 21:24

Si piš, že jo.

Selská omoleta je moc dobré jídlo:
Autor: M. Crossette Datum: 16.1.2015 18:39

tady se v rest. podává často pod názvem dřevorubecká. A můžete si jí sami "upravit" - tedy řeknete si z kolika vajec ji chcete, a pak ze seznamu "co do ní" si vyberete kolik chcete (zelenia, maso, sýr), za každou "náplň" je příplatek několik centů. Já ji doma dělám hlavně pro sebe, manžel na vaječné omolety moc není. Takže, když je zbytek od večeře jen pro jednoho, manžel si ho dá a já si udělám něco pro sebe - a často je to právě takhle CDD omoleta. Strouhaný sýr rozmíchám ve vajíčkách.

Knedlíky s vajíčkem milujeme oba. A tak, když se rozhodnu udělat knedlíky k večeri, mám většinou dvě šišky do hrnce. Jednu sníme, druhou vychladlou pokrájím a dám do mrazáku. Někdy, když mám chuť udělám rovnou 4 šišky a do mrazáku dám pak 3. No a kdykoliv mi dojde inspirace, udělám knedlíky s vajíčkem (jako Renata, nejprve hezky do křupava) a zaleji jen jedním vajíčkem, když je jich hodně tak dvěma, aby knedle byly spíše jen obalené a zůstaly křupavé. Vajíčko nechám jen mírně zatuhnout, aby knedlíky nebyly moc suché. A vmíchám hodně sekané pažitky primo ze záhonu. Jíme buď samotné, nebo k nim klidně přidám nějaký kus masa (někdy take CDD - skoro vždy mám doma plátkovou šunku a vždycky sýr. Tak do dvou plátků šunky zabalím dva plátky sýra a to obalím jako řízek a osmažím. Je to rychlé, je to dobré).

No zrovna na dnešek bude mít manžel zbytek včerejšího kari, tak já asi budu kouzlit tu omoletu - díky Matyldo za připomenutí.

A když zbyde:
Autor: Z. Kytka Datum: 16.1.2015 17:30

okoralé pečivo, tak ho nakrájím na plátky a vložím do talíře s rozšlehaným vajíčkem s trochou vegety a nastrouhaným sýrem. Nechám nasáknout do pečiva a osmažím na sádle. Ňamka samotné i se zeleninovým salátem.

Re: A když zbyde:
Autor: Z. Iva Datum: 16.1.2015 20:07

Toto je jedno z jídel, které bych nesnědla, brrr

Re: A když zbyde:
Autor: P. Sulc Datum: 3.2.2015 3:10

By ne, na tom si teke strejchnu. Dobry znamy mi poradil i jinou vec:  Grenadyrmars, tam se vejce nedavaji, ale s vejci je to o sto procent lepsi, sice to neni ''tradice'', zato to leze velice dobre do huby.

Vzpomněla jsem si:
Autor: T. Zana Datum: 16.1.2015 14:41

ještě na jedno podobné jídlo, které oblibuju. Na trochu cibulky vyklopím mraženou zeleninu (jsem bez latifundií, z čerstvé je to jistě lepší), nějakou míchanou, ne takovou tu pod svíčkovou. Podusím, případně okořením a zaliju vejceme jako ty ostatní varianty. Vůbec to není marné.

Dá se přidat i maso nebo uzenina, ale není to nutné.

Re: Vzpomněla jsem si:
Autor: Z. Lída Datum: 16.1.2015 16:15

Taky jsem si vzpomněla! U nás se dělával - když zbyl starší chleba- chlebendex (podle vzoru "hemendex" :-))

Chleba se opekl na omastku, sádlo je nejlepší, z jedné strany. Po obrácení topinek se přihodilo co dům dal (salám, paštika, kousek sýra, třeba zbytek špenátu od včerejška). Pak se to zalilo rozmíchanými vejci- aspoň dvěma - vejce se nechala ztuhnout. Sešoupnout na talíř a začít dělat porci pro druhého strávníka !

Omeletu:
Autor: L. Bláža Datum: 16.1.2015 14:23

už jsem táááák dlouho nevařila! Nějak jsem na ní zapomněla, takže díky za připomenutí :))))

Já mám asi hlad :-):
Autor: Z. Dalmi Datum: 16.1.2015 13:34

Dala bych si jakoukoliv variantu. Brambory můžu kdykoliv a jakkoliv a vůbec, mám ráda obyčejná jídla. I ta náročná :-)

Re: Já mám asi hlad :-):
Autor: Z. Matylda Datum: 16.1.2015 13:55

Já mám brambory ráda právě v té různé variantě, moc je nemusím jen tak k masu, třeba k pečenému kuřeti.

Re: Já mám asi hlad :-):
Autor: Z. Dalmi Datum: 16.1.2015 13:56

Já bych je klidně snědla i ke svíčkové.

Re: Já mám asi hlad :-):
Autor: T. Zana Datum: 16.1.2015 14:28

Já mám z brambor ráda všechno - počínaje kaší, přes knedlíky až k bábovce :-))

Re: Já mám asi hlad :-):
Autor: Z. Jjana Datum: 16.1.2015 20:38

Tak zrovna dneska jsme inovovali bramborový jídelníček. Brambory nakrájené na tenké plátky, osolené, opaprikované jsme opekli na troše oleje na plechu. K tomu se podával tvaroh smíchaný se zakysanou smetanou. Pro mlsnější huby bryndza se zakysanou smetanou.

Mňam. Asi si to někdy zopáknem.

mňam!!!:
Autor: M. Beda Datum: 16.1.2015 13:32

co k tomu napsat víc? selská omeleta je báječná věc (a taky už jsem ji dost dlouho nedělala) a knedlíky s vejci přímo miluju

hm, a co takové francouzské brambory? ale to už asi není takové "zbytkové"

Re: mňam!!!:
Autor: Z. Matylda Datum: 16.1.2015 13:55

No, Bedo, pokud ti zbude kastrol uvařených brambor, tak jo, ale jinak asi ne :)

Díky Matyldo, za připomenutí - nedělala:
Autor: D. Ruščáková Datum: 16.1.2015 9:47

jsem to už roky, byť kdysi to bylo běžné jídlo:)) Taky přidávám cibuli, ale se sýrem šetřím, je to pak už na mě moc těžké.

Knedlíky s vajíčkem mám ráda udělané ala Renata, ale nebývají - jednak nejíme knedlíky, tak nemohou zbýt a jednak je na to potřeba víc vajec a to já můžu až zase ponesou slepičky. teď mají útlum, tak já taky s vajíčky šetřím:))

Re: Díky Matyldo, za připomenutí - nedělala:
Autor: Z. Matylda Datum: 16.1.2015 12:01

Mně by v tom zas přišla problematičtější na trávení ta cibule, ale každý to máme jinak :)

Díky za ohlasy, :
Autor: Z. Matylda Datum: 16.1.2015 9:39

já se vrátím- teď jedu s Borůvkou na veterinu, možná má zánět močových cest, tak jedu řešit. Povedlo se mi odebrat vzorek (uffff), naposled jsme s ní byla na veterině včera, má taky zánět v uchu, po poradě jsem nafasovala injekční stříkačku na vzorek a máme se dostavit znovu. Tak přidržte palečky....

Re: Díky za ohlasy, :
Autor: T. Zana Datum: 16.1.2015 9:56

Chudák Borůvka (a chudák ty), držím palce! Nemůže to spolu nějak souviset, ty záněty myslím?

Re: Díky za ohlasy, :
Autor: Z. Lika Datum: 16.1.2015 10:26

Taky mě to napadlo, že to bude asi souviset. Chudinky, tak ať to rychle nějaká ATB spraví, držím palce.

Re: Díky za ohlasy, :
Autor: Z. Jenny Datum: 16.1.2015 14:00

Také zdravím pejsky a ať je Borůvka rychle v pořádku.

Re: Díky za ohlasy, :
Autor: Š. Matyášová Datum: 16.1.2015 14:25

Matyldo,zkus jí taky dávat tu swiss brusinku..od tý doby co to AlenaŠ zmínila na Hadech , to dávám Nenelce a mám pokoj....

Jééé, tu my taky rádi!:
Autor: T. Zana Datum: 16.1.2015 9:32

a taky přidávám standardně ještě cibuli.

Jo, zbytková jídla :-) Knedlíky s vajíčkem rovněž miluju (a máme je zřídka, páč jsme neknedlový), snad ještě lepší jsou knedlíky se zbylým zelím a pár drobečky masa z knedlavepřazéééla - to jsem neměla už snad od dětství... sakra, s tím by se mělo něco udělat :-)

A knedlíky na sladko s omáčkou z povidel...

A bramborový knedlíky jen tak osmažený na másle!

Hm, přemýšlím, jestli znám něco na zbylou rejži. Asi ne.

Re: Jééé, tu my taky rádi!:
Autor: D. Ruščáková Datum: 16.1.2015 9:44

Rýže? Zprudka ji opeč s cibulí a trochou nějaké zeleniny, okořeň dle momentálního nápadu a s větším či menším přemáháním sněz:)))

Re: Jééé, tu my taky rádi!:
Autor: Z. Lika Datum: 16.1.2015 9:51

Tak to já můžu i bez přemáhání - lehce osmahnout nakrájený česnek a cibuli na malinko tuku, přihodit rýži a nakrájený pórek, přisolit a už v podstatě jen prohřát, aby pórek zůstal křupavý. Může se přidat kari koření - už do tuku.

Re: Jééé, tu my taky rádi!:
Autor: Z. Yga Datum: 16.1.2015 10:20

Tedy, o mně se ví, že rýži tuze nerada, ale když zbude od oběda, tak jsou dvě varianty - přidám trošku omáčky a šoupnu do psí misky (to je ta lepší). Nebo na cibulce oprásknu houby, přidám rýži a nakonec posypu najemno krájenou pažitkou nebo bazalkou (z hub klidně i žampiony, nejsem zas tak cimprlich - navíc já to nejím) a sešoupnu na lidský talíř - Terka i Jenda to stláskají.