Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Salát z fazolových lusků
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Š. Matyášová 18.7.2016 6:35Re: Sharko recept vypada zajimavě Maričko, já je měla koupený už předkrájený...byly v akci,tak jsem neodolala.... |
Š. Matyášová 18.7.2016 6:34Re: fazolky miluju!!! bedo, citronu podle chuti-zálivku si přece děláš pro sebe, a kůru nastrouhat, jen to žlutý..to bílý je hořký.... |
Š. Matyášová 16.7.2016 18:59Re: Fazolkám jsem přišla velice na chuť ano,nepřenese se taková divná kovová pachuť...taky to hňahňám dřevěným pasírovacím hříbkem (podobá se to hříbku na látání,jen to má dlouhou rukojeť jako kvedlačka....) |
Š. Matyášová 16.7.2016 18:55Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny po ránu v 11:32 :-D mě nevadí,že sem dáš OT, ale že než ho dáš, nenapíšeš něco k tomu článku,rozumíš mi? Lika to pochopila dobře.... |
Š. Matyášová 16.7.2016 18:53Re: Díky Sharko, fazolky mám moc ráda jasně ,že jo..a pak ještě dělám uvařené brambory, trochu pomačkané s vejcem natvrdo a citronovou šávous červenou cibulí...to mi kdysi uvařila jedna z mamčiných kámošek a bylo to moc dobré...jí se to zase teplé i studené... |
Š. Matyášová 16.7.2016 18:51Re: Zelene fazulky Hanko, samozřejmě !!! (headbang) |
Š. Matyášová 16.7.2016 18:49Re: Zelene fazulky Maričko,neemigrovaly tam kdysi kuchařky ze školních jídelen? Ty to u nás vařívaly podobně,jako tvoje tchýně :-D |
Š. Matyášová 16.7.2016 18:47Re: fazolky jsou nejlepší Wendulko, já je dokonce z konzervy na kyselo radši..jsou dřív hotové a tu Jamieho fintu jsem také okoukala :-D |
Š. Matyášová 16.7.2016 18:46děkuji všem za příspěvky k tématu a hlavně těm, co se rozhodli/y o víkendu fazolky uvařit k obědu nebo k večeři..... |
V. Glover 16.7.2016 7:58Re: Zelene fazulky Hanko to musí být odporný. Já kupuju posledních 20 let jenom čerstvé, ale jasně si pamatuju, že ty v konzervě už jsou doměkka a žádné vaření nepotřebují! |
V. Glover 16.7.2016 7:49fazolky jsou nejlepší Šárko já zelené fazolky taky miluju. Moje nejoblíbenější je na smetaně s bramborama a vajíčkem, to vždycky vařila moje mamka z fazolek z konzervy, možná tenkrát nebylo možné je v supermarketu koupit čerstvé celoročně? Co já vždycky dělám je trik co jsem viděla u Jamie Olivera, ty fazolky jsou přece vždycky naskládané v těch plastových balíčkách stejnými konci k sobě, tak temu balíčku fazolek před otevřením prostě odříznu ten stopkový konec. Nemusím brát každou do ruky a trávit nad tím věky, a ten druhý koneček už neodřezávám. Teď mám doma zrovna balíček krásně tenkých mladých fazolek,to udělám nad párou jako přílohu k anglickému obědu v neděli. |
H. Williamson 15.7.2016 22:16Zelene fazulky mam rada, ale jeste radsi ty zlute voskove. I kdyz zas barvou ty zelene jsou v tom jidle takove veselejsi. :) Tuhle jsem si je udelala trochu netradicne. Uvarene na skus opraskla v panvi na trose slaninky a pridala drceny kmin. A vubec to nebylo spatne. Tedy ta netradicni cast spocivala z toho kminu. A mela jsem k tomu nove brambory. V Americe jsou zelene fazolky jedna z nejcastejsich priloh. Ovsem casto to neni k jidlu - zejmena od lidi z generace me tchyne. To se vezmou fazolky z konzervy - uz tak dost mekke a vari se. A vari se dlouho, az tak jako nabydou sede barvy a pastovite konsistence. Des bes. Ale mam recept na jedny pomalu a dlouho varene zelene fazulky, ovsem to je festival chute a pochazi z jedne cernosske restaurace v Charlestonu. |
Z. Matylda 15.7.2016 20:52Re: hřiby a hřiby... Tady nemží, ale hřiby taky nejsou. Karamel mi dneska zdrhla na dětské hřiště kousek od domu- cca 40 metrů- sice se žádné dítě neleklo a přítomná babička si s ní začala hned hrát, páč si myslela, že je to Borůvka- ale stejně bych tu psici pleskla... |
O. Bernsteinová 15.7.2016 20:48Re: Díky Sharko, fazolky mám moc ráda Když oblibuješ brambory, zkusilas je s pórkem? Nedávno mi je uvařil přítul a pošmákla jsem si. |
Z. Lika 15.7.2016 20:45Re: Fazolkám jsem přišla velice na chuť VětříM! No hlavně aby mi to bylo něco platné... :-) |
Z. Lika 15.7.2016 20:44Re: Fazolkám jsem přišla velice na chuť Á, tady větří další mlsotník! To by bylo bájo, jo jo. |
O. Bernsteinová 15.7.2016 20:42Re: Fazolkám jsem přišla velice na chuť Já mám na kjopolo, jak se říká "lilkovému kaviáru" v Bulhárii, odtamtud dřevěnou misku s tloukem, to prý je na pečený lilek klasika. Jinak je taky dobrá lilková kaše (z pečeného lilku) s kuličkami z mletého masa. |
O. Bernsteinová 15.7.2016 20:38Re: Jéžiš, No, jeho maminka byla napůl francouzka, naučila ho jíst zeleninu od malička. |
Z. Jajka 15.7.2016 20:20Mňam mňam, tohle určitě vyzkouším, fazolky já můžu. A v mrazáku jich je pytel! Jen ten med budu muset vynechat... |
Z. Lika 15.7.2016 19:39Re: Fazolkám jsem přišla velice na chuť Šmrdlám to vidličkou, ale mám tu dost velký porcelánový hmoždíř, tak ho vyvedu do společnosti. Díky za tip, Hanko. |
H. Williamson 15.7.2016 19:25Re: Fazolkám jsem přišla velice na chuť ne kazde jidlo s lilkem oblibuju, ale na lilkovem kaviaru tezce ujizdim. Mam tady kamarady Rumuny a ti tvrdi, ze uplne nejlip se to udela, kdyz se na pripravu nepouzije nic kovoveho. Jako treba mixer. Takze to patlaji drevenou palickou ve sklenene misce a ja to taky tak delam. Na topinku nebo trojuhelniky nasucho opecene pity anebo jen tak se spalickama zeleniny. |
M. Crossette 15.7.2016 19:04Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny Bedo, gratuluji Zuzance ku krásnému výročí !!!! A přeji, ať si jich spolu užijete ještě alespoň dalších deset !!!! |
M. Crossette 15.7.2016 19:03Sharko recept vypada zajimavě a to velmi, jak s topinkou, tak s brambory ! Určitě vyzkouším, jen vynechám vinný ocet a možná ztlumím i tu cit. šťávu. Ne, že by to "pro jiné" nebylo dobré, ale já mám v posledních letech prostě s kyselou chutí problem. Ale dižonskou hořčici máme rádi a tu tam určitě dám. Já měla hromady fazolek na záhoně a dělala jsem lusky prokládané cibulí, bešamelem a navrch sýr. Nebo byly jako příloha jen se solí a pepřem. Teď už mi bohužel čerstvé došly, ale mám několik sáčků v mrazáku, tak to zkusím. My oba máme fazolové lusky vééélice rádi. Hlavně, když jsou "domácí", tedy když si jdu ty ještě mladé otrhat ze záhonu zatímco se mi na ně vaří voda - ty jsou jak máslíčko !!! Dodám "radu". Já jsem začala fazolové lusky krájet až po uvaření (svoje i ty pozdější v obchodě koupené). Jen celým odkrojím maličko na obou koncích a pak celé házím do vařící vody. Až teprve potom, když je vyndám je krájím na špalíčky. Přijde mi, že v nich zůstane vice chuti, protože z předem pokrájených zbytečně vyteče šťáva do vody. Pak stačí uvařené lusky po hrtkách narovnat "do svazečku" a 2x, 3x překrojit všechny najednou. Mně to případné prochladnutí nevadí, protože je pak stejně ještě dám na pánvičku s rozteklým máslem a krátce znovu prohřeji (často na tom másle nejprve rychle opeču mandlové šlupičky). |
O. Joklová 15.7.2016 15:46Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny Liko, ke článku píšu zvlášť, tohle jsem sem strčila hned po ránu, přiznám aby to vidělo co nejvíc lidí - těch 10 let je pro mě úžasných a neuvěřitelných, koťátko moje Zuzanka že autorka radostně očekává každou odezvu, každý příspěvek, to plně chápu - sama asi nejsem jiná, ale to jsem si chtěla nechat až ke kafíčku... i když fazolky mě oslovily už ráno při otevření :-))) |
Z. Xerxová 15.7.2016 15:19hřiby a hřiby... ... a zase hřiby... budu sušit, snad to nezačne plesnivět, neboť stále mží... Psisko vylítané - opět se houpe podmáčený mech (to miluje), potoky tečou naplno, všechny kaluže a příkopy jsou po okraj průzračné vody. Krásná hodinka v lese. A teď jdu likvidovat tu nadúrodu |
Z. Lika 15.7.2016 15:09Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny Bedo, vždy je lepší, když napíšeš i větu ke článku - každý autor vyvine nějaké úsilí, článek mu dá práci, a těší se na odezvu. |
H. Williamson 15.7.2016 15:01Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny Bedulko, tobe i Zuzance vsechno nejlepsi. :) |
O. Joklová 15.7.2016 14:56fazolky miluju!!! stejně jako sharka na kyselo, ale klidně jsem schopná zdlábnout otevřenou pikslu sterilovaných jen tak - když je na něco potřebuju, musím se velmi silně přemáhat... dokonce mi chutná i ten lák, on je takovej - no fazolkovej recept bych mohla zkusit, nejspíše i s těma bramborama, akorát teda vinnej ocet ne-ééé, to asi zababicuju... a fakt celej citron???? myslím jako šťáva z celýho, není už to kyselý moc? a ta kůra se tam nastrouhá nebo jak??? šiš já mám nějak moc otázek, ale fakt bych to zkusila, ale fazolky doma zrovna nemám a teď jsem dorazila z nákupu - ale ony na mě počkají :-))))))) |
O. Joklová 15.7.2016 14:48Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny s článkem to nemá společného nic, proto je to nadepsáno jako OT na Hady zdaleka nechodí všichni Zvířetníci promiň že je to zrovna pod tvým článkem... |
D. Ruščáková 15.7.2016 13:59Re: Díky Sharko, fazolky mám moc ráda No jo! Já jak je diskuze na jiné stránce než recept, tak jsem to nezkontrolovala:))) |