Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Rychlé lehké jídlo

6.8.2021

Nedá se říci letní, ceny kupované zeleniny se tak ustálily, že je téměř jedno, v kterém ročním období se zelenina zpracovává.

Období je letní, kdy v kuchtění lidu převládají cukety a různé dýně. Já teda nemusím ani jedno ani druhé, místo cukety v slaném provedení raději lilek, ale ujíždím na paprikách.

Lečo je obecně rozšířené, kromě standardu papriky + rajčata může být i v kombinací s další zeleninou,

nebo papriky upečené na sucho, svléknuté a rozmačkané s pečeným lilkem a rajčaty, olejem, kořením, na pomazánku,

nebo plněné papriky, chutě lze různě obměnit, na způsob mého plnění jsem dávala recept dříve (k tomu poznamenám, že místo všeho uvedeného koření stačí dost čubrice, tu jsem v té době neměla).

Dnes je tu návod na papriky vařené + rýže jako příloha, obyčejné to jídlo.

Suroviny

  • libovolný počet paprik podlouhlých
  • bujón nebo třeba i kostka
  • kostky uzeného nebo klobásy nebo jen nějaké uzeniny, co je po ruce
  • cibule
  • kousek slaniny klasické nebo anglické
  • koření typu Podravka, i sůl, i pepř, i mleté chilli
  • na zahuštění buď máslovou jíšku nebo kukuřičný škrob
  • rýže (dlouhozrnná nebo kulatá)

Suroviny

  Postup

  • na pánvi osmažit cibulku a slaninu
  • papriku nakrájet na libovolně velké kousky
  • přidat pokrájenou uzeninu
  • zalít horkým bujónem nebo jen vodou + kostky bujónu
  • koření
  • po změknutí paprik zahustit
  • nakonec přimíchat osmaženou cibulku se slaninou a i přidaný kousek másla chuť zjemní.

Papriku nakrájet

Vše podusíme v pánvi

Podáváme s rýží. Dobrou chuť!

Kdo event. zkusí, dobrou chuť. A když zbude, je to jako s gulášem: druhý den je lepší, je rozleželý, stačí pak jako příloha chleba.

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes


zpět na článek