25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rybu? Nedáme si rybu?

Takhle se někdy ptám doma před víkendem. Jsem na ryby hrozně vybíravá a prostě nekoupím jinou rybu než živou. Naštěstí naše sádky prodávají živé ryby 5 dní v týdnu. A vždy mají alespoň pstruha a kapra. Už jsem tam známá jak falešná pětka a ten blonďák s podběrákem už hlásí novinky, akce,.. Ví, že okouna miluju, ale musí mít aspoň pětadvacet deka (chci to k jídlu, ne do akvárka). Maréna, lipan, siven, občas se ulakomím na štiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Ruščáková 20.12.2013 22:52

Děkuju za přání k svátku a ještě dodávám k tématu -

ryby jsem se naučila "vařit" v Norsku a je to velká dobrota (pokud máte dobrou rybu, jejíž chuť není třeba skrývat:)) Ovšem neznamená to, že vaříte rybu jako třeba slepici:)) To se nejdřív v kastrolu na másle opeče trocha nastrouhané zeleniny (třeba pórek, mrkev, řapíkatý celer, paprika apod), zaleje trochou vařicí vody, přidá sůl, koření - nové + bobkový list a celé se to okyselí citronem - když si to chvilku pobublá (stačí chvilka, proto to strouhání) a pěkně to voní, vezme se rybka - porce (u nás většinou losos nebo treska - ale ta opravdová "torsk" nebo anglicky "cod") a prostě se tím voňavým vývarem více méně jen protáhne. Když je rybka hotová (tedy ne syrová:)), lze z onoho vývaru udělat lehkou omáčku, která se přes rybu přeleje.

No a když jsem za barbara (hlavně v Norsku, kde jiného než lososa v podstatě nechci jíst:)), tak dám porci lososa do zapékací misky, poleju to citronovou šťávou, jemně okořením tím, na co mám chuť (koření nebo bylinky, ale fakt jemně a nepřekombinovat!)malinko podleju vodou a strčím na pár minut do mikrovlnky - 3-5, podle velikosti porce a míry rozmrazení. Pak už jen obložím zeleným salátem a třeba čerstvou paprikou (či čímkoliv, co sezóna zrovna nabízí) a jím většinou s chlebem. Ale dobré je to s čímkoliv.

Pokud jsem zvlčilý barbar, vyrobím na to ještě majdu ze zakysané smetany - miluju variantu s koprem, moc nefandím česneku, protože miluju lososa nerušeného (norského - ke skotskému jsem česnek klidně dala).

No a další kapitola by byl uzený losos (laks nebo orret - o je přeškrtnuté:)) a toho taky můžu sníst tolik... kolik si ho můžu dovolit koupit:))

H. Williamson 20.12.2013 23:39

Re: Děkuju za přání k svátku a ještě dodávám k tématu -

Ano Dede, na uzeneho lososa jsem taky vysazena. U nas bud z vod pacifickych nebo ze Skotska. Norsky jsem jeste nevidela. Ale objevila jsem bonanzu. Jeden obchod u nas dovazi uzene pulky lososu z Pacifiku uzene v chladnem kouri. Jsou neuveritelne krehke a jemne.. A v krame to kraji na tenke platky a prodavaji za cenu, ktera je mimo mou platovou skupinu. Ale zbydou jim odrezky, jsou mene vzhledne, ale chut ta sama za cenu lidovou.Tak se tim laduju. A je to zdrave - Omega-3 tuky podporuji srdecni a jine zdravi. Co by jeden pro zdravi neudelal.

D. Ruščáková 20.12.2013 23:55

Re: Děkuju za přání k svátku a ještě dodávám k tématu -

Ach ano, taky převelmi pečuju o své zdraví:)))

Nejlepší je norskej losos z volného moře... ale to taky není nijak lidová cena:)) Skotští lososi jsou tučnější a nějak jinak voní. Pacifické neznám, takže taky nemůžu posoudit:))

H. Williamson 21.12.2013 0:08

Re: Děkuju za přání k svátku a ještě dodávám k tématu -

No jo, Dede, ale na druhou stranu si pak predstav ty grizzly medvedy na Aljasce, jak se tema lososama ladujou, aby nabrali tuk pred zimnim spankem. :))

Z. Kulhánková 21.12.2013 4:16

Re: Děkuju za přání k svátku a ještě dodávám k tématu -

A halibuta jste zkoušela? Zejména uzený u mě nad lososem jasně vítězí, hned na druhém místě red snapper. Musí to být ovšem všechno čerstvě z vody vytažené, každá hodina dělá velký rozdíl. Ten můj onehdá ulovil z břehu lososa, jeden filet jsme zbaštili hodinu poté, co plaval, a druhy jsme si nechali v lednici na druhý den. Rozdíl nebetyčný.

Z. Kulhánková 21.12.2013 4:26

Re: Děkuju za přání k svátku a ještě dodávám k tématu -

Probůh, dámy, proč kazíte rybu tolika srágorama a tak dlouhým dušením? Lososa prostě zabiju, vykuchám, ofiletuju (zbytek použiju jako návnadu na kraby) a hodím na gril. Kdo chce, tak si ho na talíři podle chuti osolí nebo pokape citrónem. K tomu nějaký salát a rýži nebo kus bramboru a je vymalováno. Cokoliv jiného je zbytečné a jenom ničí chuť.

Nojo, jenomže teď koukám, že vy píšete o "rozmrazení" - hm, tak to si rovnou hoďte na talíř kus papundeklu.

H. Williamson 21.12.2013 19:01

Re: Děkuju za přání k svátku a ještě dodávám k tématu -

Jestli chapu vasi logiku, tak jakakoliv ryba stoji za to jen kdyz si ji jeden vylovi sam. Nastavuje se mi vize cesko-moravsko-slovenskeho naroda, jak se s udickama vypravuje k rybnikum, rekam a blizkym morim,aby meli neco vhodneho na Stedry ci jiny den. Ale vazne, nikdo nezpochybnuje fakt, ze ryba cim cerstvejsi, tim lepsi. Jenomze ne kazdy ma tu prilezitost jako vy. Coz neznamena, ze musite zesmesnit a pozurazet kdekoho, kdo nema tu prilezitost jako vy. To uz je pak otazka etikety.

Z. Kulhánková 21.12.2013 19:57

Re: Děkuju za přání k svátku a ještě dodávám k tématu -

Vite, kde je mi kazdy? Klidne si ten rozmrazeny papundekl zvejkejte, kdyz vam chutna. Vesele Vanoce!

J. Vojáček 20.12.2013 21:03

ROZVERNÍČEK.

Půjčil jsem si milion, měl jsem dárků kamion. Neplatil jsem splátky, vzali si to zpátky.

Nezbyl ani dáreček, vzali mi i domeček. Neplatil jsem daně, sebrali i saně.

Nevím si už rady, sob mi chcípnul hlady. V lese mám teď pelíšek, kašlu na to.. Ježíšek

H. Williamson 20.12.2013 21:41

Re: ROZVERNÍČEK.

Jovasku!!!! Vlastni umelecky pocin? :)

J. Vojáček 20.12.2013 22:04

Re: ROZVERNÍČEK.

Je to z mého archivu, ale je to převzato z jiných zdrojů.

Z. Dalmi 20.12.2013 22:06

Re: ROZVERNÍČEK.

Já to znám. Ale je tam trochu jiné sloveso, že? :-)

D. Ruščáková 20.12.2013 23:56

Re: ROZVERNÍČEK.

Děkuju, milý JoVásku, za Rozverníčky! Je tu s nimi hned útulněji...:))

Z. Jenny 20.12.2013 18:46

Frischer Fisch

Viz.nadpis,říkám foneticky takto mé kamarádce a vynikající archivářce Věře, která se jmenuje jako ta rybka. Mám ji ráda, je moc chytrá, spolehlivá a krásně píše.

Ryby mám ráda ale ne často, šetřím si na ně chuť. Vánoce bez smažáka v trojobalu nesmí být, jinak to nejsou ty moje Vánoce.

Přes rok máme rádi vše možné, pstruhy na másle,miluju candáta,v létě na rybářských závodech míváme grilované makrely,grundle na oleji na rychlo taky dobré. Taky máme rádi mlíčí z kapra,které i somrujeme od kolegů,lehce je zapráším v mouce a na rychlo oprančím, paráda.

Měli bychom se k rybám více vracet, jsou ta původní česká jídla. Letos jsem byla s vnučkou v Davidově mlýně a tam jsme si rybky užily vrchovatě i je chytaly.

No, ale zase takovej kus jiného pěkně prorostlého masa taky není od věci.

H. Williamson 20.12.2013 17:06

Blahoprani dnesnim oslavenkynim

Mila Dede, terra-san (a jine, utajene?), krasne oslavte vas predvanocni svatek. Nesidte se. :)

Z. Jenny 20.12.2013 18:21

Re: Blahoprani dnesnim oslavenkynim

S dovolením se přidám.

Milé oslavenkyně, všechno nejlepší a hlavně to zdraví.

Z. Tora 20.12.2013 20:45

Re: Blahoprani dnesnim oslavenkynim

I já se dovolím se přidat a popřát všem oslavenkyním vše nej nej nej

H. Williamson 20.12.2013 17:04

Na dotaz date si rybu...

... je moje jednoznacna odpoved ANO! A spolecne s Bubu dodavam - kvalitni cerstvou. U nas spis morske ryby. Oproti castym predsudkum v ceskych koncinach - morske ryby nepachnou rybinou, za predpokladu, ze jsou cerstve nebo spravne zamrzle a spravne rozmrazene. Naopak, dobra morska ryba voni morem - takovou tou soli a rasama. :)) Kdyz se k takove naskytnu, tak zasadne jednoducha uprava na masle s olivovym olejem, pripadne neco cesneku, pripadne zelena cibulka, neco petrzelky, dokoncit citronem. To pak spis zajimave prilohy a nebo vhodna omacka. Jako treba trocha hollandaise - je to fakt jednoduche. Co nemam rada je, kdyz se na kvalitni rybu napatla marinada tak z 15 prisad, vcetne mnozstvi sojovky. Coz nemusi byt spatne jako mariada, ale kam hergot se podela ta ryba?

Kvalitni sladkovodni rybu tady tezko sezenu. Jak rika Maricka, o kapra jeden nezavadi. Rybnikarstvi zde neni,,kdyz tak v tom zije cosi, co zrovna nemusim. Jooo, videla jsem kapry v Atlante na velkem farmarskem trhu a delalo se mi z nich soufl, jeste kdyz byli nazivu. Jsou to cinsti kapri, kteri byli omylem nasazeni do americkych pomalych rek a jsou neuveritelne utocni a a zravi a nici mistni ryby. Ve zdejsich rekach rije tradicne catfish - na pohled jako cesky sumec, ale chuti se to srovnat neda. Sumec je fantasticky. O neco lepsi je catfish ze sadek, ale tu upravuju pikatnejsim zpusobem - jako treba madarskou rybi nebo zdejsi oblibenou v rajcatovem zaklade s cibuli a necim ostrejsim. Tam je ta ryba uz sekundarni.

Tak si vsichninechte chutnat na rybe, jak ji mate radi a uzivejte si to.

H. Williamson 20.12.2013 17:37

Re: Na dotaz date si rybu...

Jo, a jeste mne napadl takovy skoro jako recept na smazenou rybu, muze byt morska ci sladkovodni, ale udelana nejlip z filatek, aby se to nemuselo smazit dlouho. Variace (a) do strouhanky pridam neco najemno umletych orechu - spis sussich. V mem pripade pekany (pecans), protoze na rodinne latifundii, kde zila Chetova babicka je spousta pecanu, staci si jenom nasbirat. Ale I mlete mandle jsou fajn, a jednou jsem to delaal s liskovejma a taky dobry. Da to tomu krapet jinou chut. Mlete vlasske - nevim - jsou tucnejsi a lepi seuz ve strouhance. Variace (b): do strouhanky pridam neco nastrouhaneho parmezanu nebo jineho sucheho syra. Tam se to musi hlidat, aby to rychle netmavlo - proto nejlepsi jsou filatka. V zadnem pripade neee neco jako eidam a podobne mekci syry - to je pak maglajz.

Z. Kulhánková 20.12.2013 20:38

Re: Na dotaz date si rybu...

Hlavně ať ty mořské ryby jsou skutečně chycené na moři, nikoliv obarvení mutanti ze sádek plní antibiotik.

H. Williamson 20.12.2013 21:39

Re: Na dotaz date si rybu...

Pani Kulhankova, musim se ohradit. Kdyz mluvim o tom, jake ryby ja kupuju, tak opravdu vim, o cem mluvim. V nejlepsim pripade je koupim primo na Atlantiku bud od rybare z lodi nebo z kooperativniho ci jineho kseftu, kde vidim, co privazeji. V nasem meste jsou obchody, ktere prodavaji certifikovane ryby a morske plody z US nebo z Kanady chycene v oceanu nebo z velmi kontrolovanych sadek, a prednostne z Jizni a Sev. Karoliny a Georgie. Ale predevsim, ve svem americkem zivote jsem pracovala vic jak tri roky bud v nebo kolem (ve stejne budove)vynikajici japonske restauraci, kde se podavalo i sushi, takze verte mi, ze kvalitni rybu poznam asi zrovna tak dobre jako Bubu, autorka dnesniho clanku. I kdyz Bubu to ma v krvi od detstvi.

Z. Kulhánková 21.12.2013 0:46

Re: Na dotaz date si rybu...

Z velmi kontrolovaných sádek????

A Karlštejn koupit nechcete?

Zdravím z pacifického pobřeží Kanady.

Z. Hanča 20.12.2013 17:04

Kapří jednohubky

bych ráda ochutnala, kdyby mi je někdo udělal (tuším, že je to dost velká piplačka)!

V naší rodině kapr jen jednou v roce na Vánoce, v tradiční úpravě, jako součást vánočních zvyků, jinak nemá nikdo trpělivost na vybírání kostiček. Ale mořské ryby máme rádi, příležitostně máme přísun tresek a makrel z Norska a ty jsou vynikající.

Milá Dede, milá terro-san a všechny Dáši a Dášenky (třeba i čtyřnohé), všechno nejlepší k svátku!!!!

Z. Dalmi 20.12.2013 14:37

Jak tohle dopadne?

Tedy to jsou věci. Tady je námraza na stromech až se ohýbají. Právě prší a je -3 stupně. Všude led, strašně to klouže. I kočkám :-)

Z. Xerxová 20.12.2013 16:41

Re: Jak tohle dopadne?

uffff - držím palce.

tady mokře sněží - bílá klidná pohoda...

Z. Dalmi 20.12.2013 18:05

Re: Jak tohle dopadne?

Přednosta ještě není doma. Spadl na nás asi mrak, nevidím ani světlo od sousedů, jen ho tuším. Příšerné počasí. A mrzne. Dceři jsem zakázala přijet

Z. Tosca 20.12.2013 14:24

:)

Dášám, Dádám, Dagmarám, Dede ... všechno nejlepší :)

Ryby mám ráda, dělat je moc neumím, tak vděčně beru každou inspiraci (ty jednohubky mě zaujaly)... však já se časem zlepším :P

Z. Fallowa 20.12.2013 14:09

Dobrý den,

kapra nemusím od svého dětství díky kosti zapíchnuté v krku a hlavně mučení, než se mnou jeli na pohotovost.Cpali do mně chleba, kyselé zelí a vůbec všechno, co kdo poradil :o( , kost se ani nehnula, až na pohotovosti. Ale rybí polívku dělám, cedím jí přes plátýnko, takže kosti nehrozí. Jdu si lehnout - je mi zima, mám odřený nos a zalehlé uši.To mi ještě scházelo...

P.S.:

Všem oslavencům přeju všechno nej!

Z. Jenny 20.12.2013 18:26

Re: Dobrý den,

To mně se jednou zabodla do krční mandle štětina z kartáčku na zuby a trčela mi napříč do krku. Lékařka mi skoro nevěřila a až uviděla, rcela, že, to prý tedy ještě neviděla. :))

Taky nic moc a při kaprovi mírně trpím. Ale dobrý je.

A. Bytová 20.12.2013 13:45

Vánoční kapr

Kapra můžu a díky rybářským přátelům mám celoroční přísun.

Nejradši na sardeli a posléz zapíct se zakysanou smetanou, ty chutě se úžasně proňahňaj.

Ale ne na Vánoce, ty celonárodní kapří jatka mi nedělají dobře.

Všechny milé Dáši všechno NEJ k svátku přeji.