16.4.2024 | Svátek má Irena


MLSOTNÍK: Specialita ze zbylých nevykostěných rybích řízků

22.12.2014 23:59

Lenka S. poslala recept na rybí dobrotu, o kterou se u nich v rodině dokážou téměř i poprat.

HAMŤAVÉ DROBKY PODLE MAMINKY OTY PAVLA

Kdysi ten recept zveřejnili v časopise Receptář.

Maminka Oty Pavla tohle prý dělala z plevelných rybek, tvz čudel, které její kluci nachytali načerno. Prý je jen vykuchala, osmažila a nakládala je.

Já tohle mám odzkoušeno z právě z nevykostěných kapřích řízků třeba z ocasu, kde je fakt moře kostí a nikdo je nikdy nechtěl dlabat. Ty kosti naložením zcela změknou a jakoby v řízcích nebyly. Pokud se řízky naloží do Štěpána, na silvestrovské pohoštění budou akorát změklé. Naložením vzniká jakýsi druh pečenáčů.

SUROVINY: Jakýkoliv počet v trojobalu osmažených zbylých rybích řízků, nálev.

NÁLEV: :750 ml vody 250 ml 8% octa, po 2 kuličkách nového koření a pepře, 1 bobkový list, 1 kus hřebíčku, 1/2 lžč. hořčičného semínka, po 30 g krupic. cukru a soli, 11 tablet cukerinu (pozn.: 1 tableta cukerinu (Spolarinu) = cca 1 kávová (nikoli čajová) lžička cukru. Jak jsem přesně zvážila, kávová lžička cukru krupice má hmotnost přesně 3 g. Takže 11 tablet cukerinu odpovídá 33 g cukru. UPOZORNĚNÍ: s cukrem nemám recept vyzkoušený ani jednou a přepočet na cukr uvádím pouze na žádost redakce.)

DO SKLENICE NA PROLOŽENÍ: Několik oloupaných a na kolečka nakrájených cibulí a 2 mrkve.

POSTUP: 

Z uvedených surovin na nálev svaříme nálev, který necháme vychladnout. Do velké sklenice od okuret naskládáme usmažené kousky kapra, které prokládáme kolečky mrkve a cibule. Pak vše zalijeme prochladlým lákem, povážeme celofánem a dáme někam do chladna. Stačí jen 7 dní, aby se i větší kosti docela dobře rozležely a změkly. Čím je ale doba zrání (naložení) delší, tím je ryba lepší. Dá se to dělat z plotic a tloušťů. Ty se ale jen vykuchají, nechají se vcelku a obalí se a usmaží. Jinak je vše stejné.

Dobrou chuť!

Lenka S. Neviditelný pes