13.10.2019 | Svátek má Renáta


MLSOTNÍK: Rychlá letní večeře

1.6.2018

Rozmáčknuté brambory pečené se sýrem a bylinkami.

Wendulka uvedla nóbl recept včetně zajímavé bramborové přílohy (najdete zde), samozřejmě ji musím také vyzkoušet, ale překvapil mě v diskusi údiv nad tím namáčknutím brambor.

Pokud se zapékají brambory prokládané buď masem nebo zeleninou, samozřejmě brambory na plátky, pokud si je ale zapeču jen se sýrem, tak v rozmáčknutém stavu, jsou chutnější. Stačí jako hlavní jídlo s nějakým salátem. Třeba s červenou řepou.

Suroviny

Suroviny

Suroviny

  • brambor odhadem podle počtu strávníků
  • olivovým olejem nešetřit na vymazání pekáčku a ani na vrchní pokapání brambor, ten pak používám ochucený česnekem, nebo možno utřít česnek a s olejem smíchat
  • hodně lžic strouhaného sýra, dobré je smíchat 2 druhy, u mě nesmí chybět parmezán
  • sůl (opatrně podle druhu sýra), možno pepř, drcený kmín, atd.
  • a hlavně hodně různých oblíbených bylinek

Postup

Příprava brambor a sýra

Příprava brambor a sýra

  • brambory uvařit, pokud jsou nové - ve slupce, pokud jsou staré - tak oloupané, ve slané vodě, u starých kromě soli ještě s kmínem a cibulí
  • po slití je nechám otevřené malinko schladnout, tím i trochu oschnout
  • vyklopím do vymazané zapékací misky nebo pekáče
  • namáčknu je
  • hodně pokapu česnekovým oliv. olejem
  • posypu kořením a nakonec promíchanými sýry s bylinkami
  • a péci do zlatova
Připraveno k pečení

Připraveno k pečení

Salát

byl z vařené červené řepy, přidáno - sůl, trochu strouhaného jablka, oliv. olej a pasta balsamico, místo používaného citronu, nebo možno použít olivový olej s citronovou příchutí. Variant a zvyklostí je mnoho.

Dobrou chuť!

Zapečeno, doplněno salátem z červené řepy.

Zapečeno, doplněno salátem z červené řepy.

Foto: autorka

Nelina Neviditelný pes