24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Rychlá letní večeře

1.6.2018

Rozmáčknuté brambory pečené se sýrem a bylinkami.

Wendulka uvedla nóbl recept včetně zajímavé bramborové přílohy (najdete zde), samozřejmě ji musím také vyzkoušet, ale překvapil mě v diskusi údiv nad tím namáčknutím brambor.

Pokud se zapékají brambory prokládané buď masem nebo zeleninou, samozřejmě brambory na plátky, pokud si je ale zapeču jen se sýrem, tak v rozmáčknutém stavu, jsou chutnější. Stačí jako hlavní jídlo s nějakým salátem. Třeba s červenou řepou.

Suroviny

Suroviny

  • brambor odhadem podle počtu strávníků
  • olivovým olejem nešetřit na vymazání pekáčku a ani na vrchní pokapání brambor, ten pak používám ochucený česnekem, nebo možno utřít česnek a s olejem smíchat
  • hodně lžic strouhaného sýra, dobré je smíchat 2 druhy, u mě nesmí chybět parmezán
  • sůl (opatrně podle druhu sýra), možno pepř, drcený kmín, atd.
  • a hlavně hodně různých oblíbených bylinek

Postup

Příprava brambor a sýra

  • brambory uvařit, pokud jsou nové - ve slupce, pokud jsou staré - tak oloupané, ve slané vodě, u starých kromě soli ještě s kmínem a cibulí
  • po slití je nechám otevřené malinko schladnout, tím i trochu oschnout
  • vyklopím do vymazané zapékací misky nebo pekáče
  • namáčknu je
  • hodně pokapu česnekovým oliv. olejem
  • posypu kořením a nakonec promíchanými sýry s bylinkami
  • a péci do zlatova

Připraveno k pečení

Salát

byl z vařené červené řepy, přidáno - sůl, trochu strouhaného jablka, oliv. olej a pasta balsamico, místo používaného citronu, nebo možno použít olivový olej s citronovou příchutí. Variant a zvyklostí je mnoho.

Dobrou chuť!

Zapečeno, doplněno salátem z červené řepy.

Foto: autorka

Nelina Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !