Neviditelný pes

VíP: Aneb víkendový pokec(ník)

5.3.2016

Dnešní vípák bude opět trochu kuchtící. Možná si vzpomenete na loňskou aukci. Když Matylda nadhodila nápad, ať nabízíme nejen předměty, ale třeba i služby, z legrace jsem napsala, že celkem nic neumím, leda tak svíčkovou. No a Matylda řekla, sem s ní.

Tak jo. Při aukci jsem ještě dražitelům házela vějičky v podobě předkrmu a sektu a vína, ať se svou položkou nezůstanu na ocet. No to jsem si dala. Prý ještě polívku a zákusky. Spočítala jsem hořáky na sporáku, změřila troubu a spočítala hrnce, a usoudila, že tohle už nedám. Naštěstí se nabídla Jitča s polívkou a Sharka s dezertem, tak se mi svalil kámen.

Aukční svíce už je snězena, a víte, co byl největší hit? Žádné maso, žádné víno, ale Jitčina vynikající polívka a pak – knedlíky. Ty vzbudily takový zájem, že jsem se rozhodla proces nafotit. Protože moje popisy bývají zmatené a není nad názornou ukázku, že.

Tak jedem. Na dvě knedle o velikosti, která se vejde do takového toho drátěného kráječe, potřebujeme 8 rohlíků ze včerejška.

Osm rohlíků ze včerejška.

Nakrájíme je na kousky – dva podélné řezy kolmo na sebe šuup šuup, a pak to nakrájíme napříč šup šup šup šup (ještě vícekrát šup), takže vzniknou čtvrtkolečka.

Nakrájíme je.

Zalijeme je omatlánkou, kterou jsme si připravili buď včera večer nebo dnes ráno (je totiž dobré ji nechat pár hodin odstát, ať mouka nabobtná).

Polijeme omatlánkou.

Na tohle množství rohlíků jsem potřebovala asi 2,5 – 3 dl mléka, zakvedlala jsem do toho jedno vejce a přidala hrubou mouku – tolik, aby omatlánka nebyla řídká, ale ani příliš hustá, aby prostě pomalu tekla a nevytvářela při tom krápníky.

Opatrně je prohrábneme.

Nakrájené rohlíky, už polité, prohrábnu vařečkou tak, aby byly všechny omatlané – nemačkám je při tom.

Nakonec naplocho shora přimačkávám, ať vyženu vzduch.

Pak je uplácám jen shora dlaní, docela dost (ale žádné hnětení!), a uhladím povrch, aby byl hladký a mokrý.

Uplácaný bochan.

A přikryji mikrotenovým sáčkem od rohlíků, ať těsto neoschne. A dám vařit vodu na knedlíky.

Uplácaný bochan s připlácnutým sáčkem od rohlíků, aby neoschl.

Než začne voda vařit, těsto je přiměřeně provlhčené.

Bochan v míse rozčísnu hranou dlaně na dvě půlky a pustím si v dřezu čůrkem vodu. Půlku bochanu vytvaruji do šišky a při tom si občas máčím ruce ve vodě, abych dosáhla hladké knedle bez zjevných děr a která jakž takž drží tvar.

Knedlík před ponořením do hrnce s vroucí vodou

A šup s ní do vody. A hned tu druhou.

Knedle se už vaří.

Vařím 15 minut v mírném varu, pak obrátím a vařím dalších 15 minut.

Lovím plochou vařečkou na otevřený kráječ a po vylovení hned rozkrájím.

Vylovená uvařená knedla čeká na rozkrájení.

Nakrájené obě šišky, z jedné už ubylo

A podáváme.

Knedlík se španělským ptáčkem.

Tyhle knedle se mi samozřejmě povedly mnohem lépe než při aukční svíci, a už vím, čím to je: nedávejte příliš mnoho omatlánky. Já jak jsem byla oslněna množstvím hostů, prostě jsem to špatně odhadla. Příště už budu vědět :-)

Jinak tyhle knedlíky vydrží v lednici klidně i týden a možná i déle, ale to jsme nikdy nedokázali zjistit – vždy se snědly.

Knedlík s moravskou roštěnkou.

Ať už dnes budete vařit cokoliv, přeji, ať se to povede, a hlavně dobrou chuť.

Jo a na závěr hádanka: tohle mi kvete na okně. Kdo uhodne, co to je, získává bod.

Je to pěkné.

Toto je obvyklý vípák, takže sem pište o všem, co vás zajímá a oč se chcete podělit. A jestli se chce někdo pokochat knedlíky ve větším formátu, může zde na Rajčeti :-)

Foto: autorka.

Lika Neviditelný pes


zpět na článek