27.1.2020 | Svátek má Ingrid



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

avatar T. Zana
změnit ikonu


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků.

Zasílat emailem přímé reakce na Váš příspěvek

Položky označené * jsou povinné


VíP: Aneb víkendový pokec(ník)



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 122, poslední: 7.3.2016 0:08, přehled diskusí

S jarem jsme na tom:
Autor: Z. Matylda Datum: 6.3.2016 16:24

taky zatím neslavně: http://malcka.rajce.idnes.cz/2016_03

Re: S jarem jsme na tom:
Autor: Z. Lika Datum: 6.3.2016 16:42

To je správný březen, s kalužemi a doma za kamny :-)

Re: S jarem jsme na tom:
Autor: T. Zana Datum: 6.3.2016 20:23

Vždycky jsem měla dojem, že předjaří je strašně depresivní doba. Čekání, čekání... a furt nic.

Ale poslední dobou ho nějak beru na milost a hledám si ty první sněženky a rozkvetlá křoví (pod Vlachovkou už kvete třešeň, myslím, že je to jedna z nejranějších v Praze)

klasické knedlíky s droždím:
Autor: Z. Xerxová Datum: 6.3.2016 16:01

půl kila hrubé mouky, dvě špetky soli, jedno vajíčko, asi čtvrtlitru vody, dva rohlíky nakrájené na kostičky a čtvrtka kostičky droždí.

Na osolenou mouku nadrobím droždí, zaleju vodou s vajíčkem, vařečkou to párkrát prohrábnu a vmíchám rohlíkové kostičky. Pokud mi to připadá řídké - přidám rohlík či mouku, pokud tuhé, přileju vodu. Nechám chvíli odpočinout (klidně jen půlhoďku) a vařím. Pokud z tohoto množství udělám tři menší knedlíky - pak 20 minut, pokud dva macaté, tak 25 minut.

Dělám je podle oka - tohle je zhruba recept, který má nějaká ta čísílka pro začátečníky :o) Kdo rád nadýchané - přidá maličko droždí a nechá těsto řidší, kdo rád tužší, udělá těsto tužší

Re: klasické knedlíky s droždím:
Autor: Z. Lika Datum: 6.3.2016 16:03

Díky, Xerxová, za recept. Budu fakt muset zkusit i ty kynuté, to by bylo, abych kynuté těsto nepokořila!

OT: RIP Pat Conroy:
Autor: H. Williamson Datum: 6.3.2016 15:21

V patek zemrel vynikajici spisovatel a vypravec, dlouholety obcan Jizni Karoliny, milovnik a znalec toho magickeho pobrezi nazyvaneho Lowcountry, clovek, ktery z hlouby sve nekdy zranene a nemocne duse umel nahlednout do jinych dusi - Pat Conroy. V Cesku jsou prelozeny dve jeho knihy - Pan prilivu a Hudba u plaze. Pan prilivu byl tez zpracovan jako film. Ti z vas, kteri obcas oceni postrehy o Jihu od Maricky a ode mne, by si mne meli precist zejmena Pana prilivu.

Re: OT: RIP Pat Conroy:
Autor: Z. Lika Datum: 6.3.2016 16:01

Nečetla jsem, doženu. Tolik knih, tak málo času. Takže dávám přednost doporučení, děkuji. Hned se na pana Conroye podívám. Ať odpočívá v pokoji.

Re: OT: RIP Pat Conroy:
Autor: T. Zana Datum: 6.3.2016 16:33

Taky tak.

R.I.P.

O Pánu přílivu teoreticky vím, ale nějak jsem se k tomu nedostala...

Kulturně kulinární poznámka ::
Autor: Z. Hanča Datum: 6.3.2016 15:12

V pátek jsem shlédla Lásku na kari, takový typický mezinárodní film - v hlavní roli Angličanka a Indové, natočil Švéd, odehrává se převážně na francouzském venkově. Ale proto to nepíšu, je to film o jídle, kuchařích, restauracích a scény, ve kterých se nakupují suroviny na venkovském trhu nebo kdy se připravuje jídlo, plné barev, jsou úžasné! Člověk skoro cítí i všechny ty skvělé vůně. Jinak je to příběh jako z červené knihovny, kterému by se dalo vytknout spousta věcí, ale jako relax dobrý a Helen Mirren, takto protivná majitelka restaurace, hraje (jako obvykle) výborně.

Tak to jenom, že je dnes Vípák o jídle. :-)))

Tvoje knedle a svíčková, Liko, vypadají taky na na michelinskou hvězdu!

Re: Kulturně kulinární poznámka ::
Autor: Z. Lika Datum: 6.3.2016 15:59

Tak na Helen Mirren jsem se chtěla dívat, propásla jsem ji. Hezká je ta změť tvůrců a témat, no hlavně že se nakonec nepobili :-) A díky za pochvalu :-)

Re: Kulturně kulinární poznámka ::
Autor: H. Williamson Datum: 7.3.2016 0:08

Jo, ten film bych rada shledla.

Matyldo, díky:
Autor: M. Beda Datum: 6.3.2016 14:02

za včerejší fotky Karamelky - nedočkavě jsem okomentovala už na rajčeti kam jsem se propracovala dříve než sem

hele, co bys říkala něčemu takovému?????

https://www.facebook.com/Aktualizovano/videos/762266060576523/

Re: Matyldo, díky:
Autor: Z. Matylda Datum: 6.3.2016 15:59

Říkala bych, že čeho je moc, toho je příliš :)

pokus o jarní fotky:
Autor: T. Zana Datum: 6.3.2016 10:55

Včera jsme nakoukli do botanické, co je nového. Spěchali jsme a bylo mizerné světlo, takže fotky nejsou nic moc, ale stejně se na ty jarní kvítky ráda koukám.

A je tam jedna hádanka, inspirovaná Likou - schválně jestli poznáte, co tam taky kvete (nápověda - moravské sestry by to mohly znát :-)

http://1234zana.rajce.idnes.cz/Botanicka_brezen_2016

Re: pokus o jarní fotky:
Autor: Z. Lika Datum: 6.3.2016 11:14

Vzhledem k nápovědě usuzuji na měruňku :-)

Zano, vždyť včera slůnilo? I když vy jste tak vysoko, že jste se možná ocitli v mraku...

Re: pokus o jarní fotky:
Autor: T. Zana Datum: 6.3.2016 16:35

U nás se to fakt neroztrhlo. Ono někdy stačí kousek a mraky vypadají docela jinak.

A není :-) Večer dám odpověď :-)

Re: pokus o jarní fotky:
Autor: Z. Hanča Datum: 6.3.2016 17:44

Taky jen podle nápovědy bych tipovala magnólii, i když si myslím, že to snad ještě není možný. :-)

Re: pokus o jarní fotky:
Autor: T. Zana Datum: 6.3.2016 19:51

Mandloň :-)

Re: pokus o jarní fotky:
Autor: Z. Lika Datum: 6.3.2016 20:33

Jestlipak z ní sklízejí mandle :-)

Re: pokus o jarní fotky:
Autor: Z. Hanča Datum: 6.3.2016 21:56

No to jsem ale ..... Myslím mandloně a napíšu magnólie (hodil by se smajlík, co si ťuká na čelo). Stejně musí být v Botanické zvlášť příhodné klima, když kvetou tak brzičko!

Hezkou neděli:
Autor: A. Lex Datum: 6.3.2016 8:32

Začínají se sbírat mračna, takže rychle ven na delší prochajdu do lesa.

Re: Hezkou neděli:
Autor: Z. Xerxová Datum: 6.3.2016 9:05

tady leje od rána - ale na procházce jsem s Najtidlem byla...

Re: Hezkou neděli:
Autor: Z. Lika Datum: 6.3.2016 9:14

Tady v noci a ráno taky pršelo,to je dobře.

Zcela OT:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 6.3.2016 8:28

Nemám ráda plasty, ale tenhle nápad např. do dílny mi přijde geniální!

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/12509203_171248863240161_4438060783096420779_n.jpg?oh=98ee876a09cf410f21a250b801820925&oe=5761D7DD

Re: Zcela OT:
Autor: Z. Lika Datum: 6.3.2016 9:20

To fakt vymyslel dobře. Jestli to jsou kanystry od vody (modré víčko) a musí je často kupovat, tak si s nimi poradil dobře.

Nápověda ke kytce:
Autor: Z. Lika Datum: 6.3.2016 8:16

Přidala jsem na rajče další dvě výmluvné fotky

http://1url.cz/9tMrq

Re: Nápověda ke kytce:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 6.3.2016 8:30

Aha! Takže sukulentní by to bylo, ale tohle neznám.

Re: Nápověda ke kytce:
Autor: Z. Matylda Datum: 6.3.2016 8:52

No, tu jsme měli ve škole a říkali jsme jí živorodka :) Je z rodu kalanchoe?

Re: Nápověda ke kytce:
Autor: Z. Lika Datum: 6.3.2016 10:22

Ano, je to jedna za kalanchoí (-chojí? :-)

Re: Nápověda ke kytce:
Autor: Z. Lika Datum: 6.3.2016 10:27

To už bylo na hranici srozumitelnosti. Prostě ano, je to druh kalanchoe.