MLSOTNÍK: Risotto v pomalém hrnci
Pomalý hrnec je dokonalý k vaření krémového risotta po italském způsobu, odpadá tím zdlouhavé stání u plotny a nepřetržitě míchání, a stává se z toho jídlo velice nenáročné na přípravu. Základní poměr surovin je asi 700 ml vývaru/vína na 250 gramů rizotové rýže. Tentokrát jsem vařila risotto s jarní zeleninou, zvlášť pečenou v troubě.
Zeleninové risotto:
- 250 gramů Arborio rýže
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml bílého vína
- 2 papriky – kapie
- 300 gr cherry rajčat
- 1 cuketa
- 100 gr parmesanu
Zapneme pomalý hrnec na “high’’ nastavení, vhodíme 250 gramů rizotové rýže, zalijeme půl litrem horkého vývaru a skleničkou vína.
Tím máme základ hotový, v pomalém hrnci rizoto necháme vařit asi hodinu a čtvrt nebo hodinu a půl – v mém pomalém hrnci se dělá hodinu a půl, ale jiné recepty uvádějí jenom hodinu, asi záleží na hrnci a preferenci.
Risotto nesmí být rozvařené na nějakou kaši, jednotlivé zrnka pořád musejí mít trochu pevnosti uvnitř, jako když se dělá tradičním mícháním na plotně. Ale zase pomalý hrnec má tu velkou výhodu, že nějakou minutu víc nebo míň snadno odpustí.
Další krok je nakrájet si zeleninu – kapie a cuketu, rajčátka můžou zůstat celá, dáme na nepřilnavý plech, posolíme, zakapeme olivovým olejem, a 30-40 minut pečeme v troubě, jednou nebo dvakrát promícháme.
Nakonec smícháme risotto a zeleninu dohromady, nastrouháme do něj parmesan a můžeme servírovat. Ještě si můžete přimíchat zelenou petržel, kterou jsem já zapomněla koupit, a přiložit vajíčko natvrdo, které jsem zapomněla uvařit, proto není na fotce.
Další verze, po přidání opečené slaniny/šunku a zelené cibulky na přání mlsného manžela, kterému zeleninka není dost dobrá:
Jednu porci jsem snědla, když bylo hotové, a další, když se manžel vrátil domů, mezitím risotto čekalo v pomalém hrnci na nastavení, co jenom udržuje jídlo teplé - ne každý pomalý hrnec to má.
Dobrou chuť!
Foto: autorka.