27.1.2020 | Svátek má Ingrid



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Afrika



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 67, poslední: 7.3.2016 12:25, přehled diskusí

Zatracení divočáci!:
Autor: A. Lex Datum: 4.3.2016 21:29

To je mi Garinky líto, snad to dopadne dobře. Je mladá, zdravá a v kondici. Přede dvěma lety potrhal divočák u plotu našich zahrad také psa malinoi. Při dotazu na myslivecký svaz, co s tím budou dělat, tak řekli, že oni nic nezmohou. Jsou přemnožení, příšerně, sousedovi proboural divočák pletivo a rozryl zahradu, asi 30 metrů od domu. A to jsme, prosím ulice, jen konce zahrad jsou už na hranicích luk a kousek do lesa. Myslivecký svaz - opět pokrčení ramen. Je otázka času, až divočáci zramují člověka. Louky u lesa jsou každou noc čím dál víc rozrytější. A myslivci je chodí na kraji lesa zakrmovat! Připadám si jako v blázinci.

Už od pohledu:
Autor: Z. Hanča Datum: 4.3.2016 20:27

vypadá Afrika :-))) velmi luxusně, hned bych si dala ! Myslím, že přijde u nás na řadu co nevidět.

A co s jablky? Větší množství jablek se dá spotřebovat na jablečnou kaši (jablka se dusí jako na kompot, rozměklé se zahustí krupicí, nahoru se strouhá čekuláda), jen nevím, jestli by to tvoje mládež jedla. Asi jsem to dělala mladším dětem. Anebo jablka nakrájet a nasušit.

Mokra/vlhka buchta:
Autor: H. Williamson Datum: 4.3.2016 20:16

je dobra a jednoducha. Ja delam neco vemi podobneho, ale vetsinou v chlebove forme, takze vyjde obdelnikova cihla, kterou pak krajim na platky jako chleba. A uz na ni ani nemusi zadny krem. nebo k tomu dam bokem ten Philadelphia cream cheese v pokojove teplote nebo mekky tvaroh, ani zadny cukr. A taky je to dobre z cuket m- teda pokud to neni cuketa zeppelin, to uz neni tak stavnate.

Historicka poznamka. Moje babicka preslicova strasne dobre pekla. A moja mama rikala, ze za valky delali obcas mrkvovy dort. Nasla jsem nekde doma u mamy babickou rucne psany recept, ktery byl preskrnuty. Mama rikala, ze kdyz valka skoncila, uz to doma nechteli delat, protoze jim to pripominalo valku.

Re: Mokra/vlhka buchta:
Autor: T. Zana Datum: 4.3.2016 20:19

Když jsem byla malá, tak se u nás mrkvová buchta taky hodně dělala. Upřímně jsem ji nenáviděla - ne na chuť, byla výborná, ale protože kdo tak asi krouhal tu všechnu mrkev (a že jí bylo)...

Re: Mokra/vlhka buchta:
Autor: H. Williamson Datum: 4.3.2016 21:07

Tam pomuze ta cuketa - strouha se na hrubo a neni tvrda. Ale musi se trochu vymackat.

Jablečné muffiny, recept od Possum, trošku upravený:
Autor: T. Zana Datum: 4.3.2016 19:56

2 hrnky jablek (já je krájím na kostičky - velikost asi jako do bramborového salátu, ani je neloupu, je to hned), 1/2 hrnku hnědého cukru (dávám spíš méně a klidně moučku), 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 2 hrnky mouky (obvykle dávám polohrubou, ale klidně cokoliv), 1 prdopeč, 2 lžičky skořice (fakt tolik).

Podle receptu by se měly nejdřív smíchat vlhké suroviny, pak přidat suché. Ale obvykle to jen tak smatlám a peču v předehřáté troubě cca 20 minut.

Těsto vypadá jako téměř suchá směs, která sotva spojí kostičky jablek. Je to tak v pořádku, pečením se to srovná.

Mělo by to vyjít na jeden muffinovník, ovšem přijde na velikost, to se musí vyzkoušet.

recept znám:
Autor: M. Crossette Datum: 4.3.2016 19:49

tady jsou tyhle "morké" moučníky (jak jim říkáte) velmi oblíbené. A pro ty, kteří se ještě jablek nenabažili - klidně můžete strouhanou mrkev nahradit strouhanými jablky. Ale pak bych dala o trochu vice prdopeče, protože jablka jsou těžší a tím i celé těsto (já se ve vašich sáčcích nevyznám, tady se prášek prodává v pixlách a odebírá se po čajových lžičkách). Banán do pečiva by měl být opravdu zralý, ba přezrálý (ale ne černý), takový už patlavý, který byste sami nesnědli. Ale na pečení je nejlepší, právě takový má správnou voňavou chuť, zatímco tvrdý, "čerstvý" banán se jednak špatně rozmačkává na kašičku a prostě v těstě dostatečně nevoní.

Inspirace z netu:
Autor: Z. Kytka Datum: 4.3.2016 18:48

taky vypadá zajímavě :

http://1url.cz/6tMMN

Re: Inspirace z netu:
Autor: M. Crossette Datum: 4.3.2016 19:50

Kytko, jabka v županu s takovouhle nádivkou - to vypadá opravdu lákavě

ach jo...:
Autor: Z. Xerxová Datum: 4.3.2016 18:36

neffovic pointřici potrhal divočák. Chůdě čubina - má kromě jiného ochrnutou nohu. Moc bych jí přála, aby to rozchodila - znám maďárka mladičkého, kterého po srážce s autem (na chodníku !!) nakonec čekala amputace, neboť se přerušený nerv nevzpamatoval a mrtvá noha mu mocmoc vadila. Lítá jak vítr po třech... přesto bych raději, kdyby Gari byla v pořádku

Re: ach jo...:
Autor: Z. Matylda Datum: 4.3.2016 19:00

Ale do prčic práce... taky Gari přeju uzdravení, i když psovi hendikep tolik nevadí (třeba Borůvka je už dost hluchá, ale neřeší to, o to víc se kouká a řídí se i podle Světluch), je lepší mít všechny nohy běhací.

Re: ach jo...:
Autor: H. Williamson Datum: 4.3.2016 19:02

Ach jo, to je smutne. Ja mam celkem dobrou predstavu, kde p. Neff bydli - pres pole a kousek lesa od me sestrenice. Na to misto jsem jezdila od mych 18 let, protoze to puvodne byla chata. A Helena tam vencila a nechavala vybehat psy po loukach skoro 20 let. Nikdy jsme tam o divocacich neslyseli, ani nevideli nejake stopy jejich aktivit. Mozna tam vzdycky byli, ale jak se tam strasne moc stavi, tak se treba divocaci cpou do vic obydlenych oblasti. A taky takova ta vesnice, co to byvala, vcetne relativne rozumne fungujiciho mysliveckeho spolku uz tam proste neexistuje. Ale, kdo vi... Kazdopadne je mi to moc lito.

Re: ach jo...:
Autor: T. Zana Datum: 4.3.2016 19:38

Ach jo, chudák Gari...

Aby tam nebyli divočáci, jsou i u nás :-(

taky jsem:
Autor: M. Beda Datum: 4.3.2016 17:49

... celý článek čekala, kdy do toho kruci přijdou ta jablka

geniální pointa!!! :-DDDDDDDDDD

Matyldo,:
Autor: Z. Jenny Datum: 4.3.2016 15:02

díky za inspiraci. Cokolic s jablky mi připomíná dávné časy, kdy dostat banán a pomeranč,vyžadovalo konspiraci na úŕovni tajných služeb,frontových bojů a úzkostlivé přehrabávání peněženky. Tenkrát jsme všichni tlačili jablka až nám lezly ušima. Ale stejně je mám ráda. A vzpomínám na babiččini mlsku, nastrouhanou mrkev s citronem a cukrem, to bylo nedostižné, je to právě ta jedna z chutí, kterou mám na jazyku při vzpomínání a nikdy jí nedosáhnu.

Mizím, máme výročku rybářů. Ach, jo, to zas bude v álejích nablito. :-)))

Re: Matyldo,:
Autor: H. Williamson Datum: 4.3.2016 18:09

Jee, jemne ustrouhana mrkev s citronem a cukrem, dobrutka z detstvi - zejmena v zime. Myslim, ze si to brzo pujdu udelat, treba pomuze v boji se chcipem.

Re: Matyldo,:
Autor: Z. Matylda Datum: 4.3.2016 18:30

Mně do toho babička dávala i to jabko :)

Re: Matyldo,:
Autor: T. Zana Datum: 4.3.2016 19:39

u nás taky - zhruba stejně jablka a mkve, citron. Občas to dělám dodnes.

Re: Matyldo,:
Autor: Z. Lika Datum: 4.3.2016 21:27

To je na lodi velice oblíbené jídlo!

Matyldo, vypadá to nebezpečně dobře!:
Autor: D. Ruščáková Datum: 4.3.2016 9:10

je mi jasné, že pokud tohle upeču, mám smůlu a taky to budu jíst:)) Možná to nechám jako velikonoční pečení, to zase bude Dům plný až na půdu:))

Jo a taky mám ráda "mokré"koláče!

Re: Matyldo, vypadá to nebezpečně dobře!:
Autor: Z. Matylda Datum: 4.3.2016 14:41

Zmenši dávku a máš na dortovou formu pro návštěvu a k odpolednímu kafi :)

Jo, a zapoměla:
Autor: A. Lex Datum: 4.3.2016 9:08

jsem se zeptat: "Proč Afrika?!"

Re: Jo, a zapoměla:
Autor: Z. Matylda Datum: 4.3.2016 9:12

Viz dole- netuším, tak mi to přišlo mejlem. Ale asi kvůli banánu :)

Matyldo,:
Autor: A. Lex Datum: 4.3.2016 9:07

tak tohle vypadá dobře, musím zkusit, protože už mi docházejí inspirace na rychlé, MOKRÉ a chutné koláče. Nejenom že musím každý den vařit, ale i peču (na malý plech), alespoň 2x týdně, můj muž (i já) jsme moučníkoví, kupované nám nechutná, je to moc přeslazené. Kafe nemáme rádi "suché", tzn. bez ničeho k zakousnutí, to jsme rozmazlení!!! Huš!

Re: Matyldo,:
Autor: Z. Matylda Datum: 4.3.2016 12:05

taky nemám ráda buchty, kde se mi "práší od pusy". Já sice peču jen o víkendu, zato na velký plech- bodejť ne, když část buchty odjede do Liberce :)

Re: Matyldo,:
Autor: Z. Xerxová Datum: 4.3.2016 15:40

už má dva tejdny za sebou. Jeden týden bude doma skoro celý kolem velikonoc (úterý po velikonocích je většinou děkanské volno, aby studentíci mohli v klidu cestovat po svátkách) a semestr bude za chvilku u konce :) Děsně to vždycky uteče...

Re: Matyldo,:
Autor: Z. Matylda Datum: 4.3.2016 16:01

No jo, doufám, že nám štěníka dají na Velikonoce, to bude mít akorát sedm týdnů (na Velký pátek, chicht), už teď ji mrzí, že bude málo doma. V zimním semestru zas málo viděla kocoury- holt studiu se musí něco obětovat.

Mrkvový koláč:
Autor: T. Zana Datum: 4.3.2016 8:14

Můžu v každé podobě, možná bez banánu a se spoustou skořice ;-)

Z jablek mě ještě napadají muffiny, kdysi tu na ně někdo dával recept, možná Possum. Občas je dělám, ale u nás chybí ta nadbytečná jablka.

Re: Mrkvový koláč:
Autor: Z. Matylda Datum: 4.3.2016 9:00

Zano, ten recept by mě zajímal.

Re: Mrkvový koláč:
Autor: T. Zana Datum: 4.3.2016 12:49

Najdu večer. Kdybych se neozvala, tak mě hoň :-)