Úterý 10. prosince 2024, svátek má Julie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

MLSOTNÍK: Polévka s crcáním

Aneb pořádný boršč přijde k chuti.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZV

Z. Vave

6. 1. 2017 20:32
Borčš jsem nikdy

neměla odvahu ani ochutnat, natož pak vařit. :o) I když Lika píše tak nadšeně, že mám skoro cukání. :o)

Ale spíš využiju příležitosti a zeptám. V jakémsi střídavém pominutí smyslů jsem onehdy koupila vakuovanou červenou řepu. Předpokládám, že je vařená. Co s ní? Pro vředaře Vaška prý je řepa dobrá, ovšem spoustu přísad a koření zase nesmí.

A to je výzva pro vás, aneb Včil, babo, raď! :o)

0 0
možnosti
OJ

M. Beda

6. 1. 2017 20:53
Re: Borčš jsem nikdy

co s ní? přece boršč!! :-DDDDDDDDDDD

do hlavy néééééééééé...........

(ale boršč někdy ochutnej, je to opravdu dobrota veliká, hustá horká polívka přesně do tohoto počasí jako dělaná)

0 0
možnosti
HW

6. 1. 2017 18:19
Borsc ja rada

a v Cesku jsem ho varila casto. Trojctihodny a bez jisky. Maso hovezii a veprove a neco malo uzeneho. Jenom si nevzpominam, ze bych pouzivala repu cerstvou - asi nebyla. Takze ze sklenice, ale osetrila jsem ji octem, aby se barva stabilizovala. A krom repy jsem to delala vsechno v jednom hrnci podle jakehosi harmonogramu. Na receptu od Liky se mi libi, ze ta korenova zelenina se napred osmahne - urcite to zvysi chut. I v Americe jsem to delavala a navstevy to mely rady. Jenze prednosta cervenou repu neji a jeste kolem ma kecy. Budu to muset napravit. Zrovna ted kdyz je I tady zima. Jo a borsc se dobre mrazi.

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

6. 1. 2017 19:31
Re: Borsc ja rada

Hanko, určitě si ho zase udělej, do chladného počasí se velice hodí. I tou barvou :-)

0 0
možnosti
MP

M. Pajakerryková

6. 1. 2017 18:13
hlásání a hlásání

první bedýkové - vše ok, spí, baští, semtam kvíkají, dovolí mi je pochovat, takže jsem zaznamela, Dorotka s bílou náprsenkou a Deli žádnou nemá, D ́Artagnan má malou bílou tečku a Desperádo větší bílou tečku. Jinak váží kolem 30dkg ale na tak dlouho mi je zas nepůjčí maminka :)

a druhé hlášení už je smutnější - Terrynek je raněný, utekl sousedův ovčák a chudáčka Terrynka pokousal dost, na 4 místech je oholený, 2 rány mu veterinář stehem stáhl, aby nebyly tak rozšklebené. Pes je celý bolavý, vypadá hrozně.

Soused se omlouval, veterinu zaplatil, dostala jsem flašku kořalky.

0 0
možnosti
HW

6. 1. 2017 18:24
Re: hlásání a hlásání

Tak to je mi lito. Ale jeste ze mas rozumneho souseda. Drzim palce at se Terrynek hoji na tele I na dusi.

0 0
možnosti
RM

R. Menšíková

6. 1. 2017 17:49
Hotovo

a moc dobrý, pochutnali jsme si. Myslím, že jsem dodržela všechna doporučení. Zvládla jsem to se dvěma minutkami a hlavou :-). Určitě zařadím do repertoáru. Jak, Liko, píšeš, že si mícháš řepovou šťávu s mrkvovou, já dělám takový salát - najemno nastrouhaná mrkev a řepa, stejným dílem, ochuceno olivovým olejem, solí a citronem.

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

6. 1. 2017 18:06
Re: Hotovo

To jsem ráda, že chutnalo :-) A díky za doporučení na salát - jak jsem zvyklá jen na mrkvový nejvýš s jablkem, tak s řepou by mě to nenapadlo. To musí být moc dobré!

0 0
možnosti
ZA

Z. Asteris

6. 1. 2017 16:16
Hezky se to čte, ten recept,

ale já podobně jako Yga boršč nemusím. Vlastně ho vůbec nejím. Tchyně ho vařila, ruský ze 3 druhů masa a pak taky boršč šťovíkový - ten velice miloval můj muž, syn ho má taky rád. Jenže jsem recept včas od tchyně nezískala a nastal problém. I když dokud Jarda žil, tak jsem ho s pomocí internetu asi dvakrát vařila a prý to bylo "skoro ono".

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

6. 1. 2017 16:35
Re: Hezky se to čte, ten recept,

Tak šťovíkový mě zaujal, to zní zajímavě :-)

0 0
možnosti
ZJ

Z. Jenny

6. 1. 2017 15:48
Dobrý recept,

akorát tak na to současné počasí. Ruská kuchyně se hodně odvíjí od různých řep a zelí, proto jsou tak odolní, prostě nezmaři.

Mně červená řepa dělá potíže a to z dob , kdy mi ji doma nutili,za každou cenu. Byla bych ráda,kdyby se to změnilo neb je ukrutně zdravá. Pozřu však jen šťávu, teda zatím. :-)

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

6. 1. 2017 16:36
Re: Dobrý recept,

Řepová šťáva je moc dobrá. Míchám si ji i s mrkvovou a tak, to je taky lahůdka.

0 0
možnosti
TZ

T. Zana

6. 1. 2017 13:07
Boršč

Považuju za jeden z (mála) přínosů země, kde zítra už znamená včera, pro svět. Mám ho ukrutně ráda a nerada ho vařím, neb nejsou lidi a v současnosti ani pořádně lidi na snězení. No, možná se dokopu... ale ten tvůj, Liko, asi budu muset nějak ošidit, protože tolik minutek doma nemám a, že bych si všecky ty jednotlivý lhůty pamatovala, to teda nehrozí :-(

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

6. 1. 2017 13:20
Re: Boršč

Měření času v kuchyni je bolačka. Na lodi jsem to dělala tak, že jsem pověřila jednoho nadšence do různých časoměřičů, měl jich plno. A stejně na můj dotaz "už?" se vždycky vyplašil a prý "už dávno!" :D

0 0
možnosti
LB

L. Bláža

6. 1. 2017 12:18
Dnes bude u nás česnekačka

ale taková pořádná, s kapáním, bramborama a klobásou, prostě vydatná! A boršč můžu a dlouho už jsem ho neměla. Tak až odhodím berle, tak se do něj pustím :)

0 0
možnosti
ZY

Z. Yga

6. 1. 2017 12:27
Re: Dnes bude u nás česnekačka

Jaký berle?! Neříkej, že je u vás ještě furt Mikuláš?

0 0
možnosti
OJ

M. Beda

6. 1. 2017 12:17
výrazy ruk-cuk a crcání

mě naprosto fascinují

hm, boršč já ráááááád, móc ráááááááád... ty vaříš pro šest lidí? to by vám mohlo stačit pro pět lidí, ne? já bych si dojela :-DDDDD

0 0
možnosti
OJ

M. Beda

6. 1. 2017 12:40
Re: výrazy ruk-cuk a crcání

jo a další polévka nepochybně s crcáním, je polský bigos - někdy v české variantě bigoš, taky se tu už kdysi dávněji diskutoval, s masem i v ošizené variantě jenom s klobásou... tuším, já už si toho moc nepamatuju

výtečně ho vaří moje kamarádka, která je napůl Polka (nevím jestli by to pro nás třeba nesepsala, hm...)

0 0
možnosti
ZM

Z. Matylda

6. 1. 2017 12:10
Já proti boršči nic nemám,

ale nemám teď náladu se s ním crcat :) Takže se na sporáku pomalu táhne vývar z kuřecích koster. Na ten mám chuť i náladu :)

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

6. 1. 2017 12:42
Re: Já proti boršči nic nemám,

Ano, vařit se má s chutí a dobrou náladu. Když už, že ano.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz