Děkujeme za pochopení.
Z. Vave
Borčš jsem nikdy
neměla odvahu ani ochutnat, natož pak vařit. :o) I když Lika píše tak nadšeně, že mám skoro cukání. :o)
Ale spíš využiju příležitosti a zeptám. V jakémsi střídavém pominutí smyslů jsem onehdy koupila vakuovanou červenou řepu. Předpokládám, že je vařená. Co s ní? Pro vředaře Vaška prý je řepa dobrá, ovšem spoustu přísad a koření zase nesmí.
A to je výzva pro vás, aneb Včil, babo, raď! :o)
M. Beda
Re: Borčš jsem nikdy
co s ní? přece boršč!! :-DDDDDDDDDDD
do hlavy néééééééééé...........
(ale boršč někdy ochutnej, je to opravdu dobrota veliká, hustá horká polívka přesně do tohoto počasí jako dělaná)
Borsc ja rada
a v Cesku jsem ho varila casto. Trojctihodny a bez jisky. Maso hovezii a veprove a neco malo uzeneho. Jenom si nevzpominam, ze bych pouzivala repu cerstvou - asi nebyla. Takze ze sklenice, ale osetrila jsem ji octem, aby se barva stabilizovala. A krom repy jsem to delala vsechno v jednom hrnci podle jakehosi harmonogramu. Na receptu od Liky se mi libi, ze ta korenova zelenina se napred osmahne - urcite to zvysi chut. I v Americe jsem to delavala a navstevy to mely rady. Jenze prednosta cervenou repu neji a jeste kolem ma kecy. Budu to muset napravit. Zrovna ted kdyz je I tady zima. Jo a borsc se dobre mrazi.
Z. Lika
Re: Borsc ja rada
Hanko, určitě si ho zase udělej, do chladného počasí se velice hodí. I tou barvou :-)
M. Pajakerryková
hlásání a hlásání
první bedýkové - vše ok, spí, baští, semtam kvíkají, dovolí mi je pochovat, takže jsem zaznamela, Dorotka s bílou náprsenkou a Deli žádnou nemá, D ́Artagnan má malou bílou tečku a Desperádo větší bílou tečku. Jinak váží kolem 30dkg ale na tak dlouho mi je zas nepůjčí maminka :)
a druhé hlášení už je smutnější - Terrynek je raněný, utekl sousedův ovčák a chudáčka Terrynka pokousal dost, na 4 místech je oholený, 2 rány mu veterinář stehem stáhl, aby nebyly tak rozšklebené. Pes je celý bolavý, vypadá hrozně.
Soused se omlouval, veterinu zaplatil, dostala jsem flašku kořalky.
Re: hlásání a hlásání
Tak to je mi lito. Ale jeste ze mas rozumneho souseda. Drzim palce at se Terrynek hoji na tele I na dusi.
R. Menšíková
Hotovo
a moc dobrý, pochutnali jsme si. Myslím, že jsem dodržela všechna doporučení. Zvládla jsem to se dvěma minutkami a hlavou :-). Určitě zařadím do repertoáru. Jak, Liko, píšeš, že si mícháš řepovou šťávu s mrkvovou, já dělám takový salát - najemno nastrouhaná mrkev a řepa, stejným dílem, ochuceno olivovým olejem, solí a citronem.
Z. Lika
Re: Hotovo
To jsem ráda, že chutnalo :-) A díky za doporučení na salát - jak jsem zvyklá jen na mrkvový nejvýš s jablkem, tak s řepou by mě to nenapadlo. To musí být moc dobré!
Z. Asteris
Hezky se to čte, ten recept,
ale já podobně jako Yga boršč nemusím. Vlastně ho vůbec nejím. Tchyně ho vařila, ruský ze 3 druhů masa a pak taky boršč šťovíkový - ten velice miloval můj muž, syn ho má taky rád. Jenže jsem recept včas od tchyně nezískala a nastal problém. I když dokud Jarda žil, tak jsem ho s pomocí internetu asi dvakrát vařila a prý to bylo "skoro ono".
Z. Lika
Re: Hezky se to čte, ten recept,
Tak šťovíkový mě zaujal, to zní zajímavě :-)
Z. Jenny
Dobrý recept,
akorát tak na to současné počasí. Ruská kuchyně se hodně odvíjí od různých řep a zelí, proto jsou tak odolní, prostě nezmaři.
Mně červená řepa dělá potíže a to z dob , kdy mi ji doma nutili,za každou cenu. Byla bych ráda,kdyby se to změnilo neb je ukrutně zdravá. Pozřu však jen šťávu, teda zatím. :-)
Z. Lika
Re: Dobrý recept,
Řepová šťáva je moc dobrá. Míchám si ji i s mrkvovou a tak, to je taky lahůdka.
T. Zana
Boršč
Považuju za jeden z (mála) přínosů země, kde zítra už znamená včera, pro svět. Mám ho ukrutně ráda a nerada ho vařím, neb nejsou lidi a v současnosti ani pořádně lidi na snězení. No, možná se dokopu... ale ten tvůj, Liko, asi budu muset nějak ošidit, protože tolik minutek doma nemám a, že bych si všecky ty jednotlivý lhůty pamatovala, to teda nehrozí :-(
Z. Lika
Re: Boršč
Měření času v kuchyni je bolačka. Na lodi jsem to dělala tak, že jsem pověřila jednoho nadšence do různých časoměřičů, měl jich plno. A stejně na můj dotaz "už?" se vždycky vyplašil a prý "už dávno!" :D
L. Bláža
Dnes bude u nás česnekačka
ale taková pořádná, s kapáním, bramborama a klobásou, prostě vydatná! A boršč můžu a dlouho už jsem ho neměla. Tak až odhodím berle, tak se do něj pustím :)
Z. Yga
Re: Dnes bude u nás česnekačka
Jaký berle?! Neříkej, že je u vás ještě furt Mikuláš?
M. Beda
výrazy ruk-cuk a crcání
mě naprosto fascinují
hm, boršč já ráááááád, móc ráááááááád... ty vaříš pro šest lidí? to by vám mohlo stačit pro pět lidí, ne? já bych si dojela :-DDDDD
M. Beda
Re: výrazy ruk-cuk a crcání
jo a další polévka nepochybně s crcáním, je polský bigos - někdy v české variantě bigoš, taky se tu už kdysi dávněji diskutoval, s masem i v ošizené variantě jenom s klobásou... tuším, já už si toho moc nepamatuju
výtečně ho vaří moje kamarádka, která je napůl Polka (nevím jestli by to pro nás třeba nesepsala, hm...)
Z. Matylda
Já proti boršči nic nemám,
ale nemám teď náladu se s ním crcat :) Takže se na sporáku pomalu táhne vývar z kuřecích koster. Na ten mám chuť i náladu :)
Z. Lika
Re: Já proti boršči nic nemám,
Ano, vařit se má s chutí a dobrou náladu. Když už, že ano.
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz