Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Dvakrát pečené brambory

4.8.2017

Pořád mám na paměti poptávku po bramborových receptech, takže dnes tu jeden bude. Na „dvakrát pečené brambory“. Akorát že jsem lenoch, takže jsem je pekla jen jednou. A navíc jsem trochu zjednodušila přísady.

Minimalistické suroviny

Receptů na dvakrát pečené brambory je tolik co kuchařů. Ale vycházela jsem ze základního postupu, který velí: vzít velké, spíš baculaté brambory, trochu je naolejovat a maličko posolit a upéct, v alobalu nebo na volno – cca hodinu při 200 °C. Aby byly měkké.

Pak se brambory podélně rozkrojí, lžičkou se vydloubá střídka a ta se pošťouchá a s něčím smíchá – klasicky s máslem, nastrouhaným čedarem, cibulkou. Opepří se, případně přisolí.

Brambory jsem skrojila

Vše se vidličkou promíchá (nesmí vzniknout bramborová kaše, takže nemixovat), vrátí se do vydlabaných brambor, potře se máslem, znovu posype sýrem a znovu zapeče – opět při těch dvou stech stupních, tentokrát tak 20 minut. Aby povrch zrůžověl.

Tento postup jsem si zjednodušila. Jednak jsem se trochu ošívala nad víc než štědrým množstvím použitého másla, a jednak jsem měla v lednici brambory uvařené v páře – dělám to hromadně 1x týdně v papiňáku a brambory pak průběžně používám. Takže jsem místo předpékání vzala tyto předpařené. Pro tento recept jsem si vybrala ty největší.

Skrojila jsem z nich podélně „pokličku“ a po vydlabání střídky z obou částí jsem pokličkou vyložila dno větší „půlky“, takže jsem vlastně vytvořila sendvičové, pevnější dno.

Díly jsem vydlabala

Střídku jsem v misce vidličkou promíchala pouze s nakrájenou zelenou cibulkou a nastrouhaným kouskem parmazánu – je natolik výrazný a slaný, že ho bylo zapotřebí opravdu jen kousek, snad 20 g na obě brambory. Trochu jsem to opepřila a víc nic už nepřidávala. Ochutnala jsem – slané to bylo díky sýru dost.

Vytvořila jsem si dvě verze – do brambory se sendvičovým dnem jsem navršila a uplácala utěšený kopec nádivky. Druhou bramboru jsem nechala s jednoduchým dnem, větší „půlku“ jsem naplnila opět nádivkou a do „víčka“ jsem klepla vejce. Samozřejmě se s tím nemusíte tak crcat a brambory lze prostě rozpůlit a plnit půlky.

Střídku jsem smíchala s přísadami

Celé jsem to zapékala pouze při 160 °C (protože jsem si teploty zjišťovala až dodatečně) a cca 20 – 25 minut. (Takže se to dá upéct i v remosce.)

Byla jsem velice zvědavá, jak to bude chutnat, když jsem vynechala máslo a zvolila jiný sýr.

Bylo to naprosto vynikající. Nahoře kůrčička, uvnitř jemná pikantní náplň. Je to nejenom mňamózní, ale i praktické jídlo – vezmete ho do ruky jako krajíc chleba. A upečené vejce na prosté bramboře bylo taky prima – kupodivu chutnalo dost jinak než volské oko z pánve.

Před vložením do trouby

Za sebe doporučuju, určitě vyzkoušejte. Náplně mohou být různé – do základu máslo-sýr-cibulka (pažitka) můžete přidat mleté maso (předem důkladně podušené) a nadrobno nakrájenou barevnou papriku, nebo nahoru přisypat nakrájenou slaninu, nebo bramborovou „vaničku“ vystlat šťouchanou střídkou smíchanou se zesklovatělou cibulí s česnekem a nahoru vyklepnout vejce...

Výsledek, pokud jste minimalisti jako já, vypadá takto:

A ještě jednou, tohle stálo opravdu za to!

Ale pokud minimalisti nejste, může vypadat i nějak takto:

Dvakrát pečená brambora se sýrem a slaninou, foto M. J. Miller

Základní návod jsem vzala z tohoto videa na youtube a pro inspiraci uvádím další dvě videa, která jsou krátká a nemluví se v nich, ale podle nich si utvoříte představu (zde je s tím kuřecím masem a tady s vajíčkem).

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv. Teda tyhle brambory byly fakt moc dobré, nedělala jsem je naposled.

Foto: Lika a wikimedia

Lika Neviditelný pes


zpět na článek