25.6.2022 | Svátek má Ivan


Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 14.5.2022 16:08

Zvědavost, vyzkoušet tenhle recept mi nedala a udělala jsem "pizzu" k večeři (zbytek "poctiví pizzy" dojíme dneska). Jako Lika, jsem dala jen polovinu od každé zeleniny a dobře udělala. Směsi zeleniny bylo nakonec opravdu hodně, uvedená dávka by stačila nejméně na 4 jedlíky jako jsme my. Těstíčka jsem původně také udělala jen polovinu - tedy ze 2 vajec - ale na tu kopu zeleniny mi to přišlo málo a tak jsem přidala ještě ty další dvě vejce, mléko a mouku. Do mouky jsem zamíchala pol.lžíci instantního droždí a zatímco jsem si umyla použité nádobí jsem těsto nechala bunzírovat. Pak nalila na zeleninu a vše promíchala. Těsta rozhodně nebyl přebytek, jen polovina by byla málo. Asi jsem měla am. velikost jedné cukety, jedné brambory, jedné mrkve a střední cibuli + polovinu papriky. Špenát jsem nevážila, dala všechen co jsem měla. Posolila jsem a místo obyč. pepře přidala lžičku směsi 6 pepřů, kterou ráda používám. Byl toho plný skleněný pekáč (30x20). Upekla a pak vršek posypala strouhanou goudou a troubu přepla na dalších pár minut na grill. Bylo té móóóc dobré, lehké, všechna zelenina krásně propečená, skvěle kořeněná. Oba jsem si pochvalovali, nic dalšího k tomu nebylo třeba jíst (jen pivo). Snědli jsme 2/3 pekáče, zbytek je v lednici na jindy, ten bude určitě ještě lepší.

Že bylo v těstš droždí jsem vůbec nepoznala. Těsto natolik obalilo zeleninu, že tam vlastně žádné "samotné" těsto na vykynutí nebylo. Dokonce si myslím, že ani droždí, ani prdopeč nemusí být, stačí vajíčka v těstě, která zeleninovou hmotu pečením zpevní. Koláč se dal dobře krájet, porce držela pohromadě, ale ode dna jsem jí musela "vydloubnout". Skleněný pekáč jsem totiž jen vymázla olejem, příště asi dám na dno i pečící papír. Možná to bylo i tím, že jsem do těsta nepřidala olej, stačil mi tuk vajíček (v chuti jídla nechyběl). Opravdu mohu též vřele doporučit, zkvělý způsob využití zeleniny (nebo jejich zbytků), určitě budu dělat někdy znovu.

Z. Lika 14.5.2022 16:52

Maričko, moc děkuju za vyzkoušení, i těch kvasnic, to určitě vyzkouším také. Myslím ale, že bez nech (nebo bez prdopeče) by těstíčko steklo anebo by byl výsledek trochu hutnější, spláclejší.

Taky jsem ráda, že jsem na tento recept připadla, zelenina se dobře využije R^

Z. Lika 14.5.2022 16:54

* bez nich