22.9.2020 | Svátek má Darina


MLSOTNÍK Sekaná s brusinkami

24.4.2020

To se takhle v Době koronavirové doma nudíte a napadne vás projet mrazák a najdete poklad…

Vyzkoušíte něco netradičního, protože věříte, že si ještě letos na Beaveru zavaříte a chce se vám příjemně své strávníky překvapit. A tak to prubnete na sobě :-)

Co jsem vzala:

  • 1 kg mletého kančího (jehněčího, krůtího s trochou uzené krkovice, vepřového, hovězího)
  • 20 dkg cibule, dozlatova vysmažené na trošce slaniny nebo špeku
  • 1 hrst (minimálně) proslazených brusinek – nasekaných na menší kousky (klidně dejte celej dvacetidekovej pytlík - mívají ho při amerických týdnech v Lidlu)
  • Sůl, pepř, tymián, chmeli-sunneli (z Království koření), jde i čubrica, pokud nemáte tu gruzínskou směsku…
  • 2 dcl bílého suchého-kvalitního vína (chilský sauvignon blanc)
  • Remoska nebo pekáček

Z mletiny, cibule, koření a vína vypracujeme jemnou masovou směs, rozválíme na potravinářské folii nebo silikonovém prkénku na placku a posypeme krájenými brusinkami. Svineme jako roládu a umístíme do pekáčku a upečeme. Pokud kolem rolády umístíte na hrubo pokrájenou cibuli a trochu česneku, nic tím nezkazíte – budete mít velice příjemnou šťávu na polití přílohy nebo na máčení čerstvého chleba. A pokud budete krájet šikmo, bude to na řezu nádherně vypadat, ty sekané brusinky vypadají skvěle…

V remosce se také dají upéct šišky, ale já zvolila „placku“ a brusinky vmíchala celé a naládovala a uplácala masovou směs do remoskové mísy. Podlila trochou vína a zavřela víko…

Sekaná s brusinkami pečená v remosce

Sekaná s brusinkami pečená v remosce

Šla jsem ji zkontrolovat po 30 minutách, po hodině a po dalších 10 minutách jsem ji vypnula a bylo hotovo. U druhé kontroly jsem ještě malinko podlila vínem…

Sekaná s brusinkami pečená v remosce

K téhle dobrotě jsem si udělala bramborovou šlehanou kaši se smetanou. Bylo toho na 3 dny a bylo to nekřesťansky dobré :-)

PS: Pokud jehněčí nebo míchané vepřové s hovězím, měním víno na červený merlot.

Sekaná s brusinkami pečená v remosce

Dobrou chuť!

Foto: Sharka.68

Sharka.68 Neviditelný pes