19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK Sekaná s brusinkami

24.4.2020

To se takhle v Době koronavirové doma nudíte a napadne vás projet mrazák a najdete poklad…

Vyzkoušíte něco netradičního, protože věříte, že si ještě letos na Beaveru zavaříte a chce se vám příjemně své strávníky překvapit. A tak to prubnete na sobě :-)

Co jsem vzala:

  • 1 kg mletého kančího (jehněčího, krůtího s trochou uzené krkovice, vepřového, hovězího)
  • 20 dkg cibule, dozlatova vysmažené na trošce slaniny nebo špeku
  • 1 hrst (minimálně) proslazených brusinek – nasekaných na menší kousky (klidně dejte celej dvacetidekovej pytlík - mívají ho při amerických týdnech v Lidlu)
  • Sůl, pepř, tymián, chmeli-sunneli (z Království koření), jde i čubrica, pokud nemáte tu gruzínskou směsku…
  • 2 dcl bílého suchého-kvalitního vína (chilský sauvignon blanc)
  • Remoska nebo pekáček

Z mletiny, cibule, koření a vína vypracujeme jemnou masovou směs, rozválíme na potravinářské folii nebo silikonovém prkénku na placku a posypeme krájenými brusinkami. Svineme jako roládu a umístíme do pekáčku a upečeme. Pokud kolem rolády umístíte na hrubo pokrájenou cibuli a trochu česneku, nic tím nezkazíte – budete mít velice příjemnou šťávu na polití přílohy nebo na máčení čerstvého chleba. A pokud budete krájet šikmo, bude to na řezu nádherně vypadat, ty sekané brusinky vypadají skvěle…

V remosce se také dají upéct šišky, ale já zvolila „placku“ a brusinky vmíchala celé a naládovala a uplácala masovou směs do remoskové mísy. Podlila trochou vína a zavřela víko…

Sekaná s brusinkami pečená v remosce

Šla jsem ji zkontrolovat po 30 minutách, po hodině a po dalších 10 minutách jsem ji vypnula a bylo hotovo. U druhé kontroly jsem ještě malinko podlila vínem…

Sekaná s brusinkami pečená v remosce

K téhle dobrotě jsem si udělala bramborovou šlehanou kaši se smetanou. Bylo toho na 3 dny a bylo to nekřesťansky dobré :-)

PS: Pokud jehněčí nebo míchané vepřové s hovězím, měním víno na červený merlot.

Sekaná s brusinkami pečená v remosce

Dobrou chuť!

Foto: Sharka.68

Sharka.68 Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !