16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pečená šunka s nečekanou literární inspirací (archiv)

Nedávno Jenny připomněla, že Hana W. by měla narozeniny. Tento Mlsotník vyjadřuje její radost ze života. A jak Hanka v závěru napsala: Nedejte se odradit – je to jednoduché. Flákota se povaří v horkém vývaru a pak se dá na necelou hodinu do trouby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 24.7.2020 18:25

Liko díky, ráda jsem si tenhle Mlsotník znovu přečetla, včetně diskuse. U mne platí, co jsem tam napsala, takže bych se jen opakovala. Povaření šunky jsem dosud nezkoušela a asi nezkusím i když na obrázku a podle popisu to vypadá lákavě. Kupuji stejnou šunku, jako je na obrázku (též se stejném obchodě) a také hlavně při návštěvě a i tak mi hodně zbyde. ale vždy se nakonec všdchno sní :-) Zdejší šunka je "vlhčená" (napichovaná vodou) a musí to být na obalu napsáno (myslím, že 5% váhy, ale nejsem si jistá). Podobně jako kuřata a drůběž, aby měly hezky baculatou, vyhlazenou kůži :-). Pečením se tedy voda vypaří, či vyteče a možná vařením v ní tekutina zůstana(a navíc nová vsákne), což jí dodá na šťavnatosti. Ale já nemyslím, že moje je suchá, suché maso je pro mě to krůtí (hlavně prsíčka) a určitě proto se tohle bile maso hodně polévá všelijakými omáčkami.

Na sladkost už jsem si dávno zvykla, prostě nám, zde žijícím se časem chutě přizpůsobí zdejší kuchyni. Dokonce jí mám raději na sladko, než ta jejich umělá uzená příchuť , kdy já silně cítím tu chemii a opravdu ráda nemám (zmíněno v diskusi). Naštěstí se dá koupit šunka, která má uzenou příchuť minimálně a tu asi Hanka kupovala, stejně jako kupuji já. Pokud vím, zdejší prasata jsou krmená převážně nějakým kukuřičným šrotem a jejich maso tak má i jinou chuť, mírnější, které "přislazení" tolik neuškodí. Ono i syrové vepřové chutná jinak, třeba české je chuťově výraznější ,má ho mám moc ráda. Myslím, že opravdu záleží na tom, čím jsou konzumní zvířata (ale i ryby) krmená, ovlivní to chuť masa (viz chuť divočiny, že?) Proto možná výsledek Hančina receptu u "čeké šunky či kolene" byl jiný, méně úspěšný :-)

Z. Lika 24.7.2020 21:54

Maričko, co vím, tak u nás jsou šunky taky "napichované" vodou, ale aspoň se to musí uvádět na etiketě. Máš pravdu, že maso v různých zemích má různou chuť a nepochybně to závisí na krmení zvířat. A pokud jde o to povšechně americkou sladkost... Je to prostě místní zvlášnost. Ale zkusila jsem kuře ala dijon, tj. dijonská hořice a med, a byla to lahoda. Tak proč ne ta šunka. Láká mě to stále víc :-)

M. Skálová 25.7.2020 11:44

Proč by nemohl být med a dijonská hořčice, mě a \Janě chutná medová hořčice /kupovaná ve skle/

A. Zemanová 24.7.2020 18:03

Krásně ta šunka vypadá a musela být skvělá. A voňavá... Dala bych si, jéje!

Hanka byla úžasná ženská, nad věcí, ležérní, vtipná, šikovná, hodná, laskavá. Uměla skvěle vyprávět a vařit a krásně o tom psát. Škoda ji! I ostatních, zrovna dneska mám hodně na mysli terru-san i Bedu, ach.

T. Zana 24.7.2020 14:48

Aaach, Hanka a její recepty... ona to uměla tak úžasně podat, že člověk přímo cítil tu báječnou chuť. A ještě se u toho královsky bavil.

Šunka není pro mne - nemyslím, že bych někdy dala dohromady tak velkou společnost, aby byla šance ji sníst. Ale zopakovala jsem si ji a zavzpomínala moc ráda V.

Z. Matylda 24.7.2020 13:12

Jo,Haniny recepty.... k šunce jsem se neohodlala,ale když na to tak koukám,třeba by to šlo :)

Z. Jenny 24.7.2020 13:00

Díka Liko! Hanku jsem měla moc,moc ráda a dlouho jsme si psaly,prakticky až do blbého konce. Strašně moc jsem si jí vážila za tu odvahu emigrovat, kterou jsem já neměla. Začátky Hanky byly složité ale jak už to bývá,kdo umí ten umí. Všechna čest! Její pečení vánočního cukroví nemělo chybu a vždycky si jí zaměstnavatelé chválili a umožnili jí studium ačkoliv v ČsR byla vystudovaná právnička, venku absolvovala celé studium znovu. Hano! jsi můj nedostižitelný vzor! Hančiny recepty ááách, to byly mňamky, Spoustu jich mám uloženo a používám. Je mi po některých lidech tady ze Zvířetníku moc smutno, všech co odešli za duháč, všichni byli OSOBNOSTI ! VR^!

A. Bytová 24.7.2020 13:04

Hana W byla pozoruhodná bytost v mnoha směrech. Neví někdo, co se stalo s Chetem?

Z. Jenny 24.7.2020 14:21

Marička se snažila, psala mu, avšak bez jakékoliv odezvy. Poslední zprávu od Hanky mám,chystala se s Chetem odjet na tu poslední léčbu na jistou kliniku ale vůbec nevím, jak to dopadlo,psala mi, že má obavy,že Chetovi opět kolabuje "hlava" a tak neví jak tam dojedou,jestli vůbec, krátce po této zprávě však Hana odešla. V

Z. Lika 24.7.2020 14:21

Jak se Marička zmiňovala, napsala mu, ale neozval se...

M. Crossette 24.7.2020 18:30

Ano Abyt, volala jsem Cheta opakovaně několik dnů po sobě na pevnou linku. Zvonilo to, takže spojení bylo, ale bohužel neměli záznamník. Jestli měl mobil nevím, číslo jsem neznala. V dopise jsem se představila, ale kondolovala i jménem Zvířetníku, psala jsem, jak jsme jí tu měli rádi, jak nás její smrt zaskočila a proto bychom všichni rádi věděli víc. Bohužel se neozval.

A. Bytová 24.7.2020 19:07

Achjo, achjo. Dík Maričko.

Z. Lika 24.7.2020 11:47

Láká mě ta možnost nakrmení spousty lidí. V rámci bojového průzkumu jsem si vyhledala pražskou šunku na kosti bez kosti, a prodává se kusanec 10 kg, to je moc, a jak níže píše Abyt, s kolenem to nevyšlo. Ale ta aranž s vinnými hrozny, nebo s různými příložkami... no mňam. Hanka W. to uvařila a sepsala krásně, měla Jih opravdu ráda. Taky vzpomínám.

A. Bytová 24.7.2020 11:21

Tehdá jsem Hanin recept nadšeně vyzkoušela, ale něco bylo špatně. Možná že to bylo vepřovým kolenem místo šunky nebo jsem něco asi zvorala , ale celé se mi to jaksi rozblemclo a rozkničelo na kousky. K Hanině celistvě úhlednému výtvoru to mělo daleko. Ale chutnalo to přezajímavě.

Z. Lika 24.7.2020 11:44

Abyt, a co sladkost, výrazná?

A. Bytová 24.7.2020 11:55

Ani ne, akosi se to prolnulo. Ta dijonská hořčice to jistí. Dokonce to požili i ti, kteří moji varnou činnost provázeli poklepáváním na čelo a výroky jako - Vepřový na sladko? Seš při smyslech? :-P

Z. Lika 24.7.2020 12:23

Tak to je pro mě důležitá informace, díky :-)

A. Bytová 24.7.2020 13:20

Možná, že kdyby se to koleno svázalo? No, a nebo by to šlo i z pečeně možná?

Z. Lika 24.7.2020 14:22

Tam bude nutná ta vrstva tuku.

Z. Xerxová 24.7.2020 6:23

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Dík za připomenutí krásně napsané kuchařské nádhery, ze které voní šunčička až sem a mně tečou sliny na klávesnici.