19.9.2019 | Svátek má Zita



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Sušenky z ovesných vloček (Oatmeal cookies)



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 48, poslední: 28.5.2016 23:20, přehled diskusí

Maričko, děkuji,:
Autor: Z. Vave Datum: 28.5.2016 23:17

recept si ukládám a někdy zkusím. Ovšem se mnou je potíž v tom, že když mi něco chutná - a ovesné sušenky mám ráda - tak si neumím říct dost a přecpu se tím. Proto se snažím určitě věci nekupovat a nevařit/nepéct, ale sem tam se mi to přece jen vymkne z rukou.

ještě k těm vločkám:
Autor: T. Zana Datum: 27.5.2016 19:31

Dělám si ráda muesli z tvrdých vloček - žitných, pšeničných... někdy dá trochu práce je sehnat, ale vyhovují mi v tom víc než měkčí ovesné.

Každopádně mívám nějaké tvrdší vločky doma a tak mě napadá - používáte je někdo na něco dalšího? A na co?

Re: ještě k těm vločkám:
Autor: Z. Lika Datum: 27.5.2016 21:11

Já vločky jedině do snídaňové kaše - nevařené, jen přes noc namočené. Anebo na zahuštění do polévky. Anebo do karbanátků či sekané.

Re: ještě k těm vločkám:
Autor: Z. Vave Datum: 28.5.2016 23:20

Poslední dobou kupuju v Bille mleté vločky s vlákninou a dávám si je do ranního řeckého jogurtu s mlékem. A naopak na teplou úpravu mám doma hrubé špaldové vločky.

Nestastna vzpominka:
Autor: H. Williamson Datum: 27.5.2016 16:11

Kdyz u nas byl nas tata naposled, tak mu v druhe pulce pobytu zacinaly zaludecni potize. Jinak to furt byl nas neprekonatelny tata, junak silny, vesely, aktivni, ale jidlo mu nedelalo dobre. Ale co mu delalo dobre, byly ty ovesne susenky. Pekla jsem je, kupovala jsem je, furt jich byla doma a v aute hromada, protoze tata, kdyz ho zacal bolet zaludek, tak jednu dve snedl a zas mu bylo fajn. Rikaly jsme si s mamou, ze asi ma zaludecni vred jak nekteri jeho pribuzni. Bohuzel po navratu do Ceska se ukazalo, ze to byla rakovina zaludku a do sesti mesicu mel pohreb. A od te doby mi neni dobre jenom se na ty susenky podivat. Nedavno jsem se v obchode nad krabickou tehle susenek rozbrecela.

Re: Nestastna vzpominka:
Autor: Z. Jitur Datum: 27.5.2016 16:26

smutná vzpomínka, která se už vždy vybaví spolu se sušenkami...

Re: Nestastna vzpominka:
Autor: M. Crossette Datum: 27.5.2016 16:55

Hanko, to věřím, že takhle smutná vzpomínka zkazí chuť, ale na druhé straně ti zase mohou připomenout tu veselou stránku, jak radostně se sušenkami tvůj tatínek ládoval. Vždy, když je budeš jíst, můžeš na tatínka vzpomínat. (ale neber to prosím jako, že tě do pečení nutím!)

Neco ke kafi:
Autor: H. Williamson Datum: 27.5.2016 15:20

Tak tento casem testovany dobry cesky zvyk jsem nejak nezachovala. V praci to neslo, a domu jsem se dostala nejdriv v sest - a krom toho jsem si navykla udelat si ctvrtlitrak kafe a z toho pres den v praci upijet. Kafe mam moc rada a doma si delam oprvdu dobre a silne. A uprimne receno, neco sladkeho ke kafi mi tu milovanou chut kazi. Ale to jsem ja - pecu dobre, ale s vyjimkami par veci to skoro vubec nejim. Mam ale ten zvyk rada - nase mama MUSI mit "neco" k odpolednimu kafi. Tak to vzdycky nez prijela, uz jsme byli s Chetem v pozoru, aby babicka to "neco" vzdycky mela. A mam rada vikendovy ritual u me sestrenice, kdyz se chysta odpoledni kava a Hela soupne cosi velmi rychleho a dobreho do remosky, a pak se nesou veci na terasu a cela rodina vede reci.

Re: Neco ke kafi:
Autor: M. Crossette Datum: 27.5.2016 17:03

No my doma neobědváme, takže odpolední káva je naše odpolední "něco do žaludku". V parných dnech to bývá místo kávy zmrzlinový koktej, zmrzlinový karamel, nebo když už dortík, tak se zmrzlinou. My bychom se kolikrát klidně bez kafe obešli, není to denní režim, který se musí dodržet a občas kafe nemáme. Ale já tím vlastně přinutím manžela, aby si dal chvíli pauzu. On je schopen i v šíleném vedru venku robotit a já ho tím přinutím nechat toho a jít si sednout na půl hodinky do chládku. Pijeme jedině turka. No a v zimě, kdy jíme uvnitř, tak si pak pauzu prodloužíme jedním, nebo dvěma kolečky "scrabble".

Díky Maričko!:
Autor: D. Ruščáková Datum: 27.5.2016 14:51

Zrovna si lámu hlavu, co sladkého vyrobit na víkend (přijedou mláďata, jinak nepeču:)) a koupila jsem košík jahod. Ty budeme jíst syrové - tak jsou nejlepší a potom, jsou to letos první, škoda je tepelně zpracovávat. Ty cookies k tomu budou akorát!:))

Re: Díky Maričko!:
Autor: M. Crossette Datum: 27.5.2016 17:07

Dede, tak ať se ti sušenky povedou ! Jahody - to jsi mi připomněla, že když jsem pracovala v Paříži, tak tam jsem prvně viděla, že oni jahody špičkou namáčeli do misky s cukrem :) To jsem neznala, ale protože to tak dělali všichni, přidala jsem se. Ale po návratu jsem tenhle zvyk zase opustila. A menší radu - když nejsou jahody dostatečně sladké je snadná pomoc - nakrájí se do misky na kolečka nebo kousky. Pak se v malém kastrůlku na plotně rozehřeje tak lžíce jahodové marmelády (je-li třeba přidat trochu vody) a po vychladnutí se to vmíchá k pokrájeným jahodám, připadně ještě přidá cukr.

Pekanové ořechy:
Autor: Z. Tečka Datum: 27.5.2016 14:15

Jak se prosím dostanu do pekanových ořechů, aniž bych z nich udělala drť?

Tady jsou vyloupané pekanové ořechy jen na vánoce a jsou dost drahé, takže to je opravdu záležitost sváteční.

Ale dostala jsem pytlík neloupaných, které mi ale nejdou pořádně rozlousknout. Naše louskáčky mají jiný rozměr a palička je nevyhovující, rozbiju je na kaši.

Není na to nějaký grif?

Re: Pekanové ořechy:
Autor: H. Williamson Datum: 27.5.2016 15:32

My sesbirame kazdy rok pytel pekanu z byvale farmy - dnes tam bydli manzeluv synovec. Jde to loupackem, ale je fakt, ze nas je ponekud uzsi. Ale je tam jeden strom, ktery ma orechy velmi tvrde, ovsem s vynikajicimi jadry. Manzel je rozbiji zabalene do rucniku, lehce na to klepne a pak spidlatym nozikem doluje jadra.

Re: Pekanové ořechy:
Autor: Z. Lika Datum: 27.5.2016 15:40

Viděla jsem video http://1url.cz/7t1ds (zhruba od 1:30), kde to pán předvádí ručně (dva ořechy zmáčknou o sebe, jako vlašáky); anebo se na to vezme hasák. V každém případě ty ořechy mačkali ne moc silně a omačkávali je kolem dokola.

Re: Pekanové ořechy:
Autor: Z. Tečka Datum: 27.5.2016 15:53

Děkuju, budu zkoušet.

Re: Pekanové ořechy:
Autor: M. Crossette Datum: 27.5.2016 17:14

Liko, teď jsem koukla na odkaz. No nevím, tenhle systém také znám, ale mě se rozhodně "zdejší" pecany takhle krásně "na půlky" rozlousknout v dlani nepovde. Ona je totiž řada druhů pecanových ořechů - maličké, střední, velké, kulatější, šišaté, dlouhé šišaté, krátké šišaté. A některé jsou "papíráky", mají tenoučkou slupku a ty se tedy takhle v dlani rozlousknout dají. Jenže jejich nevýhodou je, že velmi rychle vysychají - vyloupané i ve slupce a rozhodně nejsou tak masité jako s tvrdými skořápkami. Ale třeba Tečka má zrovna pecany s křehčí skořápkou a půjde ji to :)

Re: Pekanové ořechy:
Autor: T. Zana Datum: 27.5.2016 19:33

Takhle jsem se kdysi snažila dostat do mandlí. Nepovedlo se. Ale měla jsem jich jen pár, takže mě to příliš netrápilo.

Re: Pekanové ořechy:
Autor: M. Crossette Datum: 27.5.2016 16:53

Tečko, přidala jsem 5 fotek na konec staršího alba. Tam vidíš, v jakém množství se tady běžně pecanové ořechy sbírají (jak píše i Hanka), takže urční loupání by bylo jako "dojit myš" (jak říká můj manžel). Proto se ořechy nosí do obchodu, kde na to mají takové trychtýřové buchary. Na pecanové ořechy se fakt nedá evropským louskáček použít. Oni ani ty ruční, co se tu na to dělají nejsou nejlepší, jde to s nimi, ale děsně pomalu. Tenhle na fotce je ten zatím nejlepší. Je tam spirálka, která se dá natočit na velikost ořechu, který se položí do maličkých jamek na obou koncích louskáčku. No a pak se zmačkne páka. Jenže i to není jen tak, když se stiskne málo, slupka jen pukne, když se naopak pořádně přitlačí, ořech se rozsype. Takže to chce cvik a já ho používám jen tehdy, když někde na procházkách najdu hrst ořechů, tak si je doma vylousknu. Jinak velkou sklizeň odneseme do obchodu. I tak je to pak doma práce na několik dnů je vyloupat ze těch potlučených slupek. Ale to už jde většinou snadno, ty vrchní "čepičky" ve povětšině jen jakoby vykroutí a zůstanou dvě krásné poloviny. To se ručně málokdy povede. ALE - na tvůj dotaz bych odpověděla, vzít si kladívko a prkýnko. Pak ořech postav "na hlavu", jedno jestli špičkou nahoru, nebo dolu. No a pak nahoře do ořechu kladívkem klepni. Musíš sama zjistit jak moc :). Když budeš mít štěstí, rozpadne se ti na dvě poloviny, když ne tak na čtvrtky. A pak vnitřek musíš vyšťouchnout, nebo - zase při troše štěstí - ti vypadnou krásné dvě poloviny. Běžný louskáček na vlašáky tyhle ořechy opravdu jen rozmašluješ, ty se musí "louskat" zvrchu (což právě dělá ten buchar, tam do "hrdla" kovového trychtýře padají ořechy jednotlivě "na stojato). Tak hodně štěstí !!!

http://marickac.rajce.idnes.cz/Pecan_pie_-_americky_orechovy_kolac

Re: Pekanové ořechy:
Autor: Z. Tečka Datum: 27.5.2016 20:04

Dík všem za rady a reakce. Tak jako ten pán na videu bych to určitě nezvládla, to musí mít fakt papíráky.

Já mám dlouhé a úzké. Takže to zkusím podle Maričky. Ale asi si to vezmu ven, když se nezadaří, lítá to po celé kuchyni.

Doufám, že aspoň ochutnám.

Milá Maričko,:
Autor: Z. Jenny Datum: 27.5.2016 13:18

mám ty sušenky moc ráda, moje hodná sousedka mi je donese, když je dělá, pro nás je to akorát, přednosta moc sladké nesmí a mně stačí troška. Dělá je i snacha. Je fajn, že do nich můžeš dát přísady ovoce dle libosti, hrozinky mi nevadí ale jak píše Yga, brusinky musí být taky moc dobré. V horkém létě se nematlají, takže si je někdy udělám. Dík za recept velmi fotogenický a dobrý.

Re: Milá Maričko,:
Autor: M. Crossette Datum: 27.5.2016 17:17

Jenny, já jsem skoro předpokládala, že tyhle sušenky už "dorazily" i do Evropy :) a že u vás budou známé. No ale presto jsem napsala "original", kdyby je někdo neznal. Ano a může to být recept velice proměnný - takový CDD :)

Parádní:
Autor: T. Zana Datum: 27.5.2016 11:53

mám chuť je zkusit. Vločky taky miluju ve všech podobách a navíc i ten hřebíček, který si jinak moc neužiju - bodejť taky jo, když peču ponejvíce ovocný koláče stylem "z jedný vody na plot".

Ale tohle vypadá taky velmi rychlé a byla by to změna.

Maričko, ten vyfocený plech je tak nějak podobně velký, jako se používá u nás? To jest, mám počítat 16 kousků na plech (nabudou)?

Re: Parádní:
Autor: M. Crossette Datum: 27.5.2016 17:28

Zano, já mám plechů několik, třeba dva menší "na vánočky", které se mi vejdou 2 vedle sebe.Ale na sušenky používám ten největší, aby šlo pečení rychleji. Tak jsem si ho šla změřit, je 46x35cm, tedy dost velký (já mám ale velikou troubu, to je vždycky moje podmínka při kupování nového sporáku - peču fakt hodně). Sušenky nabydou jen maličko (je to trochu vidět na fotce), takže se nemusí davit nijak moc daleko od sebe.

Re: Parádní:
Autor: T. Zana Datum: 27.5.2016 19:28

Aha, tak to je trošku větší (asi o tři čísla na délku i šířku). Tak uvidím, budu to muset nějak propočítat. Říkala jsem si, že pro dva bych možná dala menší dávku - aby to nějak šikovně vyšlo.

Jsou opravdu dobré:
Autor: V. Glover Datum: 27.5.2016 11:32

Tyhle sušenky jsem taky několikrát dělala, i s domácí pomerančovou kůrou v cukru.

Re: Jsou opravdu dobré:
Autor: M. Crossette Datum: 27.5.2016 17:30

Vendulko, tou "domácí" kůrou máš na mysli vlastnoručně zkandovanou? To take mohlo být moc dobré.

Re: Jsou opravdu dobré:
Autor: V. Glover Datum: 27.5.2016 21:53

jo maricko, ve stare kucharce je recept, myslim, ze se z kury musi odkrajet co nejvic te bile hmoty, potom se tri dny namaci a vymenuje voda, pak se nakraji na tenke prouzky. povari se v trochu vody a da se stejne cukru jako je kury a do sklenicek.

Týjo, až se sliny sbíhaj!:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 27.5.2016 11:20

Tak to určitě zkusím!

Já se přiznám, že ovesné vločky oblibuju čím dál víc a strkám je všude, kam se dá např. s nimi zahušťuju omáčky a zdá se mi, že je to lepší než jíškou z mouky.

O polévkách typu frankfurtská či gulášová a vůbec svačinových ani nemluvě!

Re: Týjo, až se sliny sbíhaj!:
Autor: M. Crossette Datum: 27.5.2016 17:30

Rputi, tak přeji, ať si na nich pochutnáš !

Bude se hodit i na prázdniny:
Autor: Z. Lika Datum: 27.5.2016 10:24

Nebo kdykoliv, kdy přijedou vnoučata a jejich kamarádi - je to rychlé, nejsou to jen prázdné kalorie a je to dobré. Poslední dobou jsem si zvykla nahrazovat pšeničnou mouku moukou špaldovou (pro Maričku: spelt), celozrnnou. Snáším ji trochu lépe a navíc má příjemně oříškovou chuť, můžu jen doporučit.

Mariččiny Mlsotníky jsou opravdu skvěle vypracované, přímo profesionálně, a výborně se podle nich postupuje i začátečníkům.