25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Sušenky z ovesných vloček (Oatmeal cookies)

Jsou to sušenky z řady tradičních a velmi oblíbených sušenek, které každý Američan zná už od dětství. Protože mám Američana za manžela, sušenky jsem se brzy naučila péci, také mi chutnaly a dělala jsem je poměrně často.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 28.5.2016 23:20

Re: ještě k těm vločkám

Poslední dobou kupuju v Bille mleté vločky s vlákninou a dávám si je do ranního řeckého jogurtu s mlékem. A naopak na teplou úpravu mám doma hrubé špaldové vločky.

Z. Vave 28.5.2016 23:17

Maričko, děkuji,

recept si ukládám a někdy zkusím. Ovšem se mnou je potíž v tom, že když mi něco chutná - a ovesné sušenky mám ráda - tak si neumím říct dost a přecpu se tím. Proto se snažím určitě věci nekupovat a nevařit/nepéct, ale sem tam se mi to přece jen vymkne z rukou.

V. Glover 27.5.2016 21:53

Re: Jsou opravdu dobré

jo maricko, ve stare kucharce je recept, myslim, ze se z kury musi odkrajet co nejvic te bile hmoty, potom se tri dny namaci a vymenuje voda, pak se nakraji na tenke prouzky. povari se v trochu vody a da se stejne cukru jako je kury a do sklenicek.

Z. Lika 27.5.2016 21:11

Re: ještě k těm vločkám

Já vločky jedině do snídaňové kaše - nevařené, jen přes noc namočené. Anebo na zahuštění do polévky. Anebo do karbanátků či sekané.

Z. Tečka 27.5.2016 20:04

Re: Pekanové ořechy

Dík všem za rady a reakce. Tak jako ten pán na videu bych to určitě nezvládla, to musí mít fakt papíráky.

Já mám dlouhé a úzké. Takže to zkusím podle Maričky. Ale asi si to vezmu ven, když se nezadaří, lítá to po celé kuchyni.

Doufám, že aspoň ochutnám.

T. Zana 27.5.2016 19:33

Re: Pekanové ořechy

Takhle jsem se kdysi snažila dostat do mandlí. Nepovedlo se. Ale měla jsem jich jen pár, takže mě to příliš netrápilo.

T. Zana 27.5.2016 19:31

ještě k těm vločkám

Dělám si ráda muesli z tvrdých vloček - žitných, pšeničných... někdy dá trochu práce je sehnat, ale vyhovují mi v tom víc než měkčí ovesné.

Každopádně mívám nějaké tvrdší vločky doma a tak mě napadá - používáte je někdo na něco dalšího? A na co?

T. Zana 27.5.2016 19:28

Re: Parádní

Aha, tak to je trošku větší (asi o tři čísla na délku i šířku). Tak uvidím, budu to muset nějak propočítat. Říkala jsem si, že pro dva bych možná dala menší dávku - aby to nějak šikovně vyšlo.

M. Crossette 27.5.2016 17:50

Re: hezký den

Děkuji Xerxová. Myslím, že právě vám by se na vaše dlouhatánskééé jízdy sušenky hodily :)A zkazit se na nich fakt nic nedá.

M. Crossette 27.5.2016 17:49

Re: maričko,co mi to děláš???

Šarko, tak to naprav a udělej si doma "do práce" tyhle sušenky :))))

M. Crossette 27.5.2016 17:47

Re: Milá Maričko,

YGO, "mixnout" vločky samozřejmě můžeš, jen možná pak budou méně křehké. A tady se někdy přidává zdejší směs kandovanéo ovoce. To se prodává ve velkém kelímku posekané, různobarevné, hlavně o vánoč.svátcích právě do sušenek a různých buchet.Prostě tohle je universální recept a podle toho, co do toho ještě přimícháš (v jedné variaci se přidává zralý, rozmačkaný banán) tak pak sušenky dostanou jen troche jiný název ("oatmeal cookies with..")

A nasekaná čokoláda !!! Tak úplně ty nej, nej, nejznámější am. sušenky se jmenují "Chocolate Chip Cookies". Ty si v amerických sušenkách drží od nepaměti :) absolutní prvenství a já doma dělám často. Jsou to take "drop cookies" , ale bez vloček, s ořechy a právě těmi "chips", takové čokoládové kapičky, či pecičky, které jsou tam hlavní náplň. Recept jsem nenapsala, protože nevím, jestli se u vás dají koupit. A jestli ano, tak už jsou možná i u vás známé.

M. Crossette 27.5.2016 17:36

Re: díky

Tak Jitur šťastnou cestu, pokud sušenky uděláš "na cestu", ať se povedou.

M. Crossette 27.5.2016 17:35

Re: Tyhle bájo sušenky

Kdo má rád ovesné vločky, tak myslím, že mu tyhle sušenky budou chutnat v jakékoliv kombinaci přísady. Pamatuji se z mládí na vločky osmažené na pávničce prosypané cukrem. Bylo to moc dobré jídlo, fakt zasytilo, ale vločky se musely zapíjet ledovým mlékem, jinak to dost špatně "klouzalo do krku".

M. Crossette 27.5.2016 17:31

Re: Bude se hodit i na prázdniny

Liko, děkuji :)

M. Crossette 27.5.2016 17:30

Re: Týjo, až se sliny sbíhaj!

Rputi, tak přeji, ať si na nich pochutnáš !

M. Crossette 27.5.2016 17:30

Re: Jsou opravdu dobré

Vendulko, tou "domácí" kůrou máš na mysli vlastnoručně zkandovanou? To take mohlo být moc dobré.

M. Crossette 27.5.2016 17:28

Re: Parádní

Zano, já mám plechů několik, třeba dva menší "na vánočky", které se mi vejdou 2 vedle sebe.Ale na sušenky používám ten největší, aby šlo pečení rychleji. Tak jsem si ho šla změřit, je 46x35cm, tedy dost velký (já mám ale velikou troubu, to je vždycky moje podmínka při kupování nového sporáku - peču fakt hodně). Sušenky nabydou jen maličko (je to trochu vidět na fotce), takže se nemusí davit nijak moc daleko od sebe.

M. Crossette 27.5.2016 17:17

Re: Milá Maričko,

Jenny, já jsem skoro předpokládala, že tyhle sušenky už "dorazily" i do Evropy :) a že u vás budou známé. No ale presto jsem napsala "original", kdyby je někdo neznal. Ano a může to být recept velice proměnný - takový CDD :)

M. Crossette 27.5.2016 17:14

Re: Pekanové ořechy

Liko, teď jsem koukla na odkaz. No nevím, tenhle systém také znám, ale mě se rozhodně "zdejší" pecany takhle krásně "na půlky" rozlousknout v dlani nepovde. Ona je totiž řada druhů pecanových ořechů - maličké, střední, velké, kulatější, šišaté, dlouhé šišaté, krátké šišaté. A některé jsou "papíráky", mají tenoučkou slupku a ty se tedy takhle v dlani rozlousknout dají. Jenže jejich nevýhodou je, že velmi rychle vysychají - vyloupané i ve slupce a rozhodně nejsou tak masité jako s tvrdými skořápkami. Ale třeba Tečka má zrovna pecany s křehčí skořápkou a půjde ji to :)

M. Crossette 27.5.2016 17:07

Re: Díky Maričko!

Dede, tak ať se ti sušenky povedou ! Jahody - to jsi mi připomněla, že když jsem pracovala v Paříži, tak tam jsem prvně viděla, že oni jahody špičkou namáčeli do misky s cukrem :) To jsem neznala, ale protože to tak dělali všichni, přidala jsem se. Ale po návratu jsem tenhle zvyk zase opustila. A menší radu - když nejsou jahody dostatečně sladké je snadná pomoc - nakrájí se do misky na kolečka nebo kousky. Pak se v malém kastrůlku na plotně rozehřeje tak lžíce jahodové marmelády (je-li třeba přidat trochu vody) a po vychladnutí se to vmíchá k pokrájeným jahodám, připadně ještě přidá cukr.

M. Crossette 27.5.2016 17:03

Re: Neco ke kafi

No my doma neobědváme, takže odpolední káva je naše odpolední "něco do žaludku". V parných dnech to bývá místo kávy zmrzlinový koktej, zmrzlinový karamel, nebo když už dortík, tak se zmrzlinou. My bychom se kolikrát klidně bez kafe obešli, není to denní režim, který se musí dodržet a občas kafe nemáme. Ale já tím vlastně přinutím manžela, aby si dal chvíli pauzu. On je schopen i v šíleném vedru venku robotit a já ho tím přinutím nechat toho a jít si sednout na půl hodinky do chládku. Pijeme jedině turka. No a v zimě, kdy jíme uvnitř, tak si pak pauzu prodloužíme jedním, nebo dvěma kolečky "scrabble".

M. Crossette 27.5.2016 16:55

Re: Nestastna vzpominka

Hanko, to věřím, že takhle smutná vzpomínka zkazí chuť, ale na druhé straně ti zase mohou připomenout tu veselou stránku, jak radostně se sušenkami tvůj tatínek ládoval. Vždy, když je budeš jíst, můžeš na tatínka vzpomínat. (ale neber to prosím jako, že tě do pečení nutím!)

M. Crossette 27.5.2016 16:53

Re: Pekanové ořechy

Tečko, přidala jsem 5 fotek na konec staršího alba. Tam vidíš, v jakém množství se tady běžně pecanové ořechy sbírají (jak píše i Hanka), takže urční loupání by bylo jako "dojit myš" (jak říká můj manžel). Proto se ořechy nosí do obchodu, kde na to mají takové trychtýřové buchary. Na pecanové ořechy se fakt nedá evropským louskáček použít. Oni ani ty ruční, co se tu na to dělají nejsou nejlepší, jde to s nimi, ale děsně pomalu. Tenhle na fotce je ten zatím nejlepší. Je tam spirálka, která se dá natočit na velikost ořechu, který se položí do maličkých jamek na obou koncích louskáčku. No a pak se zmačkne páka. Jenže i to není jen tak, když se stiskne málo, slupka jen pukne, když se naopak pořádně přitlačí, ořech se rozsype. Takže to chce cvik a já ho používám jen tehdy, když někde na procházkách najdu hrst ořechů, tak si je doma vylousknu. Jinak velkou sklizeň odneseme do obchodu. I tak je to pak doma práce na několik dnů je vyloupat ze těch potlučených slupek. Ale to už jde většinou snadno, ty vrchní "čepičky" ve povětšině jen jakoby vykroutí a zůstanou dvě krásné poloviny. To se ručně málokdy povede. ALE - na tvůj dotaz bych odpověděla, vzít si kladívko a prkýnko. Pak ořech postav "na hlavu", jedno jestli špičkou nahoru, nebo dolu. No a pak nahoře do ořechu kladívkem klepni. Musíš sama zjistit jak moc :). Když budeš mít štěstí, rozpadne se ti na dvě poloviny, když ne tak na čtvrtky. A pak vnitřek musíš vyšťouchnout, nebo - zase při troše štěstí - ti vypadnou krásné dvě poloviny. Běžný louskáček na vlašáky tyhle ořechy opravdu jen rozmašluješ, ty se musí "louskat" zvrchu (což právě dělá ten buchar, tam do "hrdla" kovového trychtýře padají ořechy jednotlivě "na stojato). Tak hodně štěstí !!!

http://marickac.rajce.idnes.cz/Pecan_pie_-_americky_orechovy_kolac

Z. Jitur 27.5.2016 16:26

Re: Nestastna vzpominka

smutná vzpomínka, která se už vždy vybaví spolu se sušenkami...

H. Williamson 27.5.2016 16:11

Nestastna vzpominka

Kdyz u nas byl nas tata naposled, tak mu v druhe pulce pobytu zacinaly zaludecni potize. Jinak to furt byl nas neprekonatelny tata, junak silny, vesely, aktivni, ale jidlo mu nedelalo dobre. Ale co mu delalo dobre, byly ty ovesne susenky. Pekla jsem je, kupovala jsem je, furt jich byla doma a v aute hromada, protoze tata, kdyz ho zacal bolet zaludek, tak jednu dve snedl a zas mu bylo fajn. Rikaly jsme si s mamou, ze asi ma zaludecni vred jak nekteri jeho pribuzni. Bohuzel po navratu do Ceska se ukazalo, ze to byla rakovina zaludku a do sesti mesicu mel pohreb. A od te doby mi neni dobre jenom se na ty susenky podivat. Nedavno jsem se v obchode nad krabickou tehle susenek rozbrecela.

Z. Tečka 27.5.2016 15:53

Re: Pekanové ořechy

Děkuju, budu zkoušet.

Z. Lika 27.5.2016 15:41

Re: díky

Moře vždycky posílí!

Z. Lika 27.5.2016 15:40

Re: Pekanové ořechy

Viděla jsem video http://1url.cz/7t1ds (zhruba od 1:30), kde to pán předvádí ručně (dva ořechy zmáčknou o sebe, jako vlašáky); anebo se na to vezme hasák. V každém případě ty ořechy mačkali ne moc silně a omačkávali je kolem dokola.

H. Williamson 27.5.2016 15:32

Re: Pekanové ořechy

My sesbirame kazdy rok pytel pekanu z byvale farmy - dnes tam bydli manzeluv synovec. Jde to loupackem, ale je fakt, ze nas je ponekud uzsi. Ale je tam jeden strom, ktery ma orechy velmi tvrde, ovsem s vynikajicimi jadry. Manzel je rozbiji zabalene do rucniku, lehce na to klepne a pak spidlatym nozikem doluje jadra.

H. Williamson 27.5.2016 15:20

Neco ke kafi

Tak tento casem testovany dobry cesky zvyk jsem nejak nezachovala. V praci to neslo, a domu jsem se dostala nejdriv v sest - a krom toho jsem si navykla udelat si ctvrtlitrak kafe a z toho pres den v praci upijet. Kafe mam moc rada a doma si delam oprvdu dobre a silne. A uprimne receno, neco sladkeho ke kafi mi tu milovanou chut kazi. Ale to jsem ja - pecu dobre, ale s vyjimkami par veci to skoro vubec nejim. Mam ale ten zvyk rada - nase mama MUSI mit "neco" k odpolednimu kafi. Tak to vzdycky nez prijela, uz jsme byli s Chetem v pozoru, aby babicka to "neco" vzdycky mela. A mam rada vikendovy ritual u me sestrenice, kdyz se chysta odpoledni kava a Hela soupne cosi velmi rychleho a dobreho do remosky, a pak se nesou veci na terasu a cela rodina vede reci.