19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Nepečený tvarohový dort s ovocem

19.2.2021

Určitě každý zná tenhle recept na nepečený dort.

Já jsem se s ním poprvé setkala někdy v 80. letech minulého století. Tenkrát neexistovala zakysaná smetana, měkký tvaroh byl jen ten hodně tuhý, neobsahoval tolik vody.

Recept mám ručně napsaný dodnes, papíry v sešitu jsou hodně žluté, listy nedrží pohromadě a už bych dort podle něj opravdu nedělala.

Původní recept z 80. let min. st.

Ten původní recept zněl:

Utřeme:

2 tučné tvarohy

10 dkg práškového cukru

2 velké (3 malé) žloutky

Do utřené hmoty přidáme z bílků tuhý sníh. Klademe do dortové formy, prokládáme piškoty, navrch ovoce z kompotu. Kompotovou vodu (dolít vodou do 500 ml) uvařit s vanilkovým pudinkem, nalít navrch, chladíme 24 hodin.

A jak tenhle dort dělám já dnes?

4 zakysané smetany 200 g, 2 tučné tvarohy 250 g, moučkový cukr podle chuti, kompotované broskve nebo jiné ovoce, může být zmrazené ovoce, 1 vanilkový pudink, piškoty.

Začínáme

Dortovou formu vystelu alobalovou fólií. Na dno pokladu piškoty těsně vedle sebe. Střídám vrstvy: piškoty, směs 2 smetany a 1 tvarohu umíchané s práškovým cukrem, druhá vrstva piškotů a druhá vrstva zamíchané směsi ze smetany, tvarohu a cukru.

Na vrstvu piškotů vrstvu tvarohu

Navrch pokladu nakrájené okapané broskve...

Nakonec vrstva ovoce

... kompotovou vodu doliju do množství 500 ml a svařím s vanilkovým pudinkem. Naliju navrch a nechám chladit do druhého dne.

Zalít pudinkem z kompotové vody

Do pudinku nepřidávám cukr, protože je příjemná chuť sladké smetany spolu s mírně kyselým pudinkem z vody.

Do druhého dne piškoty pěkně nasáknou vlhkost ze smetany a tvarohu a jsou vláčné.

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

A jak tento recept připravujete vy?

Foto: Bláža

www.lenkablaza.cz

Bláža Neviditelný pes