Děkujeme za pochopení.
R. Enatae
Právě sněží a tak asi opravdu zima bude
U nás jsou zimní jídla hutné polévky, naposledy bramboračka, ve které stála lžíce a navrch jsem do ní obrala maso ze tří kuřecích skeletů. Všechna bramborová jídla - placky, bramboráky, rösti, chlupaté knedlíky s uzeným. Zítra bude jelení ragú na víně s divokým kořením a protože mi zbyly vařené brambory, asi k tomu stvořím krokety.
Z. Lika
Re: Právě sněží a tak asi opravdu zima bude
S těmi bramboráky jsi mi připomněla, jak jsem jednou vyvolala závažný konflikt ohledně nastrouhání brambor: nahrubo, najemno? Nasekat v mixéru na kaši? Do té doby jsem netušila, jaké vášně umí bramborák vzbudit.
To jelení vypadá náramně, dnes v poledne ti věnuju vzpomínku :-)
Moje soucasna zimni chut
Dala bych si kachnicku. Pecenou, s hodne kminu a krupavou kuzickou. Jak tak o tom premyslim, asi zitra jednu koupim.
Z. Lika
Re: Moje soucasna zimni chut
Pečená kachna s přílohou z jablek podušených s máslem, trochou bílého vína a citronem, to v té kuchařce taky je :-)
Cervene brusinkove kopce
Nejvic brusinek v Americe roste v Mainu. Poprve jsem byla v Mainu na podzim, kdyz tam jeli nasi k tatovymu kamaradovi, ktery tam u more bydlel. BYl ten povestny podzim v Nove Anglii, kdy stromy hraji symfonii barev, jaka se malokde vidi. A mezitim byly ty cervene kopce - cervene jako krvave rude. A to byly brusinkove kere. Moc, moc pekne.
Z. Lika
Re: Cervene brusinkove kopce
Podobně ohnivě barevné lesy jsem párkrát zažila v Jeseníkách :-)
Liko, v tom je kouzlo starych kucharek
ze tam objevis veci, ktere casem zapadly. Jako ta brusinkova nadivka. A pritom je to logicke - Nova Anglie je proslula brusinkama, ktere zraji na podzim, tudiz by se mely objevovat na svatecnim stole. Teda objevuji, ne ze ne. Ovsem jako priloha/ozdoba a bohuzel casto ve velmi nestastne verzi, kdy nejaky brusinkovy syrup se zatahne zelatinou, da do konzervy a pak se ta tresouci hmota vyklepne z plechovky a podava. To zas jde k me oblibene stiznosti, ze zkraje 50.letech minuleho stoleti se ta americka kuchyne strasne zvrtla. Ale to stare zaziva renesanci, jak na Jihu, tak i na Severu.
Brusinky se v nadivce posledni dobou objevuji, ale ty susene (a namocene). Coz je dobry ustupek tradici, protoze vysledek je barevny ale ne jednolite cerveny, jak by se nutne muselo stat z " tekutych" brusinek.
Z. Lika
Re: Liko, v tom je kouzlo starych kucharek
Hanko, u nás se právě ty brusinky objevily čerstvé - přímo z Ameriky. Normálně v bille. A za docela přijatelnou cenu. Rozmixovala jsem si je na hustý džus, jsou příjemně kyselé :-)
Sušené se dají koupit běžně, ale bohužel jsou proslazované, to už není ono.
Re: Zimní dobroty.
Recept zde https://www.toprecepty.cz/recept/35655-kladenska-uhlirina/
díky za další zajimavé kulinární počteníčko
"Syllabub....usoudila jsem, že to je zvuk, na který se člověk zmůže, když výsledek požije" Liko, tohle mě fakt rozesmálo :)) Jinak si dost dobře nedovedu představti konsistenci "nápoje". Když do brandy a vína (pomalu to dá půl litru) rozpustím cukr, k tomu přiliji šlehačk A PAK vmíchám sníh z bílků...vždyť to musí být nějaká vodnatá pěna ??? A proto asi ten nedefinovatelný zvuk, který po prvním loku z úst vyloudíte :))
Jinak u nás, jako u ostatních, je zimní počasí doba hustých, převážně krémových polévek (v horku to jaksi není ono). Teď jsem se ale znovu vrátila k "chili con carne" o kterém jsem psala, měli jsme ho zrovna v pondělí (a dojedli v úterý), když se u nás citelně ochladilo.
Sníst kousek nějakého toffee občas přijde vhod (hlavně to mandlové by mi asi chutnalo), ale je to děsně přeslazené na "tahání plomb" jak dělané :) Nádivka (tady myšlená hlavně do krůty) se tu prodává v sušeném stavu v krabici (stuffing mix), nejen na vyplnění drůbeže, ale používá se i jako samotný druh přílohy (k čemukoli). Stačí jen přilít horkou vodu (nebo vývar)promíchat, nechat moment ustát(nabobtnat) a hotovo. Podle libosti je možno různě vylepšít. Kdysi jsem tenhle mix mívala doma v zásobě, příprava byla rychlejší, než třeba brkaše z prášku a oběma nám to chutnalo. Je to už hodně let, co jsem tuhle instantní nádivku dělala naposledy, možná bych se k ní měla vrátit.
Z. Lika
Re: díky za další zajimavé kulinární počteníčko
Maričko, to chili mi připomnělo chilli omáčky - na stará kolena jsem objevila srirachu a nemůžu se jí nabažit! Do chladného počasí jako dělaná, leju ji na všecko, snad jenom do kafe ne (i když... kávu s mletým kayenským pepřem si dělávám :-)
Z. Dalmi
Doma je v troubě
rozpečená svíčková. Dodělám večer. To je určitě zimní jídlo.
Ale přiznám se, jakou prasárnu jsem měla k obědu. Rumcajs salát. Poprvé v životě, já ho jinak nejím. Asi mi taky bylo zima a potřebovala jsem tu majonézu!
Z. Lika
Re: Doma je v troubě
Co je to rumcajs salát? Vyvolává to ve mně představu salámu s rumem?
Z. Matylda
Zimní jídla?
Tak to jsou jídla bramborová- placky, šulánky, bramboráky- a k tomu hustý polívky, fazolová, čočková, bramborová, hustá zeleninová... to byla jídla u mé babičky. A hovězí polívka- ta se v létě nedělávala. V létě se jedla zelenina :)
T. Zana
Re: Zimní jídla?
No jasně - bramborové placky a spol., to je hodně zimní!
Z. Lika
Re: Liko, už chystáš svíčkovou?
Sharko, to víš, že chystám, zatím se chystám spíš duševně :-) - ještě oťuknu Bedu, jestli není nějaká změna, a přistoupím i k praktickým krokům.
na zimu jsem polívková....
včera jsem si z mrazáku vyndala vánoční rybí a jaká to byla dobrota....
Rputi, vyprdni se na šodo..když do vanilkovýho krému na buchtičky, zamícháš půl lahve vaječnýho koňaku, je to taky moooc dobrý :-D
Z. Rpuťová
Re: na zimu jsem polívková....
Na šodó kálím, koupila jsem květák a dneska bude polívka.
Je to zajímavé - když si dám "pořádnou polívku" (a to já do všech takových dávám vločky), tak už večer jen tak něco zobnu. A když jim "normálně", tak už ve 4 šmejdím, kde bych co splivla!
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz