22.1.2020 | Svátek má Slavomír



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Zimní dobroty



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 52, poslední: 16.1.2016 8:28, přehled diskusí

Právě sněží a tak asi opravdu zima bude:
Autor: R. Enatae Datum: 16.1.2016 1:12

U nás jsou zimní jídla hutné polévky, naposledy bramboračka, ve které stála lžíce a navrch jsem do ní obrala maso ze tří kuřecích skeletů. Všechna bramborová jídla - placky, bramboráky, rösti, chlupaté knedlíky s uzeným. Zítra bude jelení ragú na víně s divokým kořením a protože mi zbyly vařené brambory, asi k tomu stvořím krokety.

Re: Právě sněží a tak asi opravdu zima bude:
Autor: Z. Lika Datum: 16.1.2016 7:04

S těmi bramboráky jsi mi připomněla, jak jsem jednou vyvolala závažný konflikt ohledně nastrouhání brambor: nahrubo, najemno? Nasekat v mixéru na kaši? Do té doby jsem netušila, jaké vášně umí bramborák vzbudit.

To jelení vypadá náramně, dnes v poledne ti věnuju vzpomínku :-)

Moje soucasna zimni chut:
Autor: H. Williamson Datum: 15.1.2016 21:08

Dala bych si kachnicku. Pecenou, s hodne kminu a krupavou kuzickou. Jak tak o tom premyslim, asi zitra jednu koupim.

Re: Moje soucasna zimni chut:
Autor: Z. Lika Datum: 15.1.2016 21:24

Pečená kachna s přílohou z jablek podušených s máslem, trochou bílého vína a citronem, to v té kuchařce taky je :-)

Re: Moje soucasna zimni chut:
Autor: Z. Jenny Datum: 15.1.2016 21:34

Tak přednosta měl v prosinci kulatiny a slavil s kamarády. Udělala jsem pomalu pečená husí stehna a k tomu zelí. Do zelí jsem dala staekové žampiony, mají je v kaufu i v hyperce( tam jen občas), takové velké hnědé s velkými kloboučky, taky jsem tam frkla pár rajčat na hrubo pokrájených a na velké kolca cibuli. Stehna jsem upekla a pak ještě položila na to zelí ve velkém litinovém pekáči,

k tomu byl domácí knedlík a na závěr plznička. Jsem nacpaná ještě teď. :-)

Re: Moje soucasna zimni chut:
Autor: Z. Lika Datum: 15.1.2016 21:37

Jenny, to zelí tedy vypadá luxusně. To by mi stačilo i bez husy :-) Dobře jsi to upekla!

Re: Moje soucasna zimni chut:
Autor: H. Williamson Datum: 15.1.2016 22:49

To zelicko vypada moc dobre.

Muj prednosta ma kulatiny v nedeli. Oslava bude mala, ne u nas a zarizena na posledni chvili. Ale jidlo a napoje k pozivani poskytnu, to jo. On totiz trval na tom, ze se nic slavit nebude, az jedna kamoska se nabidla a presvedcila ho, ale to fakt bylo na posledni chvili.

Cervene brusinkove kopce:
Autor: H. Williamson Datum: 15.1.2016 20:46

Nejvic brusinek v Americe roste v Mainu. Poprve jsem byla v Mainu na podzim, kdyz tam jeli nasi k tatovymu kamaradovi, ktery tam u more bydlel. BYl ten povestny podzim v Nove Anglii, kdy stromy hraji symfonii barev, jaka se malokde vidi. A mezitim byly ty cervene kopce - cervene jako krvave rude. A to byly brusinkove kere. Moc, moc pekne.

Re: Cervene brusinkove kopce:
Autor: Z. Lika Datum: 15.1.2016 21:25

Podobně ohnivě barevné lesy jsem párkrát zažila v Jeseníkách :-)

Liko, v tom je kouzlo starych kucharek:
Autor: H. Williamson Datum: 15.1.2016 20:25

ze tam objevis veci, ktere casem zapadly. Jako ta brusinkova nadivka. A pritom je to logicke - Nova Anglie je proslula brusinkama, ktere zraji na podzim, tudiz by se mely objevovat na svatecnim stole. Teda objevuji, ne ze ne. Ovsem jako priloha/ozdoba a bohuzel casto ve velmi nestastne verzi, kdy nejaky brusinkovy syrup se zatahne zelatinou, da do konzervy a pak se ta tresouci hmota vyklepne z plechovky a podava. To zas jde k me oblibene stiznosti, ze zkraje 50.letech minuleho stoleti se ta americka kuchyne strasne zvrtla. Ale to stare zaziva renesanci, jak na Jihu, tak i na Severu.

Brusinky se v nadivce posledni dobou objevuji, ale ty susene (a namocene). Coz je dobry ustupek tradici, protoze vysledek je barevny ale ne jednolite cerveny, jak by se nutne muselo stat z " tekutych" brusinek.

Re: Liko, v tom je kouzlo starych kucharek:
Autor: Z. Lika Datum: 15.1.2016 20:46

Hanko, u nás se právě ty brusinky objevily čerstvé - přímo z Ameriky. Normálně v bille. A za docela přijatelnou cenu. Rozmixovala jsem si je na hustý džus, jsou příjemně kyselé :-)

Sušené se dají koupit běžně, ale bohužel jsou proslazované, to už není ono.

Re: Liko, v tom je kouzlo starych kucharek:
Autor: H. Williamson Datum: 15.1.2016 21:32

Tak nevim, ty cerstve uplne bez cukru by na mne byly asi moc kysele. Ale kdyz je k necemu delam, tak je moc nesladim. Jde-li o to se vytahnout, tak je doslazuju trochou javoroveho syrupu - a je to v tom novoanglickem duchu. Chvilku povarim s malinkym mnozstvi vody - ony pusti svou vlastni stavu. A bud trochu cukru nebo javorovy syrup a nechat krapet zhoustnout. Vzdycky pridam neco mleteho bileho pepre. Pro pozvednuti nalady do toho nakonec zavarim nejaky liker. Treba tresnovy nebo pomerancovy. V tom pripade strouhnu i neco pomerancove kury. Ty ne uplne rozvarene brusinky navic vypadaji krasne na stole - v zabrousene misce sviti jak granaty.

Re: Liko, v tom je kouzlo starych kucharek:
Autor: Z. Lika Datum: 15.1.2016 21:40

Hmm, Hanko, to je úplná báseň. S tím javorem a trochou pepře... dobrá inspirace!

Zimní dobroty.:
Autor: Z. Jovo Datum: 15.1.2016 19:46

Dnes to u nás byla uhlířina.

Re: Zimní dobroty.:
Autor: Z. Jovo Datum: 15.1.2016 19:53

Recept zde https://www.toprecepty.cz/recept/35655-kladenska-uhlirina/

Re: Zimní dobroty.:
Autor: H. Williamson Datum: 15.1.2016 20:35

Uhlirinu nekdy delala babicka - tatova maminka. Dalsi dobre stare ceske jidlo. Pro mne k tomu jeste posypat vyskvarenym spekem a kvasak - nebo kysele zeli.

díky za další zajimavé kulinární počteníčko:
Autor: M. Crossette Datum: 15.1.2016 18:08

"Syllabub....usoudila jsem, že to je zvuk, na který se člověk zmůže, když výsledek požije" Liko, tohle mě fakt rozesmálo :)) Jinak si dost dobře nedovedu představti konsistenci "nápoje". Když do brandy a vína (pomalu to dá půl litru) rozpustím cukr, k tomu přiliji šlehačk A PAK vmíchám sníh z bílků...vždyť to musí být nějaká vodnatá pěna ??? A proto asi ten nedefinovatelný zvuk, který po prvním loku z úst vyloudíte :))

Jinak u nás, jako u ostatních, je zimní počasí doba hustých, převážně krémových polévek (v horku to jaksi není ono). Teď jsem se ale znovu vrátila k "chili con carne" o kterém jsem psala, měli jsme ho zrovna v pondělí (a dojedli v úterý), když se u nás citelně ochladilo.

Sníst kousek nějakého toffee občas přijde vhod (hlavně to mandlové by mi asi chutnalo), ale je to děsně přeslazené na "tahání plomb" jak dělané :) Nádivka (tady myšlená hlavně do krůty) se tu prodává v sušeném stavu v krabici (stuffing mix), nejen na vyplnění drůbeže, ale používá se i jako samotný druh přílohy (k čemukoli). Stačí jen přilít horkou vodu (nebo vývar)promíchat, nechat moment ustát(nabobtnat) a hotovo. Podle libosti je možno různě vylepšít. Kdysi jsem tenhle mix mívala doma v zásobě, příprava byla rychlejší, než třeba brkaše z prášku a oběma nám to chutnalo. Je to už hodně let, co jsem tuhle instantní nádivku dělala naposledy, možná bych se k ní měla vrátit.

Re: díky za další zajimavé kulinární počteníčko:
Autor: Z. Lika Datum: 15.1.2016 19:11

Maričko, to chili mi připomnělo chilli omáčky - na stará kolena jsem objevila srirachu a nemůžu se jí nabažit! Do chladného počasí jako dělaná, leju ji na všecko, snad jenom do kafe ne (i když... kávu s mletým kayenským pepřem si dělávám :-)

Re: díky za další zajimavé kulinární počteníčko:
Autor: M. Crossette Datum: 15.1.2016 19:44

Liko, tak jsem si "sriracha sauce" musela vygooglit, vůbec jsem netušila co je to zač :) Dík za rozšíření vědomosti, koukám, že je to sauce opravdu k všestrannému použití, kouknu se po něm při příštím nákupu. )

Doma je v troubě:
Autor: Z. Dalmi Datum: 15.1.2016 12:47

rozpečená svíčková. Dodělám večer. To je určitě zimní jídlo.

Ale přiznám se, jakou prasárnu jsem měla k obědu. Rumcajs salát. Poprvé v životě, já ho jinak nejím. Asi mi taky bylo zima a potřebovala jsem tu majonézu!

Re: Doma je v troubě:
Autor: Z. Lika Datum: 15.1.2016 12:52

Co je to rumcajs salát? Vyvolává to ve mně představu salámu s rumem?

Re: Doma je v troubě:
Autor: Z. Yga Datum: 15.1.2016 12:56

To je modifikovaný paříž ...

Re: Doma je v troubě:
Autor: Z. Dalmi Datum: 15.1.2016 14:38

Majonéza, nějaký fuj salám, který bych normálně nepozřela a malinko zeleniny. Potřebovala bych to zapít pivem :-)

Re: Doma je v troubě:
Autor: R. Enatae Datum: 16.1.2016 1:00

To, co nazýváš fuj salámem, se odborně zove "výrobní salám". Je to vymazlená mňamka, která může obsahovat téměř cokoliv - drůbeží separát, vepřové a drůbeží kůže, bramborový škrob, sójovou bílkovinu, kukuřičný škrob.... Někteří výrobci odvážně uvádějí dokonce i obsah masa (cca 15%) :) Naprosto neuvěřitelné je, že tenhle fujtajbl, který by se měl navěky skrývat v hlubinách výroben salátů, lze koupit i v některých řetězcích na úseku uzenin. Viděla jsem to na vlastní oči, jen ten konrétní řetězec si nevybavím, protože chodím do všech větších.

Re: Doma je v troubě:
Autor: Z. Lika Datum: 16.1.2016 7:06

Podle toho receptu je výrobní salám spíš druh nákypu :-)

Zimní jídla? :
Autor: Z. Matylda Datum: 15.1.2016 9:14

Tak to jsou jídla bramborová- placky, šulánky, bramboráky- a k tomu hustý polívky, fazolová, čočková, bramborová, hustá zeleninová... to byla jídla u mé babičky. A hovězí polívka- ta se v létě nedělávala. V létě se jedla zelenina :)

Re: Zimní jídla? :
Autor: T. Zana Datum: 15.1.2016 11:01

No jasně - bramborové placky a spol., to je hodně zimní!

Re: Zimní jídla? :
Autor: Z. Inka Datum: 15.1.2016 12:04

Bramborové placky jsou u nás celoroční - jakmile zbyde bramborová kaše, jsou z ní placky plněné anglickou. A to i v těch 40°

Liko, už chystáš svíčkovou?:
Autor: Š. Matyášová Datum: 15.1.2016 9:03

blíží se ti to :-D

Re: Liko, už chystáš svíčkovou?:
Autor: Z. Lika Datum: 15.1.2016 11:07

Sharko, to víš, že chystám, zatím se chystám spíš duševně :-) - ještě oťuknu Bedu, jestli není nějaká změna, a přistoupím i k praktickým krokům.