Úterý 10. prosince 2024, svátek má Julie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

MLSOTNÍK: Zimní dobroty

Copak si v zimě dáme dobrého?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RE

R. Enatae

16. 1. 2016 1:12
Právě sněží a tak asi opravdu zima bude

U nás jsou zimní jídla hutné polévky, naposledy bramboračka, ve které stála lžíce a navrch jsem do ní obrala maso ze tří kuřecích skeletů. Všechna bramborová jídla - placky, bramboráky, rösti, chlupaté knedlíky s uzeným. Zítra bude jelení ragú na víně s divokým kořením a protože mi zbyly vařené brambory, asi k tomu stvořím krokety.

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

16. 1. 2016 7:04
Re: Právě sněží a tak asi opravdu zima bude

S těmi bramboráky jsi mi připomněla, jak jsem jednou vyvolala závažný konflikt ohledně nastrouhání brambor: nahrubo, najemno? Nasekat v mixéru na kaši? Do té doby jsem netušila, jaké vášně umí bramborák vzbudit.

To jelení vypadá náramně, dnes v poledne ti věnuju vzpomínku :-)

0 0
možnosti
HW

15. 1. 2016 21:08
Moje soucasna zimni chut

Dala bych si kachnicku. Pecenou, s hodne kminu a krupavou kuzickou. Jak tak o tom premyslim, asi zitra jednu koupim.

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

15. 1. 2016 21:24
Re: Moje soucasna zimni chut

Pečená kachna s přílohou z jablek podušených s máslem, trochou bílého vína a citronem, to v té kuchařce taky je :-)

0 0
možnosti
HW

15. 1. 2016 20:46
Cervene brusinkove kopce

Nejvic brusinek v Americe roste v Mainu. Poprve jsem byla v Mainu na podzim, kdyz tam jeli nasi k tatovymu kamaradovi, ktery tam u more bydlel. BYl ten povestny podzim v Nove Anglii, kdy stromy hraji symfonii barev, jaka se malokde vidi. A mezitim byly ty cervene kopce - cervene jako krvave rude. A to byly brusinkove kere. Moc, moc pekne.

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

15. 1. 2016 21:25
Re: Cervene brusinkove kopce

Podobně ohnivě barevné lesy jsem párkrát zažila v Jeseníkách :-)

0 0
možnosti
HW

15. 1. 2016 20:25
Liko, v tom je kouzlo starych kucharek

ze tam objevis veci, ktere casem zapadly. Jako ta brusinkova nadivka. A pritom je to logicke - Nova Anglie je proslula brusinkama, ktere zraji na podzim, tudiz by se mely objevovat na svatecnim stole. Teda objevuji, ne ze ne. Ovsem jako priloha/ozdoba a bohuzel casto ve velmi nestastne verzi, kdy nejaky brusinkovy syrup se zatahne zelatinou, da do konzervy a pak se ta tresouci hmota vyklepne z plechovky a podava. To zas jde k me oblibene stiznosti, ze zkraje 50.letech minuleho stoleti se ta americka kuchyne strasne zvrtla. Ale to stare zaziva renesanci, jak na Jihu, tak i na Severu.

Brusinky se v nadivce posledni dobou objevuji, ale ty susene (a namocene). Coz je dobry ustupek tradici, protoze vysledek je barevny ale ne jednolite cerveny, jak by se nutne muselo stat z " tekutych" brusinek.

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

15. 1. 2016 20:46
Re: Liko, v tom je kouzlo starych kucharek

Hanko, u nás se právě ty brusinky objevily čerstvé - přímo z Ameriky. Normálně v bille. A za docela přijatelnou cenu. Rozmixovala jsem si je na hustý džus, jsou příjemně kyselé :-)

Sušené se dají koupit běžně, ale bohužel jsou proslazované, to už není ono.

0 0
možnosti
JJ

15. 1. 2016 19:46
Zimní dobroty.

Dnes to u nás byla uhlířina.

0 0
možnosti
JJ
MC

15. 1. 2016 18:08
díky za další zajimavé kulinární počteníčko

"Syllabub....usoudila jsem, že to je zvuk, na který se člověk zmůže, když výsledek požije" Liko, tohle mě fakt rozesmálo :)) Jinak si dost dobře nedovedu představti konsistenci "nápoje". Když do brandy a vína (pomalu to dá půl litru) rozpustím cukr, k tomu přiliji šlehačk A PAK vmíchám sníh z bílků...vždyť to musí být nějaká vodnatá pěna ??? A proto asi ten nedefinovatelný zvuk, který po prvním loku z úst vyloudíte :))

Jinak u nás, jako u ostatních, je zimní počasí doba hustých, převážně krémových polévek (v horku to jaksi není ono). Teď jsem se ale znovu vrátila k "chili con carne" o kterém jsem psala, měli jsme ho zrovna v pondělí (a dojedli v úterý), když se u nás citelně ochladilo.

Sníst kousek nějakého toffee občas přijde vhod (hlavně to mandlové by mi asi chutnalo), ale je to děsně přeslazené na "tahání plomb" jak dělané :) Nádivka (tady myšlená hlavně do krůty) se tu prodává v sušeném stavu v krabici (stuffing mix), nejen na vyplnění drůbeže, ale používá se i jako samotný druh přílohy (k čemukoli). Stačí jen přilít horkou vodu (nebo vývar)promíchat, nechat moment ustát(nabobtnat) a hotovo. Podle libosti je možno různě vylepšít. Kdysi jsem tenhle mix mívala doma v zásobě, příprava byla rychlejší, než třeba brkaše z prášku a oběma nám to chutnalo. Je to už hodně let, co jsem tuhle instantní nádivku dělala naposledy, možná bych se k ní měla vrátit.

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

15. 1. 2016 19:11
Re: díky za další zajimavé kulinární počteníčko

Maričko, to chili mi připomnělo chilli omáčky - na stará kolena jsem objevila srirachu a nemůžu se jí nabažit! Do chladného počasí jako dělaná, leju ji na všecko, snad jenom do kafe ne (i když... kávu s mletým kayenským pepřem si dělávám :-)

0 0
možnosti
ZD

Z. Dalmi

15. 1. 2016 12:47
Doma je v troubě

rozpečená svíčková. Dodělám večer. To je určitě zimní jídlo.

Ale přiznám se, jakou prasárnu jsem měla k obědu. Rumcajs salát. Poprvé v životě, já ho jinak nejím. Asi mi taky bylo zima a potřebovala jsem tu majonézu!

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

15. 1. 2016 12:52
Re: Doma je v troubě

Co je to rumcajs salát? Vyvolává to ve mně představu salámu s rumem?

0 0
možnosti
ZM

Z. Matylda

15. 1. 2016 9:14
Zimní jídla?

Tak to jsou jídla bramborová- placky, šulánky, bramboráky- a k tomu hustý polívky, fazolová, čočková, bramborová, hustá zeleninová... to byla jídla u mé babičky. A hovězí polívka- ta se v létě nedělávala. V létě se jedla zelenina :)

0 0
možnosti
TZ

T. Zana

15. 1. 2016 11:01
Re: Zimní jídla?

No jasně - bramborové placky a spol., to je hodně zimní!

0 0
možnosti
ŠM

15. 1. 2016 9:03
Liko, už chystáš svíčkovou?

blíží se ti to :-D

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

15. 1. 2016 11:07
Re: Liko, už chystáš svíčkovou?

Sharko, to víš, že chystám, zatím se chystám spíš duševně :-) - ještě oťuknu Bedu, jestli není nějaká změna, a přistoupím i k praktickým krokům.

0 0
možnosti
ŠM

15. 1. 2016 9:02
na zimu jsem polívková....

včera jsem si z mrazáku vyndala vánoční rybí a jaká to byla dobrota....

Rputi, vyprdni se na šodo..když do vanilkovýho krému na buchtičky, zamícháš půl lahve vaječnýho koňaku, je to taky moooc dobrý :-D

0 0
možnosti
ZR

Z. Rpuťová

15. 1. 2016 10:11
Re: na zimu jsem polívková....

Na šodó kálím, koupila jsem květák a dneska bude polívka.

Je to zajímavé - když si dám "pořádnou polívku" (a to já do všech takových dávám vločky), tak už večer jen tak něco zobnu. A když jim "normálně", tak už ve 4 šmejdím, kde bych co splivla!

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz