Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Marinovaný králík

6.5.2016

Posledně vznikla poptávka po králíkách, tak jsem zalistovala ve své oblíbené chorvatské kuchařce. Našla jsem dva recepty a oba vypadají opravdu dobře. Jen předesílám, že se začíná den před plánovaným obědem - a doporučuji tuhle fázi nevynechávat, vyplatí se to. Takže jdeme na ně.

Dalmatský marinovaný králík

Potřebujeme (počítáno pro 4 osoby):

  • 600 g králičího vykostěného masa
  • 50 g cibule
  • 50 g mrkve
  • 100 g slaniny
  • 0,3 dl sherry (to je hroznové víno posílené hroznovou pálenkou, sama jsem ho asi nikdy nepila a např. Amontillado znám jen z Poeovy povídky; takže osobně se spokojím zřejmě s něčím a la portské :-)
  • 10 g cukru
  • 1 lžička nasekané zelené petrželky
  • Sůl a pepř na dochucení

Na marinádu:

  • 1 dl vinného octa
  • na špičku nože mletého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lístků šalvěje
  • 2 bobkové listy
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 10 kuliček bílého pepře

Králičí maso bez kostí naložte na jeden den do marinády. Pak maso vytáhněte, osušte papírovou utěrkou a osolte. Předehřejte si troubu na 150 °C. Maso dáme do rendlíku na 0,5 dl oleje a spolu s nakrájenou mrkví, cibulí a slaninou 30 minut pečeme. Pak maso z rendlíku vyndáme a ze zbylých upečených přísad umixujeme omáčkou. Do ní přidáme sherry, cukr, petrželku a dochutíme pepřem. Pokud je omáčka moc hustá, přilijeme trochu horké vody.

Upečené vyndané maso nakrájíme na poměrně malé kousky, vrátíme ho do rendlíku k omáčce a dusíme dalších 30 minut. Píše se tu, že nejlepší králíci mají 3 – 4 kg. A toto jídlo se má podávat s bramborovými noky, kukuřičnou kaší, těstovinami, knedlíky... jak je libo.

Druhý recept by se dal přeložit jako Králík po myslivecku a opět budeme marinovat.

Potřebujeme (pro 4 osoby)

  • 1 králíka (asi 800 g)
  • 0,3 dl oleje
  • 20 g mouky
  • 100 g cibule
  • 50 g mrkve
  • 1 lžíce sekané zelené petrželky
  • 0,5 dl rajského protlaku
  • 3 dl bílého vína
  • Na špičku nože majoránky
  • Sůl a pepř na dochucení
  • 30 g sušených hřibů (na rozdíl od receptu předesílám, že je máčíme aspoň půl hodiny ve studené vodě)

Na marinádu:

  • 1 lžíce kuliček pepře
  • 5 bobkových listů
  • Snítka rozmarýnu
  • 10 g soli
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g cibule
  • 0,5 dl červeného vína

Zase začneme den předem. Králíka osušíme papírovou utěrkou a rozkrájíme ho na porce. Oddělíme nohy přeříznutím chrupavek v kloubech. Tělo rozřízneme napříč na čtyři kusy, opět proříznutím chrupavek v páteři. Prsa rozdělíme na dva kusy proříznutím hrudní kosti.

Maso proložíme veškerým kořením pro marinádu (česnek necháme vcelku, jen oloupeme, cibule taky nebude nakrájená kdovíjak nadrobno, jak tak koukám, o krájení se tu nikdo nezmiňuje). A zalijeme to vínem. Marinovaného králíka necháme zase jeden den v lednici.

A přejdeme k hlavní části receptu. Králíka zase ocedíme, přebereme a osušíme, a prudce opečeme na rozpáleném oleji. Do rendlíku ke králíkovi přihodíme mouku, nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev, jemně nasekanou petrželku, rajský protlak, bílé víno, majoránku, a osolíme a opepříme. Sušené hřiby, které jste máčeli ve studené vodě aspoň půl hodiny (miluju recepty, kde tohle napíšou skoro na konec!), oceďte (vodu ještě nevylévejte) a nakrájejte na malé kostičky (v Chorvatsku se hřiby zřejmě suší celé!).

Hřiby přihoďte do rendlíku s králíkem, přilijte z hřibové vody tolik, aby měl králík dost tekutiny, a vařte – bez pokličky. Jakmile králíka přivedete k varu, ztlumte oheň na polovinu a nechte probublávat 60 minut, opět nezakrytého. Jenom s hrncem občas zatřeste, mícháním byste mohli jemné maso rozdrobit.

O přílohách se tento recept nezmiňuje, ale s těmi si určitě poradíme.

Jsou to varianty na úpravu králíka, s jakou se setkáváme jižně od Alp – např. maso se nechává den odležet (místo aby se ráno lupnul a v poledne servíroval) a místo smetany a plátů spolupečeného bůčku je použito víno, jídlo je pak lehčí. Nevím, možná je to tamějším teplejším podnebím. U receptů jsou dokonce výpočty kalorií, na požádání můžu v diskusi připsat. Teď si takovým počítáním nebudeme kazit chutě. Když už králíka máme, uctíme ho tím, že si na něm pochutnáme. A recepty se určitě dají použít i na kuře. Takže pokud někdo máte ve sklepě sud amontilladského, rozhodně do něj místo nevrlého souseda naložte něco stravitelnějšího.

Dobrou chuť!

Lika Neviditelný pes


zpět na článek