25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Marinovaný králík

Posledně vznikla poptávka po králíkách, tak jsem opět zalistovala ve své oblíbené chorvatské kuchařce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 8.5.2016 16:43

Re: Kralika jsem nikdy nepripravovala

Hanko, moc děkuju za cenné postřehy k zajícům a králíkům, je vidět, že umíš vařit :-)

Z. Lika 6.5.2016 21:58

Re: unikát tou 8% koncentrací

Bedo, těch osm procent je hodně :-)

Z. Yga 6.5.2016 21:10

Re: dotaz

No vidíš, a já balsamikový miluju - a třebas do takové dýňové polívky je nepostradatelný. Ovšem nepiju ho (:o))))

O. Joklová 6.5.2016 20:00

Re: unikát tou 8% koncentrací

jako že je to málo nebo naopak moc???

O. Joklová 6.5.2016 19:59

Re: dotaz

no, já jsem kromě toho "normálního" (díky Inko, ano kvasný lihový) asi dvakrát oblízla balsamikový - a ten je teda pěkně hnusný, brrrrrr

O. Joklová 6.5.2016 19:58

Re: Králík

portské je jediný alkohol, který mám doma - pravda už několik let, jednu flašku, chicht.... a občas ho oblíznu, je fakt dobré :-)))))

J. Jovo 6.5.2016 19:42

Re: Králík

Ygo, s tím Poirotem to nemá chybu.(:o)))

O. Joklová 6.5.2016 19:41

Re: zas králík....D

díky Ygo, že ses mne zastala - teda nejdřív mě (v mé naivitě) zcela zaskočilo použití slovat "šmírovat", navíc jak JÁ bych asi tak mohla micat, žejo

až posléze (spíš až podle tvé reakce) mi došlo, co si asi sharka představovala - inu, každý podle svého, chicht :-DDDDDDDDD

T. Zana 6.5.2016 18:19

Re: Králík

Portské jsme od někoho dostali a nebylo to špatný :-) Sama bych si to asi nekoupila, ale jako dárek dobrý.

Z. Yga 6.5.2016 18:03

Re: zas králík....D

Kdo ví, co si zase představuješ - králíci micají nosem, ničím jiným (:o)))),

Z. Yga 6.5.2016 18:02

Re: zas králík....D

Možná, že si pleteš pojmy - micají nosem ... (:o))

Z. Yga 6.5.2016 17:58

Re: Králík

Ne ne ne - tak se to uvádí v literatuře ... snad i A.Ch. něco takové uvádí (:o))), ovšem Poirotovi by se nikdo nic takového neodvážil nabídnout.

H. Williamson 6.5.2016 17:39

Re: Králík

Evo, diky za pojednani o sherry a portskem. Zajimave - ze bych zacala zkouset v praxi? A jeste bych do te kategorie pridala italske vino marsala, taky nasladle, po kterem je pojmenovane jedno z mych velmi oblibenych italskych jidel - kure marsala. Pomalu pecene nebo dusene kousky kurete na houbach a s timhle vinem. To kdyz se spravne provede (a neni to eintopf), tak chutove bunky jdou samou radosti do vyvrtky.

H. Williamson 6.5.2016 17:32

Kralika jsem nikdy nepripravovala

protoze, jak jsem poznamenala dole pod Xerxovou a sekanou z kralika, meli jsme za mych ceskych let prisun hotovych kralicich pokrmu od bratrova tchana. Ale nekolikrat jsem v Cesku pekla zajice. Je to sice piplacka, protoze se to musi odblanit, jinak je to hořké. Pak nalozit - marinada muze byt i sucha -divoke koreni, sul, pepr, platky cibule, korenove zeleniny, cesnek, olej. A pak bud prospikovat nebo pect v kabatku ze slaniny. Coz neni spatne, zejmena, kdyz se to pece na masle - ty dva druhy tuku, pripadne zastriknute bilym vinem, se krasne snoubi. Ale tady ani jedno, ani druhe ve kseftu nesezenu.

Z. Jenny 6.5.2016 17:22

Re: Tak králíčka

No, oni neprodávají, všechno většinou spotřebují sami s rodinami, takže je nechci o jednoho připravit, když nabídnou sami k prodeji, tak jasně beru.

H. Williamson 6.5.2016 16:10

Re: dotaz

Ja pouzivam k vareni prevazne jablecny ocet, coz je podle mne rozumny kompromis mezi octem obycejnym bilym, ktery, zejmena v americke verzi moc nemusim, a vinnym octem, ktery je zas drazsi.

I kdyz kdyz obcas nakladam nejakou zeleninu, tak obyc. bily mi tam vyhovuje, protoze tam jdou jeste jine chute.

Co se cisticich ucinku tyce, tak ten drazsi je totalne zbytecny.

T. Zana 6.5.2016 15:35

Králík...

Doma ho neděláme (Franta nejí), ale početla jsem si náramně :-)

H. Williamson 6.5.2016 15:12

Re: hezký den

Kdyz jsem jeste zila v CR, tak meho bratra prvni tchan byl clovek zemedelny a setrny, takze taky pestoval spoustu kraliku. Obcas nam dali uz nejakou krmi uvarenou. Sekana z kralika byla dobra, ale namleli do toho neco bucku, protoze jinak by to bylo velmi suche.

Z. Inka 6.5.2016 14:07

Re: Tak králíčka

Hele, jak to myslíš - říkat si? Prostě koupím a je to.

Z. Jenny 6.5.2016 13:25

Tak králíčka

se Vám zachtělo :-). My jsme měli před týdnem ale bez sherry,jen tak se zeleninou a na smetaně.I tak mňam. Zdroj nemám a to jsem na dědině, nerada si o něco říkám i když vím, že někdo by rád prodal. Toho minulého jsem na Velikonoce zakoupila v Kaufu, byl to germán a docela vypasený. Ale nikdy neříkej nikdy, našla jsem vylepšený zdroj na domácí brambory a zdá se, že mají i králíky. :-)

E. Žampachová 6.5.2016 13:01

Re: Králík

Pokud si to vymyslela, tak to nevadí, je to ale pravděpodobné, že se to takhle použilo. Na cooking sherry není nic špatného, tak se i v Británii šetří :-) Jde o to, co za návštěvu to bylo. Kamarádovi to jde nabídnout bez obav, neznalému hostu se ani nemusí říkat druh (jen schovat flaška, aby si to nepřečetl a necítil se uražen).

E. Žampachová 6.5.2016 12:56

Re: Králík

Dej si pozor, aby anglické cooking sherry nebylo dražší, než nějaká levnější varianta sherry v supermarketu. Dá se kopit pod 300.- ale většinou ne pod 200.- za 0,7 l. Ale dá se velmi dobře po malých skleničkách dopít. Máme nejradši medium dry. Rich creamy je dost sladké, dry je zas moc dry. Amontillado je chuťově nesmírně zajímavé, ale do vaření bych ho nepoužila. Jak vidíš, zkoumali jsme dost důkladně :-)

Z. Lika 6.5.2016 12:50

Re: No vida

Já tohle velmi ctím - zvíře nepoložilo život nadarmo.

Z. Lika 6.5.2016 12:49

Re: zas králík....D

U nás se nepomalilo. Akorát babička pomalila knedlíky - hooodně dlouho. To od ní máma naštěstí nepřebrala :-)

Š. Matyášová 6.5.2016 12:43

Re: hezký den

jako každá domácí sekaná.... pokud to není samá strouhanka

Š. Matyášová 6.5.2016 12:41

Re: No vida

ta jde udšělat na cibuli a pak obíráš a obíráš..vaří to pro nás dvě Věruška a pak si debužírujeme a Dan vedl ev pokoji virtuálně zvrací..a my si obíráme hlavičky a louskáme kosti lebeční a jíme mozečky,jazýčky,tvářičky.na hlavě je masíčka...:-D a ten sosík..no luxus to je...

asi koupím hlavy a pak nafotím,jak to vypadá uvařené a jak to jíéme...to bude dieta pro slabé jedince :-D

Š. Matyášová 6.5.2016 12:37

Re: zas králík....D

chudáci, kdyby takhle někdo šmíroval tebe :-D

Š. Matyášová 6.5.2016 12:36

Re: dotaz

a vinný je bílý nebo červený a je mnohem dražší....

Z. Lika 6.5.2016 12:25

Re: Králík

Ygoooo! To jako fakt, nebo sis to vymyslela? Mně se dá namluvit všecko :D

Z. Yga 6.5.2016 12:19

Re: Králík

Ano - v literatuře mne vždycky fascinovuje situace, když přijde hlavní hrdina na návštěvu k hlavní hrdince a na dotaz na alkohol ona odvětí "Pokud ti bude stačit sherry na vaření ..." (:o))