20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: „Mangoldové frbr“

Variace na způsob „francouzských brambor“, tedy, jak my s mamkou s oblibou říkáme, „frbr“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 22.5.2020 17:46

Evo, to vypadá zajímavě, díky za inspiraci. Mangold jsem nikdy nejedla, nevím, jestli se tu dá koupit, ale často kupuji zdejší "lupení" a s ním to jistě také půjde.

Frbr(hezké!!) máme moc rádi, ale protože ty moje jsou poněkud pracnější, dělám rovnou velikánský pekáč a případný ohřátý zbytek je stejně dobrý jako čerstvé. Nejčastěji je dělám tak dva dny po tom, kdy jsme měli pečenou šunkovou kýtu.Pak použiji zbytek masa.

Už jsem určitě postup někdy v komentářích psala, ale napíši ho znovu. Také používám mírně předvařené br (ve slupce). Dále je potřeba cibule, šunka, hrášek, sýr a bešamel. Obého tolik, aby stačilo na dvě vrstvy (brambor na tři). Nejprve si udělám dvě přísady (cibuli a bešamel), možno i den předem (stejně jako předvařím br. Půlměsíčky cibule (dost) podusím do měkka, pak na stejné pánvičce udělám nejméně půl litru středně hustého bešamelu (máslo, mouka, mléko, pepř, sůl). Já kromě mléka přidávám zbytek šťávy z té šunkové pečeně, takže bešamel je extra dobrý. Možno ale ochutit jinak). V den pečení nakrájím oloupané br. na středně tlustá kolečka, spařím mražený hrášek, šunku na kostičky, nastrouhám sýr. A pak vrstvím do pekáče poloviny - brambor, cibule, bešamelu, šunky, hrášku, sýra. Opakuji s druhou polovinou, navrh zbytek brambor (případně zbytek sýra). Řádně propčeu v troubě. Vajíčka nepoužívám žádná. Pracnější, ale stojí to za to, je to náramně dobré.

T. Zana 22.5.2020 15:09

Vypadá to, že jsem snad jediná, kdo dělá francouzské brambory bez smetany ;-)

Na tuhle variantu jsem narazila až v značné dospělosti a usoudila jsem, že je to pro mne příliš těžké.

Nejraději je dělám z vařených brambor a zalévám vejcem. S mangoldem jsem je nikdy nezkoušela, hmmm... ani nevím, jestli se někde v okolí dá koupit.

M. Skálová 22.5.2020 15:20

Přesně tak jako ty Zano je vaříme/pečeme/ Já je se smetanou taky nedělám. Připadá mí to hodně mastné.

Z. Iva 22.5.2020 15:28

My také, vejce se rozšlehají s mlékem, navrch sýr, bez mangoldu a jiných zelenin, jen s uzeným nebo šunkou.

A. Zemanová 22.5.2020 13:12

Jinak frbr se u nás dělají v mnoha obměnách, podle chuti a podle toho co lednička vydá. Dělám ze syrových i vařených brambor.

Z těch vařených třeba:

na oleji orestuju cibuli na kolečka. Tukem pak vytřu pekáček, vrstva brambor, mletý kmín, sůl, orestovaná cibule, zase brambory. Zalít trochou smetany (může být i s s vejcem) a zapéct. Jednoduché a dobré. Když se místo kmínu dá sladká paprika (koření), je to úplně něco jiného. Používám hodně zelené koření ze zahrádky. Skvělý je medvěd (medvědí česnek).

Když je chuť, tak na cibuli plátky slaniny, mor. uzeného nebo šunky, možno posypat hráškem, může se poklást natvrdo vařeným vejcem na kolečka, brambory a zase zalít smetanou, vejcem, posypat sýrem.

Sakra, mám na to chuť. Bude o víkendu. S magoldem a navrch sýrem.

A. Zemanová 22.5.2020 13:03

Dík za dobrý tip, Evi. Mangold mám na záhoně a už mi roste další. Jen si recept hodně zjednoduším. Kuřecí vynechám určitě a to uzené asi taky není nutné. Možná kousek skvělé slaniny na provonění.

Dělala jsem těstoviny i gnocchi s mangoldem a vůbec ho občas nacpu do různých směsí. Je to bezva věc, která se dá sklízet celou zimu a rtoste sama. Ale udělat z něj frbr mě ještě nenapadlo.

O magoldu se pěkně píše tady https://www.kucharkaprodceru.cz/mangold-recepty/ . Mám tuhle internetovou kuchařku ráda, je jednoduchá a srozumitelná a vášni autorky pro jíšku se dá odolat. :) I když teda je pravda, že s ní zachází dobře a že mi ohledně jíšky mnohé osvětlila. A nejen o jíšce, ale o mnohém, co jsem jako totální samouk vůbec neznala.

E. Zvolánková 22.5.2020 13:27

Přesně, v naší zeměpisné šířce mangold v pohodě přezimuje, takže s ním lze "čarovat" celoročně :-) Mám ho ráda, tak ho taky cpu leckde. I polévku z něj dělám.

A. Zemanová 23.5.2020 9:22

A recept na polévku by nebyl? Prosím. :)

Z. Jenny 22.5.2020 12:57

Díky za recept,zapečení br mám ráda téměř s čímkoliv a děláme často. Mńam! Musím si ten mangold pořídit.

Z. Lika 22.5.2020 11:02

Mangold mám moc ráda a často ho kupuju, zahrádky nemajíc. Ani jsem netušila, jak hodnotná je to potravina, dokud jsem nezagooglila. V Chorvatsku si dávám blitvu pravidelně a jen doufám, že ještě budu mít možnost. Ale zapéct ji, to mě ještě nenapadlo, jsem hlava dřevitá. Takže díky za tip, Evo :-)

Z. Yga 22.5.2020 7:55

Zapečené brambory nezřízeně miluju, ale dělám je zásadně ze syrových brambor - zkusila jsem i z vařených, ale podle mne je to takové těžké a spláclé a prostě mi to nechutná. Jinak dělám klasiku - brambory prohozené krájeným uzeným a zalité rozšlehanými vejci v plnotučném mlíku s nějakým kořením a bylinkami (většinou trochu libečku, dobromyslu nebo medvědího česneku). Jsem-li v dobrém rozmaru a mám v lednici, dodám rozdrobenou nivu. Mňam.

Ale tvůj recept je taky dobrý, akorát pro mne by tam nemusel být ten mangold - ten opravdu oblibuju (při vzpomínce na chorvatskou blitvu se ještě teď hrůzou chvěju - chich). Asi bych ho vyměnila za mnou oblíbený medvědí česnek

Š. Matyášová 22.5.2020 8:02

Ege, tobě se jeden nezavděčí, když už ti tam Eva nevpašuje rejži,tak ti vadí mangold :-D

Z. Yga 22.5.2020 8:40

Když on mi chutná jako chrástí z řepy, co se mňátlo slípkam do koryta... (:o)))

Š. Matyášová 22.5.2020 9:15

A ještě na sebe proflákneš, žes chodila ujídat slípkám.... :-D

Z. Jenny 22.5.2020 12:52

:-))))

Š. Matyášová 22.5.2020 6:57

Paráda Evo, dělávám j es divokým špenátem a fetou, proleju smetanou,rozšlehanou s vejci a rozetřeným česnekem..opepřím, osolím, dám zapéct...dělám z vařených br.

Jinak masové verze jsou - uvařené brambory, vejce,smetana, uzené oprásklé na pánvi s cibulkou...

Pokud ze syrových br., dávám na nudličky pokrájené vepřové, prosypu paprikou,kmínem-pudrovým a solí, proleju šlehačkou a dám péct...

a když mi minule zbyla křenovka-omáčka, tak jsem ji taky prošlehala s vejci a prolila jí těstovinama s uzeným, bylo to luxusní,takže by to určo šlo i s br a uzeným....

a zkus zabalit do rolády listové těsto,rozválené,se spařeným mangoldem, česnekovejma plátkama a nadrobenou fetou-hodně fety... a dej upéct...taky to nemá chybu....tento víkend zase vařím na Beaveru, už se těším

E. Zvolánková 22.5.2020 13:25

wow, díky za tip na ten mangold v listovém těstě. Zrovna jsem chtěla péci listové "šneky", tak to hnedle vyzkouším, jen fetu nemám, tak místo ní použiju ricottu, to by taky nemuselo být špatné.

M. Skálová 22.5.2020 15:24

A ještě tam holky můžete dát karhát a popenec. /já tedy ne/

Š. Matyášová 25.5.2020 8:15

Maruško, popenec přidávám teď do takové té jarní bramboračky...je v ní moc dobrej....

Z. Xerxová 22.5.2020 6:22

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o)

Ano - také se u nás často vaří co aktuálně lednička a zahrádka vydala...

Mně vyhovuje jednoduchá varianta - nemusím míchat hodně chutí dohromady - třeba já bych raději kuřecí maso obrala do polívky a v bramborách by mi stačilo to moravské uzené.

Z. Jenny 22.5.2020 12:55

.... ano,v jednoduchosti je krása i síla, taky nemám ráda chutě, co se válcují.