19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: „Mangoldové frbr“

22.5.2020

Nedávno se mi povedlo omylem koupit namísto klasických konzumních brambor ty salátové. Osobně v tom moc nevidím rozdíl, nicméně můj kulinářsky založený manžel mi vysvětlil, že salátové brambory bývají sladší, a tedy méně vhodné jako samostatná příloha.

Co tedy s bramborami, nad kterými se mi rodina bude ofrňovat, pokud je dám jen tak k masu? Bramborový salát se mi dělat nechtělo, neboť jsme jej měli nedávno (z obyčejných brambor a byl taky dobrý :-). A tak jediné, co mě napadlo, bylo přelstít chuťové buňky mých drahoušků a udělat něco na způsob „francouzských brambor“, tedy, jak my s mamkou s oblibou říkáme, „frbr“.

Na zahradě se mi krásně rozrůstá mangold, tak jsem se rozhodla ho využít. Dělají se špenátové lasagně, tak proč ne „špenátové“ brambory, že? :-)

Mangold

Protože byl navíc svátek, kdy obchody měly zavřeno a já si předem nestihla nakoupit, vyplenila jsem tedy špajz i ledničku a použila následující suroviny:

  • Salátové brambory (asi 10 ks)
  • Cca 20 lupenů mangoldu
  • 8 plátků moravského uzeného (tence nakrájeného)
  • Obrané kuřecí maso z křidýlek vařených v polévce
  • 3 celá vejce
  • 1 velká cibule
  • Plátek špeku
  • 1 mrkev
  • Koření na brambory (již obsahuje sůl)
  • Trochu nízkotučné smetany na vaření
  • Čerstvá snítka libečku
  • Několik snítek čerstvé dobromysle
  • Sůl, pepř dle chuti
  • Plátkový sýr (ale bez něj se to i obejde)

Brambory už nebyly úplně ve stavu, kdy by se mi je chtělo vařit ve slupce, tak jsem je předem oloupala a dala si předvařit. Někdy děláváme doma „frbr“ rovnou ze syrových, nicméně to pak vše déle trvá a já zrovna neměla tolik času. Zatímco se vařily brambory, naškubala jsem na záhoně mangold, dobromysl a libeček a vše pečlivě omyla. (Máme na zahradě mnoho zpěvného ptactva, což vítám, ale bohužel se tam líbí i těm velkým lesním holubům, takže některé rostliny jsou doslova „obělené“ jejich výtvory, a to už se pak ani použít nedá :-().

Připravené pro troubu

Oškrábanou mrkev a oloupanou cibuli i s plátkem špeku jsem nakrájela nadrobno a orestovala na pánvičce. Dno zapékací misky jsem maličko vymazala máslem, aby se brambory moc nepřilepily. Pak poskládala první vrstvu brambor nakrájených na silnější plátky. Posypala jsem kořením na brambory a na to naskládala plátky moravského uzeného, poté vrstvu mangoldových listů a na ně rovnoměrně rozvrstvila orestovanou cibulku s mrkví na špeku. Poté přišla na řadu vrstva kuřecího masa, trochu osoleného a opepřeného a pokrájený libeček. Na to opět vrstva mangoldových listů a navrch posekaná dobromysl. Jako poslední vrstva opět brambory posypané bramborovým kořením.

Upečeno

Poté jsem všechny vrstvy důkladně propíchala nožem, aby se následující zálivka z rozšlehaných vajec a smetany dostala všude rovnoměrně. Rozšlehaná vejce se smetanou jsem drobet osolila i opepřila, vlila na „skládanku“ v zapékací míse a dala asi na 45 min. do trouby na 190 stupňů. Ke konci zapékání jsem ještě navrch pokladla několik plátků ementálu a nechala rozpéct a zezlátnout.

Ubývají rychle

Já mám tyhle zapečené věci moc ráda, takže když už jsem si vymyslela tuhle kombinaci, řekla jsem si, že si to zaznamenám třeba pro nějaké příští použití, kdyby to náhodou rodině chutnalo. A ono chutnalo :-). Tudíž se omlouvám za chudou fotodokumentaci. Když jsem to dala na talíře, už mě nějak nenapadlo to vyfotit hned (a ono se to taky tak rychle snědlo, že než jsem našla foťák – mobil už byl vybitý –, už skoro nebylo co fotit).

Budu ráda, když se v diskusi podělíte o své recepty na „frbr“, pokud taky děláte, a předem za ně díky :-).

Foto: Eva Zvolánková a commons.wikimedia.org

Eva Zvolánková Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !