23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Malý mlsotníček pro líné a ještě línější mlsaly

Jednoduché lívance a sýrové palačinky se špenátem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 10.4.2015 15:18

Od Lenky S. přeposílám 2. část:

A JEŠTĚ K TOMU ŠIZENÍ: DIABETOLOGA NEOŠIDÍŠ UŽ VŮBEC A ŠIDÍŠ TAKTO JEN SAMA SEBE. KDYŽ SE JEDNOU ZA 2-3 MĚSÍCE NABERE TZV. " DLOUHÝ CUKR" (=GH)KAŽ

DÉMU DIABETIKOVI, JE HODNOTY GH ZCELA PATRNÉ , JAK DRŽEL DIETU A CO SI DOPŘÁVAL. A POKUD MÁ DIABETIK VLASTNÍ GLUKOMETR, MŮŽE SI TU VELIKOST A PŘIMĚŘENOST PORCÍ ZKONTROLOVAT PO KAŽDIČKÉM JÍDLE ZCELA SÁM. ZJISTÍ TEDY UŽ ZA DVĚ HODINY PO JÍDLE SNADNO , ZDA PORCI JÍDLA A SACHARIDŮ NEPŘESTŘELIL. A JEŠTĚ VELICE DŮLEŽITÁ PŘIPOMÍNKA PRÁVĚ K TÉ CUKROVCE.POKUD NENÍ ČLOVĚK V POHODĚ, S NEMOCÍ SE NESROVNAL A NECHCE SE PODŘÍDIT REŽIMU , MÁ SMŮLU. TATÁŽ SMŮLA PŘIJDE , KDYŽ NĚKDO ŽIJE STÁLE VE STRESU A NENÍ SPOKOJEN S VLASTNÍM ŽIVOTEM. A KAŽDÝ MOZEK I TŘEBA OMEZENOU DODÁVKU SACHARIDŮ POTŘEBUJE, ABY MOHL SPRÁVNĚ FUNGOVAT. BEZ SACHARIDŮ BY NEFUNGOVAL, URČITÉ MNOŽSTVÍ JE JEHO POTRAVA.MÁM ZA SEBOU CELOU ŘADU HODNĚ TVRDÝCH A VELICE TRPKÝCH ŽIVOTNÍCH ZKUŠENOSTÍ A ŽIVOT MI PŘIPRAVIL NEJEDNU ZAPEKLITOU A DOST TĚŽKOU ZKO

UŠKU . A PŘEKÁŽEK JSEM UŽ MUSELA PŘEKONÁVAT FAKT VELICE MOC. NEZATRPKLA JSEM JIMI A SNAŽÍM SE FUNGOVAT DÁL TAK, ABY MŮJ ŽIVOT ŠEL SNÉST A UNÉST. TOHLE ZATÍM U TEBE MOC NEVIDÍM.TY SE SNAŽÍŠ JEN KOPAT KOLEM SEBE A URÁŽET. MŮJ STRÝC DIABETIK DOSTAL PODROBNÉ INSTRUKCE, ABY SI TU SVOJI PORCI UPRAVIL DLE POTŘEBY SVÉHO POVOLENÉHO POČTU SACHARIDŮ. ON SACHARIDY POČÍTÁ A VÁŽÍ SI PORCE, COŽ DĚLÁM I JÁ.ZAMÝŠLEJ SE PROSÍM NAD TÍM, CO PÍŠEŠ A HLAVNĚ ČTI POZORNĚJI TEXT. ZDRAVÍM VŠECHNY PŘÍTOMNÉ A PŘEJU VŠEM NÁDHERNÝ A SLUNEČNÝ VÍKEND.

T. Zana 10.4.2015 13:03

Príma

Dala bych si lívanec (ať už se jmenuje jakkoliv :-)

A tu špenátovou verzi bych mohla taky, dokonce i se špenátem ;-)

Z. Vave 10.4.2015 15:45

Re: Príma

Já bych si dala bavorský vdoleček - nebo i úplně obyčejný vdolek. :o)

Jak nepeču a nedělám sladké, tak kdysi dávno jsem dostala k friťáku sešitek s recepty a tam právě byl recept na bavorské vdolečky a ty byly!. Někde se mi ztratil a já žádný nemám. Nějaký jsem sic našla a vyzkoušela, ale nebylo to ono. Nebylo to tak rychlé a tak dobré. Tak nedělám žádné vdolky. :o(

M. Pajakerryková 10.4.2015 12:32

to bych teda mohla zvládnout i já

tváří se to jednoduše :) děkuji LenkoS za receptík a určitě vyzkouším

Z. Yga 10.4.2015 11:13

Milá Lenko,

Zrovna včera jsem dělala líťáky bez přidání kypřidla (za to tam byla celozrnná mouka - no, z nouze cnost, došla mi klasická hladká mouka) a Jenda opět tvrdil, že jsou výborné. A to jsem se s nima nebabrala a dělala je tlustější než obvykle.

A líbí se mi ty sýrové palačinky - pro nás tedy taky bez špenátu. Tak ty taky zkusím ... i když my můžeme těch vajec víc.

Díky za recepty.

Z. Tosca 10.4.2015 9:30

:)

Mně (mému žalodku) se na těch lívancích líbí nejvíc to, že v nich není ani prdopeč ani kvasnice :)

Z. Lika 10.4.2015 12:07

Re: :)

Připomněla jsi mi, že jsme do moučníků z litého těsta (i bublanin)nedávali prdopeč ani sodu, ale kefír anebo sodovku - u nás se jí říkalo sifón :-) Krásně se to nakypřilo.

Z. Iva 10.4.2015 8:21

Pro diabetiky????

Když v tom není cukr, tak to můžu??? Jestli toto jsou recepty vhodné pro diabetiky, které navíc psala diabetička ...V jedné porci "lívanců" je kolem šedesáti gramů sacharidů, bez těch dalších ochucujících ingrediencí, v omeletách kolem padesáti. Nedivím se dehonestujícím výrokům lékařů na adresu některých pacientů.

Z. Tosca 10.4.2015 9:28

Re: Pro diabetiky????

Tak snad každý lékař vysvětlil svému pacientovi jeho diagnózu. Seznámil ho s tím, co to znamená a jaká režimová opatření jsou nutná vzhledem ke zvolané kompenzaci daného problému i s tím, jaká rizika mu hrozí, pokud nebude daná opatření dodržovat. Dehonestující výroky na adresu pacientů jsou profesionálním selháním lékaře. Buďto selhal lékař při seznamování pacienta s diagnózou nebo se pacient rozhodl doporučení ignorovat, pak ale není na lékaři hodnotit rozhodnutí pacienta.

Každý diabetik snad ví, proč si musí hlídat přísun sacharidů. A každý průměrně inteligentní člověk snad ví, že mouka a mléko obsahují sacharidy, takže diabetik si musí přepočíst, kolik čeho může.

Obecné označení "recept pro diabetika" je nesmysl. Množství sacharidů je snad  dané pro daného pacienta a zvolený způsob kompenzace diabetu. Uvedené recepty tak ani označené nejsou. Navíc v závěru JE upozornění na to, že obsahují mouku a mléko a že je nutné si sacharidy přepočíst.

Z. Iva 10.4.2015 12:13

Re: Pro diabetiky????

Ale ona tam píše, že upravila recept pro strýce diabetika a myslí s recepty i na ty, co sladké nesmějí. Jinak s těmi doktory - mnohdy to není selhání, ale naprosté zoufalství a beznaděj. U diabetoložky jsem dala párkrát řeč - z jejích tří tisíc pacientů je jen pár, kteří se opravdu snaží o co nejlepší kompenzaci onemocnění vlastními silami (zhubli, dodržují dietu, hýbou se).  Ostatní se v přípravně u sestry  chlubí, jak snědli vnukům čokoládu, kterou pro ně koupili na Mikuláše,Velikonoce, svátek, narozeniny... a mají "zaručený" recept, jak si srazit cukr před kontrolou a pak v ordinaci brečí - paní doktorko, pomožte mi

Z. Tosca 10.4.2015 12:42

Re: Pro diabetiky????

Ano, myslí na ty, kteří sladké nesmějí ... není to sladké. Nejen diabetik se vyhýbá cukru. Mnozí lidé k tomu mají jiný důvod. Moje babička bílý cukr nesměla, bylo ji po něm slabo, pokud ho dostala několik dní po sobě, dostavila se zmatenost. Diabetik nebyla (do konce života). Lékaři nepřišli na to, v čem je problém, prostě nesměla bílý cukr. Tak ho nejedla a při pobytu v nemocnici měla diabetickou dietu, ač nebyla diabetik. Nic dalšího kontrolovat nemusela, peřivo i mléko jedla hodně a problém žádný neměla.

A ano, autorka myslí i na diabetiky, protože na konci je to upozornění na sacharidy v mouce a mléku, na které si musí dát diabetici pozor. Ostatní, co se pouze vyhýbají bílému cukru, to řešit nemusí.

Tvé zkušenosti z rozhovoru s diabetoložkou nic nemění na mém názoru, že dehonestující výroky na adresu pacientů jsou profesionálním selháním lékaře. Lékař má léčit a ne své pacienty urážet a shazovat je. A tím méně za jejich zády. I když nejmenuje, je to neprofesionální. Lidské, z lidského hlediska pochopitelné (nikdo nemá rád, když někdo ničí jeho práci), nicméně neprofesionální, a do ordinace to nepatří. A nejsem si jistá, zda pacient, který si myslí, že je důležité pouze to, co ukáže kontrola cukru v ordinaci (má fígl, jak to spolehlvě srazit), opravdu zcela pochopil vážnost svého zdravotního problému. Pokud bych byla lékař, možná bych se zamyslela nad tím, zda jsem mu to vysvětlila dostatečně a tak, aby to pochopil.

Z. Iva 10.4.2015 12:57

Re: Pro diabetiky????

Hele, znám z doslechu případ z dědiny, kdy chlap pět měsíců tlačí do hlavy, co se dá. Měsíc před kontrolou drží dietu - nejí pečivo, sladkosti, nemastí, nejí vejce, tučné maso ... a myslí si, jak na doktora vyzrál. No koneckonců mám to i v rodině, tchýně je to samé v bledě modrém.

Z. Lika 10.4.2015 15:17

Od Lenky S. přeposílám 1. část:

IVO, UŽ JSEM UPOZORNILA NA FAKT, ŽE SACHARIDŮ JE MÝCH RECEPTECH SICE HODNĚ, ALE KAŽDÝ DIABETIK SI JISTĚ POČET SACHARIDŮ HLÍDÁ, ABY SE NEDOSTAL DO OBTÍŽÍ. NIKDE JSEM VŠAK NEPSALA, ŽA KAŽDÝ DIABETIK MUSÍ NUTNĚ SNÍST CELOU PORCI SÁM. OSOBNĚ SNÍM NEJVÝŠ DVA LÍVANCE( JSOU CCA VELIKOST VOLSKÉHO OKA O SÍLE NEJVÝŠ 3 MM NEBO JEDNU SÝROVOU PALAČINKU. A POKUD TAKY VÍM, ŽE K OBĚDU BUDOU TYHLE LÍVANCE NEBO SÝROVÉ PALAČINKY, POČÍTÁM S TÍM UŽ OD RÁNA , A PROTO TAKY POČET UŽ PLÁNOVANÝCH SACHARIDŮ UBÍRÁM OD RÁNA. TAKŽE KE SNÍDANI MÁM MÍSTO POVOLENÝCH 60 G CHLEBA JEN 30, K DOPOLEDNÍ SVAČINĚ SI DÁM JEN PŮL JABLKA NEBO MALOU MANDARINKU MÍSTO POVOLENÝCH 100 G. OVOCE.

E. Šusová 10.4.2015 8:19

Jéžiš já mám hlad!! :-)

Díky Lenko za varinatu nekynutých livanců. Taky je hodně dělám - hlavně na chalupě, mezi vařením nechám vykynout, fláknu na pánvičku a po obědě je dobrůtka ke kávěnce.

Háský víkend všem. Je krásný jarní ráno a bude krásný víkend, tak si ho užijjme!

Z. Lika 10.4.2015 6:32

Autorka se omlouvá a vzkazuje

že případné dotazy může zodpovědět e-mailem (přes Liku, můj redakční e-mail je v pravé liště). Lence se nedaří přihlásit se do diskuse.

Přeji pěkný den a dobrou chuť

Z. Xerxová 10.4.2015 6:23

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Nekynuté lívance z kefíru se dělají u nás. Dokonce jsem je kdysi "kreslila" do kuchařky pro Dede, že až bude babčou, že se jí to bude hodit  :o)

Z. Matylda 10.4.2015 15:53

Re: hezký den

Taky jsme si na kreslený recept vzpomněla, když jsem Lenčin recept četla- a taky už jsem kdysi vyzkoušela lívance podle obrázků a byly dobrý!

V. Glover 10.4.2015 5:06

jaký je rozdíl?

já jsem z toho celá zmatená, co jsou to lívance? já myslela, že lívance se dělají z kynutého těsta a to se pak rozválí trochu a vykrojí skleničkou a smaží se v pánvi, ponořené v oleji. nebo myslím, že se taky dají napůl upéct v troubě a pak dosmažit v pánvi.

těsto z vajec a mouky a mléka, bez droždí a prášku do pečiva, dělala mamka na palačinky. já těch 20 let co nežiju v česku nic českého nepeču, nemá to cenu jenom pro mě a manžel nemá moc zájem.

Z. Iva 10.4.2015 8:11

Re: jaký je rozdíl?

Nejsou to lívance, budou to takové tlusté nesladké palačinky.

Š. Matyášová 10.4.2015 8:26

Re: jaký je rozdíl?

ri, teď jsi zmátl ai mě, u nás se lívance lijí..do lívanečníku..i když dáváme do těsta droždí...prostě se lijí... palačinky děláme bez droždí, a lijí se taky,jen na velkou pánev a velice tenké... ...u sousedů jim říkají smotky..když je to naslano, jsou to galetky...

důležité je,jak vypadají a chutnají..

Š. Matyášová 10.4.2015 9:06

Re: jaký je rozdíl?

nemyslíš těmi vykrajovanými - KOBLIHY ?

V. Glover 10.4.2015 9:53

Re: jaký je rozdíl?

šárko jsou koblihy stejné jako vdolky? akorát koblihám se dává jam dovnitř a vdolkům navrch?

Š. Matyášová 10.4.2015 11:24

Re: jaký je rozdíl?

no, vdolky co dělávala máma byl yz jiného těsta a pekly se v troubě..koblihy se smažil yv oleji,al etakové bavorské vdolečky, jsou podle mne totéž co koblihy, jen trochu tužší a marmeláda se maže nahoru :-D

Z. Tosca 10.4.2015 12:50

Re: jaký je rozdíl?

Bavorský vdolek má být s povidly a našlehaným tvarohem, ne s marmeládou ;)

To je snad jediné sladké pečivo s povidly, které zbožňuji. Jinak mám buchty a koláče raději makové, ořechové, tvarohové ... prostě povidla až jako poslední možnost. Ale bavorský vdolek ... MŇAM!

Š. Matyášová 10.4.2015 13:33

Re: jaký je rozdíl?

detailisto :-D

Š. Matyášová 10.4.2015 11:25

Re: jaký je rozdíl?

mám nápad - vyrob a přivez je zejtra sebou :-D my ti řeknem :-D

Z. Tosca 10.4.2015 9:19

Re: jaký je rozdíl?

Asi závisí na oblasti (nebo rodině), jak to kde pojmenovávají...

U nás byly lívance vždycky lité. Ať už je těsto jakékoliv (kynuté, s prdopečem, nebo moje oblíbené s našlehaným sněhem z bílků), prostě se lije. Optimálně do lívanečníku, u nás se lívance dělají na pánvi stejně jako palačinky, akorát palačinky jsou přes celou pánev a po namazání se motají, lívance jsou malé, mažou/sypou se shora a přímo se jí (nemotají se).

Vykrajované z kynutého těsta jsou u nás doma báleše, ve stáncích je prodávají jako langoše :)

Koblihy znám jen sladké (je sladké už to základní těsto), báleše a langoše lze i na slano :)

Z. Yga 10.4.2015 11:02

Re: jaký je rozdíl?

Už dle názvu nemohou být lívance vykrajované, ty musí být lité (:o))))))))))))).

A jistě krajové názvy jsou velice specifické a často se jedná o podobné slovo a jiný význam. Například u nás (výspa Hanáckého Slovácka) jsou lukše nudle do polévky, kdežto v v Jendově rodišti (srdce Podluží) jsou lokše bramborové placky (těm se u nás zas říká přesňáky).

Takže lívance u nás vždycky líťáky - a mohly být jak s kvasnicemi, tak s prdopečem nebo tak úplně bez - byly hezky tlusté a mazaly se marhulovou marmeládou. A na klasickém lívanečníku dělávám buď volský oči nebo přílohové bramboráčky.

Z. Vave 10.4.2015 15:42

Re: jaký je rozdíl?

Jestli jsou lokše totéž co přesňáky, pak mám přesňáky moc ráda. :o)

Dělávala je babička mých bratranců na kamnech v Dolním Podluží, ovšem v Podluží v Sudetech, chichi. Ale babička pocházela snad někde ze Slovenska či Slovácka, to bohužel nevím přesně.

J. Polák 10.4.2015 0:40

K lívancům bez kynutí

Tento recept používám již dlouho a tak obvzláštním mlsalům doporučuji použít místo sladkého mléka mléko kyselé (kyšku, acidofilní i kysané podmáslí možno). Těsto je pak lehčí. Jen přidávám trochu citronové kůry a na špičku nože prdopeče. Nevlastním, ač je to jistě zavrženíhodné, lívanečník a tak požívám palačinkovou pánev. Tyto tlustší palačinky jsou mezi dítky, která občas přijedou na prázdniny, aby se zmlsala, natolik oblíbené, že jsou považovány za nutné uvítací menu. Jejich matky mne pak hluboce a upřímně nenávidí, neboť je jim dáno slýchat výroky jako "Stejda dělá palačinky lepší" a pod.