Úterý 24. června 2025, svátek má Jan
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Malý mlsotníček pro líné a ještě línější mlsaly

Lenka S.
diskuse (32)

Můj manžel Jiří je neskutečný sladomil. Asi do loňského roku jsem se vždy zdržovala a patlala se s kynutými lívanci, kdykoli jsem chtěla vyhovět jeho sladkomilnosti. Pak mi mladší dcerka prozradila recept jedné ze svých kamarádek. Ten recept je tak rychlý a tak jednoduchý, že ho zvládne udělat i trošinku odrostlejší děcko. Protože mám diabetického strýce, který žije úplně sám a potřeboval by taky nějakou jednoduchou změnu jídelníčku, zkusila jsem celý postup i potřebné suroviny vylepšit a udělala jsem z lívanců recept hrníčkový. Mám dobře vyzkoušeno, že k přípravě dvou normálně velkých porcí stačí použít 250 ml hrnek mléka a 250 ml hrnek polohrubé mouky a jedno vejce, které se rozdělí na žloutek a bílkem.

Suroviny na cca 2 porce lívanců:

  • 250 ml polohrubé mouky

  • 250 ml mléka (klidně i chladného z ledničky)

  • špetka soli,

  • žloutek a bílek z 1 vejce

  • trošinka oleje na lívanečník.

Postup:

Mouka se dobře rozmíchá (lze i vyšlehat, ale nutné to fakt není) v mléce, přidá se špetka soli a 1 žloutek. Z bílku se našlehá pevný sníh, který se vmísí do směsi mléka, mouky, žloutku a soli. Lívanečník nebo menší pánev se nasucho rozpálí a potom se do jednotlivých prostůrků kápne trošku oleje. Osobně mám lívanečník se 4 malými prostůrky a na vymaštění všech 4 mi bohatě postačuje 1 čajová lžička oleje. Jakmile naliju olej, už liju naběračkou těsto tak, aby bylo těsto v rovince s hloubkou otvůrku.

Lívance dělám na největším plynovém hořáku, který ztlumuji jen velmi zřídka, ale lívance velmi pečlivě obracím pomocí vidličky a nože, jakmile začne těsto tuhnout a netrhá se. Hotové lívance vyndám na hluboký talíř a nesu za chvíli na stůl.

Nežli však začnu péct lívance, mívám už v misce připravený cukr smíchaný s mletou skořicí, což je Jiřího nejoblíbenější varianta. Pro sebe si dělám mixovaný tvaroh se zakysanou smetanou a s jakýmkoli ovocem třeba i z mrazáku. Osobně mám obrovskou zásobu zahradních borůvek z vlastní sklizně, jak v mrazáku,tak i zavařenou ve vlastní šťávě, ale má-li někdo rád ovoce jiné, fantazie může fungovat dle vlastní zásoby.

A ještě závěrem pro lidi, co sladké fakt nemusejí nebo nesmí. Pokud fakt na sladkou variantu chuť nemám, bohatě mi postačí, když si k lívancům vezmu třeba žervé a přikusuju k tomu rajče. Když jsou u nás doma lívance, bývá k nim opravdu hustá bramboračka, kterou tu popisovat snad ani nemusím. Oběd nebo večeře je hotova opravdu rychle a lze jasně i množství surovin upravovat dle počtu strávníků. Pokud bych dělala lívance jen pro sebe, platilo by, že množství mouky se pokaždé rovná množství mléka, ale vejce (žloutek a bílek z něj) je třeba vždy celé.

Přeju všem mlsalům a kuchařským lenochům dobrou chuť, a aby toho málo nebylo, přidám ještě jeden jednoduchý receptík na tzv.

sýrové palačinky se špenátem.

Pro dvě normální porce je třeba toto:

  • 1 celé vejce

  • 250 ml studeného mléka,

  • špetička soli,

  • 10 rovných pol. lžic polohrubé mouky

  • asi 50 g nastrouhaného eidamu,

  • troška oleje na pánev

  • špenát (mražený)

Postup:

Osobně vejci dost šetřím, takže mi stačí 1 větší vejce jak na zahuštění podušeného zmraženého špenátu, tak i do těch palačinek. Těsto na palačinky připravím ze špetičky soli, mléka , části rozšlehaného vejce a polohrubé mouky, což spolu pořádně rozšlehám a teprve pak přidám nastrouhaný sýr. Pánev rozpálím opět nasucho a přidám na něj trošinku oleje. Jelikož tyhle palačinky dělám na větší litinové pánvičce, liju tam pod každou porci těsta asi 1 čaj. lžičku oleje. Zas po ztuhnutí těsta otáčím a dopeču z druhé strany. Mezitím, co peču palačinky, dusím vedle na kousku tuku (máslo neb hera) na zpěněné cibulce v kastrólu rozsekaný zmražený špenát, do něhož jsem přidala asi 2 lžíce mléka. Když je špenát rozdušený doměkka, zahustím ho částí vejce, co mi zbyla z palačinek. Každý strávník si u nás potírá hotové palačinky dušeným špenátem a baští. Osobně špenát nerada, takže já si trošku své jídlo vylepšuju. Když mám v lednici kousek plátkového sýra a šunku, zabalím si plátek obojího do palačinky a přikusuju k tomu jakoukoli zeleninu. Pokud mám doma rajče nebo ledový salátek, je bašta taky prima.

Doufám, že mi Zvířetníci za mé recepty příliš nevyhubují. Myslila jsem i na ty nešťastníky s cukrovkou. Ani jeden z receptů není sladký, ale sacharidy v mouce, sýru a mléku lze dobře spočítat. V palačinkách je cca 100 g mouky na 250 ml mléka. Lívance jsem nevážila. Snad vám přijdou mé recepty trošku vhod.

Dobrou chuť.

Tomáš Vodvářka
24. 6. 2025

Ulevilo se mi, jsem šťasten. Můj hlas dostane hnutí ANO.

Daniel Vávra
24. 6. 2025

Začíná mi to připomínat situaci ve středověku...

Václav Vlk st.
24. 6. 2025

Jako příklad uveďme německý plán na „vyčištění území“.

Aston Ondřej Neff
24. 6. 2025

Dotace pro Čapí hnízdo byl průhledný podfuk.

Majid Rafizadeh
24. 6. 2025

Írán to vnímal jako projev slabosti – a pak už bylo pozdě

mul Matyáš Müller
24. 6. 2025

Ministryně spravedlnosti Eva Decroix (ODS) a její náměstek Karel Dvořák (STAN) promluvili o...

Eva Sovová
24. 6. 2025

Od 1. června 2025 začala platit novela zákoníku práce, která mění pravidla pro elektronické...

Veronika Valíková
24. 6. 2025

Ten zápas je pro veřejnost méně viditelný než souboj rektora VŠE Petra Dvořáka s bývalým děkanem...

duff Dominik Duffek, min Miloslav Novák
24. 6. 2025

Fotbalová asociace podle očekávání vítá velké jméno. Na elitní reprezentaci a výběr do 21 let nově...

ČTK, dtt Ditta Stein
24. 6. 2025

Evropští spojenci se nemusejí obávat, pokud jde o závazek USA vůči NATO, řekl v úterý v Haagu...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz