Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Malý mlsotníček pro líné a ještě línější mlsaly
Můj manžel Jiří je neskutečný sladomil. Asi do loňského roku jsem se vždy zdržovala a patlala se s kynutými lívanci, kdykoli jsem chtěla vyhovět jeho sladkomilnosti. Pak mi mladší dcerka prozradila recept jedné ze svých kamarádek. Ten recept je tak rychlý a tak jednoduchý, že ho zvládne udělat i trošinku odrostlejší děcko. Protože mám diabetického strýce, který žije úplně sám a potřeboval by taky nějakou jednoduchou změnu jídelníčku, zkusila jsem celý postup i potřebné suroviny vylepšit a udělala jsem z lívanců recept hrníčkový. Mám dobře vyzkoušeno, že k přípravě dvou normálně velkých porcí stačí použít 250 ml hrnek mléka a 250 ml hrnek polohrubé mouky a jedno vejce, které se rozdělí na žloutek a bílkem.
Suroviny na cca 2 porce lívanců:
- 250 ml polohrubé mouky
- 250 ml mléka (klidně i chladného z ledničky)
- špetka soli,
- žloutek a bílek z 1 vejce
- trošinka oleje na lívanečník.
Postup:
Mouka se dobře rozmíchá (lze i vyšlehat, ale nutné to fakt není) v mléce, přidá se špetka soli a 1 žloutek. Z bílku se našlehá pevný sníh, který se vmísí do směsi mléka, mouky, žloutku a soli. Lívanečník nebo menší pánev se nasucho rozpálí a potom se do jednotlivých prostůrků kápne trošku oleje. Osobně mám lívanečník se 4 malými prostůrky a na vymaštění všech 4 mi bohatě postačuje 1 čajová lžička oleje. Jakmile naliju olej, už liju naběračkou těsto tak, aby bylo těsto v rovince s hloubkou otvůrku.
Lívance dělám na největším plynovém hořáku, který ztlumuji jen velmi zřídka, ale lívance velmi pečlivě obracím pomocí vidličky a nože, jakmile začne těsto tuhnout a netrhá se. Hotové lívance vyndám na hluboký talíř a nesu za chvíli na stůl.
Nežli však začnu péct lívance, mívám už v misce připravený cukr smíchaný s mletou skořicí, což je Jiřího nejoblíbenější varianta. Pro sebe si dělám mixovaný tvaroh se zakysanou smetanou a s jakýmkoli ovocem třeba i z mrazáku. Osobně mám obrovskou zásobu zahradních borůvek z vlastní sklizně, jak v mrazáku,tak i zavařenou ve vlastní šťávě, ale má-li někdo rád ovoce jiné, fantazie může fungovat dle vlastní zásoby.
A ještě závěrem pro lidi, co sladké fakt nemusejí nebo nesmí. Pokud fakt na sladkou variantu chuť nemám, bohatě mi postačí, když si k lívancům vezmu třeba žervé a přikusuju k tomu rajče. Když jsou u nás doma lívance, bývá k nim opravdu hustá bramboračka, kterou tu popisovat snad ani nemusím. Oběd nebo večeře je hotova opravdu rychle a lze jasně i množství surovin upravovat dle počtu strávníků. Pokud bych dělala lívance jen pro sebe, platilo by, že množství mouky se pokaždé rovná množství mléka, ale vejce (žloutek a bílek z něj) je třeba vždy celé.
Přeju všem mlsalům a kuchařským lenochům dobrou chuť, a aby toho málo nebylo, přidám ještě jeden jednoduchý receptík na tzv.
sýrové palačinky se špenátem.
Pro dvě normální porce je třeba toto:
- 1 celé vejce
- 250 ml studeného mléka,
- špetička soli,
- 10 rovných pol. lžic polohrubé mouky
- asi 50 g nastrouhaného eidamu,
- troška oleje na pánev
- špenát (mražený)
Postup:
Osobně vejci dost šetřím, takže mi stačí 1 větší vejce jak na zahuštění podušeného zmraženého špenátu, tak i do těch palačinek. Těsto na palačinky připravím ze špetičky soli, mléka , části rozšlehaného vejce a polohrubé mouky, což spolu pořádně rozšlehám a teprve pak přidám nastrouhaný sýr. Pánev rozpálím opět nasucho a přidám na něj trošinku oleje. Jelikož tyhle palačinky dělám na větší litinové pánvičce, liju tam pod každou porci těsta asi 1 čaj. lžičku oleje. Zas po ztuhnutí těsta otáčím a dopeču z druhé strany. Mezitím, co peču palačinky, dusím vedle na kousku tuku (máslo neb hera) na zpěněné cibulce v kastrólu rozsekaný zmražený špenát, do něhož jsem přidala asi 2 lžíce mléka. Když je špenát rozdušený doměkka, zahustím ho částí vejce, co mi zbyla z palačinek. Každý strávník si u nás potírá hotové palačinky dušeným špenátem a baští. Osobně špenát nerada, takže já si trošku své jídlo vylepšuju. Když mám v lednici kousek plátkového sýra a šunku, zabalím si plátek obojího do palačinky a přikusuju k tomu jakoukoli zeleninu. Pokud mám doma rajče nebo ledový salátek, je bašta taky prima.
Doufám, že mi Zvířetníci za mé recepty příliš nevyhubují. Myslila jsem i na ty nešťastníky s cukrovkou. Ani jeden z receptů není sladký, ale sacharidy v mouce, sýru a mléku lze dobře spočítat. V palačinkách je cca 100 g mouky na 250 ml mléka. Lívance jsem nevážila. Snad vám přijdou mé recepty trošku vhod.
Dobrou chuť.
Vše potřebné zjistíte zde...