22.1.2020 | Svátek má Slavomír


MLSOTNÍK: Malý mlsotníček pro líné a ještě línější mlsaly

10.4.2015

Můj manžel Jiří je neskutečný sladomil. Asi do loňského roku jsem se vždy zdržovala a patlala se s kynutými lívanci, kdykoli jsem chtěla vyhovět jeho sladkomilnosti. Pak mi mladší dcerka prozradila recept jedné ze svých kamarádek. Ten recept je tak rychlý a tak jednoduchý, že ho zvládne udělat i trošinku odrostlejší děcko. Protože mám diabetického strýce, který žije úplně sám a potřeboval by taky nějakou jednoduchou změnu jídelníčku, zkusila jsem celý postup i potřebné suroviny vylepšit a udělala jsem z lívanců recept hrníčkový. Mám dobře vyzkoušeno, že k přípravě dvou normálně velkých porcí stačí použít 250 ml hrnek mléka a 250 ml hrnek polohrubé mouky a jedno vejce, které se rozdělí na žloutek a bílkem.

Suroviny na cca 2 porce lívanců:

  • 250 ml polohrubé mouky
  • 250 ml mléka (klidně i chladného z ledničky)
  • špetka soli,
  • žloutek a bílek z 1 vejce
  • trošinka oleje na lívanečník.

Postup:

Mouka se dobře rozmíchá (lze i vyšlehat, ale nutné to fakt není) v mléce, přidá se špetka soli a 1 žloutek. Z bílku se našlehá pevný sníh, který se vmísí do směsi mléka, mouky, žloutku a soli. Lívanečník nebo menší pánev se nasucho rozpálí a potom se do jednotlivých prostůrků kápne trošku oleje. Osobně mám lívanečník se 4 malými prostůrky a na vymaštění všech 4 mi bohatě postačuje 1 čajová lžička oleje. Jakmile naliju olej, už liju naběračkou těsto tak, aby bylo těsto v rovince s hloubkou otvůrku.

Lívance dělám na největším plynovém hořáku, který ztlumuji jen velmi zřídka, ale lívance velmi pečlivě obracím pomocí vidličky a nože, jakmile začne těsto tuhnout a netrhá se. Hotové lívance vyndám na hluboký talíř a nesu za chvíli na stůl.

Nežli však začnu péct lívance, mívám už v misce připravený cukr smíchaný s mletou skořicí, což je Jiřího nejoblíbenější varianta. Pro sebe si dělám mixovaný tvaroh se zakysanou smetanou a s jakýmkoli ovocem třeba i z mrazáku. Osobně mám obrovskou zásobu zahradních borůvek z vlastní sklizně, jak v mrazáku,tak i zavařenou ve vlastní šťávě, ale má-li někdo rád ovoce jiné, fantazie může fungovat dle vlastní zásoby.

A ještě závěrem pro lidi, co sladké fakt nemusejí nebo nesmí. Pokud fakt na sladkou variantu chuť nemám, bohatě mi postačí, když si k lívancům vezmu třeba žervé a přikusuju k tomu rajče. Když jsou u nás doma lívance, bývá k nim opravdu hustá bramboračka, kterou tu popisovat snad ani nemusím. Oběd nebo večeře je hotova opravdu rychle a lze jasně i množství surovin upravovat dle počtu strávníků. Pokud bych dělala lívance jen pro sebe, platilo by, že množství mouky se pokaždé rovná množství mléka, ale vejce (žloutek a bílek z něj) je třeba vždy celé.

Přeju všem mlsalům a kuchařským lenochům dobrou chuť, a aby toho málo nebylo, přidám ještě jeden jednoduchý receptík na tzv.

sýrové palačinky se špenátem.

Pro dvě normální porce je třeba toto:

  • 1 celé vejce
  • 250 ml studeného mléka,
  • špetička soli,
  • 10 rovných pol. lžic polohrubé mouky
  • asi 50 g nastrouhaného eidamu,
  • troška oleje na pánev
  • špenát (mražený)

Postup:

Osobně vejci dost šetřím, takže mi stačí 1 větší vejce jak na zahuštění podušeného zmraženého špenátu, tak i do těch palačinek. Těsto na palačinky připravím ze špetičky soli, mléka , části rozšlehaného vejce a polohrubé mouky, což spolu pořádně rozšlehám a teprve pak přidám nastrouhaný sýr. Pánev rozpálím opět nasucho a přidám na něj trošinku oleje. Jelikož tyhle palačinky dělám na větší litinové pánvičce, liju tam pod každou porci těsta asi 1 čaj. lžičku oleje. Zas po ztuhnutí těsta otáčím a dopeču z druhé strany. Mezitím, co peču palačinky, dusím vedle na kousku tuku (máslo neb hera) na zpěněné cibulce v kastrólu rozsekaný zmražený špenát, do něhož jsem přidala asi 2 lžíce mléka. Když je špenát rozdušený doměkka, zahustím ho částí vejce, co mi zbyla z palačinek. Každý strávník si u nás potírá hotové palačinky dušeným špenátem a baští. Osobně špenát nerada, takže já si trošku své jídlo vylepšuju. Když mám v lednici kousek plátkového sýra a šunku, zabalím si plátek obojího do palačinky a přikusuju k tomu jakoukoli zeleninu. Pokud mám doma rajče nebo ledový salátek, je bašta taky prima.

Doufám, že mi Zvířetníci za mé recepty příliš nevyhubují. Myslila jsem i na ty nešťastníky s cukrovkou. Ani jeden z receptů není sladký, ale sacharidy v mouce, sýru a mléku lze dobře spočítat. V palačinkách je cca 100 g mouky na 250 ml mléka. Lívance jsem nevážila. Snad vám přijdou mé recepty trošku vhod.

Dobrou chuť.

Lenka S. Neviditelný pes


Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!