8.12.2019 | Svátek má Květoslava


MLSOTNÍK: Kuře Asopao

11.3.2016

Asopao je hustá polévka z Portorika, může se vařit s plody moře, kuřecím, hovězím nebo vepřovým masem, nebo s fazolemi jako vegetariánská verze.

Já mám z pradávného kalendáře vařících mužů recept na kuřecí asopao, a protože kuře s rýží na téměř jakýkoli způsob je moje nejoblíbenější jídlo, tak žádné jiné verze nedělám. Kalendář vařících mužů sice pochází z velice dávných dob mého dětství, ale díky internetu vím, že recept je opravdu autentický, a hlavně velice dobrý.

Nedejte se odradit množstvím ingrediencí, ve skutečnosti je lehké je sehnat a dát dohromady; je to jídlo velice rychlé, snadné, a pěkně barevné, a nemůžete říct, že vám neuvařím nic exotičtějšího než anglickou kuchyni. Budeme potřebovat:

Ingredience (rajčata jsou ještě v lednici)

Ingredience (rajčata jsou ještě v lednici)

  • 1 kg kuřete nasekaného na kusy, nebo kuřecí stehna
  • 1 cibule
  • 2 kapie
  • 50 g slaniny
  • Česnek
  • 1⁄2 kg rajčat
  • 1,5 litru kuřecího vývaru
  • 300 g mraženého hrášku
  • Kapary
  • Olivy
  • Oregano
  • Tvrdý sýr
  • Uvařená rýže

Kuřecí čtvrtky si opečeme na trošce oleje a vyndáme z hrnce na talíř. Nakrájíme si cibuli, dvě kapie jakékoli barvy, a slaninu, vhodíme do hrnce a začneme opékat.

Směs cibule, kapií a slaniny zvolna opékáme

Směs cibule, kapií a slaniny zvolna opékáme

Průběžně mícháme a opékáme asi deset minut, mezitím si nakrájíme rajčata a několik stroužků česneku, které přihodíme do hrnce. Máme-li trpělivost, opékáme dalších pět minut, potom k zelenině přidáme opečené kuře, zalijeme vývarem a necháme na pomalém ohni asi půl hodiny zlehka povařit. Na posledních pět minut přidáme mražený hrášek.

Zbylý čas využijeme k uvaření rýže, já většinou používám uncle bens long grain, protože se nelepí. Také si můžeme vycedit kapary ze skleničky, nakrájet olivy, pokud jsou moc velké, a nastrouhat sýr.

Nakrájené olivy

Nakrájené olivy

A nebo si na půl hodiny sedneme a dáme si čaj s mlékem a jedním cukrem na posílení, když jsme se tak vypjali v kuchyni.

Po posílení čajem můžeme přistoupit k dokončení našeho asopao; kapary, olivy a oregano nasypeme do hrnce, aby se vše pár minut prohřálo, rýži dáme na misky, zalejeme hotovou polévkou, zasypeme sýrem, servírujeme a sklidíme obdiv a pochvalu vděčné rodiny.

Dobrou chuť!

Výsledek sestavený na misce

Výsledek sestavený na misce

Foto: autorka

Fallen DragonKin Neviditelný pes


OVĚŘENO: 5 tajemství Miss, jak si udržet krásnou pleť
OVĚŘENO: 5 tajemství Miss, jak si udržet krásnou pleť

Zimní počasí naši pleť neúměrně zatěžuje. Chlad a vítr ji poškozují a vysušují. Ztrácí tak důležité živiny, které je třeba doplňovat. Jak udržet pokožku zdravou a krásnou i v tomto nevlídném počasí? Své tipy prozradila Miss Face Czech Republic Nikola Uhlířová.