16.12.2019 | Svátek má Albína


MLSOTNÍK: Kuře pečené s hořčicí

12.10.2018

Totiž dělávala jsem dijonské kuře - kostky kuřecího masa se na pánvi prohřály s máslem, hořčicí a medem, a když maso zbělelo, nechalo se to přes noc v lednici marinovat. Druhý den se to dodusilo a dochutilo máslem a solí.

Jenže dnes mi to přišlo jako spousta crcání. Takže jsem sáhla po - trochu - jednodušší variantě.

Tak jedem.

Nejdřív posbíráme suroviny: menší porce kuřete, třeba stehna, i s kůží - maso přes kůži nakrojíme, dost hluboko. Pak hořčice (dijonská, ale může být i obyčejná), med a česnek, ten nakrájíme na plátky. Kousek másla nebo ghí, na později.

Suroviny. Kocour není surovina.

Suroviny. Kocour není surovina.

Horčici smícháme s medem (zhruba 2 : 1, na množství masa na fotkách jsem použila v tomto poměru polévkové lžíce), maso důkladně popapláme a prohodíme plátky česneku, několik jich nacpeme i do řezů v mase. Česnek máme rádi, takže jsem spotřebovala pět velkých stroužků. Celou dobu odháníme kocoura a nesolíme.

Kuře v marinádě (hořčice, med, česnek)

Kuře v marinádě (hořčice, med, česnek)

Jelikož jsem si vzpomněla na recept včas, mohla jsem talíř s marinujícím se masem nechat přes noc v lednici.

Druhý den jsem přendala maso do varné mísy, pokladla kousky másla a pekla - musí se přikryté, protože med by se brzy připálil. Navíc jsem vyměkla a podlila trochou vody - ale ukázalo se, že to bylo zbytečné, omáčky by bylo dost i tak.

Pekla jsem asi na 180 °C zhruba 45 minut a dalších 15 minut dopékala odkryté.

Upečené kuře.

Upečené kuře.

A pozor: solila jsem nemnoho až na těch posledních 15 minut pečení, omáčku jsem opatrně promíchala a polila s ní maso.

Udělala se krásná kůrčička a náramně to vonělo. Mohlo by to být s rýží, anebo taky s vařenými brambory. U nás totiž byly brambory nachystané k uzenému kolenu, ale pokusná osoba se uvolila ochutnat kuře. Výrazné stížnosti ke mně nedolehly, tak to asi bylo dobré.

Dijonské kuře.

Jdu na to. A přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

(Takže zpětná vazba od „pokusné osoby“: příště ještě více medu a méně česneku. Zřejmě, my někteří, nemáme česnek zas tak rádi :-))

Foto: autorka

Lika Neviditelný pes


12 tipů na dárky pro kluky, které potěší
12 tipů na dárky pro kluky, které potěší

Možná stále přemýšlíte, co koupit malému nezbedovi pod stromeček. Máme pár tipů, které budou trefou do černého.