17.5.2022 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pečené kuře s pečenými bramborami na kysaném zelí

Připomeneme si recept do jednoho pekáče, o kterém jste už určitě slyšeli.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 21.1.2022 18:44

Blážo jsem ráda, že creolské koření stále "žije". Jak vidno v odkaze na můj článek, mám doma různých kořenek hodně, přesto creolské zůstává moje (naše) nejoblíbenější.

Takže tvůj recept je "dvojitá náhoda":-). Protože zrovně včera byly k večeři kuřecí čtvrtky právě s creolským kořením. Kuřecí maso (prsíčka či čtvrtky) používám ze všem mas nejvíce. Manžel byl na nákupu a přivezl větší pytel čerstvých kuřecíh čtvrtek, tak jak je kupujeme nejvíce. Já je pak rozdělím po 3-4 kusech a dám do mrazáku. A tři poslední čtvrtky jsem si nechala na večeři.:-)

Ovšem tvůj recept přímo láká k vyzkoušení. Mám dokonce svoje domácí zelí. Z 9 hlávek jsem před časem napěchovala dvě 3 litrové láhve. Jednu dostala moje česká kamarádka, druhou mám teď v lednici (s uzávěrem na lahvi) a víc jak polovina už je pryč. Tedy zelí mi silně vykvasilo jen jednou za začátku, pak už jen mírně pěnilo. Možná jsem dala moc soli. Ale voní zkvašeně, jen je spíše pevnější a křupavé než "vláčné". Jíme ho hlavně jako studený salát - trochu propláchnuté od té soli s přidanou drobně pokrájenou čerstvou cibulí a zakápnuté olejem. Takže bych mohla zkusit i tenhle recept. Dříve jsem asi2x do směsi k zelí přidala i nastrouhané jabko (letos ne, jen křen) takže chuťově to může ladit. Jen ohledně brambor . Na fotce (mmch všechny moc pěkné) vypadají, že stále drží formu.Oprvdu nejsou rozvařené? Asi záleží na druhu brambor,, tak uvidím, jestli je třeba nevyndám o něco dříve. Díky za inspiraci.:-)

L. Blaza 22.1.2022 11:24

Maričko, brambory jsou upečené, někdy i opečené, ale nejsou rozvařené. Vyzkoušej a uvidíš. Mám dojem, že to kyselé prostředí nedovolí bramborám, aby se rozvařily, ale přesně nevím, jak to funguje. :)

T. Zana 21.1.2022 13:13

Blážo, máš to krásně nafocené R^ a zní ten recept docela lákavě.

Ale... nikdy jsem ho nezkoušela, i když o něm vím, nějak se mi nezdá ta kombinace kuřete (viz Xerxová) a zelí, zelí a brambor... asi by mi to měl někdo dát ochutnat ;-D.

Eh, jen velmi mírně O.T. : https://1url.cz/TKOA9

Z. Jajka 21.1.2022 14:17

No právě, ty brambory a kyselé zelí... I když, taková jitrnice, brambory a kyselé zelí, to můžu.

Nicméně, vím o pytlíku kyselého červeného zelí, kachních stehnech a prsíčkách v mrazáku a našly by se tam i bramborové knedlíky. Bezva inspirace, o sobotní oběd bude postaráno.

A. Alimo 21.1.2022 15:00

Já bych teda taky mohla, jak to kuře, tak tu jitrnici. Ale nemůžu, zatracenej žlučník;-€

A. Rgova 21.1.2022 16:18

Alimo to je tedy velká škoda. To Tě lituju. Koukám, že omezený možnosti stravování máš Ty i Tvůj pes.

Z. Jajka 21.1.2022 18:29

No žlučník... tak ten už nemám pár desítek let a dobrý.

A. Rgova 21.1.2022 16:16

Určitě to vyzkoušej. je to báječný recept. Od Bláži opravdu parádně nafocený.

A. Zemanová 21.1.2022 18:38

No a co zelňačka? Taky to jsou brambory a kysaný zelí! Ostatně... Brambory, jó brambory, ty se hodí ke všemu, tralala.... :-)

Z. Jajka 21.1.2022 18:58

No vidíš, zelňačka... tu už jsme také pěkně dlouho neměli.

L. Blaza 21.1.2022 18:38

Tak přijeď, mám ještě jednu porci v lednici! ;-D

A. Lex 21.1.2022 12:08

Blážo, já tomuto kuřeti říkám a la kachna. Je dobré, zelí kysané mám ráda v jakékoliv podobě. Kachnu moc nemusím, připadá mi (i z domácího chovu) hodně kostnatá a hlavně mastná. Prostě - oblizování kostí :-P.

L. Blaza 21.1.2022 13:08

Alex já kachnu nevařím, jednou za rok si jí dám v "číně" a to mi stačí. :-)

M. Skálová 21.1.2022 14:01

R^

Z. Jenny 21.1.2022 10:58

Blážo díky! Dobrý recept, taky občas dělám s malými obměnami, třeba v koření. Používám od Grešíka v zeleném kyblíčku,grilovací a přidám i trochu koření !bylinkové máslo" ,moc dobré. Kdybych měla kvoka doma tak už se peče. Máš to krásně nafoceno a já musím doplnit zásoby.R^V

L. Blaza 21.1.2022 12:07

Děkuju Jenny! :-) Musím si nakoupit nové koření na směs Creolského koření od Maričky!

E. Žampachová 21.1.2022 9:52

Kombinace zelí a brambor mi k srdci nepřirostla. Zelí zvládám jako přilohu (ale z čerstvého, ne kysaného), nemusím ani segedín. Jinak mohu zelí v jakékoliv syrové formě, saláty, kysané... Nakládala jsem zelí s cibulí s chili papričkou (zhruba okurkový nálev). A to i množství větším než malém (nakládání i konzumace). Ale v tom jídle mi moc nechutná. Je to otázka zvyku a chuti. Kořeněné bramborů můžu (i nekořeněné).Jenže to by z receptu vznikla jen trochu jinak kořeněná klasika.

Š. Matyášová 21.1.2022 10:03

jsem na tom stejně..kuře v kysaným zelí s husím sádlem ano, pokmínovaný a osolený a k tomu klidně br.špalíčky , ale takhle ne...přitom to spoustě lidí chutná a někdo ještě místo brambor dává rejžu...a to už je na mne taky moc...

A. Rgova 21.1.2022 16:22

Tak rýži bych si nedala, ale tu já nemusím vůbec. Brambory mi k zelí pasují dobře. Zelí i kysané mám hodně ráda. U nás se jedlo vždycky. Máme i krajovou specialitku. Červený špičatý vysocký zelí. Kysaný dělají místní sedláci v Olešnici, Sklenařicích i jinde. A od každýho sedláka je trošku jiné. Však horáci na zelí, bramborách a kozím mlíku přežili nejhorší časy.

L. Blaza 21.1.2022 18:47

:-)R^

A. Zemanová 21.1.2022 9:47

Moji milí, omlouvám se, že jsem včera nepoděkovala, ale odpoledne a navečer jsem se nemohla na Zvířetník dostat, pak jsme jeli na koncert Bratří Ebenů do Nymburka a po návratu mi to stále psalo, že tento server je nedostupný. V poslední době se mi to stalo víckrát, ráno byl NP ale dostupný bez problémů. Tak nevím.

Děkuju vám dodatečně a přeju krásné vteřiny a dny.

Z. Lika 21.1.2022 10:00

Včera se mi to stávalo taky - jak je prohlížeč zvyklý automaticky doplňovat adresový řádek, házel mi tam místo "neviditelnypes.lidovky" "neviditelnypes.zpravy", a ten druhý odkaz se choval tak, jak píšeš. Všimla jsem si toho a adresu vybrala z nabídky tu správnou. Ale dneska fungají už obě. Nějací trpaslíci v drátech. Nebo ajťácké kutění, možná.

Š. Matyášová 21.1.2022 10:03

byly výpadky po sněhových bouřích....

A. Zemanová 21.1.2022 9:45

No vida, to by šlo. :) Kuře na zelí jsem pekávala s oblibou, vcelku a zelí smíchané s oprásklou anglickou slaninou nebo uzeným bůčkem jsem dávala i jako nádivku. Bo zelí já můžu. :-) V mrazáku mám dvě velká kuřecí stehna, tak asi recept brzo vyzkouším. N dnešek mám ještě zabíjačkový guláš. Vašek sice vaří jen o málo častěji, než je 29. únor, ale když už, tak to většinou stojí za to. Mňam.

Z. Matylda 21.1.2022 9:29

Tohle jsem jednou upekla, bylo mi řečeno jakože dobrý, ale příště radši klasiku- kuře pečené na plátcích anglické a s trochou másla. No tak jo.

Z. Yga 21.1.2022 8:49

No vida - kuře na zelí jsem opravdu hodně dlouho nepekla (původně jsem chtěla říct drahně let, ale to bych zase kecala;-D). Tak díky za připomenutí. Já ho dělávám bez brambor, protože mám k tomu ráda špecle, ale v tvém provedení to vypadá náramně...

Takže zítra bude kuře na zelí...

L. Blaza 21.1.2022 9:21

Fajnšmekři podlévají smetanou, namísto vody. Klidně pak napiš, jestli vám recept chutnal. :)

Z. Yga 21.1.2022 11:25

Určitě - hmm, ta smetana... já věděla, proč jsem ji hodila do košíku ;-D

Z. Lika 21.1.2022 8:43

Tak tohle určitě vyzkouším. Kuře na zelí jsem znala jen s černým pivem, a bude to také důvod namíchat si to kreolské koření. Hm, že bych namíchala nějaká koření zase do Akce? Každopádně díky, Blážo R^

Z. Yga 21.1.2022 8:50

To rozhodopádně! Já bych si s dovolením vzal...;-)