Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Slepice na pivě (napíchnutá)
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M. Crossette 4.1.2019 18:04děkuji za komentáře byla tu sousedka,tak sedám k PC až teď. Ale komentáře jsou povětšině stejné, tak odpověď shrnu (jen u Xerxové je odpověď). No vida, jsem od vás poučená, že slepice se hlavně vaří, málokdy peče, to jsem nevěděla! Ale vlastně na vesnicích se říkalo, "na posilnění prvorodičce - silná slepičí polévka"! Já se tedy také z domova pamatuji hlavně na výbornou slepici na smetaně (a tady jí dělám z kuřetem). Jestli ji někdy maminka i pekla si nevzpomínám. A myslím, že i zde, jak níže píše Matylda je pohed na slepici podobný - kuře je mladé(tudíž lepší) maso, slepičí staré, tuhé. Nevím, jestli se moje slepice pekla tak dlouho kvůli velikosti, nebo že maso bylo "straší" - možná oboje. Chuť piva jsme nepoznali možná ze dvou důvodů. Určitě záleží na síle piva a jestli je světlé či tmavé. Americké pivo je slabé a my pijeme hlavně světlé, jen někdy koupíme tmavé. A pak koření. Jak jsem napsala omáčka byla ostrá a možná zakryla chuť piva. Musela bych ji udělat znovu se stejným kořením jen nedát pivo a pak porovnat. Ale ta další smetanová omáčka byla výborná. Kousky obraného masa jsem v ní prohřála a s knedlíkem to bylo mňam! Teď o svátcích jsem dělala chleba s pivem! Dostala jsem od kamarádky plechovku, která na pohled vypadala přesně jako pivo (barvou plechovky, nápisem) jen na ní bylo napsáno "Premium beer bread mix". Uvnitř byl sáček s moučnou směsí. Do ní se jen přililo pivo, zamíchalo se to a bez kynutí se těsto nalilo do formy a půl hod. peklo (asi bublinky stačily v troubě těsto zvednout). Upekla jsem ho jeden večer, na druhý den k snídani, když tu byla švagrová se synem. Snědli jsme celou cihlu jen se po ní zaprášilo. Chuť byla trochu nasládlá a když jsem krajíčky dala do toastáče, byly ještě lepší. Já pivo necítila, švagrová prý ano. Červené víno přilévám do omáčky (ragů)na Lausagna. Jenže tam je spousta jiných přísad a vino je jen další navíc a krásně se to "snoubí". Jinak jen dochucenou omáčku vínem moc ráda nemám, tam víno cítím a přijde mi to nakyslé. |
Z. Tečka 4.1.2019 13:56Slepici jsem nikdy nepekla, ony ty co se tu dají koupit, vypadají poněkud jinak, než ta tvoje. V Kaufu dříve mívali slípky mražené, firma Racio, a ty slípky byly tříděěné podle váhy. Tak jsem si vždycky koupila tu nejmenší, cca 1,2kg, a šla na polévku. Taky jen s nudlemi, kousky masa a zeleninou. Zbytek masa sežraly kočky, protože slepici na paprice nejím a nějak ji upravit dál mě nenaapadlo. Ale ten stojánek jsem tu několikrát viděla v prodejnách. A je to stojánek jen na kuře, pokud se peče na plechovce, tak žádný stojánek nepotřebuje. |
T. Zana 4.1.2019 12:47Vypadá to moc hezky A taky jsem dostala hlad :-)) Ta slepice vypadá báječně, jenže kartu do makra nemám a v krámě jsem nikdy neviděla jinou než tu postarší atletku :P Časem asi udělám aspoň oblíbenou slepici na paprice. Maričko, fakt tam to pivo není cítit? Se studeným problém nemám ;-) ale většina jídel na pivě (stejně jako na víně) mi nechutná... Že bych to případně zkusila s kuřetem... |
Š. Matyášová 4.1.2019 13:20Re: Vypadá to moc hezky nějak mám Zano pocit, že do makra už pouštěj i bez karty.... |
T. Zana 4.1.2019 14:20Re: Vypadá to moc hezky Aha, to by bylo pěkný... Nemohla bys to, prosím pěkně, okouknout, až pojedeš příště? Pro mne je to taková trochu polární výprava, a kdyby mě na konci měli vyhodit... :P |
Š. Matyášová 4.1.2019 13:21Re: Vypadá to moc hezky s tím pivem, máš Zano pravdu,jiné je americké pivo,jiné je naše pivo.... |
Z. Tečka 4.1.2019 14:02Re: Vypadá to moc hezky Já jsem jednou pekla koleno na černém pivu, neteř peče buřtíky, všichni si pochvalují, já tam to pivo cítím. A to pivo piju, ráda i to černé, ale z jídla mi prostě nesedí. Několikrát jsem jedla hovězí na víně, chutnalo mi to, ale když jsem se o to pokusila já, tak to moc jedlé nebylo Pak mi jeden známý kuchař prozradil, že tam toho vína moc není a dohání se to marmeládou. Jak jsem koupila, tak prodávám :). |
A. Lex 4.1.2019 11:05Maričko, dostala jsem ukrutný hlad. Nikdy jsem slepici nepekla, u nás se prodávají takové vynesené vyzábliny, ale hodně tučné. Když jsem je uvaila psům, tak i po sebrání ztuhlého loje, dostali průjem. To jsou asi nějaká masná plemena. K tomu by se mohla vyjádřit Matylda. |
Z. Matylda 4.1.2019 16:05Re: Maričko, No jo, slepice u nás v obchodech bývají ty vynesené, podle mě proto, že všichni lidi chtějí kuře, páč je zdravé, dietní a poslechněte si všechny výživové poradce! My máme v nabídce nosnic i jeden polomasný typ- nesou dobře, ale i pěkně rostou. Obvykle si odchováme nějaké kohouty na maso pro firemní akce. Mají maso s delšími vlákny než kuře, mnohem chutnější,trochu tmavší a podle testů s minimem cholesterolu. Kdyby byl v obchodech zájem, tohle by byla cesta. |
D. Ruščáková 4.1.2019 9:45Maričko, ta tvoje slípka je pěkná baculka, takové u nás v obchodech nevidím:)) Obvyklá slípka je spíš hubené tuhé stvoření, tedy předurčená do polívky a na papriku:)) Jinak recepty s pivem znám a nikdy jsem nevyzkoušela - protože nemám ráda pivní chuť. Ale ty říkáš, že to po pivu vlastně nechutná? :) |
Š. Matyášová 4.1.2019 10:12Re: Maričko, navštiv makro a francouzské slepice, jsou takové, jakou má marička na fotce... |
Z. Iva 4.1.2019 11:25Re: Maričko, Ani nemusí být francouzské, jmenuje se to "těžká slepice" https://sortiment.makro.cz/cs/slepice-mr-tezka-28kg-/120905p/ |
Š. Matyášová 4.1.2019 13:27Re: Maričko, 28 kg, to je ještě slepice???? (v tom odkaze od tebe,mne to pobavilo) |
Z. Lika 4.1.2019 13:53Re: Maričko, Když těžká, tak pořádně :-) U nás naštěstí jeden rozvážkový obchod tuhle slepici přiveze, a mívají i čerstvé. |
Z. Kytka 4.1.2019 14:33Re: Maričko, Liko esi to není tajemství můžeš napsat který? Já jsem párkrát zahlédla slepice pamatující ještě spartakiádu, takže mě přešla chuť... |
Z. Lika 4.1.2019 15:44Re: Maričko, Kytko, je to košík cézet. Rozvážejí nejen po Praze a Středních Čechách, ale už i v některých dalších krajích. |
Z. Kytka 4.1.2019 17:33Re: Maričko, Liko dííík. :o) |
Z. Iva 4.1.2019 15:12Re: Maričko, Já nemůžu za to, že v adrese je 28kg ;) . Ale vede to na slepici 2,8kg, asi se někdo ukliknul. |
Z. Yga 4.1.2019 8:07Milá Maričko, Tak musím říct, že píct slepicu by mě ani nenapadlo. Za mého dětství se slepice vařily na polívku a posléze z nich byla slípka na paprice - to proto, že to byly už slípky staré, vynesené. Kdepak je kupovat, byly přímo z našeho dvora! V dospělosti jsme párkrát narazila na levnou slepici a s tou jsem zatočila stejně - uvařit, obrat a buď udělat na paprice nebo sekanou ... |
Z. Lika 4.1.2019 7:55Tak na pivě lépe řečeno s pivem jsem zatím znala jen kuře ala kachna - do pekáčku se nasype kysané (ne kyselé!) zelí, zalije se černým pivem a na to položí rozporcované osolené kuře. Peče se to zakryté a je to moc dobré. Tohle neznám a zaujalo mě využití zbytku omáčky na smetanovou s knedlíkem, vypadá to dobře. Díky, Maričko, za novou inspiraci. |
Š. Matyášová 4.1.2019 7:17milá Maričko, tohle pečeme , když jsme venku na akcích..slepice je na to velice vhodná,,pokud je mladá a není to seniorka hužvatá...to pivo ji pěkně nakřehne...ale raději mám slepici na paprice, tu naši českou klasiku...jinak slepičí polévku, kdy\ž ji uvařím a slepici a část vývaru použiju na omáčku, mám ráda jen s nudličkami a kousky zeleniny, z prsou- když do nich uděláš kapsu a vložíš kousek bylinkového másla sklepneš,aby se kapsa zavřela a obalíš, vykouzlíš kyjevský řízek.. když mladou slepici potřeš kachním sádlem a položíš péct do pekáče, kam ji dáš na kysané zelí, máš taky skvělé jídlo...... |
Z. Iva 4.1.2019 11:27Re: milá Maričko, Jednou se mi podařilo koupit těžkou slepici nemraženou. Vykostila jsem ji a v šunkovaru udělala šunku. Jedlé to bylo velmi. |
Š. Matyášová 4.1.2019 7:12milá Maričko,
|
Z. Xerxová 4.1.2019 6:48hezký den hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ... Když se řekne slepice, vzpomenu si na Aronku. Pro ni jsem kupovala slepici každý druhý den - bývala to nejlevnější drůbež. Night je na kuřatech - ty bývají levnější a mají měkké kosti - takže nemusím vykošťovat. |
M. Crossette 4.1.2019 17:12Re: hezký den Jo, Xerxová, na ukázku tvého dokonalého vykostění kuřete se pamatuji z jednoho Pražení, na kterém jsem byla. Byl to přímo chirurgický zákrok včetně roušek (Louk a spol.) :) |
T. Zana 4.1.2019 18:39Re: hezký den Ano, to byla velkolepá akce! |