Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Martinina adventní polívka na Beaveru

18.12.2020

Martinina polívka je naprosto skvělá, je od její maminky a bez ní by nezačal advent ani Vánoce.

Co potřebujeme:

krupky 500 g
bobkový list
sušené houby
citronová šťáva
krémová smetana na vaření omáček (45%) - můžete dát 31%
sůl

Krupky pořádně vyperete, opravdu pořádně, a dáte vařit tak, aby pořád zbejvala voda v hrnci, takže do 1,5l vody. Pokud by se voda odvařovala, přilévejte horkou vodu (žádnej vývar ani kostku). Přidáte jen vavřínové listí (6 větších lístků).

Když jsou krupky měkké, osolíte je v té vodě, neslejváte, přidáte předem namočené a uvařené sušené houby i s houbovým vývarem, přebubláte a přikyselíte citronovou šťávou (žádnej ocet) a zalijete velkou krémovou sladkou smetanou na vaření omáček (žádná 12%) - fakt to existuje.

Necháte pozvolna přejít opět varem, odstavíte a při chladnutí promícháváte. Necháte v chladu do druhého dne, aby se rozležela. Ohřejete – pozor, musíte míchat. Poladíte solí a citronem, pokud je nutno, a vyndáte z ní vavřínové listí.
Polévka se ničím dalším nekoření (kdo mne zná, tak se v tuhle chvíli kácí).

Martinina krupková polévka

K tomu se hodí  tip na šneky s feta sýrem a bylinkami:

Listové těsto rozválíte na silnější plát, posypete chmeli sunelli - kořením nebo rozmarýnem a solí a kmínem, nadrobíte feta sýr, zasypete naplátkovaným česnekem, svinete do rolády a pokrájíte na kolečka. Ta položíte na plech vyložený pečícím papírem, zasypete ještě dávkou koření a vložíte do rozpálené trouby na 200 °C na 15 minut max.

Šneci s feta sýrem a bylinkami před pečením

Šneci s feta sýrem a bylinkami po upečení

Šnek s feta sýrem a bylinkami po upečení

A advent bez bábovek?

Perníková:

Perníková bábovka, noční pečení na Beaveru

Mramorová s tvarohem:

Mramorová bábovka s tvarohem
Mramorová bábovka

Mramorová s bílou čokoládou:

Mramorová bábovka s bílou čokoládou

Těsto je obyčejné na olejovou bábovku, vymazávám formy sádlem a vysypávám kokosem-strouhaným a do těsta přidávám tu tvaroh, tu perníkové koření, tu čočky bílé čokolády...

Potřebujeme:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupice cukru
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 3/4 hrnku mléka
  • 2 vejce
  • 1 prdopeč
  • nastrouhaná kůra z celého citronu
  • špetka soli

Umíchat do hladka... pak se do části dá kakaový prášek nebo perníkový prdopeč místo obyčejného, přidá se tvaroh nebo rozmačkaný banán, postrouhaná mrkev, jde i jemně postrouhaná vařená červená řepa...

A co by byl Beaver bez Chinooka a Kamila:

Chinook

Kamil

Martina, Sharka.68 Neviditelný pes


zpět na článek