19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Křenová omáčka

Tato je obyčejná, rychlá, prohřeje, chce to ale křen, který, jak se říká, píše.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Verenková 13.1.2023 20:18

Nelinka,presne takto robím chrenovú omačku aj ja,ale u mňa je to "zimne" jedlo s udeným.Takže už som ju mala dvakrát.Ale častešie mávam polievkový chren/ako YGA/ Vždy k mäsovej polievke ako prvý teplý chod.Varené mäso z polievky + polievkový chren Ten chren robím tak,že čerstvý nastruham,v inom kastrolku urobím trošku karamelu,malejem trochu vrelej polievky,osolím,trošku octa a týmto vriacim zabarím chren.Druhý teplý chod už ani nemusím;-D

T. Zana 13.1.2023 19:15

Já nic moc nedodám - nejsem omáčková. A křenovka se u nás, když jsem byla malá, nedělala. To koprovka jo - tu jsem z duše nenáviděla :-P.

Přeju dobrou chuť všem, kdo se inspiroval a bude strouhat křen :-).

Z. Nelina 13.1.2023 13:10

Nepíši v návodu zakysanou smetanu ale vysoko% sladkou smetanu. To je rozdíl.

Petro, v lednici mám strouhaný křen smíchaný s jablkem, kdykoliv k uzenině.

Ve Rakousku mně vždycky nejvíc chutnaly párky (ne jako naše) s obrovskou kupou čerstvě nastrouhaného křenu a křupavou houstičkou.

Správný křen pročistí hlavu.

E. Šusová 13.1.2023 14:23

Nelino!!!!!!!!!! Co mi to jako děláš?? Víš jakou jsem právě dostala chuť na kvalitní párky s křenem a hořčicí? Ať Tě za to kečup po poli honí! Mám tu jen kafe ;-D

M. Skálová 13.1.2023 23:00

E.ŠUSOVÁ -přijeď ke mě, mám vždycky po ruce párky z našeho vyhlášeného řeznictví. Mají několik druhů. Máš to daleko do Turnova?

Š. Matyášová 16.1.2023 7:43

;-D;-DR^

M. Crossette 13.1.2023 19:54

Ano, křen a párky k sobě patří. Už delší dobu kupujeme křenovou drť ve skleničce, kterou manžel náhodou v obchodě objevil. Křen mám moc ráda, takže u téhle drtě neodolám a trochu si ji dám rovnou do pusy. Jenže pak si musím rychle ucpat nos, zavřít oči a moment čekat, až "pročištění mozku" pomine:-). Tuhle drť používme různě k masům, ale nejvíce právě k párkům. Zde se prodává druh velice podobný českým lahůdkovým a máme je skoro pokaždé k večeři, když mám zrovna upečený čerstvý chleba. Jen si křen vmíchám do hořčice, abych ty křenové grády trochu oslabila.

Křenovou omáčku neznám, nepamatuji se, že by ji maminka dělávala. Ale možná ji někdy zkusím s touhle drtí, takže Nelino díky za recept.

Jinak jsem ale nevěděla, že křen povařením zhořkne.

Z. Nelina 13.1.2023 20:37

Maričko, když vnikne síla křenu až do mozku, chce to hned si přičichnout ke chlebu, rázem se účinek ztlumí. No a zvlášť jak píšeš, čerstvému.

Š. Matyášová 16.1.2023 7:45

smíchej si tu drť s nastrouhaným nakyslým jablkem... a přidej 2PL vývaru z ovaru nebo kuřecího..

Z. Jenny 13.1.2023 12:03

Křenovka, mňam, dělám jako Nelina. Už dlouho nebyla, takže teď po svátcích přímo bodne.R^V Díky za připomenutí. křenu.

Yodánkovi držíme všechno, co máme. R^R^R^R^V

Z. Yga 13.1.2023 10:34

Miluju křenovku! Vzpomínám na dětství, kdy v kačení sezónu (prakticky celý podzim, začínaje hodami poslední prázdninový víkend) se u nás v neděli jedla kačena. A hlavně s polívkovým křenem (zelí z hlávkového zelí není u nás moc oblíbené a kysané ještě nebylo) - je to ta nejjednodušší, nejrychlejší a nejchutnější máčka, co znám - do kastróla dát přiměřeně sádla, do toho sádla dát přiměřeně hladké mouky a umíchat kašičku - dát na kamna a rozpustit. Ihned do toho lít hodně silný vývar (třebas z kačeních drobů, když už jsme u té kačeny) a docílit vhodné hustoty - povařit. Nakonec dodat spousty křenu. Mňam.

Jednou Marušcina kamarádka, zlákaná básněním o polívkovém křenu, chtěla v něděli udělat náramnou baštu a mužíčkovi překvapení. "To teda byl hnus fialovej! A tak jsem si dala záležet, jíšku pěkně do zlatova..." stěžovala si jí v pondělí. "No počkej, jakou jíšku? Tam přece žádná není!" Takže prosím vás - žádná zásmažka!

Vlastně až v dospělosti jsem přišla na to, že křenka může být i mlíčná ;-D;-D (taky ji máme rádi).

Jinak takhle, jak vaří Nelina křenovou, takhle dělám houbovou omáčku - huby mám už tepelně upravené v mražáku, tak ty do máčky šoupnu až nakonec.

Z. Matylda 13.1.2023 12:41

Křenku dělám mlíčnou, jinak ji dělávala jen babička děsně mi nechutnala.

Z. Nelina 13.1.2023 20:20

Takto mám připravené houby na zimní období i já.

E. Šusová 13.1.2023 7:32

No a tohle je mi líto, že si takovou dobrotu neudělám. Páč Brtnik křenovku a koprovku nejí, a komu by se chtělo vařit dvě jídla. A tak jsem si ochutnal aspoň takhle na dálku. Mńam.

Z. Lika 13.1.2023 8:42

Petr a jde o Brtnika jen o křen, nebo o omáčku jako takovou? Protože ten křen by sis mohla přimíchat na závěr zvlášť, to je právě výhoda této omáčky. A čistá smetanová se hodí k čemukoli.

Z. Lika 13.1.2023 8:42

Šmarjá to je šifra...

"Petro a jde u Brtnika...

E. Šusová 13.1.2023 9:26

Liko - sem Mistr Leonadro, takže sem to rozšifrovala :D .

nevím ešivá má problém jen s tou výplní - zkusím někdy??? Dobrej nápad. dík

E. Zvolánková 13.1.2023 7:20

Krásný pátek všem a díky za recept. Já naopak křenovou i koprovou omáčku zbožňuju, dělám ji vždy tak nějak od oka, jak mě to naučila babička, ale ingredience v zásadě dost podobné, až na tu zakysanku...tu já do křenové nedávám. Ale miluju jí s bramborama i s knedlíkem, ale klidně i s chlebem, když MLP upeče domácí.

pro Xerxovou: Yodánkovi držíme všechny palce a tlapky. Doufám, že jde jen o preventivní vyšetření a že je jinak zdrávR^V

Pro všechny Zvířetníky: Jelikož je dnes den D, jak se všude píše, přeji nám všem, abychom měli při volbě šťastnou ruku a zvolili jsme si na hrad někoho, za koho se naše republika nebude muset stydět a bude se nám tu i nadále slušně, ale raději ještě lépe žít.V Je jasné, že v prvním kole výsledek nebude, ale to neznamená, že to první kolo není důležité. Omlouvám se za volební agitaci;-D;-D To je profesionální deformace...Budu muset dnes až do 22 večer sedět v komisi:-P

Z. Lika 13.1.2023 7:16

U nás vyžaduje křenovku MLP a v lednici by měl křen být, takže díky za připomenutí a v sobotu bude. Vzpomněla jsem si na dávnou příhodu z mých kuchařských začátků, kdy jsem křen v omáčce a závěr povařila - přímo neuvěřitelně to zhořklo ;-D Jo jo, vaření je alchymie!

E. Zvolánková 13.1.2023 7:23

Jó to dobře znám....taky se mi to stalo, když jsem se tu omajdu učila. Ale ještě hnusnější (více hořké) bylo moje první kuře na paprice, když v receptu psali, že se na závěr má přidat trochu citronové kůry. Měla jsem tehdy hotovou výbornou omáčku, těšila jsem se, jak Vaškovi dokážu, že už něco taky umím (MLP vždycky vařil líp než já ;-D;-D), no ale jak jsme přidala tu trošku kůry, okamžitě z toho byl nepoživatelný blivajz a já to s brekem a vztekem musela vylít do záchoda;-(. Dodnes nechápu, jak to vůbec mohl někdo do receptu napsat.8-o

Z. Xerxová 13.1.2023 6:34

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

křen nemusím - já nemusím ani hořčici. Takže je to vedle koprovky další omáčka, kterou si opravdu nedám.

Mezi jednou a druhou na nás myslete - Yoda jde na vyšetření... Ozvu se, až bude úplně vyspinkaný a na nemotavých končetinách... takže možná až večer

Z. Janaba 13.1.2023 9:51

Zlomte vaz! Držím přímo pěsti!

Z. Yga 13.1.2023 10:15

Držím palce! V

L. Blaza 13.1.2023 13:20

Držím! R^

Z. Xerxová 13.1.2023 15:13

vyspinkaný ještě úplně není - dospává doma na pelechu a tváří se zcela klidně

a tak nějak nevím, jestli se mám radovat...

Tak krásnou páteř (celou od ocasu k lebce), kolena (bez nálezu), kyčle (čisté zcela ukázkové), dlouhý kosti (bez panostitidy), tlapku (jestli snad není problém tam)... už dlouho neviděli. Nikde vůbec žádná nesrovnalost, žádné "chlupaté" struktury... nikde nic. U spícího psa dělali zásuvkové testy na vadné křížové vazy postupně tři lidi - a všichni se shodli, že nic nikde špatně není...

Ale i oni vidí, že v klidu pes odlehčuje a že má o maličko menší svaly na pravém stehně, než na levém. Rozdíl malý, ale je... Snímky ještě pošlou ke specialistovi ortopedovi, jestli snad něco nepřehlédli.

Z. Lika 13.1.2023 16:18

Hlasuji pro chodící vanu R^ Že by přece jen nějaké minerály nebo kolagen? A blahopřeji k výsledkům vyšetření. Lepší než nějaká hrůza.

Z. Xerxová 13.1.2023 16:55

Doplňky dostává už měsíc velmi kvalitní - doporučená doba souvislého podávání je 4 měsíce... tak se uvidí.

M. Crossette 13.1.2023 19:58

Proč odlehčuje nohu holt zatím nevíš a přeji aby i to se časem vyřešilo. Ale přeci jen velmi dobrá zpráva je to, že jeho páteř, klouby a vůbec celá "konstrukce" je nejen v pořádku, ale udivila i veta :-)

Z. Xerxová 13.1.2023 20:30

a hlavně mi to udělalo radost, že se opět ukázalo, že i když štěňata obřích plemen zatěžuji pohybem docela dost, tak to na kloubech vidět není. Prostě správně narostlý kloub se pohybem nezkazí...

Z. Janaba 13.1.2023 20:20

Liko, tak nevím. Scott od malička dostával dle mého nejlepšího vědomí, vysoce kvalitní doplňky i stravu. Ajcem trajcem! Přesto žil nejkratší dobu z mych čtyř zl. retrívrů. Pro ty před ním takové možnosti existovaly pouze sporadicky a přesto se jejich věku nedožil. Ten první, před skoro padesáti lety, se dožil 15 let! O tom se dnešním retrívrům může jen zdát.

A tak jsem, bolavá, zklamaná, s pocitem nespravedlnosti, jaksi přestala těmhle výdobytkům dnešní doby důvěřovat. Na druhou stranu, co kdyby nebyly. Hm.:-)