23.9.2019 | Svátek má Berta



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Kapusta proklínaná i chválená



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 42, poslední: 11.7.2015 22:45, přehled diskusí

ještě jeden jednoduchý :
Autor: V. Glover Datum: 11.7.2015 22:45

vrchní listy kapusty odkrájet a vcelku uvařit, pak složit na každý list na čtvrtinu a obalit v rozšlehaném vajíčku, a osmažit. jíst s uvařenými brambory.

Ja kapustu moc rada:
Autor: H. Williamson Datum: 10.7.2015 22:40

ale zalezi to na priprave. Karbanatky miluju; k dusene mam krajne nevyjasneny postoj, zalezi, jak to kdo udela. Nedavno jsem udelala strasne dobrou kapustu - neco mezi teplym salatem a prilohou. Akorat si to presne nepamatuju a tak popis je improvizacni, lec blizko realite. Velke listy oddelim, pevne jadro nakrajim na vetsi kusy. Vhodim do osolene silne varici vody a varim tak 5 minut max. Ihned prendam do velkeho cedniku a proplachnu studenou vodou, aby se to dal nevarilo. Nakrajim na nudlicky. V panvi necham zesklovatet cibulku na trose slaniny s trochou mleteho kminu. Promicham,dochutim soli a peprem, zakapnu podle chuti citronem. Trik je v tom, ze se ta kapusta vari jenom chvilku a zachova si svou vlastni dobrou chut.

Re: Ja kapustu moc rada:
Autor: Z. Lika Datum: 10.7.2015 23:11

No prosím, to je francouzský způsob úpravy zeleniny. Cajun asi nebude daleko :-) Moc dobrý nápad!

Když jsem:
Autor: Z. Jenny Datum: 10.7.2015 16:28

přečetla dnešní příspěvky, pochopila jsem proč my Češi a Moravané jsme nezničitelný. Dovedeme z každého zeleného listu uvařit jídlo,využít vše v dobách hojnosti i bídy, všechno co roste, dovedeme to ochutit, připravit tak aby to bylo jedlé a chutné,taky ze všeho jsme připraveni udělat dobrý mok k tomu všemu jídlu, proto jsme pořád tak pomyslně bohatí a nezlomí nás žádná okupace ani tunelace.Stále to všechno umíme a proto vše přežijeme, netřeba se bát ničeho. Tož tak při pátku. :-))

Přeji všem krásný víkend.

Matyldo,:
Autor: A. Lex Datum: 10.7.2015 14:57

kapusta je výborná zelenina. Za mladých let jsem milovala právě tu kapustu, jak ji popisuješ, i s bramborem, česnekem a klobáskou. Jenomže poslední dobou mi působí, (stejně jako květák) neskonalé éééhm nadýmací, zažívací potíže a nepomáhá ani saturejka.

nadívaná kapusta:
Autor: Z. Iva Datum: 10.7.2015 12:42

Uvaříme vcelku menší hlávku kapusty (lepší je kulatý tvar) do poloměkka. Po vychladnutí opatrně rozložíme listy, asi jako když je hodně rozkvetlá růže. Mezi listy lžící vložíme masovou směs a upravíme zpátky do kulatého tvaru. Zapečeme v troubě. Masová směs: mleté maso, vejce, sůl, pepř, kostičky sýra, kostičky červené a žluté papriky. Zbytkem sýra posypat vrch kapusty. Pod kapustu osmaženou cibuli, zbytky paprik, zbytek kapusty, možno podlít vývarem

Ještě připomenu Betty MacDonald:
Autor: Z. Lika Datum: 10.7.2015 12:28

Když ležela v plicním sanatoriu s TBC, cpali jim horem dolem kapustu - ta má totiž hafol dobře vstřebatelného vápníku (plus další benefity). U ležících pacientů trochu nepohodlné, ale stejně tam museli mít stále okna dokořán :-)

kapustu miluju!!!:
Autor: M. Beda Datum: 10.7.2015 12:23

a mně teda chutná i ta voda po vaření, chicht :-DDDDD

jinak asi všechny úpravy co už tu byly, pár kousků do polífky je Matyldo asi prima počin, ano kapustové stejně jako zelné masové závitky jsou vynikající, kapustové karbanátky jsou moooc dobřoučké, podušená přílohová kapusta (ale teda brambory, ta knedla mi k tomu nesedí) je senzační, i ten nákyp jistě bude dobrý, to neznám

a na Slovensku se vaří tzv. "kapustový prívarok", což je v podstatě podušená kapusta, v ní jsou rovnou i brambory, zahuštěné, ochucené, a jí se to samo, přímo jako kompletní jídlo (stejně jako se najíte třeba bramborového guláše, žejo) ... tak toho já jsem schopná navařit třeba pět litrů - a pak je i sníst :-)))))

Re: kapustu miluju!!!:
Autor: Z. Lída Datum: 10.7.2015 12:35

Z vody po vaření kapusty dělám kapustovou polifku :-)) Zahustím jíškou nebo vločkami, přidám kousek uzeniny a pokrájenou kapustu (třeba i ty košťály) a hotovo! A kapustová musaka - paráda. Na cibulce oprásknu mleté, přidám česnek, já s nám nešetřím - tak půl hlavičky. Dodám něco pepře a čubricu. V pekáčku na dno dám kapustu, na to maso a zas kapustu. Posypu druhou půlkou česneku a pokladu rozpůlenými rajčaty. Lze zalít i vejci a šoupne se do trouby.

Jo a kapustu před vařením spařím, pak se po ní tolik nelevituje!!

Recept nemám, ale kapustu mám ráda .:
Autor: M. Sedláková Datum: 10.7.2015 10:55

Výbornou umí můj manžel.

Vůbec od té doby co je v důchodu a vaří, tak v kuchyni kraluju jen o víkendu. A ještě jsem jím kibicována.

Ale vaří skvěle.

Míša z Plzně

Tak já neporadím,:
Autor: Z. Vave Datum: 10.7.2015 10:45

u nás doma se kapusta nevařila a ve školní jídelně jsem si to cosi podivného nikdy nedala nandat na talíř. Až pře cca deseti lety jsem si řekla, že udělám radost Vaškovi a ukuchtím kapustové karbanátky.

Příprava byla páchnoucí a pracná, a i když karbanátky chutnaly dokonce i mně, tak zas ne natolik, abych tento heroický výkon někdy zopakovala.

Pro mě za mě by kapusta na světě nemusela vůbec být. :o)

Přeju všem dobrý den! :)

Re: Tak já neporadím,:
Autor: Z. Lika Datum: 10.7.2015 11:15

Tak jsem si představila svět bez kapusty... všechny ty smutné hlávky, které by nebyly... a hned se pro nějakou vypravím, protože proč? Protože můžu! Na trhu jsem viděla úplný kapustový festival, to nejde jen tak nechat.

A co květák, ten u Vavů chutná?

Re: Tak já neporadím,:
Autor: Z. Jitur Datum: 10.7.2015 11:30

Na Tyláku, na Tyláku?

Re: Tak já neporadím,:
Autor: Z. Lika Datum: 10.7.2015 12:30

Na Tyláku taky, ale tam je draho i na tenhle typ trhů. Ráda chodím i na Jiřák a samozřejmě Holešovice to jistí :-)

Re: Tak já neporadím,:
Autor: Z. Vave Datum: 10.7.2015 12:32

Květák můžu mocinky moc! Jen vařený či obalovaný a co jsem velká holka, tak i na mozeček. A víš co jsem měla ráda v dětství a asi si to udělám, i když je to tlustý? Vařený květák, hojně posypaný osmaženou strouhankou, mňam!

A kdyby někoho zajímal můj intimní vztah k brokolici, tak kousek v polívce můžu, ale ve větším množství mi nedělá dobře ... nejspíš proto, že je tak zelená. ;o)

Re: Tak já neporadím,:
Autor: Z. Lika Datum: 10.7.2015 13:48

Á, tak to bude tou zelenou barvou. Tak hlavně abys nenarazila na zelený květák, a tuhle jsem potkala dokonce i fialový!

Vařený květák klidně i jen "holý" je delikatesa.

Re: Tak já neporadím,:
Autor: M. Beda Datum: 10.7.2015 15:48

Liko, květák je výborný i NEvařený holý, tzn. syrový - jsem schopná ho sežrat klidně celý velký :-)))))

Re: Tak já neporadím,:
Autor: T. Zana Datum: 10.7.2015 16:27

Syrový mám taky ráda, ale víc než pár růžiček nezvládám.

Re: Tak já neporadím,:
Autor: T. Zana Datum: 10.7.2015 14:42

Páni, tak vařený květák se strouhankou jsem coby dítě upřímně nenáviděla (a od té doby, zbavena rodičovského násilí, už nejedla). Vlastně nevím proč.

Říkáš, že je to tlustý? To je dobře, že to nejím :-))

Re: Tak já neporadím,:
Autor: Z. Vave Datum: 10.7.2015 14:48

Nooo, strouhanka dozlatova oprásknutá na spoustě másla asi bude pořádně tlustá :o), zvláště když se do ní květák úplně schová. :o) - vidím to před očima, dělala jsem si té strouhanky fakt kopce .... já ji ráda takhle odjakživa, když ji připravuju do štrůdlu, tak ji také užírám. :o)

kapustové chipsy:
Autor: Z. Iva Datum: 10.7.2015 9:32

Z listů kapusty, obyčejné nebo Nero di Toscana se vyříznou košťály, listy se nakrájí na menší kousky. V míse se osolí a přidá trochu oleje, dobře promíchá, aby všechny listy byly potaženy filmem oleje. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě do křupava.

Kapustový nákyp:

Uvaříme do skoro měkka kapustu a květák, ještě zahorka v míse posekáme nožem a zasypeme krupičkou, přiklopíme, aby se krupice spařila. Po vychladnutí vmícháme žloutky a sních z bílků, dochutíme solí a pepřem, pokud máme přidáme na kostičky nakrájené uzené. Zapečeme v troubě, na vrch je možno přidat sýr.

Re: kapustové chipsy:
Autor: Z. Matylda Datum: 10.7.2015 9:41

Hm, s tou propařenou krupicí je to dobrej nápad. Příležitostně zkusím.

Re: kapustové chipsy:
Autor: Z. Iva Datum: 10.7.2015 9:55

S tou krupicí dělám i květákové krokety. V podstatě stejné "těsto" jako na nákyp, jen se usmaží, do oleje se vkládá lžicí, protože je to takové nesoudržné.

Re: kapustové chipsy:
Autor: T. Zana Datum: 10.7.2015 14:45

To zní dobře! Budu muset zkusit. Kombinovat květák a kapustu mě nikdy nenapadlo, ale když to čtu, hned bych zkusila.

Kapusta:
Autor: T. Zana Datum: 10.7.2015 9:23

Tak především polívka (povařím, přidám brambory, okořením, zahustím), pak karbanátky a pak dušená - udělám si cibulku, na ní dám pokrájenou kapustu (klidně i s těmi pevnými středy) a oprásknu. Zaliju vývarem a dusím. Okořením, přidám buřta nebo klobásu (nakrájenou jako na lečo).

Príma věc, taková kapusta :-)

Letos jsem ještě nedělala:
Autor: Z. Jenny Datum: 10.7.2015 9:16

ale přednosta ji miluje na všechny způsoby, takže ano, bude. Žádný zvláštní recept nemám, jen co řečeno již níže. Kapusta alébrž kél, je moc dobrý a dobře po něm dují větry. :-)),takže pro každého není.

Růžičkovou kapustu využívám hlavně do zeleninových polévek s mnoha dalšími zeleninami.

Nééééééééé!:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 10.7.2015 9:08

Fakt ne! Co nadělám.... :)))

Kchel, hmmm ...:
Autor: Z. Yga Datum: 10.7.2015 8:33

Tak já kchel nemiluju, kdežto Jenda velice velmi a tak ho vařím jen pro něj (a protože toho bývá hrnčisko, tak ještě odveze jejím do Lanžhota, tam taky nikdy neodmítnou). Recept jsem si přizpůsobila - lehce povařím nakrájenou kapustu (teda, já to vařím i s tím žebrem, nikdy mě nenapadlo ho vyhazovat), mezitím udělám cibulku, až je skoro hotová, vrhnu na ni buď nakrájenou dobrou klobásu nebo kousek uzeného (co jest po ruce), taky opeču, pak zapráším moukou a udělám světlou zásmažku, přileju vodu, přidám nahrubo nastrouhanou syrovou bramboru (nebo dvě), dodám okapanou kapustu a vařím do konečné konzistence ... mezitím ještě osolím a opepřím, nakonec přidám česnek - teda, jak ten kchel nemusím řeknu vám, že aspoň okoštuju a není to špatné.

Jinak i v našem kraji je normální jíst ke kchelu knedle a pečené maso či uzené (to já dávám už do té máčky) - ovšem je pravda, že v našich krajích se knedla jí snad ke všemu (kromě řízků ... i když ve Tvrdonicách se řízek jí s křenovou nebo rajskou omáčkou).

Re: Kchel, hmmm ...:
Autor: Z. Matylda Datum: 10.7.2015 9:43

Tak o tom řízku s rajskou jsme slyšela, ale ještě nikdy neochutnala- možná kvůli nedostatku odvahy :)

U nás oblíbené jarně letní jídlo:
Autor: Z. Inka Datum: 10.7.2015 7:53

byly kapustové krokety. To se vykrojí ten pevný střed listu, kapusta se nakrájí na nudličky, ovaří, slije a nechá vychladnout. Z hrubé mouky se udělá pevnější omeletové těsto a vystydlá okapaná kapusta se do něj opatrně vmíchá, aby nespadl sníh z bílků. Smaží se placičky v rozpáleném oleji a podává se se zeleninovým salátem. Mňam