MLSOTNÍK: Špízy
Špízy připravené k pečení foto: Lika, Neviditelný pes
Co honem připravit? Mlsotník se blíží a v lednici po letmém nákuku je leccos, ale spíš takové trošky. Nějaká ta paprika, kousek masa, který pro dva nevystačí, osamělá klobása, kousek špeku ještě od zimní svíčkové, zakutálená cibule...
Ano, tohle je zralé na špíz. Dokonce i špejle jsem našla.
Všechno jsem to nakrájela na zhruba stejné plátky a maso nechala marinovat v trošce oleje s bylinkami, které jsem našla za oknem (rozmarýn, dobromysl, saturejka), přidala jsem trochu soli. Chce to tak hodinku ležet.
K těm paprikám a cibuli jsem ještě na balkoně sklidila „úrodu“ asi pěti maličkých rajčátek a cestou si vzpomněla na česnek - stroužky se taky dají napíchnout.
No, a pak už jsem jen skládala: cibule, klobása, česnek, paprika, maso, rajčátko, špek´, cibule, a tak všelijak podobně, až do konce špejle. Je to taková uspokojující práce, jako když jsem si v dětství skládala skládačku.
Pekla jsem na 200 °C asi 35 minut (radši ne méně, pokud máte i vepřové jako já). „Lodní brambory“ byly už uvařené, takže jsem je v troubě jen simultánně přihřála.
Rychlé, pohledné, a moc dobré.
Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.
Foto: Lika