Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Nekynuté koláče

9.9.2016

Z tohohle těsta jsou výtečné různé druhy koláčů. Lze ho použít jako podklad pro koláč ovocný (na plech), na koláče posvícenské, větší a různými náplněmi zdobené pouťové, ale lze z něj zhotovit i malé koláčky svatební.

Výhodou třeba u těch svatebních koláčků je to, že pokud potřebné množství těsta neodhadneme dobře předem, těsto snadno doděláme.

Suroviny na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 250 g ztuženého tuku nebo ztuhlé hery (rozstrouhat na velkých okách struhadla)
  • 1-2 žloutky
  • 250 ml vlažného mléka (třeba i jen pokojové teploty, NE studeného)
  • 1 kostička čerstvého droždí nebo 8 g balíček sušeného
  • 4 rovné čajové lžičky nebo 4 kostky cukru.

Postup: Všechny suroviny zpracujeme na těsto, ze kterého ihned vytvarujeme potřebný tvar buď na plech(podklad pro jakýkoli ovocný koláč) nebo děláme větší či menší koláčky, které plníme náplněmi a cípy čtverců spojíme přes ně. Každý takový koláček potřeme rozšlehaným vejcem a vrch posypeme drobenkou. Pak koláčky upečeme dozlatova.

Z těsta lze vytvořit jak koláče pouťové, (zdobené různými náplněmi, rozinkami i mandlemi), tak i tzv. posvícenské, kdy z těsta vykrájíme čtverečky, které naplníme náplní, již uzavřeme dovnitř.

Povrch posvícenských – naplněných – koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Velice dobré jsou z tohoto těsta upečené i koláčky svatební. Jak u svatebních koláčků, tak i u těch pouťových, vždy potíráme okraje těsta rozšlehaným vejcem.

Moje maminka píkávala hromady svatebních koláčků a měla na to docela šikovný trik. Těsto na koláčky rozválela asi na sílu 1,5 cm, pak vzala kulaté vykrajovátko na linecké a , vykrájela jím kolečka. Jednotlivá kolečka mami přenesla na pečícím papírem pokrytý plech, kde do středu vykrájených koleček přitiskla dno sklínky o objemu cca 100 ml, tím vznikl střed koláčku pro náplň a též zároveň i vyvýšený okraj koláčku. Pak se teprve koláčky plnily náplní a okraje se jim potíraly rozšlehaným vajíčkem.

Upozorňuji, že tohle těsto se tvaruje hned po zpracování, takže odpadá dlouhý proces kynutí a čekání na další dokynutí již zhotovených koláčů.

Nazdobené koláče pečeme ve středu trouby, kterou jsme předem vyhřáli na 180 °C. Pečeme do doby, kdy drobenka nebo okraje koláčků zezlátnou. Toto těsto snadno zhotoví i kuchařská začátečnice nebo i ta, které se kynuté těsto dosud nedařilo. Koláče totiž nakynou až v troubě, takže je vše hotovo rychle. Laik totiž vůbec nepozná, že jí koláč, na nějž nebylo použité těsto klasicky kynuté.

NÁPLNĚ DO BUCHET A KOLÁČŮ

Každá vystačí na množství těsta zadělaného z 500 g mouky, pokud děláme koláče plněné jen jedinou nádivkou. Náplně lze uchovat i delší dobu, jenom maková při dlouhém skladování ZHOŘKNE.

TVAROHOVÁ – rozmícháme 500 g měkkého tvarohu (nikoli vaničkového!!) se 2 polévkovými lžícemi mléka, přidáme 1 čajovou lžičku strouhané citrónové kůry, 100 g moučkového cukru, balíček vanilkového cukru a 100 g spařených rozinek (lze je předem namočit i v rumu).

POVIDLOVÁ – rozmícháme skleničku nebo kelímek povidel s čaj.1 lžičkou rumu nebo několika kapkami rumové příchuti (ta je k dostání v každé drogérii)

MAKOVÁ – umeleme asi 150 g máku, svaříme ve větším kastrólku 150 ml mléka, které osladíme asi 3 polévkovými lžícemi cukru. Mák vhodíme do vroucího mléka a jen asi 1 minutu za stálého a pečlivého míchání provaříme s cukrem. Dáváme pozor, protože se hmota snadno připaluje a hořkne. Pokud je náplň příliš řídká, můžeme ji zahustit podle potřeby trochou nastrouhaného tvrdého perníku nebo trochou strouhanky z bílého pečiva. Pak vše dochutíme 1 lžičkou citr.kůry a 1 balíčkem vanilkového cukru. Lze přidat i trošinku rumu, 1 lžičku mleté skořice a 1 polévkovou lžíci švestkových povidel nebo rybízové marmelády a strouhnout trochu tvrdého perníku( asi 3-4x přejet po celé délce jemného struhadla)

OŘECHOVÁ

1. 100 g namletých ořechů (vlašských, ale jdou i lískové), 80 g cukru, 2 bílky a troška rumu. Z bílku se nedělá žádný sníh, jenom se to zamíchá dohromady.

2. namleté ořechy se vsypou do vroucího a oslazeného mléka a hmota se krátce svaří na mírném ohni jako u makové náplně.

JABLEČNÁ

Oloupeme a hrubě (na velkých okách) nastrouháme několik jablek, která pod pokličkou a na mírném ohni za občasného zamíchání dusíme tak dlouho, až je voda téměř odpařená a hmota hodně zhoustla. Pak hmotu podle chuti osladíme a přidáme dle chuti mletou skořici. Pokud je náplň moc řídká, můžeme do jablek přidat lžíci pudinkového prášku, se kterým jablíčka kratičce povaříme. Hmota nesmí být řídká, jinak z koláčků vytéká

A na závěr ještě

DROBENKA – osvědčený recept.

Suroviny:

50 g polohrubé mouky, 50 g strouhaného kokosu,100 g krupicového cukru, 50 g másla nebo hery.

Postup: Všechny suroviny dáme do misky a prsty pečlivě vše mneme, až se vytvoří malé hrudky (spíše drobečky). Vše musí zůstat sypké, ne mazlavé.

Dobrou chuť!

Lenka S. Neviditelný pes


zpět na článek