24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Nekynuté koláče

Recept pochází z Orlických hor.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Svobodová 10.9.2016 15:07

omluva a poděkování

LIDIČKY ZLATÍ, TOHLE PODĚKOVÁNÍ TU MĚLO BÝT VČERA, ALE NĚKDE SE ZÁHADNĚ ZTRATILO, TAKŽE DĚKUJI VÁM VŠEM ZA ZÁJEM A PŘÍSPĚVKY. ZEJMÉNA VŠAK DĚKUJU HANČE I DALŠÍM, KTEŘÍ ZA MNE OBJASNILI NEJASNOSTI, KTERÉ JSEM V RECEPTU ZAPOMNĚLA JASNĚ UVÉST. NAKUKOVALA JSEM VČERA JEN OBČAS A TOHO NEDOSTATEČNÉHO VYSVĚTLENÍ OHLEDNĚ DROŽDÍ JSEM SI FAKT V RECEPTU NEVŠIMLA. NO, JASNĚ ŽE, POSPÍCHAT SE S PRACÍ NEMÁ, BO SPĚCH JE POUZE PRO HLUPÁKY, JAK ŘÍKÁVALA MÁ BABIČKA. NO, SPĚCHALA JSEM SE PSANÍM, ABY NĚCO LIKA ULOVILA JEŠTĚ PŘED SVOU DOVČOU.OMLOUVÁM SE ZA TO OPOMENUTÍ, A ZA SVOU POSPÍCHQVOU BLBOST.

Z. Jenny 9.9.2016 23:15

Ráda zkusím,

díky Lenko za recepis. Nekynuté těsto oblibuji,přece jenom dělá organismus klidnější. Už i tak cítím vůni koláčků. :-)

Z. Svobodová 10.9.2016 15:11

Re: Ráda zkusím,

JENNY, TUŠÍM, J ŽE V TOMHLE OHLEDU SE MÝLÍŠ. TĚSTO SICE NEKYNE A PO ZADĚLÁNÍ SE HNED TVARUJÍ KOLÁČE, ALE KVASNICEČ V NĚM JSOU. VÝROBKY KYNOU VLASTNĚ AŽ V TROUBĚ, ALE VLASTNĚ JE TO TROŠKU MYSTIFIKACR V NÁZVU,PROTOŽE KYNUTÉ BOHUŽEL JE, I KDYŽ NE DLOUHO PŘED TVAROVÁNÍM JAKO KLASICKÉ KYNUTÉ.

H. Williamson 9.9.2016 21:44

Bezva recept

nekynute kynute testo a rychlovka. Nas zakladni rodinny lekar je jisty dr. Studnicka, moc bezva clovek. Jeho prarodice na obou stranach (nebo prapra) prisli z Cech od Pelhrimova. Farmarili ve Wisconsinu, a nas doktor na te farme vyrostl. Nedavno jsem se ho ptala, jestli jeste jedli ceska jidla. A jako jooo, dokavad zila jeho babicka. Hodne zveriny, co si sami opatrili, knedlky a kolace. A kolace rekl cesky s takovym zasnenym vyrazem. Protoze jsme mu dost zavazani za velikou ochotu, tak jsem si rikala, ze mu nejake kolace upecu. Tenhle recept mi prisel MOC vhod, protoze jednak vsechny co mam, potrebuji polohrubou mouku, ktera mi dosla, a pak ta piplacka s cekanim na vykynuti. Ale tyhle kolace bych mela zvladnout i v mem soucasnem stavu.

Z. Svobodová 9.9.2016 22:22

Re: Bezva recept

HANI, JSEM MOC RÁDA, ŽE SE TI TEN RECEPT HODÍ, ALE NEPŘEHÁNĚJ TO S PRACÍ. ZPRACOVAT TĚSTO TI MŮŽE I TVŮJ CHET.JE TO VELICE SNADNÉ, ALE TROCHA SÍLY NA VYPRACOVÁNÍ JE TAKY TŘEBA. TVŮJ CHLAP MÍ SÍLY DOST, TAKŽE TO ZVLÁDNE JISTĚ SNADNO. A FAKT JE TO RYCHLOVKA. PŘEJU TI, ABY SE TI KOLÁČE POVED LY A TVÉMU DOKTOROVI CHUTNALY. DEJ NA SEBE POZOR, ABY ZAS NEDOŠLO K NĚJAKÉMU PRŮŠVIHU. SOTVA SE ZAČÍNÁŠ TROŠINKU LEPŠIT, UŽ S TEBOU ZAS ŠIJOU ČERTI. POMALU A OPATRNĚ. DOST PRÁCE MŮŽE ZA TVÉ ASISTENCE UDĚLAT I TVŮJ CHLAP. KDYŽ JE TO PRO DOBRÉHO DOKTORA, TAK BY ANI NEMUSEL PROTESTOVAT. A ZA ODMĚNU MŮŽE VYLIZOVAT MÍSY OD NÁPLNÍ,.MYSWLÍM A VZPOMÍNÁM SI VŠAK, ŽE U TEBE V AMERICE JE PROBLÉM S TVAROHEM , ALE I S MÁKEM, TAKŽE UDĚLEJ KOLÁČE JABLKOVÉ, KTERÉ JSOU TAKY VÝTEČNÉ. MY DŘÍVE DOST POUŽÍVALI I REBARBORU, ALE OD TÉ DOBY, CO SE MI OBJEVILA ZNENADÁNÍ DNA, REBARBORU JSEM Z JÍDELNÍČKU ZCELA VYŠKRTLA V ZAHRADĚ JSEM JI PRO JISTOTU ZLIKVIDOVALA. ROZDALA JSEM JEJÍ KOŘENY A UŽ JI NEPĚSTUJU. JE TO TAKY ROSTLINA S NEBLAHÝMI ÚČINKY NA PRO LEDVINY, KTERÉ SI ČLOVĚK NA INZULÍNU MUSÍ TAKY VELIC PŘEPEČLIVĚ CHRÁNIT.MÁ MOC Š ́TAVELANŮ A HLAVNĚ I PURINŮ,PROTO NA NI POZOR. MNE NA TYHLE VĚCI VŽDY DŮRAZNĚ UPOZORŇOVAL HNED OD ZAČÁTKU MŮJ BÝVALÝ KARDIOLOG. UŽ VÍM, CO JE TO ZAČ A NEJÍM JI.

Z. Svobodová 9.9.2016 22:23

Re: Bezva recept

HANI, DEŠJ POZOR, PROTOŽE TOHLE TĚSTO ROBOT NEUTÁHNE, TAKŽE SE MUSÍ FAKT ZPRACOVAT JEN RUČNĚ. JE TO TĚSTO HODNĚ HUSTÉ A CHCE DOST SÍLY.

Z. Svobodová 9.9.2016 23:01

JEŠTĚ PERLIČKA PRO HANU W

HANI,U NÁS SE KLASICKÉ KYNUTÉ TĚSTO PODLE MÉ BABIČKY PÍKÁVAOLO JEN Z HLADKÉ MOUKY. KYNUTÉ TĚSTO NA VÁNOČKY, MAZANCE , VÁNOČNÍ ŠTÓLU, BUCHTY I KOLÁČE SE DĚLÁ ZPRAVIDLA JEN Z HLADKÉ MOUKY. TU POLOHRUBOU MOJE MAMI ZKOUŠELA NA TAHLE TSTA JEN Z NOUZE, KDYŽ NASTALA SITUACE, ŽE HLADKÁ MOUKA SE ZKRÁTKA ZAPOMNĚLA KOUPI,T A BYLA DOMA JEN TA POLOHRUBÁ. VÍM, ŽE KYNUTÉMU TĚSTU TA HLADKÁ SLUŠÍ LÍP A JDE Z NÍ LÍP VYPRACOVAT, POKUD MÁ MOUKA DOST LEPKU. VE SVÉ KUCH ŘCE Z ČERVENÉHO SEŠITU JSEM NĚKTERÉ RECEPTY SICE UVÁDĚLA Z POLOHRUBÉ MOUKY, ALE NAKONEC JSEM JE DĚLALA SPÍŠ PODLE SVÉ BABIČKY, TEDY Z TÉ HLADKÉ. NĚKDY LZE MOUKY ZAMĚNIT BEZ PROBLÉMU.A COŽ TAKHLE UDĚLAT TVÉMU DOKRTORU PÁR POVIDLOVÝCH BUCHET NEBO KOLÁČŮ. NETUŠÍM, ZDA SE V AMERICE DOSTANOU KOUPIT PRAVÁ POVIDLA ASPOŇ Z JABLEK NEBO HRUŠEK, ALE NÁPLNĚ TVAROHOVÉ I JINÉ SE DAJÍ V PŘÍPADĚ NOUZE NAHRADIT TŘEBA I TUŽŠÍ MARMELÁDOU( NE VŠAK TOU PRAVOU, CITRUSOVOU).

Z. Svobodová 9.9.2016 16:21

UPOZORNĚNÍ HNED NA ZAČÁTEK, ABY BYLO ZCELA JASNO

JEŠTĚ MALÁ PŘIPOMÍNKA NA OKRAJ: KDO KDYSI ODE MNE DOSTAL PO INTERNETU VŠECHNY DÍLY MÉ KUCHAŘKY Z ČERVENÉHO SEŠITU, TEN TOHLE TĚSTO JISTĚ DÁVNO ZNÁ JAKO NEKYNUTÉ KYNUTÉ POSVÍCENSKÉ (MOŽNO I SVATEBNÍ) KOLÁČKY Z PEKLA kDO MOU KUCHAŘKU NEMÁ, TEN JE POZNAL ASPOŇ DNESKA PRO VŠECHNY UPOZORNÍM A ZNOVU ZDŮRAZNÍM: OLÁČE JSOU STEJNĚ TRVANLIVÉ JAKO KYNUTÉ A KVÁSEK SE ŽÁDNÝ NEDĚLÁ. H TĚSTO VLASTNĚ KYNE AŽ V TROUBĚ.PROTO JE TO RYCHLOVKA. VÍM, ŽE MÁ MAMINA TĚSTO POPRVÉ( SESTŘINA SVATBA) MUSELA PŘIDĚLÁVAT, PROTO KYNUTÉ KOLÁČKY NEDĚLALA.

Z. Svobodová 9.9.2016 15:25

kytko a další internetoví hledači

Zveřejněný recept znám od své babičky,nikoli z internetu. Podotýkám, že ve věku, kdy mi byla cca 3, 4 roky, internet ještě ani v hlavách vynálezců neexistoval. Bohužel obrázkovou fotodokumentaci nenmám. Všemožná fota jsem ztratila v době, kdy kleknul starý pc a nebyl nikdo ochotný přestáhnout ty fotky ze starého do toho nového. Sice by to mohl udělat profesionál, ale já tehdy na tak drahou záležitost prachy neměla. Fotky odešky i s pc don tříděného odpadu, jen nejcitlivější data z paměti pc vymazal mů švagr.

Z. Kytka 9.9.2016 13:20

Nekynuté pidi koláčky

Na vlastní voči jsem je viděla, vyráběla a nakonec i zbodla všechny co jsem dostala jako výslužku - do jednoho... :o)))

Průměr stěží 3 cm. Z vyválené placky se takovým starožitným bazmekem do kříže krájely řady - asi 5 nebo 6 najednou - titěrné čtverečky se plnily a balily do ranečků. Bývala bych ocenila lupu! Něco podobného je vidět i v dalším obrázkovém receptu taky na nekynuté koláčky.

Z. Kytka 9.9.2016 13:21

Re: Nekynuté pidi koláčky

Těsto na (svatební) koláčky

1 kg polohrubé mouky, 60 dkg másla, 1 vanilkový cukr, 8 žloutků

9 dkg droždí, 0,25 l mléka, sůl.

Vypracujeme těsto a hned vyválíme, nakrájíme na čtverečky, naplníme a pečeme. Těsto nenecháme kynout!!

Z. Kytka 9.9.2016 13:22

Re: Nekynuté pidi koláčky

A další varianta i s obrázkama :o)

http://1url.cz/QtwIZ

Nevím proč mě to nepustilo s textem vcelku?!? :o/

Z. Svobodová 9.9.2016 15:28

Re: Nekynuté pidi koláčky

Á, JE VIDĚT, ŽE KYTKA JE OBYVATELKA RYCHNOVA NAD KNĚŽNOU A RECEPT TUDÍŽ ZNÁ TAKY. VŠAK Z PEKLA JSE DO RYCHNOVA JEN ASI 6 KM.

Z. Kytka 9.9.2016 15:59

Re: Nekynuté pidi koláčky

Lenko jsem pražanda jak poleno :o) a tento recept jsem jako rodinné

stříbro vydyndala od budoucí tchýně mé dcery když se vdávala. Vesnička se nachází za Kostelcem n.Č.L.

Z. Svobodová 9.9.2016 16:10

Re: Nekynuté pidi koláčky

AHA, NEVĚDĚLA JSEM.VÍM, ŽE NYNÍ ŽIJEŠ V RYCHNOVĚ, TAKŽE JSEM SI TĚ TAM PŘESADILA TAKY.JIBNAK OOPERAVDU SE TYHLE KOLÁČE V TOM KRAJI PEČOU NA POSVÍCENÍ. TO SE ALE DĚLAJÍ JAKO UZLÍČKY, NAHOŘE S POSÝPKOU.

D. Ruščáková 9.9.2016 13:07

Lenko, bezva recept!

Zrovna mám nakoupeno na švestkový koláč (budu dělat ten se šlehaným tvarohem pod švestkama) a když se zbavím kynutí, tak budu jen ráda. Máme návštěvu, tak potřebuju napéct něco malinko fajnovějšího, než jsou slíváky - i když slíváky jsou úžasně dobré (byly minulý týden:))

Pro náhodou neznalé dodávám, že slíváky jsou švestkové... bochánky? prostě buchty, které se pečou tak, aby se navzájem nedotýkaly, takže jsou celé do křupava a když z nich trochu vyteče ta šťáva, to je něco:)) Jo do švestek se vždycky sypne trošku cukru se skořicí! Kdyby to někoho lákalo jako víkendový projekt:))

Z. Svobodová 9.9.2016 15:33

Re: Lenko, bezva recept!

DEDE, KLIDNĚ PROHLAŠUJ, ŽE UOPEČENÝ KOLÁČ JE Z TĚSTA KYNUTÉHO. TVOU LEŽ BY MOHL ODHALIT SNAD JEN PROFI PEKAŘ NEBO CUKRÁŘ, PROTOŽE LAIK NEPOZNÁ NIC. jÁ TO TAKY HNED NEPOZNALA A SVATEBČANÉ NA SVATBĚ MÉ SESTRY TAKY PRD POZNALI. CPALI SE JAK NEZAVŘENÍ A KOLÁČKY PŘÍMO VELEBILI.

Z. Rpuťová 9.9.2016 11:17

Neodolám :)

https://www.facebook.com/928883920591462/videos/930190487127472/

Z. Inka 9.9.2016 8:25

tak tohle těsto dělala moje teta nymburská

se švestkama a já si teprve dneska uvědomila, že to jsem nikdy nezkusila. Já vůbec kynuté těsto moc nedělám a dělala jsem jen v jedné době - když jsme měli s Bimbem já světlušky a on vlčata, scházeli se kluci u nás a stavěli si letadla. No a protože jedny z těch dětí byla dvojčata, chodila Martina s Michalem. Já jsem klukům dělala vždycky nějakou svačinu a většinou to byly houstičky nebo makovky. Martina mi pomáhala a nějak tak se stalo, že za pár týdnů Bimbo s dvanácti klukama stavěl letadla a já s dvanácti holkama v kuchyni 3x3m pekla houstičky.....

D. Ruščáková 9.9.2016 13:08

Re: tak tohle těsto dělala moje teta nymburská

Inko, jste s Bimbem úžasní - a ty děti určitě na čas strávený s vámi rády vzpomínají:))

Z. Rpuťová 9.9.2016 8:01

To jsem neznala

a za vyzkoušení to rozhodně stojí!

Kynuté těsto na koláče "řeším" v domácí pekárně. Ozkoušeno, vychytáno - naliju, nasypu a na hoďku a půl se na to vykašlu. Dále postupuji standardním způsobem.

O. Joklová 9.9.2016 9:33

Re: To jsem neznala

to dělá moje kamarádka - těsto nechá nachystat pekárnu - a dál už to vyrábí sama

hm, dělá moc dobré uvnitř s tvarohem a navrch ještě povidla - taky mám někde fotku, ale už vám teda nebudu dělat chutě :-DDDDD

Z. Svobodová 9.9.2016 10:36

Re: To jsem neznala

Bedo, tomu koláč, co tu líčíš,ise u nás vždy říkalo dvojctihodný a moje sestra se právě po dvojctihodném koláči mohla přímo utlouct.Jjá o něj v dětsví vůbec nestála, jelikož jsem jako dítě nebaštila skoro nic mléčného a tvoroh jsem nenáviděla. Jako malá holka jsem dokázala pít jen čerstvě a vlastnoručně nadojené mléko, jinak vůbec nic jiného z mléka jsem nepozřela.

Z. Svobodová 9.9.2016 11:06

Re: To jsem neznala

Bedo, drobenku na povrch těch dvojctihodných kamarádka dává taky? Bez drobenky bych si totiž dvojctihodný koláč neuměla představit. Hm, jak to tu všechno píšu, dostávám na dvojctihodné koláče velikou chuť. Dala bych si, dala.....Vše potřebné doma mám, nebyl by problém.jenže náplně se sladidly pečením dost z mění chutě a už to není tak docela vono. a těch sacharidů, ýe? Raději nic.

Z. Svobodová 9.9.2016 10:52

Re: To jsem neznala

Rputi, ján domácí pekárnu nenmám a zatím ji ani domů nechci. Vím, že časem by se z ní stal zbytečný lapač prachu. Co jsem dosud píkávala, to jsem musela velice striktně omezit. A těch pár koláčků raději udělám ručně nebo v míchači robota. Měla jsem třeba sušičku, ale putovala k mladší dceři, kde mají daleko víc ovoce. Já si při sušení dneska vystačím jen s obyčejnou troubou. Dosouším v ní křížaly, kteeré jsem předsušila na natažených vázacích drátkách,takže v troubě jen dosychají.další vehikl byl jogurtovač, který na mě doslova vyžebral dceřin partner. Já si těch pár selských jogurtů klidně koupím v obchodě. A mohla bych toho vyjmenovat daleko víc. Co opravdu hodně využívám jsou kuchyňský robot někdy z roku 1978 a hlavně nožový mixér z roku 1950. Všš jsou výrobky Ety a já jsem nesmírně šťastná, že nežli Eta přestěhovala výrobu někam do Asie, stihla jsem si asi před 10 roky nakoupit hromady náhradních dílů na oba přístroje, takže stále díky šikovnosti mého dvorního mechanika Jiřího, fungují a běží oba.Zrovna včerřajsem v dědečkovi mixéru namixhovala tři plničké pětilitrové hrnce cuketového uncle ben ́s. Moje tři rostliny žlutých cuket se rozjely dost pozdě, zato však nyní rodí jako o život, takže ty cuklety ani sníst nedokážeme. Dá se říct, že cukety nám letos lezou i z uší. je pravda, že je milujem, ale jíst deně je taky nemůžeme, jelikož oba bereme warfarin na ředění krve.

T. Zana 9.9.2016 7:44

Prima

Máme pátek a Mlsotnik :-)

Tohle těsto neznám a mohla bych ho zkusit, rychlých není nikdy dost.

Z. Matylda 9.9.2016 7:22

Tohle jsme nezkoušela,

peču obyčejné kynuté. Ale zaujaly mě svatební koláčky- na místní poměry by byly příliš velké a hlavně u nás se dělají koláčky plněné uvnitř. Čím menší, tím lepší. Už jsme viděla a jedla i koláčky o půměru cca 4 cm.

Z. Yga 9.9.2016 7:40

Re: Tohle jsme nezkoušela,

Je pravda, že svatební koláčky musí být co nejmenší - takové jednohubky. Ovšem čtyřcentimetrové jsou už opravdu prťavé, s těma bych se patlušat nechtěla. A na našem konci Hanáckého Slovácka se dělají se čtyřmi náplněmi - tvarohové buchtičky, ořechové rohlíčky, makoví koníčci a povidlové prostřižené.

Jinak posýpátko se u nás dělá bez kokosu, za to se tam přidává žloutek, nastrouhaná citronová kůra a vanilka.

O. Joklová 9.9.2016 9:30

Re: Tohle jsme nezkoušela,

jééééé, Ygo a mně se 4cm zdají docela veliké - vzala jsem si tady do ruky pravítko... mám pocit, že jsme dělali ještě menší, i "se" tady takové pečou... a to většinou ty kulaté s náplní nahoře, ale šátečky jsem už taky viděla

ale ty kolečka jsou víc bezva a taky hned vidíš jaký si bereš :-DDDDD

http://1url.cz/1twfD

http://1url.cz/ytwfh (chicht)

anebo tady to máte celé --> http://meda-beda.rajce.idnes.cz/Kolackove_silenstvi/

Z. Yga 9.9.2016 10:21

Re: Tohle jsme nezkoušela,

No ano, na tu akci si vzpomínám (:o)).

A tady jsou svatební koláčky, jak je pečeme u nás (myslím, že už jsem na ně kdysi odkaz dávala (;o)) - a my taky poznáme, jaké koláče jíme, neb každá duša (náplň) má jiný tvar koláčku.

http://yga.rajce.idnes.cz/2013_Svatebni_kolacky/