20.9.2020 | Svátek má Oleg


MLSOTNÍK: Nekynuté koláče

9.9.2016

Z tohohle těsta jsou výtečné různé druhy koláčů. Lze ho použít jako podklad pro koláč ovocný (na plech), na koláče posvícenské, větší a různými náplněmi zdobené pouťové, ale lze z něj zhotovit i malé koláčky svatební.

Výhodou třeba u těch svatebních koláčků je to, že pokud potřebné množství těsta neodhadneme dobře předem, těsto snadno doděláme.

Suroviny na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 250 g ztuženého tuku nebo ztuhlé hery (rozstrouhat na velkých okách struhadla)
  • 1-2 žloutky
  • 250 ml vlažného mléka (třeba i jen pokojové teploty, NE studeného)
  • 1 kostička čerstvého droždí nebo 8 g balíček sušeného
  • 4 rovné čajové lžičky nebo 4 kostky cukru.

Postup: Všechny suroviny zpracujeme na těsto, ze kterého ihned vytvarujeme potřebný tvar buď na plech(podklad pro jakýkoli ovocný koláč) nebo děláme větší či menší koláčky, které plníme náplněmi a cípy čtverců spojíme přes ně. Každý takový koláček potřeme rozšlehaným vejcem a vrch posypeme drobenkou. Pak koláčky upečeme dozlatova.

Z těsta lze vytvořit jak koláče pouťové, (zdobené různými náplněmi, rozinkami i mandlemi), tak i tzv. posvícenské, kdy z těsta vykrájíme čtverečky, které naplníme náplní, již uzavřeme dovnitř.

Povrch posvícenských – naplněných – koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Velice dobré jsou z tohoto těsta upečené i koláčky svatební. Jak u svatebních koláčků, tak i u těch pouťových, vždy potíráme okraje těsta rozšlehaným vejcem.

Moje maminka píkávala hromady svatebních koláčků a měla na to docela šikovný trik. Těsto na koláčky rozválela asi na sílu 1,5 cm, pak vzala kulaté vykrajovátko na linecké a , vykrájela jím kolečka. Jednotlivá kolečka mami přenesla na pečícím papírem pokrytý plech, kde do středu vykrájených koleček přitiskla dno sklínky o objemu cca 100 ml, tím vznikl střed koláčku pro náplň a též zároveň i vyvýšený okraj koláčku. Pak se teprve koláčky plnily náplní a okraje se jim potíraly rozšlehaným vajíčkem.

Upozorňuji, že tohle těsto se tvaruje hned po zpracování, takže odpadá dlouhý proces kynutí a čekání na další dokynutí již zhotovených koláčů.

Nazdobené koláče pečeme ve středu trouby, kterou jsme předem vyhřáli na 180 °C. Pečeme do doby, kdy drobenka nebo okraje koláčků zezlátnou. Toto těsto snadno zhotoví i kuchařská začátečnice nebo i ta, které se kynuté těsto dosud nedařilo. Koláče totiž nakynou až v troubě, takže je vše hotovo rychle. Laik totiž vůbec nepozná, že jí koláč, na nějž nebylo použité těsto klasicky kynuté.

NÁPLNĚ DO BUCHET A KOLÁČŮ

Každá vystačí na množství těsta zadělaného z 500 g mouky, pokud děláme koláče plněné jen jedinou nádivkou. Náplně lze uchovat i delší dobu, jenom maková při dlouhém skladování ZHOŘKNE.

TVAROHOVÁ – rozmícháme 500 g měkkého tvarohu (nikoli vaničkového!!) se 2 polévkovými lžícemi mléka, přidáme 1 čajovou lžičku strouhané citrónové kůry, 100 g moučkového cukru, balíček vanilkového cukru a 100 g spařených rozinek (lze je předem namočit i v rumu).

POVIDLOVÁ – rozmícháme skleničku nebo kelímek povidel s čaj.1 lžičkou rumu nebo několika kapkami rumové příchuti (ta je k dostání v každé drogérii)

MAKOVÁ – umeleme asi 150 g máku, svaříme ve větším kastrólku 150 ml mléka, které osladíme asi 3 polévkovými lžícemi cukru. Mák vhodíme do vroucího mléka a jen asi 1 minutu za stálého a pečlivého míchání provaříme s cukrem. Dáváme pozor, protože se hmota snadno připaluje a hořkne. Pokud je náplň příliš řídká, můžeme ji zahustit podle potřeby trochou nastrouhaného tvrdého perníku nebo trochou strouhanky z bílého pečiva. Pak vše dochutíme 1 lžičkou citr.kůry a 1 balíčkem vanilkového cukru. Lze přidat i trošinku rumu, 1 lžičku mleté skořice a 1 polévkovou lžíci švestkových povidel nebo rybízové marmelády a strouhnout trochu tvrdého perníku( asi 3-4x přejet po celé délce jemného struhadla)

OŘECHOVÁ

1. 100 g namletých ořechů (vlašských, ale jdou i lískové), 80 g cukru, 2 bílky a troška rumu. Z bílku se nedělá žádný sníh, jenom se to zamíchá dohromady.

2. namleté ořechy se vsypou do vroucího a oslazeného mléka a hmota se krátce svaří na mírném ohni jako u makové náplně.

JABLEČNÁ

Oloupeme a hrubě (na velkých okách) nastrouháme několik jablek, která pod pokličkou a na mírném ohni za občasného zamíchání dusíme tak dlouho, až je voda téměř odpařená a hmota hodně zhoustla. Pak hmotu podle chuti osladíme a přidáme dle chuti mletou skořici. Pokud je náplň moc řídká, můžeme do jablek přidat lžíci pudinkového prášku, se kterým jablíčka kratičce povaříme. Hmota nesmí být řídká, jinak z koláčků vytéká

A na závěr ještě

DROBENKA – osvědčený recept.

Suroviny:

50 g polohrubé mouky, 50 g strouhaného kokosu,100 g krupicového cukru, 50 g másla nebo hery.

Postup: Všechny suroviny dáme do misky a prsty pečlivě vše mneme, až se vytvoří malé hrudky (spíše drobečky). Vše musí zůstat sypké, ne mazlavé.

Dobrou chuť!

Lenka S. Neviditelný pes


Fincentrum & Swiss Life Select a.s.
Telefonní obchodník ve švýcarské finanční skupině Swiss Life

Fincentrum & Swiss Life Select a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 20 000 - 30 000 Kč






KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !