13.7.2020 | Svátek má Markéta



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Japonská omurice



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 45, poslední: 21.4.2018 13:59, přehled diskusí

Kdo ví, třeba někdy:
Autor: Z. Vave Datum: 20.4.2018 22:58

dojde i na omurice. Zatím si ale vystačím s potěšením z Tvého receptu, milá Liko. Moc ráda je čtu.

Liko, také moc děkujů:
Autor: M. Crossette Datum: 20.4.2018 19:08

jak pro nás vyhledáváš a experimentuješ s novými recepty. Je fakt zajímavé, jaká různá jména mají recepty, která se skládají z úplně stených přísad, jen je v té které zemi jinak "poskládají" a hned je z toho jiné jídlo s jiným názvem. O japonské omurici slyším (a vidím to) poprvé, ale přísady jsou stejné jako zde oblíbená činská či indická "smažená rýže s vejcem" (Fried rice with egg"). Hlavní rozdíl je v tom, že u indické verze používají basmati rýži. Obměny jsou i zde různé - bez masa, s masem, různá zelenina, koření, "zálivka". A vejce se míchá do rýže také různě, není to omoleta navrch. Buď se zelenina s rýží shrne na okraj pánve a omoleta se udělá v té druhé polovině (a pak se vmíchá do rýže), nebo se vajíčko udělá jako první a teprve pak se vmíchá rýže a zelenina. Ale oblíbená je i jen rýže s vejcem. Tak jsem dříve několikrát "nastavovala" zbytek rýže(předem rychle mírně opražená v pánvičce)vmíchaným vajíčkem. Takže mohu potvrdit, že rýže a vejce jsou skvěle dohromady. Ale vždy jsem to dělala jako přílohu. Hmm už jsem to ale dlouho nedělala, asi proto,že co máme Trixie, tak veškeré zbytky rýže (když nestačí pro dva na další jídlo) jí přidávám do granulí. Ale tahle omurice jako samostatné jídlo vypadá velice zajímavě a tebou uvedené přísady mám vždy doma. Dneska večer dorazí švagrová, bude tu tentokrát celý týden a rýži určitě budu několikrát dělat. Ona také ráda zkouší různé nové recepty, tak možná tentokrát Trixie o případný zbytek ošidím a vyzkoušíme tenhle tvůj recept. Díky.

Jo a dívala jsem se na odkaz od Sharky a nevím, jestli jste si všimli tohodle vedlejšího videa - tedy hlavně až toho konce :) https://www.youtube.com/watch?v=Uu5zGHjRaMo

Nechápu, jak může při tom "pošmrdlání :))"(Liko moc hezký výraz) vajíčka tyčkami, omoleta stále držet tvar? Tedy zůstat celistvá a ne z toho mít míchaná vajíčka ? Asi to chce cvik, nebo se to musí dělat JEN těmi tyčkami, které povrch příliš neprotrhnou.

Re: Liko, také moc děkujů:
Autor: Z. Lika Datum: 20.4.2018 19:47

Maričko, šmrdlat se musí zavčas, než omeleta začne příliš houstnout a tuhnout. A pěkně se tím načechrá, výsledek bude lahodnější.

A pokud jde o Trixie - tu bych rozhodně nešidila, asi budeš muset navařit více rýže :-)

Ano, obdobná jídla znají různé kuchyně. A všimla jsem si, jak detaily rozhodují o výsledné chuti - zde třeba je rozdíl v tom, jestli je vajíčko vmícháno do rýže, anebo je v omeletě. Chutě se jinak propojí, nebo si naopak podrží osobitost a mlsné patro si je pak různě vychutná :-)

Přeji příjemnou návštěvu!

Nemůžu za to (:o)):
Autor: Z. Yga Datum: 20.4.2018 18:04

Ale já furt čtu Japonská okamurice - není to už diagnoza?! (:o))

Re: Nemůžu za to (:o)):
Autor: M. Beda Datum: 20.4.2018 18:41

mně to zas přišlo spíš jako něco srbského než japonského

Tomio mě pobavil :-DDDDDDDDDDD

Re: Nemůžu za to (:o)):
Autor: Z. Lika Datum: 20.4.2018 19:47

Ygo, a takový dobrý recept to byl... :D

Hmmm:
Autor: T. Zana Datum: 20.4.2018 16:07

Nevypadá to špatně, ale asi bych s tím neprorazila ;-)

Re: Hmmm:
Autor: Z. Lika Datum: 20.4.2018 17:30

Tak aspoň až budeš v Japonsku, budeš vědět, co si bezpečně objednat :-)

opět...:
Autor: Z. Jitur Datum: 20.4.2018 15:04

...jednoduché jídlo, navíc určitě chutné. Naposledy jsem vyzkoušela těstoviny s taliány a musím říct, že byly opravdu ňam...

Re: opět...:
Autor: Z. Lika Datum: 20.4.2018 17:31

Děkuji za zpětnou vazbu k taliánům :-)

Milá liko,:
Autor: Z. Yga Datum: 20.4.2018 12:16

moc hezký kuchařský příspěvek včetně fotodokumentace a odkazů na video. Já omelety rády. A navíc - jak to musí být dobré ála YGA - teda BEZ rýže (:o)))!!! Zajímavé, mně nikdy rýže nezbude ... jestli to nebude tím, že ji nevařím?!

P.s. - nikdy mne nenapadlo omeletu na pánvi promíchávat. Má to vliv na funkci rostlináře? - je nadýchanější nebo co?

Re: Milá liko,:
Autor: Z. Janaba Datum: 20.4.2018 13:39

Jestli ještě můžu být za chytrou, tak ne promíchávat, ale jemně, lehkou rukou hrnout masu do středu pánve a okolí. Omeleta je nadýchanější a na funkci rostlináře to vliv nemá, pokud vím.

Vypadá to dobře:
Autor: K. Holubová Datum: 20.4.2018 10:47

ale plán na víkend už je daný: čistím mrazák!

Jana nechala před 2 měsíci namlít maso. Menší část jsme spotřebovaly do plněných paprik a pár karbanátků, ta větší zůstala v mrazáku. Dnes bude plněná sekaná a brkaše. Jana bude mít i oběd do autě na zítřek a studený plátek poslouží k večeři s podmáslovým chlebem. Už jsem zprovoznila pekárnu, takže se na něj chystám.

Mám tam ještě 1 obrovský plátek lososa, takže zbylá brkaše se použije druhý den jako příloha k lososu na bylinkách.

A neděle bude ve znamení dietního oběda - udělám salát z černé čočky a dám si k němu kousek dobré klobásky ze zabíjačky, kterou jsem dostala někdy začátkem března.

Na omurici někdy třeba taky dojde.

Re: Vypadá to dobře:
Autor: Z. Lika Datum: 20.4.2018 11:15

Paní Holubová, to je úplná hostina! To budou kočkouři ve střehu :-)

Připomněla jste mi bylinky a koření - konečně je musím vysadit ven na vzduch a slunce.

Re: Vypadá to dobře:
Autor: K. Holubová Datum: 20.4.2018 12:12

No já o tom silně uvažuju také. Ovšem obávám se, že příliš dlouho nevydrží. V Želevčicích je skvělá prodejna, kde se dá koupit zelenina, brambory, ovoce, bylinky, sazenice všeho možného, ale také nakládaná zelenina, zelí, sušené byliny, kořenící směsi...... taková malá tržnička hned u silnice. Ten výběr je obrovský. Není obvykle kde zaparkovat, protože tam vždy stojí spousty aut. Tam nakupuju moc ráda. A sazeničky tam jsou krásné, vzrostlé, za velmi příznivé ceny. Mám na lodžii z Prahy tu obrovskou rohovou polici. Tu chci osadit truhlíčky a zavěšenými květináčky...... jenže police je kočičí a myslím, že každá bylinka či jiná sazenička bude podrobena důkladné kontrole čumáčky i tlapičkami a nezbude z nich nic. Zatím vymýšlím jak zavěsit zvenčí na zasklenou lodžii a zatím mě nic kloudného nenapadlo. Asi jsem málo kreativní.

Re: Vypadá to dobře:
Autor: Š. Matyášová Datum: 20.4.2018 13:26

máš parapety na oknech zvenčí-stačí dát plůtek a truhliky...pak nic nespadne a kočky se na bylinky nedostanou

(myslím okna mimo lodžii)

https://www.vedop.cz/okenni-zahradka/hneda

jde to sehnat v různých délkách....

Re: Vypadá to dobře:
Autor: K. Holubová Datum: 20.4.2018 13:39

Parapety mám a jsou mi přesně na 2 věci! Jsou totiž ZKOSENÉ! Takže na ně můžu udělat plůtků kolik chci a stejně je to k ničemu.

Musím to nějak pořešit s tou lodžií, ale teď na to nemám ani peníze ani čas, takže to počká. Zatím jsem si myslela, že využiju parapety okenní, co vedou na lodžii + tu polici. Ale to je právě ten problém se zvědavci. A Cecil? Ta musí ochutnat úplně všechno.

Re: Vypadá to dobře:
Autor: Z. Iva Datum: 20.4.2018 17:37

To tak parapety bývají ;) . Musí se ty truhlíky vepředu něčím podložit.

Re: Vypadá to dobře:
Autor: K. Holubová Datum: 20.4.2018 12:14

Oni už jsou ve střehu teď a to jsem sekanou teprve prohnětla rukama a nechala odpočívat. Je v lednici a kolem krouží zvednuté ocásky, tlapičky se vzpínají k zavřeným dveřím a smutná očička signalizují podvyživené chudáčky, co týden nejedli. Ráno ovšem zbodli každý kapsičku, tak fakt nevím, kam to dávají.

Re: Vypadá to dobře:
Autor: Z. Yga Datum: 20.4.2018 12:13

Nejsem momentálně v obraze - Jana?!

Re: Vypadá to dobře:
Autor: K. Holubová Datum: 20.4.2018 12:43

Neboj, neposunula jsem se do čtyř-či kolikaprocentní menšiny. Jana je moje bývalá kolegyně, taxikářka.

Taky to neměla v poslední době moc jednoduché, takže jsme si hodně blízké. Jezdí za mnou 2x do měsíce na víkend a moc mi pomohla. A pomáhá. Stále ještě v Praze taxikaří, ale ty víkendy jsou milé a teď, když je tak krásně, plánujeme nějaký výlet a užít si sluníčka a zeleně.

Re: Vypadá to dobře:
Autor: Z. Yga Datum: 20.4.2018 13:54

Hele - tak mně je to úplně jedno - menšina, většina - vsjo ravnó (:o))). Já si jenom nebyla jistá, jestli nehovoříš o další kočce - i když, pravda, těžko by čtyřnožka řídila taxík (:o)))). A jsem ráda, že si jaro budeš užívat s někým blízkým.

Re: Vypadá to dobře:
Autor: K. Holubová Datum: 20.4.2018 14:08

Hele - už jsi někdy viděla kočku, která by nechala namlít maso???

Re: Vypadá to dobře:
Autor: Z. Yga Datum: 20.4.2018 15:15

Víš co, já se u koček už ničemu nedivím! (:o))

Re: Vypadá to dobře:
Autor: M. Beda Datum: 20.4.2018 15:26

znám kočku, teda kocoura, který jednoznačně preferuje maso mleté... a u sharky myslím taky jedí mleté maso, takže proč ne? :-DDDDDDDDDDD

Re: Vypadá to dobře:
Autor: K. Holubová Datum: 21.4.2018 9:01

Jo a taky si ho sám nechává namlít.

Re: Vypadá to dobře:
Autor: M. Beda Datum: 21.4.2018 13:59

hihi, já to psala spíš proto, že moje jsou sice na mase, ale mletý mi nejedí

Tak jsem četla,:
Autor: Z. Janaba Datum: 20.4.2018 10:16

kdesi, zapomněla jsem, že do omelety se přidáva smetana, mléko nikdy. Když není smetana, lepší než mléko je voda. Už nevím proč, ale držím se toho, také nevím proč. To jenom abyste o téhle závažnost byly informovány.

Re: Tak jsem četla,:
Autor: Z. Lika Datum: 20.4.2018 11:15

Aha, zajímavý detail, děkuji.

Tak toto přišlo jako na objednávku :-):
Autor: Z. Miki Datum: 20.4.2018 7:59

Jsem sama doma a v ledničce se krčí čtvrt balíčku rýže a dva plátky šunky. Už vím, co bude na oběd :-)))