Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Zelený jablkový koláč - opět mlsání bez výčitek

23.10.2020

Zelený jablkový koláč

Co potřebujeme:

  • Několik lupenů mangoldu
  • Jablka
  • Ořechy (nejlépe vlašáky, ale dají se použít určitě jakékoli)
  • „brusinky“ sušené (klikva velkoplodá)
  • Skyr
  • 2 celá vejce
  • Skořice
  • Kokosový cukr
  • Bezlepková mouka (ale samozřejmě lze použít i normální)
  • Kokosový olej – 1 polévková lžíce
  • Prášek do pečiva nebo jedlá soda
  • Datlový sirup, med či jiné přírodní sladidlo
Suroviny 1
Suroviny 2
Skyr

Je čas jablek a ořechů, na záhoně se mi pořád ještě krásně zelená mangold a mě zase jednou, jak se říká, honila mlsná :-). Tak jsem zkusila vymyslet něco, co bude aspoň trochu vypadat jako koláč, ale bude to přitom zdravé.

Oškubala jsem hrst lupenů mangoldu, posbírala popadaná jablíčka a ořechy a pustila se do práce. Omytý mangold jsem hodila do mixéru s trochou datlového sirupu, dvěma vejci, lžící kokosového oleje, Skyrem a „ušlehala“ na zelenou pěnu. S datlovým sirupem se to nesmí přehnat, aby hmota zůstala zelená, takže pokud někdo chce, může použít med nebo jiné světlé přírodní sladidlo.

Mixér mixuje, kokosový olej je nachystaný

Do zelené tekuté hmoty jsem postupně zamíchala dvě polévkové lžíce kokosového cukru a mouku předem smíchanou s práškem do pečiva. Jen takové množství, aby z toho bylo těsto, které se dá dobře rozetřít do pekáče či na plech. Do propracovaného těsta zlehka vmíchala sušené brusinky a rozetřela na pečící papír na plech do vrstvy cca 1 cm vysoké. 

Těsto

Těsto jsem hustě pokladla vykrájenými, leč neoloupanými, jablky nakrájenými na plátky, posypala skořicí a ještě trochou kokosového cukru, neb „padančata“ byla ještě poněkud kyselejší. Do mezer mezi jablky jsem napíchala předem vyloupané vlašáky a strčila do trouby předehřáté na 200 °C na cca 45 minut.

Před pečením

Protože mi však zbylo dost vykrájených jablek a na plechu bylo ještě místo, dala jsem tam ty půlky jablek tím vykrojeným vzhůru, do jamek po jadřinci dala malou lžičku jahodové marmelády, oříšek a také posypala skořicí a pekla spolu s koláčem.

Pečená jablíčka s marmoškou a oříškem zmizela ještě teplá a koláč taky dlouho nevydržel. Moje rodinka začíná zjišťovat, že si člověk může pochutnat i na poněkud netradičních sladkostech, které navíc zbytečně nezatěžují organismus.

Foto: Eva Zvolánková

Eva Zvolánková Neviditelný pes


zpět na článek