24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dvojctihodný guláš

Jak vaříte tuto klasiku?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Yga 14.1.2022 11:59

Aha - tak já se hecnu a začnu zkoušet... když máš s tím šebrlem takové dobré zkušenosti V

Z. Jenny 14.1.2022 12:18

Ygo, já nemám ani ten specifický pomaláč. Dělám v litinovém černém, zevnitř modrý, oválný pekáč, přikryju poklicí,dám na 100 st. a nechám ho vyrábět. Masíčko a veškeré pečeně jsou jedna báseň. Co má být opečeno s barvou,dám potom na malou chviličku odkryté na gril v téže troubě. Ostatní dle potřeby dochutím. :-)

Z. Yga 14.1.2022 13:56

No jo - přesně v tom dělám. Já mám kulatý na guláše, oválný na pečení masa v troubě a ještě panvicu třebas na zásmažku. A pak mám hranatý nevylívaný se skleněnou pokličkou - ten je ještě lepší, protože doň vidím.

Z. Jenny 14.1.2022 14:47

Takže my nemáme Bionáre, my máme Ondoň.;-D

A. Alimo 14.1.2022 16:19

Tak to jsme na tom stejně;-D . V tom oválným "pomalím" všechno a nemá to chybu. Např. tzv. krůtí paličky, které mají jinak protivné šlachy, okořením na divoko, přidám cibuli a kořenovou zeleninu na plátky a bez podlévání vrazím na noc do trouby. Druhý den se maso jen rozsýpá, dodělám omáčku a máme boule za ušima;-D

Z. Jenny 14.1.2022 17:12

Přesně!R^VMňam!:-)

A. Zemanová 15.1.2022 11:19

Loni jsem zainvestovala a pořídila si oválný kastrol-pekáč litinový. Nemůžu si ho vynachválit. Uvažuju i o kulatém, ale to místo, to místo na ukládání mi schází.

Z. Lika 14.1.2022 14:23

Pomaláč se už většinou dokáže ohlídat sám (vypne se nebo jen přihřívá, dle volby), takže i když si vzpomeneš a mezitím odjedeš třeba plet řepu, tak doma bude čekat dobrota a ne černý dým.

Z. Yga 14.1.2022 20:48

Že prý plet řepu - ještě toho trochu! ;-D

Z. Iva 14.1.2022 11:37

Tak jednou jsem připálila - dala jsem dělat ocásky, přes léto dávám hrnec na terasu, ať si tam v klidu smrdí. A večer jsem ho zapomněla vypnout, akorát jsme měli malá štěnda, takže jsem byla dost jetá... Ráno dokonale vyškvařené sádlo a všechny ty kostičky a kůžičky částečně zuhelnatělé, částečně zkaramelované. Naštěstí má ten hrnec silnou kameninovou mísu, takže pak ustála několikahodinové odmáčení v roztoku louhu.

Z. Yga 14.1.2022 9:23

Na guláše byl majstr můj nebohý švagr Libor - ach jo, to bylo vždy nebe v hubě! A dělával i tyhle dvou masové a jak říká druhý švagr Jenda "To bylo tááák dobré, že se to dalo mazat i na chleba!" :-):-)

Doma (tím myslím ještě na Vrbici) se vařil zásadně z vepřového (neb kravičku jsme nechovali), až jako samostatná jednotka jsem začala vařit hovězí. Samosebou z kližky, ale nyní mne Terka naučila ho vařit z krku - to je teprve lahoda!

Já teda protlak nepřidávám, ale když je rajčatový čas, tak do hotové cibulky nakrájím hezky vyzrálé rajče (bez šlupek) a vydusím. A co mám hodně ráda - když se mi válí na stole kus zelené papriky (já nevím proč není Jeník schopný sníst celou papriku, vždycky jen půlku a mne pak může vzít čert, když to vidím), tak ji nakrájím k té cibulce a osmahnu zároveň - je to moc dobré (vlastně půlkami paprik jsem zásobená celoročně, tak ji prakticky přidávám ke každému jídlu, kde je základem cibulka).

P.s. majoránku přidávám jen na talíř do všech jídel (mimo bramborák) - tak mne to naučila mamka, protože majoránka v hrnci polívky či guláše způsobuje častější zkysnutí pokrmu. Nevím, jestli je to pravda, ale radši nepokouším osud ;-D

T. Zana 14.1.2022 9:32

Hehe, do bramboráku majoránku zásadně DÁVÁM ;-D;-D

Z. Yga 14.1.2022 10:26

No - já to myslela tak, že majoránku dávám zásadně jen do bramboráku ;-D;-D, do ostatních jídel až na talíři - blbě jsem se vyjádřila ;-)

Z. Jenny 14.1.2022 14:48

Taktéž. R^

Z. Lika 14.1.2022 10:49

Majoránka vařením hořkne, kór když je jí víc, tak velkou poctu jídlu neprokáže...

Z. Janaba 14.1.2022 14:23

Mám jinou zlušenost. Jednou jsem koukala jinam a do bramboračky jsem mrskla více než málo. No co, je to majoránka, bude dobře. Nebylo. Brpo byla tou majoránkou sladká!

Z. Lika 14.1.2022 14:25

Sladká? 8-o To snad budu muset vyzkoušet...

A. Zemanová 14.1.2022 13:02

No, já si taky každý den ráno k snídani beru půlku papriky a další den ji dojím. Docela by mě rozčilovalo, kdyby mi ji pokaždé někdo sebral a rozkrájel do hrnce. :-) Skoro se mi chce říct "chudák Jenda!" ;-)

Z. Yga 14.1.2022 13:52

JENŽE!!!On ji nikdy nedojí a ona si tam tak pomalu chřadne, chřadne, až... až uchřadne! Nepochopím, co je za problém sníst celou papriku, když rohlík sní celý! ;-D

Z. Lika 14.1.2022 14:16

Možná má dojem, že tu půlku papriky vlastně potřebuješ, takže to dělá kvůli tobě...?

Z. Yga 14.1.2022 20:50

No jo, je to dobrák! :-P

A. Zemanová 15.1.2022 11:21

Ajajaj, tak to je jiná! Nedá se nic dělat, než pokrájet do hrnce. Ne Jendu, papriku! :-)

T. Zana 14.1.2022 9:18

Guláš jsme měli včera :-). Dělám ho jen z kližky, v kastrolu na plotně. Na cibuli osmahnu maso s kmínem plus dobrou paprikou a pak stáhnu plamen na minimum a bez podlévání dusím až do úplného vydušení šťávy, nejmíň dvě hodiny. Čím déle, tím lépe. Případně přidám trochu horké vody, ale šetřím s ní.

Jak se to dusí dlouho, rozvaří se ta cibule a už nezahušťuju.

Protlak jsem zatím nenašla odvahu zkusit ;-).

Z. Iva 14.1.2022 10:39

Mně chuťově kmín do guláše, zvláště hovězího, vůbec nejde. Stejně tak majoránka, ta tam také nepatří.

Z. Yga 14.1.2022 10:50

No vida - a já kmín dávám všude, kde se dusí maso nebo houby a vždy mi to k tomu jde. S tou majoránkou jsem opatrnější

A. Zemanová 14.1.2022 12:55

Taky dávám do hovězího guláše kmín. Dokonce ho dávám i hovězího (i jiného masového vývaru).

A. Zemanová 14.1.2022 12:58

Protlaku se neboj. Dávám ho všude, kde by třeba člověk za starých časů měl potřebu hodit masox. Prostě protlak je skvělé dochucovadlo, nejen v případě, když nemáš vývar. Třeba v DM (a určitě i jinde) se dá koupit protlak v tubě. To je ideální pro toho, kdo nevaří velké porce, protože vytlačíš do jídla trošku, ochutnáš, ještě trošku a pak zavíčkuješ a schováš do lednice. Ono to jídlo nezačne chutnat jako rajská, ale pěkně se dotáhnou chutě.

Z. Lika 14.1.2022 14:18

Protlak podepisuju. Zvýrazní chutě a jedlíci se mě vždy zvědavě ptají, co jsem do toho (např. buřtguláše) dala, že je tak moc dobrý.

T. Zana 14.1.2022 17:52

Hmm, to DM je dobrý tip, zkusím. Dík :-).

A. Zemanová 14.1.2022 8:44

Papiňák nám nějak odešel. Nejsem si teď jistá, zda do papiňákového nebe, nebo jen do sklepa. Nejspíš to první, ve sklepě je asi jen friťák.

Guláš dělám podobně a dochucování rajčatovým protlakem, ku kterému jsem přišla před pár lety, považuju za veliký vynález. Lžíci až dvě dávám do vývaru a velice dobře ho přivítá kdejaká směs v hluboká pánvi, kterou vydávám za řádné vaření. :-)

Hovězí a vepřové nemíchám (eh, prostě mě to nenapadlo) a do hovězího majoránku obvykle nedávám, leda když chci ozvláštnit ohřívaný zbytek. Tu dávám do zjednodušeného zabíjačkového guláše, kdy používám jen vepřové maso, játra a srdíčko. Už jsem ho dloooouho nedělala a Vašek ho má rád.

Ještě se vrátím k papiňáku. Kdysi jsem ho používala často, když byly děti malé a mladé :-) a byl spěch s jídlem. Teď vývary táhnu na plotně a guláše a další dušené maso strkám do trouby. Přijde mi to chutnější a dělám to v jednom hrnci - kvůli tvaru papiňáku, který mi nějak nesedí, jsem vždycky všechno na dodělání přendavala do jiných hrnců a kastrolů.

Dojídáme těstoviny s omáčkou a mletým hovězím a v plánu je šumajstr (díky, YGO!), ale teď jsi mi na nějaký ten gulášek udělala chuť. Já nejvíc miluju segedín, ale u Vaška je na posledním místě, tak asi ten zabíjačkový bude kompromis. A nedělá se tak dlouho. :-)