28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Estonský kringel – závin naruby

Kouzlo tohoto pečiva spočívá nejen v chuti, ale i v jeho estetické hodnotě – je prostě hezké.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 8.2.2016 7:37

udělejte za mě těsto a zbytek zvládnu

já bych si dal akousek ke kafi, vím, že to je mooooc dobrý..a makovej ještě lepší....

Z. Lika 6.2.2016 9:16

Ochutnáno

Nakrojila jsem si kousek k dopolední kávě a musím říct, že mě kringel mile překvapil. A už si krájím třetí kousek. Určitě tomu pomohla ta špaldová mouka, s tou je to opravdu vynikající! Takže doporučuji a ještě jednou děkuji za recepis.

H. Williamson 5.2.2016 21:40

Skorice pry pozvedne naladu

Kousek od meho zamestnani byla moc dobra pekarna a tam meli vyborne velike skoricove sneky - a byly z kynuteho testa. To jsem si obcas kupovala ke snidani, a kdyz jsem byla nadana velkodusnosti, poridila jsem je pro cele oddeleni. Teda velkodusnosti - bylo nas jenom pet. :) A hned zavladla prijemna nalada. Jenze to melo na povrchu hodne huste cukrove lepkave polevy. Tak tu jsem peclive seskrabavala. Kazilo mi to chut testa a skorice.

Renato, ten recept se Imi moc libi. Chut si umim predstavit, ale zaujal mne i esteticky. Fakt to budu muset zkusit, to je dobra vychytavka. A treba k tomu jeste podavat dusena jablka... s necim....

H. Williamson 5.2.2016 21:30

Skorice pry zvedne naladu

Kousek od meho zamestnani byla moc dobra pekarna a tam meli vyborne velike skoricove sneky - a byly z kynuteho testa. To jsem si obcas kupovala ke snidani, a kdyz jsem byla nadana velkodusnosti, poridila jsem je pro cele oddeleni. Teda velkodusnosti - bylo nas jenom pet. :) A hned zavladla prijemna nalada. Jenze to melo na povrchu hodne huste cukrove lepkave polevy. Tak tu jsem peclive seskrabavala. Kazilo mi to chut testa a skorice.

T. Zana 5.2.2016 21:34

Re: Skorice pry zvedne naladu

V Praze se hodně objevily fornetti, nevím, jestli to u vás taky funguje - takové stánky, kde prodávají drobné (i větší, ale klasika je to drobné) pečivo z listového těsta plněné na sladko i na slano. Mají taky skořicové. Lepkavé nejsou, ale sladké dost... ale občas si je povolím :-)

Z. Lika 5.2.2016 21:35

Re: Skorice pry zvedne naladu

Jo jo, znám... neuvěřitelně to voní po celém vestibulu. Nasosám se vždycky vydatně, je to taková usměvavá vůně.

R. Enatae 5.2.2016 21:45

Re: Skorice pry zvedne naladu

Ono to není listové těsto, je to spíš plundrové (danish pastry). A jsou moc dobré, zvlášť, když jsou ještě teplé. Nejradši mám malinové a višňové. A už zase slintám :)

Jak píše Hanka o skořicových šnecích - u nás některé pekárny pečou "švýcarky". Ty nemají tak bohatou skořicovou náplň jako kringel (je tam méně tuku), ale je to podobné. Svinuté těsto se nakrájí na kousky cca 10 cm a každý kousek se uprostřed zmáčkne třeba hranou ruky nebo kuchyňské stěrky. Tím se řezné plochy pootevřou a taky to vypadá moc hezky. Po upečení se občas potírají ještě cukrovým sirupem nebo zředěnou meruňkovou marmeládou.

H. Williamson 5.2.2016 21:46

Re: Skorice pry zvedne naladu

Fornetti neznam. Listove testo mam rada. Budu to muset vygooglit. Dik za tip.

H. Williamson 5.2.2016 21:41

Re: Skorice pry zvedne naladu

Sorry za repete, pocitac se nejak zalknul ci co.

R. Enatae 5.2.2016 21:15

A já už vím

jaký článek nás čeká zítra, heč :) Už se těším!

Z. Lika 5.2.2016 21:25

Re: A já už vím

Loupeš perníček? A jestlipak jsi fanynka?

R. Enatae 5.2.2016 21:34

Re: A já už vím

Jenom očičkem jsem nahlédla :) Ani jsem si to neprohlídla, nechám si to po půlnoci.

Z. Tora 5.2.2016 20:14

Kringel

jsem už taky jednou pekla. Chutnal nám, ale čekala jsem od toho trochu víc, nevím, no. Připomínal mi chutí trdelník :). Je fakt, že vypadá dobře, když se to upeče. Ale dala jsi popis úžasně, pomalu na něj zas dostávám chuť. Je pravda, že skořici mám ráda a o vánocích na trzích si trdelních ráda vychutnám. Ale jednou do roka myslím stačí :).

Z. Lika 5.2.2016 20:15

Re: Kringel

No, a vánoce byly loni, takže letos jsi skořicovou buchtu ještě neměla :-)

M. Crossette 5.2.2016 20:49

Re: Kringel

Liko, dík za rychlé dodání "důkazu", žes opravdu pekla :))) Vypadá krásně - no přesně jako "od Renáty" :)

Já, až ho budu péci, určitě přidám hrubě sekané ořechy (a snad my při točení nevypadnou) a na skořici nebudu skoupá, aby náplň byla bohatší na chuť (a ořechy miluji ve všem). Jak Tora píše, ona se někdy pouze skořice dost vsákne a když je těsto tlustší, chuť se ještě navíc zabalením zmírni (těsto z obou stran).

R. Enatae 5.2.2016 21:18

Re: Kringel

Maričko, je dobré závin vinout opravdu těsně, ony se pak i ty ořechy trochu vtlačí do těsta a nevypadávají. Proto taky to studené máslo, aby to neklouzalo. V textu článku to není, jen na rajčeti - nátierka se nejlépe rozpatlá prsty. Pak to posypeš ořechy, trochu je přitlačíš a vineš.

Z. Lika 5.2.2016 21:26

Re: Kringel

Hlasuji pro to patlání prsty. To jediné pomohlo.

Z. Lika 5.2.2016 19:45

Už ho mám!

Koukněte se:

http://1url.cz/wtLBU

Zabral mi celý pekáček, protože mám malou troubičku. Ale voní jako velký!

R. Enatae 5.2.2016 20:04

Re: Už ho mám!

Páni! To je úplně v přímém přenosu:) To se snad ještě nikdy nestalo, že by někdo recept zhotovil ten samý den. Naposledy myslím byli hodně rychlí výrobci zmrzliny.

Z. Lika 5.2.2016 20:07

Re: Už ho mám!

V tom je síla médií :D Totiž nafotila jsi to dost sugestivně a vypadalo to jednoduše... Poprvé v životě se mi povedlo kynuté těsto. Měla jsem doma špaldovou a pracovalo se mi s ní líp než s běžnou moukou. Krutě to tady voní a já se stále nabádám, že musím počkat do rána... teplou buchtu a ještě na noc, nevím nevím... :-) Ale recept, když už jsem ho vyzkoušela, mi připadá opravdu jednoduchý, výsledek efektní a určitě bude chutný. I když mi vyšel do hranata :-)

R. Enatae 5.2.2016 20:29

Re: Už ho mám!

Hm, já bych tedy ochutnala začerstva :)

Jsem ráda, že se povedlo. Pro mě je kynuté těsto druhé nejjednodušší, první místo má litá hrnková buchta na milion způsobů. Nikdy se mi nestalo, že by se kynuté nepovedlo.

T. Zana 5.2.2016 20:33

Re: Už ho mám!

To jsem teda zvědavá, jestli vydržíš. Já bych nevydržela a to včetně všech eventuálních následků :-))

Z. Lika 5.2.2016 22:09

Re: Už ho mám!

Vydržela jsem. Nabídla jsem Frantovi. Schroustal a mlčí. Jelikož je kritického ducha, tak soudím, že chutnalo.

Z. Lika 5.2.2016 19:01

Už peku!

Teda největší výzva bylo rozetření nátierky (udělala jsem ji hustou) a potom smotání hada - neustále se mi prodlužoval! Nakonec jsem ho brutálně zmasila a umístila na pekáč. Tak jsem zvědavá na výsledek :-)

M. Crossette 5.2.2016 19:16

Re: Už peku!

Liko, jsi žena činu ! Škoda, že nejde propašovat do počítače vůní !!! Tak ať se povede !

T. Zana 5.2.2016 19:43

Re: Už peku!

vůni ne, ale fotku bys mohla, ne?

M. Crossette 5.2.2016 18:45

tohle je pastva pro oči

Ranáto, to vypadá nármaně !!! Skořici mám ráda a pro Američany je to koření snad na prvním místě, manžel ji miluje. S kynutým těstem nemám problém a peču s ním často. Má ale dvě nevýhody. Jednak se musí čekat až vykyne a pak nejlepší je čerstvé, druhý den take dobré, ale už to prostě není ono, zatímco pečivo s práškem vydrží křehké a "čerstvé" dlouho. Ale zase ta vůně a hlavně vynikající chuť kynutého těsta příimo z trouby...:)

Je to tak krásně zdokumentované a konečný výsledek pastva pro oči, že uričtě vyzkouším. Tady je známý "Wisconsin Kringle", ale to bývá je velký "preclík či koruna" ze zatočeného kynutého těsta s různou náplní (takový štrůdl do kolečka). Takhle proříznuté a protočené to neznám (estonská tradice ?)

Z. Vave 5.2.2016 17:22

To vypadá nejen úhledně,

ale i velice jedle. Bo skořici já můžu, jejda! Ještě tak kdyby mi někdo udělal těsto. :)

Z. Lída 5.2.2016 18:14

Re: To vypadá nejen úhledně,

Taky se mi to moc líbí. Nejen hotové (ale nezlobila bych se, kdyby mi to přistálo na stole :-)), ale i recept je bezvadný. Přimlouvala bych se za zařazení do Kuchařského koutku na Hadech. Často tam hledám inspiraci a tenhle recept by neměl zapadnout!!

M. Pajakerryková 5.2.2016 15:59

tak toto určo brzo spáchám

nedala jsem se odradit skořicí a ořechové nebo makové varianty mě velmi potěšili - úsměv

kynuté těsto sice není moje parketa ale myslím, že to zvládnu

já skořici skoro nepoužívám, do štrůdlů vůbec a do rajské polévky či omáčky teda trošku sypnu